Kongsberg Gruppen nedbemanner etter Rolls-Royce-oppkjøp

Minst 260 stillinger skal bort når Kongsberg Gruppen nå forsøker å snu underskuddene i Rolls-Royce Marine til overskudd. Et produksjonsanlegg i Vietnam kommer også til å ryke.
– Vi taper fortsatt penger, så vi er utålmodige. Dette burde vært gjort noe med tidligere, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen.
Han snakker om oppkjøpet hans av Rolls-Royce Commercial Marine som nylig ble gjennomført. Kongsberg Gruppen jobber nå intenst med å forsøke å snu underskuddene i det tidligere britiske selskapet til overskudd, samtidig som de skal fusjonere det med Kongsberg Maritime.
Under fremleggelsen av Kongsberg Gruppens resultat for første kvartal fredag la selskapet også frem mer informasjon om planene for Rolls-Royce Commercial Marine.
Milliardoppkjøpet ble annonsert i fjor sommer og formelt gjennomført 1. april i år.
Finansdirektør Lisa E. Haugan i Kongsberg Maritime gikk gjennom planene selskapet har i mer detalj. De skal gi besparelser på 200 millioner årlig i løpet av året, og totalt 500 millioner per år innen utgangen av 2022.
– Vi holder i dag og i tiden fremover town hall-møter i organisasjonen og vi vil på redusere antallet fulltidsansatte med 260 på nåværende tidspunkt, sa Haugan.
Hvor mange av stillingene som kuttes i Norge vil selskapet foreløpig ikke gå ut med, men flere kutt i fremtiden utelukkes ikke av Kongsberg-ledelsen.
– I tillegg har vi satt i gang prosessen med å selge ut Vung Tau-anlegget i Vietnam til Deck Machinery-virksomheten, fortsatte hun.
Anlegget produserer blant annet dekksutstyr til seismikkskip, subseaskip og en del kranutstyr. Etter det E24 får opplyst kan anlegget enten bli solgt eller rett og slett lagt ned.

– Det haster

Nedbemanningen kommer i kjølvannet at tidligere nedbemanninger i både Kongsberg Maritime og Rolls-Royce Marine som ble gjennomført etter at oljebremsen traff for fullt.
– Kan det komme flere kutt fremover?
– Vi annonserer visse tiltak i dag og det er det vi har identifisert så langt. Vårt mål er jo å snu Rolls-Royce Commercial fra røde til sort tall (til overskudd, journ.anm.) så raskt som overhodet mulig, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen til E24.
Selskapet annonserte fredag et mål om at de skal klare å snu RRCM til at de har et positivt driftsresultat innen to år.
– Det haster å komme i gang og dette er det første initiativet. Vi starter der vi ser at vi kan få til noe umiddelbart og der vi ser at utfordringene er – og det er på Deck Machinery og noe på produksjonsfasiliteter, blant annet i Vietnam, sier Håøy og fortsetter:
– Vi må få komme tilbake til om det er aktuelt med flere tiltak. Det er for tidlig å si nå, sier Håøy videre og peker på at det er gått en drøy måned siden de formelt overtok Rolls-Royce Marine og fikk fullt innsyn i virksomheten.
Han er opptatt av at de hele tiden må tilpasse både Kongsberg Maritime og Rolls-Royce Marine til de markedsforholdene som gjeldder og ordrebøkene de har.

Skal legge ned 20 kontorer

Lisa Haugan fortalte at Rolls-Royce Commercial Marine går med underskudd i divisjonene som kalles Deck Machinery og Ship Design/Motion.
– Propulsion og Service leverer som ventet gitt dagens markedsforhold, men når vi ser på markedsforholdene, særlig innen seismikk og offshore for Deck Machinery, ser vi at de har blitt truffet hardt av nedturen (oljebremsen, journ.anm.). Nybygging er også på et historisk lavt nivå, sa Haugan.
Kongsberg Gruppen planlegger også å stenge 20 kontorer i sitt verdensomspennende nettverk, der de overlapper mellom de to selskapene som nå slås sammen.
Andre tiltak som skal gjennomføres er å flytte deler av produksjonen som i dag gjøres internt, men som ikke anses som en del av kjernevirksomheten, over til underleverandører.
– Selv om Rolls-Royce og Kongsberg utfyller hverandre på mange områder, så har vi et overlapp innen Automasjon. Det er naturlig at vi ser på en sammenslåing av disse enhetene, sa Haugan.

Siste nytt

Oljeprisen stiger – uro i Midtøsten i fokus

Oljeprisen (Brent spot) er mandag morgen opp 0,51 prosent for dagen, og omsettes for 64,95 dollar fatet.
Samtidig er amerikansk lettolje (WTI) opp 0,44 prosent for dagen til 58,71 dollar fatet.
Markedet har fokusert på Saudi-Arabia etter droneangrepet på landets største oljeanlegg tidligere denne måneden. Det statlige oljeselskapet Saudi Aramco har siden utsatt enkelte leveranser av oljeprodukter.
Til tross for at landet har fo...Se mer

Blandet start på uken på Asia-børsene

Det er en blandet dag på de asiatiske børsene mandag. Shanghai-børsen trekker mest nedover, med et fall på over én prosent.
Investorene har fokus på utviklingen i handelskrigen mellom USA og Kina.
Kinas handelsdepartement sa denne helgen at de to landene hadde «konstruktive» diskusjoner i Washington sent i forrige uke, der begge partene har blitt enige om å holde kontakten, ifølge CNBC.
Representanter fra kinesiske l...Se mer

Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass

Norske olje- og gassanlegg er sikret, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp) til NRK. Samtidig vurderer han muligheten for flyforbudssoner og andre tiltak.
For en uke siden ble Saudi-Arabias oljeindustri rammet av droneangrep.
Lørdag sa tidligere hærsjef Robert Mood til NRK at det vil være enkelt å ramme norske olje-, gass- og forsvarsinstallasjoner med droner, og at det er sannsynlig at aktører...Se mer

Medier: Wework-styre vurderer fjerne toppsjefen

Etter at Weworks børsnotering ble utsatt tidligere denne uken, har styremedlemmer nå begynt å vurdere toppsjef Adam Neumanns fremtid i selskapet. Det opplyser kilder kjent med saken overfor Wall Street Journal søndag kveld.
En gruppe styremedlemmer inkludert medlemmer tilknyttet storeier Softbank, ønsker ifølge kildene at Neumann ikke lenger skal være administrerende direktør i morselskapet We Com...Se mer

Kraftig børsfall i Egypt etter protester mot presidenten

Fredag kveld og natt tok flere hundre demonstranter til gatene i Egypts hovedstad Kairo, i det som var svært sjeldne demonstrasjoner mot den autoritære presidenten Abdel Fattah al-Sisi.
I løpet av Kairo-børsens åpningstid søndag var det kraftig fall på flere av de største indeksene. EGX30-indeksen falt 5,32 prosent, noe som er det største fallet siden 2016, ifølge Bloomberg.
Samtidig endte den bredere EGX...Se mer

EU-president sier det blir en «hard brexit» uten avtale

Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker sier til Sky News at om Storbritannia vil få en «hard grense» med Irland dersom de ikke inngår en avtale.
– Jeg er overbevist om at brexit vil skje, sa han i et intervju med Sky News forrige uke.
Ifølge en kilde til AFP skal EU-president Donald Tusk og Storbritannias statsminister Boris Johnson møtes til samtaler mandag ettermiddag.
EU og Storbritannia ble 11. ap...Se mer

Saudi-Arabia sier et angrep fra Iran vil anses som krigshandling

– Hvis etterforskning viser at forrige ukes angrep på saudiarabiske oljefasiliteter kom fra iransk territorium, vil kongedømmet anse det som en krigshandling. Vi leter imidlertid etter en fredelig løsning, sier Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir til CNN.
Han sier det saudiarabiske regimet venter på svar fra en etterforskning av angrepet på to oljeanlegg i Saudi-Arabia lørdag 14. septemb...Se mer

Saudi-Arabia endrer kvaliteten på oljeleveranser

Det saudiarabiske statlige oljeselskapet Saudi Aramco har fortalt Japans største raffeneri-selskap, JXTG Nippon Oil & Energy, at det kan bli endringer i leveransene én uke etter drone-angrepet som slo ut store deler av landets oljeproduksjon, skriver Reuters.
Endringen vil hovedsakelig være at Saudi-Aramcos leveranser vil bestå av større deler tungolje enn lettolje, som selskapet vanligvis leverer...Se mer

Thomas Cook i krisemøte for å unngå konkurs på mandag

Det britiske reiseselskapet Thomas Cook møter sine største aksjonærer og kreditorer klokken 10.00 norsk tid for å diskutere en siste mulighet til å redde selskapet fra konkurs, skriver Sky News søndag morgen.
Møtet skal finne sted i London i kontorene til advokathuset Slaughter & May, hvor målet er å kjøpe seg nok tid til å ikke bli slått konkurs mandag morgen.
Ifølge Sky News trenger selskapet 200...Se mer

Nye store demonstrasjoner i Hongkong

Etter at Beijing-vennlige aktivister fjernet en vegg med budskap mot den lokale regjeringen og for demokrati, har demonstrasjonene blusset opp igjen i Hongkong, skriver Reuters.
Demonstrantene marsjerte mot regjeringens kontorer i området Tuen Mun, og satt fyr på kinesiske flagg.
Det ble kastet en bensinbombe mot politiet, og senere svarte styrkene med tåregass mot demonstrantene og det ble gjort fl...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%