Amerikanske børser avslutter uken i minus med økende coronafrykt

Vaksineoptimisme og nye børsrekorder i starten av uken har snudd til frykt og børsnedtur fredag kveld, med fokus på nye smitterekorder og usikkerhet om kriselån.
De amerikanske børsene avslutter fredagskvelden med fall, etter å ha steget til nye rekorder i starten av uken.
Markedet har de siste dagene gått fra optimisme rundt flere oppløftende vaksinenyheter, til frykt og usikkerhet med økende smittespredning og stadig mer omfattende nedstengninger.
Torsdag stengte New York ned sine skoler, og amerikanerne anbefales nå å holde seg hjemme i feiringen av Thanksgiving neste uke.
Så langt er nær 12 millioner amerikanere smittet av coronaviruset og 253.663 er døde, ifølge VG. Denne uke ble det satt flere dystre rekorder for antall smittede per dag. Tallet nærmer seg nå 200.000.
Slik ser det ut på Wall Street ved stengetid:
  • Dow Jones ned 0,75 prosent
  • S&P 500 ned 0,68 prosent
  • Nasdaq Composite ned 0,42 prosent
Så langt i november er det likevel solid oppgang på amerikanske børser. Alle de tre store aksjeindeksene har steget 8–9 prosent denne måneden.

Vil trekke tilbake penger fra Feds kriselån

Torsdag kveld ble det klart at USAs finansminister Steven Mnuchin ikke ville godkjenne en forlengelse av flere kriselånsprogram som sentralbanken tilbød da coronapandemien herjer som verst, ifølge Reuters. Disse programmene løper ut ved årsskiftet.
Finansministeren vil dermed trekke tilbake finansiering av ordningen. Selv om Biden trolig vil forsøke å endre på dette i januar, kan det ta tid å få godkjenning i kongressen. Biden-teamet har fredag kommet med krass kritikk av utspillet, som kalles «dypt uansvarlig», ifølge Washington Post.
Sentralbanken (Fed) svarte også umiddelbart at det ville være en klar fordel om krisetiltakene kunne fortsette som en viktig støtte for den fortsatt svært sårbare økonomien.
Dette bidrar fredag til å skape ny usikkerhet.
Nedstengninger, smittespredning, vaksineutvikling og signaler om kommende forhandlinger rundt USAs neste krisepakke ser nå ut til å være de viktigste driverne for aksjemarkedet.

Oppgang for vaksineprodusent

Tidligere på dagen meldte legemiddelselskapene Pfizer og Biontech at de vil søke om hastegodkjennelse av sin coronavaksine i USA. Dersom søknaden blir godkjent, kan amerikanere i risikogruppen potensielt få vaksinen i desember i år.
Pfizer-aksjen ender dagen med en oppgang på 1,5 prosent.
Blant dagens tapere er selskaper som rammes hardt av pandemien. Cruiseselskapene Carnival og NCL er ned 4–5 prosent og flyprodusenten Boeing faller tre prosent. Reiseselskapet Expedia har like stor nedgang og flyselskapet United Airlines faller to prosent.
Tesla, som steg markant tidligere i uken da de ble kjent at aksjen skulle tas opp i S&P 500-indeksen, faller fredag nær to prosent.

Oljeprisoppgang

Oljeprisen stiger en dollar for dagen til over 45 dollar fatet (spot), det høyeste på halvannen uke.
På Oslo Børs endte hovedindeksen opp 0,61 prosent til 908,44 poeng.
Også på europeiske børser var det oppgang, men ikke like sterk som i Oslo.
Oljeprisen

Siste nytt

Jan Haudemann Andersen kjøper Nykode Therapeutics-aksjer for 7 mill.

Finansmann Jan Haudemann Andersen har gjennom Datum Group kjøpt 94.000 aksjer i det norske kreftselskapet Nykode Therapeutics.
Selskapet het inntil nylig Vaccibody. Jan Haudemann Andersen er styremedlem.
Handelen har en snittkurs på 74,6 kroner per aksje, ifølge en børsmelding. Det betyr i overkant av 7 millioner kroner totalt.
Datum Group eier nå 40,35 millioner aksjer i selskapet.
Rasmussengruppen, en annen av...Se mer

Aker Biomarine-sjefen kjøper aksjer for nesten to millioner

Matts Johansen, administrerende direktør i Aker Biomarine, har gjennom KMMN Invest II fredag kjøpt 45.000 aksjer i Aker Biomarine til en snittkurs på 43,88 kroner per aksje, ifølge en melding.
Samlet verdi på aksjekjøpet er 1,97 millioner kroner.
Etter transaksjonen kontrollerer Johansen, direkte og indirekte, 1.040.714 aksjer i Aker BioMarine.

Lifecare får ikke gebyr av Børsen likevel

Oslo Børs melder fredag ettermiddag at de har besluttet å oppheve et vedtak om å ilegge Lifecare et overtredelsesgebyr på 100.000 kroner for brudd for forpliktelsen om å offentliggjøre innsideinformasjon.
Den 5. oktober i fjor meldte Lifecare i en børsmelding at deres patenterte sensorteknologi hadde fått en rolle i et forskningsprosjekt som var tildelt 43 millioner kroner i EU-støtte.
«Oslo Børs mener dette utgjord...Se mer

Flyr påvirket av smitteutvikling i november

Flyselskapet Flyr melder om 60.582 reisende til 12 reisemål i november, i en pressemelding fredag morgen.
– Vi hadde en positiv vekst i ukene etter gjenåpningen av samfunnet tidligere i høst, med god etterspørsel også etter flyreiser til utlandet. Flyr har nå vært i drift siden slutten av juni, og gitt den situasjonen vi har møtt med flere nye smittebølger, så er utviklingen i fyllingsgraden som f...Se mer

Kina gir grønt lys til Boeings 737 Max-fly

De kan tas i bruk i Kina igjen fra neste år, etter månedsveis med forhandlinger mellom Beijing og Boeing.
Beskjeden førte til at Boeing-aksjen steg betraktelig. Beslutningen betyr at mer enn 100 fly som har blitt produsert de to siste årene, nå kan leveres til kinesiske selskaper.
Flymodellen ble satt på bakken i mars 2019 etter to katastrofale ulykker som til sammen kostet 346 menneskeliv.

Hovedeier Oceanwood solgte aksjer for halv milliard i Norske Skog

Det britiske hedgefondet Oceanwood, gjennom selskapet NS Norway Holding, varslet torsdag ettermiddag et stort nedsalg i Norske Skog. Oceanwood kom inn på eiersiden da Norske Skog ble restrukturert for noen år siden.
Torsdag kveld var salget fullført, ifølge en børsmelding. Oceanwood solgte 13,5 millioner aksjer, hver til en pris av 38 kroner. Det ga et samlet beløp på 513 millioner kroner. Prisen...Se mer

Fredriksen eier under 10 prosent av Seadrill

Hemen Holding, kontrollert av John Fredriksen, har torsdag solgt 115.000 aksjer i Seadrill, ifølge en børsmelding.
Etter dette eier Fredriksen 9,99 prosent av aksjene i selskapet.
Fredriksen har solgt seg ned i Seadrill over tid.
I oktober solgte Hemen seg ned til under 15 prosent eierandel, eller å ha bikket under 20 og 25 prosent i henholdsvis august og juli.
Seadrill-aksjen er ned 3,45 prosent ti...Se mer

Oslo Børs faller fra start

Hovedindeksen starter med nedgang på 0,74 prosent torsdag morgen.
I USA endte handelsdagen onsdag med markant fall, etter at det første omikronsmittetilfellet ble påvist i landet. Markedene i Asia omtalte Reuters som dempet, som følge av virususikkerheten.
Otovo stiger etter Tyskland-nyhet
Otovo-aksjen er blant de som stiger mest torsdag morgen, opp nær syv prosent. Selskapet meldte før børsåpning...Se mer

Quantafuel utvider Kristiansund-anlegg

Resirkuleringsselskapet Quantafuel melder torsdag morgen at de har fullført en sorteringslinje ved utvidelsen på resirkuleringsanlegget i Kristiansund. Dermed går utvidelsen etter planen, ifølge børsmeldingen.
Resirkuleringsanlegget i Kristiansund sorterer allerede opp til 40 tonn plast per dag, og den nye linjen anslås å sortere 20.000 tonn i året.
– Vi er veldig fornøyd med vår fremgang i Kristi...Se mer

Otovo utvider til Tyskland

Otovo starter opp i Tyskland. Selskapet er dermed aktive i syv europeiske markeder: Norge, Sverige, Frankrike, Spania, Polen, Italia og Tyskland.
Det fremgår av en melding fra selskapet torsdag.
«Solenergimarkedet for boliger i Tyskland er et av de største i Europa og forventes å være verdt mer enn to milliarder euro årlig innen 2022. Denne lanseringen befester Otovos posisjon som Europas ledende ma...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%