Kongsberg Gruppen nedbemanner etter Rolls-Royce-oppkjøp

Minst 260 stillinger skal bort når Kongsberg Gruppen nå forsøker å snu underskuddene i Rolls-Royce Marine til overskudd. Et produksjonsanlegg i Vietnam kommer også til å ryke.
– Vi taper fortsatt penger, så vi er utålmodige. Dette burde vært gjort noe med tidligere, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen.
Han snakker om oppkjøpet hans av Rolls-Royce Commercial Marine som nylig ble gjennomført. Kongsberg Gruppen jobber nå intenst med å forsøke å snu underskuddene i det tidligere britiske selskapet til overskudd, samtidig som de skal fusjonere det med Kongsberg Maritime.
Under fremleggelsen av Kongsberg Gruppens resultat for første kvartal fredag la selskapet også frem mer informasjon om planene for Rolls-Royce Commercial Marine.
Milliardoppkjøpet ble annonsert i fjor sommer og formelt gjennomført 1. april i år.
Finansdirektør Lisa E. Haugan i Kongsberg Maritime gikk gjennom planene selskapet har i mer detalj. De skal gi besparelser på 200 millioner årlig i løpet av året, og totalt 500 millioner per år innen utgangen av 2022.
– Vi holder i dag og i tiden fremover town hall-møter i organisasjonen og vi vil på redusere antallet fulltidsansatte med 260 på nåværende tidspunkt, sa Haugan.
Hvor mange av stillingene som kuttes i Norge vil selskapet foreløpig ikke gå ut med, men flere kutt i fremtiden utelukkes ikke av Kongsberg-ledelsen.
– I tillegg har vi satt i gang prosessen med å selge ut Vung Tau-anlegget i Vietnam til Deck Machinery-virksomheten, fortsatte hun.
Anlegget produserer blant annet dekksutstyr til seismikkskip, subseaskip og en del kranutstyr. Etter det E24 får opplyst kan anlegget enten bli solgt eller rett og slett lagt ned.

– Det haster

Nedbemanningen kommer i kjølvannet at tidligere nedbemanninger i både Kongsberg Maritime og Rolls-Royce Marine som ble gjennomført etter at oljebremsen traff for fullt.
– Kan det komme flere kutt fremover?
– Vi annonserer visse tiltak i dag og det er det vi har identifisert så langt. Vårt mål er jo å snu Rolls-Royce Commercial fra røde til sort tall (til overskudd, journ.anm.) så raskt som overhodet mulig, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen til E24.
Selskapet annonserte fredag et mål om at de skal klare å snu RRCM til at de har et positivt driftsresultat innen to år.
– Det haster å komme i gang og dette er det første initiativet. Vi starter der vi ser at vi kan få til noe umiddelbart og der vi ser at utfordringene er – og det er på Deck Machinery og noe på produksjonsfasiliteter, blant annet i Vietnam, sier Håøy og fortsetter:
– Vi må få komme tilbake til om det er aktuelt med flere tiltak. Det er for tidlig å si nå, sier Håøy videre og peker på at det er gått en drøy måned siden de formelt overtok Rolls-Royce Marine og fikk fullt innsyn i virksomheten.
Han er opptatt av at de hele tiden må tilpasse både Kongsberg Maritime og Rolls-Royce Marine til de markedsforholdene som gjeldder og ordrebøkene de har.

Skal legge ned 20 kontorer

Lisa Haugan fortalte at Rolls-Royce Commercial Marine går med underskudd i divisjonene som kalles Deck Machinery og Ship Design/Motion.
– Propulsion og Service leverer som ventet gitt dagens markedsforhold, men når vi ser på markedsforholdene, særlig innen seismikk og offshore for Deck Machinery, ser vi at de har blitt truffet hardt av nedturen (oljebremsen, journ.anm.). Nybygging er også på et historisk lavt nivå, sa Haugan.
Kongsberg Gruppen planlegger også å stenge 20 kontorer i sitt verdensomspennende nettverk, der de overlapper mellom de to selskapene som nå slås sammen.
Andre tiltak som skal gjennomføres er å flytte deler av produksjonen som i dag gjøres internt, men som ikke anses som en del av kjernevirksomheten, over til underleverandører.
– Selv om Rolls-Royce og Kongsberg utfyller hverandre på mange områder, så har vi et overlapp innen Automasjon. Det er naturlig at vi ser på en sammenslåing av disse enhetene, sa Haugan.

Siste nytt

Draghi-tale løftet børsene - Trump bidro motvillig

Etter en blandet start på dagen for de europeiske børsene, ble det gladstemning da sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ESB) uttalte at det kan bli aktuelt med flere rentekutt fremover. Den brede Stoxx Europe 600-indeksen endte opp 1,67 prosent.
Draghi uttalte at dersom utsiktene ikke bedrer seg vil det behøves mer stimulans fra ESB, ifølge Infront TDN Direkt.
– I fravær av forbedringer, sl...Se mer

IAG vil kjøpe 200 av ulykkesflyet 737 Max

International Airlines Group (IAG) har inngått en intensjonsavtale med Boeing for at 200 B737-fly skal gå inn i selskapets flåte. Intensjonsavtalen er betinget av inngåelsen av en formell avtale, ifølge en IAG-melding onsdag.
Max-flyene har vært i hardt vær etter to dødsulykker det siste året, og har vært satt på bakken av luftfartsmyndigheter verden over siden den siste ulykken i mars.
Miksen av 737-8- og 737-10-fly...Se mer

Kjos om avgangen til DN: – Jeg sier gjerne 2019

Ved flere anledninger har Norwegian-sjef Bjørn Kjos gitt signaler om at han er klar til å avtre som toppleder for flyselskapet.
I et intervju med Bloomberg News fredag sa han at han ønsker en mer tilbaketrukket rolle i selskapet og at han «konstant» snakker med styret om en plan for etterfølger.
Under det pågående flystevnet Paris Air Show sier han til Dagens Næringsliv at overtagelsen kan være noen...Se mer

Akva Group dropper salg av datterselskap

Akva Group og Advania Holding har tirsdag blitt enige om å terminere salget av Akva-datterselskapet Wise lausnir (Wise) til Advania, ifølge en Akva-melding tirsdag.
Årsaken til termineringen er utfordringer ved å få godkjenning av transaksjonen fra konkurransemyndighetene på Island på akseptable vilkår.
Videre opplyses det at Akva er i prosess med å vurderer andre strategiske muligheter for virksomh...Se mer

Oljeprisen stiger kraftig etter Trump-tweet

Oljeprisen (brent spot) stiger 2,99 prosent til 62,65 dollar fatet tirsdag ettermiddag, etter at Donald Trump sa han ville holde et lengre møte med sin kinesiske motpart Xi Jinping under neste ukes G20-møte.
– Jeg har hatt en veldig god telefonsamtale med Kinas president Xi. Vi skal ha et lengre møte neste under under G20 i Japan. Våre respektive team vil begynne samtalene før vårt møte, skrev den...Se mer

Draghi og Trump bidro til løft på Børsen

Etter en positiv start fortsatte Oslo Børs oppover utover dagen tirsdag. Det etter at sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken uttalte at det fortsatt finnes rom for flere rentekutt.
Da USAs Donald Trump varslet at han vil holde et møte med sin kinesiske motpart Xi Jinping under neste ukes G20-møte, steg børsene over hele verden.
Det løftet også Oslo Børs og oljeprisen markant da...Se mer

Norske myndigheter vil åpne Utsira Nord for havvind

Før sommeren vil Olje- og energidepartementet (OED) sende på høring et forslag om å åpne området Utsira Nord utenfor kysten av Rogaland for søknader om vindkraft til havs. I tillegg vil det bli bedt om innspill til området Sørlige Nordsjø II, ifølge en OED-melding tirsdag.
– Utsira Nord egner seg for flytende vindkraft, som er den teknologien det knytter seg mest forventning til. Jeg vil også be om...Se mer

Oceanteam sikrer ny kabelkontrakt

Oceanteam Solutions melder tirsdag at de har sikret en kontrakt for å levere en «cable lay spread» til en ikke navngitt kunde fra mai til midten av oktober i år, med mulighet for forlengelser.
Kontrakten omfatter leie av en av Oceanteams 2.000 og 4.000 tonn tunge dreieskiver.
– Det er det første offshore vind-prosjektet vi gjennomfører med denne kunder, og vi ser frem til et godt partnerskap på dett...Se mer

Wall Street bykser etter at Trump varslet Xi-møte

De amerikanske børsene steg fra start tirsdag. Etter knappe ti minutters handel får de toneangivende indeksene et markant dytt opp i det Donald Trump varsler at han vil ha et lengre møte med Kinas president Xi Jinping under neste ukes G20-møte.
Markedene ser dermed ut til å få et fornyet håp om en løsning på den langvarige handelskrigen mellom verdens to største økonomier.
Oppgangen kommer også etter at...Se mer

Olav Thorstad blir ny toppsjef i kriserammede Plantasjen

Tidligere Sats Group-sjef Olav Thorstad blir ny administrerende direktør i Plantasjen. Det melder selskapet i en pressemelding.
Nyheten kommer drøye fire måneder etter det ble kjent at Daniel Juhlin gikk på dagen et drøyt år etter han startet i stillingen. Styremedlem Christer Åberg har fungert som administrerende direktør etter at Juhlin forlot selskapet.
– Vi vil takke Christer Åberg som har vært...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%