Amerikanske børser avslutter uken i minus med økende coronafrykt

Vaksineoptimisme og nye børsrekorder i starten av uken har snudd til frykt og børsnedtur fredag kveld, med fokus på nye smitterekorder og usikkerhet om kriselån.
De amerikanske børsene avslutter fredagskvelden med fall, etter å ha steget til nye rekorder i starten av uken.
Markedet har de siste dagene gått fra optimisme rundt flere oppløftende vaksinenyheter, til frykt og usikkerhet med økende smittespredning og stadig mer omfattende nedstengninger.
Torsdag stengte New York ned sine skoler, og amerikanerne anbefales nå å holde seg hjemme i feiringen av Thanksgiving neste uke.
Så langt er nær 12 millioner amerikanere smittet av coronaviruset og 253.663 er døde, ifølge VG. Denne uke ble det satt flere dystre rekorder for antall smittede per dag. Tallet nærmer seg nå 200.000.
Slik ser det ut på Wall Street ved stengetid:
  • Dow Jones ned 0,75 prosent
  • S&P 500 ned 0,68 prosent
  • Nasdaq Composite ned 0,42 prosent
Så langt i november er det likevel solid oppgang på amerikanske børser. Alle de tre store aksjeindeksene har steget 8–9 prosent denne måneden.

Vil trekke tilbake penger fra Feds kriselån

Torsdag kveld ble det klart at USAs finansminister Steven Mnuchin ikke ville godkjenne en forlengelse av flere kriselånsprogram som sentralbanken tilbød da coronapandemien herjer som verst, ifølge Reuters. Disse programmene løper ut ved årsskiftet.
Finansministeren vil dermed trekke tilbake finansiering av ordningen. Selv om Biden trolig vil forsøke å endre på dette i januar, kan det ta tid å få godkjenning i kongressen. Biden-teamet har fredag kommet med krass kritikk av utspillet, som kalles «dypt uansvarlig», ifølge Washington Post.
Sentralbanken (Fed) svarte også umiddelbart at det ville være en klar fordel om krisetiltakene kunne fortsette som en viktig støtte for den fortsatt svært sårbare økonomien.
Dette bidrar fredag til å skape ny usikkerhet.
Nedstengninger, smittespredning, vaksineutvikling og signaler om kommende forhandlinger rundt USAs neste krisepakke ser nå ut til å være de viktigste driverne for aksjemarkedet.

Oppgang for vaksineprodusent

Tidligere på dagen meldte legemiddelselskapene Pfizer og Biontech at de vil søke om hastegodkjennelse av sin coronavaksine i USA. Dersom søknaden blir godkjent, kan amerikanere i risikogruppen potensielt få vaksinen i desember i år.
Pfizer-aksjen ender dagen med en oppgang på 1,5 prosent.
Blant dagens tapere er selskaper som rammes hardt av pandemien. Cruiseselskapene Carnival og NCL er ned 4–5 prosent og flyprodusenten Boeing faller tre prosent. Reiseselskapet Expedia har like stor nedgang og flyselskapet United Airlines faller to prosent.
Tesla, som steg markant tidligere i uken da de ble kjent at aksjen skulle tas opp i S&P 500-indeksen, faller fredag nær to prosent.

Oljeprisoppgang

Oljeprisen stiger en dollar for dagen til over 45 dollar fatet (spot), det høyeste på halvannen uke.
På Oslo Børs endte hovedindeksen opp 0,61 prosent til 908,44 poeng.
Også på europeiske børser var det oppgang, men ikke like sterk som i Oslo.
Oljeprisen

Siste nytt

Zaptec øker inntektsprognosen for 2020

Elbillader-produsenten Zaptec velger fredag ettermiddag å øke salgsprognosen for inneværende år.
«Høy salgsvekst hittil i fjerde kvartal medfører at denne guidingen er endret til 35 prosent for 2020», skriver selskapet i en melding.
Da selskapet i rapporten for tredje kvartal la frem prognoser, forventet man at inntektsveksten ville havne mellom 25 og 30 prosent i 2020.
Det fremkommer ingen informasj...Se mer

Wall Street stiger tross skuffende jobbtall

Oppgangen på børsene verden over smitter over på Wall Street, på tross av at «månedens viktigste tall» skuffet analytikerne tidligere på dagen.
Det ble skapt 245.000 jobber i USA i november, noe som var betydelig mindre enn anslagene på 460.000 nye jobber utenfor landbruket. Samtidig ble tallene fra oktober revidert noe ned.
Utviklingen i USA kommer samtidig som coronatallene aldri har vært dystre...Se mer

«Månedens viktigste tall» skuffer

Arbeidsmarkedet i USA fortsetter å bedre seg, om enn i betydelig lavere takt enn tidligere.
Det ble skapt 245.000 nye arbeidsplasser utenfor landbruket i USA forrige måned.
I oktober ble det til sammenligning skapt 610.000 jobber. Disse tallene er nedrevidert med 28.000 jobber siden de ble lagt frem første gang for en måned siden.
Det var på forhånd ventet at 460.000 nye jobber skulle bli skapt ut...Se mer

Element-aksjen opp 27 prosent etter kryptosatsing

Torsdag ble det kjent at børsskallet Element på nytt prøver seg på en kryptosatsing - og at selskapet har fått med seg investorer som Øystein Stray Spetalen, Arne Blystad, Ketil Skorstad og Kristian Lundkvist på aksjonærsiden.
Spetalen er fra før inne i Element gjennom investeringsselskapet Saga Pure, der han er dominerende eier. Men nå er han også med privat gjennom Tycoon Industrier.
Markedet jubler over nyheten o...Se mer

Oslo Børs gir Navamedic overtredelsesgebyr på 609.000 kroner

406.000 kroner av beløpet er for brudd på plikten til å offentliggjøre innsideinformasjon og 203.000 kroner er for brudd på utsteders opplysningsplikt til Oslo Børs.
Bakgrunnen for saken er at Navamedic 31. mars i år offentliggjorde inngåelsen av en distribusjonsavtale med Angelini Pharma vedrørende produktet Thermacare.
Oslo Børs mener avtaleinngåelsen var innsideinformasjon som oppstod den 17. m...Se mer

Det blytunge passasjerfallet i Norwegian fortsetter

Dagen etter nyheten om ny kriseplan slapp flyselskapet ferske trafikktall for november.
Norwegian fraktet 124.481 passasjerer i november, en nedgang på 95 prosent fra samme periode i fjor. Det går frem av trafikktall som ble lagt frem denne morgenen.
Den totale kapasiteten (ASK) var ned 96 prosent, mens passasjertrafikk en (RPK) var 98 prosent lavere.
Fyllingsgraden lå på 44,4 prosent, en reduksjon...Se mer

To styremedlemmer forlater Seadrill-styret

Styremedlem Kjell-Erik Østdahl trekker seg fra Seadrill-styret, mens Peter Sharpe ikke tok gjenvalg og er dermed også ute av styret i det kriserammede riggselskapet.
Det opplyser Seadrill i en melding etter den årlige generalforsamlingen.
I en kommentar takker styreleder Glen Ole Rødland de to for innsatsen, og sier at de har spilt en viktig rolle etter at de kom inn i styret i 2018.
Østdahl har blant annet bakgru...Se mer

Blandet på Asia-børsene: USA svartelister fire nye selskaper

Fire nye selskaper på Hong Kong-børsen er svartelistet av USA. Dette skaper et fall i det kinesiske markedet.
Fredag morgen er det ingen tydelig retning på de asiatiske børsene i morgentimene. Børsene i Kina faller derimot etter at forsvarsdepartementet i USA har satt fire ytterligere kinesiske selskaper på en svarteliste.
Kinas største databrikkeprodusent Semiconductor Manufacturing International...Se mer

Element henter 60 millioner kroner i emisjon

Element har hentet 60 millioner kroner i markedet ved å utstede 15 millioner aksjer til fire kroner stykket, ifølge en melding.
På forhånd hadde en rekke investorer tegnet seg for disse aksjene, inkludert Øystein Stray Spetalens Tycoon Industrier AS, samt Songa Capital AS, Tigerstaden AS, Middelborg AS, styremedlemmer i Harmonychain AS og styremedlemmer i Element ASA, ifølge en melding tidligere to...Se mer

Hexagon Purus henter 750 millioner – verdt seks mrd.

Hydrogenselskaper Hexagon Purus har hentet 750 millioner kroner gjennom en rettet emisjon før noteringen på Euronext Growth (tidligere Merkur Market), som etter planen skal skje 14. desember.
Selskapet har utstedt 27.472.527 nye aksjer til 27,3 kroner stykket. Det priser Hexagon Purus til 6,254 milliarder kroner etter emisjonen, ifølge en melding.
Emisjonen ble møtt med stor interesse fra eksisteren...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%