Nordfund tar selvkritikk etter gigantsvindel

Forsinkelser i innføringen av nye sikkerhetsrutiner i det statseide fondet var med på å gjøre svindelen lettere å gjennomføre, skriver PWC i en fersk rapport.
I mai ble det kjent at Norfund ble svindlet for 100 millioner kroner i et digitalt angrep. Svindelen skjedde i mars da pengene som skulle gå til mikrokredittinstitusjonen LOLC i Kambodsja i stedet endte opp i Mexico.
Konsulentselskapet PWC har onsdag kommet med sin rapport om hvordan svindlerne klarte å få tak i pengene fra Norfund.
PWC tror en «profesjonell kriminell gruppe med betydelige ressurser» står bak svindelen, skriver Norfund i en pressemelding. Konsulentselskapet mistenker ikke at noen internt i Norfund har vært involvert i svindelen.

Forsinket endring i rutiner

PWC peker ikke på en spesifikk feil i sikkerhetsrutinene hos Norfund, men heller en kombinasjon av flere faktorer som førte til svindelen.
Blant årsakene som lå bak svindelen peker PWC på at en av Norfunds kunder ble utsatt for en lignende svindel i 2018. Etter det la Norfund planer om å styrke IT-sikkerheten.
Men det tok lang tid før Norfund innførte nye rutiner - delvis på grunn av mangel på ressurser internt for å gjennomføre endringene og på grunn av forsinket oppfølging fra Nordfunds eksterne IT-levernadør.
«Hadde de planlagte sikkerhetstiltakene blitt innført tidligere hadde det sannsynligvis vært vanskeligere å gjennomføre svindelen», skriver PWC i sin rapport.

– Ikke raskt nok

Nordfund sier de har jobbet med å styrke sikkerheten de siste to årene.
– Vi har gjort mye, men ikke nok raskt nok for å styrke våre rutiner og systemer. Fremover vil vi gjennomgå, følge opp og konkretisere tiltakene som anbefales av PWC i rapporten, sier administrerende direktør i Norfund Tellef Thorleifsson i en pressemelding.
Norfund skriver i pressemeldingen at de vil styrke betalingsrutiner og IT-sikkerheten.
«Hendelsen har tydeliggjort at rutiner og systemer ikke har vært robuste nok til å stå imot denne type svindel», skriver Nordfund i pressemeldingen.

Realistisk kommunikasjon

PWC fant at svindlerne hadde fått tilgang til e-posten til en ansatt i Norfund allerede i september 2019. Da skal svindlerne ha overvåket kommunikasjonen i Norfund i syv måneder.
I mars i år gikk gjerningspersonene inn i dialogen mellom LOLC og Norfund og utga seg for å være ansatte hos begge parter.
De forfalskede e-postene fra svindlerne var «realistisk i utforming, innhold og språkdrakt», skriver Nordfund i pressemeldingen.
Rapporten bekreftet også det Norfund tidligere har sagt om at svindlerne skyldte på at coronapandemien forsinket pengeoverføringen til LOLC.

Siste nytt

Quantafuel kjøper eierandel i Kristiansand-basert selskap

Gjenvinningsselskapet Quantafuel har kjøpt en eierandel på 49 prosent i Replast, en leverandør av mekanisk sortering- og resirkuleringsløsninger basert i Kristiansand i Norge, for å bygge produksjonskapasitet for kjemisk resirkulering på samme anlegg.
Det fremgår av en melding fra selskapet tirsdag.
Aktørene har ambisjon om å gradvis bygge ut en total prosesseringskapasitet på 20-30.000 tonn per år...Se mer

Tror Oslo Børs følger Asia-børsene opp fra start

Det går mot oppgang fra start på Oslo Børs skal man tro Nordnets analytiker Roger Berntsen. Han tror Børsen åpner opp 0,3 prosent, eller innenfor intervallet 0,1 og 0,4 prosent.
Oljeprisen stiger samtidig 0,49 prosent til 45,14 dollar fatet. Det er rundt de samme nivåene som da Børsen stengte dagen før.
IT-selskapet Crayon har på morgenen lagt frem et resultat etter skatt på 103 millioner kroner,...Se mer

Gaming Innovation Group økte omsetningen

I andre kvartal rapporterer spillselskapet Gaming Innovation Group en inntektsvekst på 49 prosent fra samme periode året før til 16,7 millioner euro.
Brutto driftsresultat (ebitda) havnet på 2,8 millioner euro, opp fra 1,5 millioner euro. Driftsresultatet (ebit) havnet på minus 2,2 millioner euro, og er en halvering av tapet i andre kvartal 2019 som var på minus 4,4 millioner euro.
På bunnlinjen satt selskapet i...Se mer

Crayon mer enn doblet på bunnlinjen

IT-selskapet Crayon har levert rapporten for andre kvartal 2020. Den viser et resultat etter skatt på 103 millioner kroner, mot 46 millioner i samme periode i fjor.
Inntektene økte til drøyt seks millioner kroner, mot 4,2 millioner i fjorårsperioden. I en melding lagt frem med rapporten, viser selskapet til et rekordår.
IT-selskapet fikk et justert brutto driftsresultat (ebitda) på 171 millioner k...Se mer

Bred oppgang på Asia-børsene

I Asia stiger børsene, mens investorenes fokus fremdeles er rettet mot den økte spenningen mellom USA og Kina.
Mandag endte Dow Jones-indeksen og S&P 500-indeksen på Wall Street med oppgang, i motsetning til den teknologitunge Nasdaq-indeksen, og Kodak-aksjen dundret ned nesten 30 prosent.
Slik er status på de asiatiske børsene tidlig tirsdag morgen:
  • Nikkei 225 i Tokyo stiger 1,70 prosent
  • Hang Seng i Hongkong er opp 2,...Se mer

Blandet på Wall Street: Kodak-aksjen raste på børs

Uroligheter rundt den nye krisepakken fra amerikanske myndigheter bidro til variert stemning på Wall Street. Reiselivsselskaper og Nel-partner Nikola fikk vind i seilene, mens Kodak ble dagens børstaper og falt nesten 30 prosent etter låneavtale ble satt på vent.
De store børsindeksene på Wall Street beveget seg i motsatt retning av hverandre mandag.
Slik endte dagen på Wall Street:
  • S&P 500-indeksen opp 0,28 pros...Se mer

Forsiktig opptur på Europa-børsene

Etter en blandet handelsdag på Europa-børsene endte børsindeksene med en svak oppgang mandag. Den brede Stoxx Europe 600-indeksen avsluttet opp 0,21 prosent.
Kina har i løpet av dagen varslet at landet vil innføre sanksjoner mot 11 amerikanere, inkludert senatorene Ted Cruz og Marco Rubio. Dette skjer etter at USA før helgen varslet sanksjoner mot like mange kinesiske tjenestepersoner etter den ko...Se mer

Norwegian-aksjen falt på Oslo Børs

Det var små utslag på Hovedindeksen mandag ettermiddag, da Equinor og Norwegian var i fokus.
Det var en flat utvikling for Hovedindeksen mandag ettermiddag, etter en positiv start på handelsdagen. Indeksen endte opp 0,18 prosent til 856,19 poeng.
Mandagens store nyhet er at Equinor-sjef Eldar Sætre går av etter seks år i sjefsstolen. Han forlater stillingen 2. november, og vil bli etterfulgt av kons...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%