Kongsberg Gruppen nedbemanner etter Rolls-Royce-oppkjøp

Minst 260 stillinger skal bort når Kongsberg Gruppen nå forsøker å snu underskuddene i Rolls-Royce Marine til overskudd. Et produksjonsanlegg i Vietnam kommer også til å ryke.
– Vi taper fortsatt penger, så vi er utålmodige. Dette burde vært gjort noe med tidligere, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen.
Han snakker om oppkjøpet hans av Rolls-Royce Commercial Marine som nylig ble gjennomført. Kongsberg Gruppen jobber nå intenst med å forsøke å snu underskuddene i det tidligere britiske selskapet til overskudd, samtidig som de skal fusjonere det med Kongsberg Maritime.
Under fremleggelsen av Kongsberg Gruppens resultat for første kvartal fredag la selskapet også frem mer informasjon om planene for Rolls-Royce Commercial Marine.
Milliardoppkjøpet ble annonsert i fjor sommer og formelt gjennomført 1. april i år.
Finansdirektør Lisa E. Haugan i Kongsberg Maritime gikk gjennom planene selskapet har i mer detalj. De skal gi besparelser på 200 millioner årlig i løpet av året, og totalt 500 millioner per år innen utgangen av 2022.
– Vi holder i dag og i tiden fremover town hall-møter i organisasjonen og vi vil på redusere antallet fulltidsansatte med 260 på nåværende tidspunkt, sa Haugan.
Hvor mange av stillingene som kuttes i Norge vil selskapet foreløpig ikke gå ut med, men flere kutt i fremtiden utelukkes ikke av Kongsberg-ledelsen.
– I tillegg har vi satt i gang prosessen med å selge ut Vung Tau-anlegget i Vietnam til Deck Machinery-virksomheten, fortsatte hun.
Anlegget produserer blant annet dekksutstyr til seismikkskip, subseaskip og en del kranutstyr. Etter det E24 får opplyst kan anlegget enten bli solgt eller rett og slett lagt ned.

– Det haster

Nedbemanningen kommer i kjølvannet at tidligere nedbemanninger i både Kongsberg Maritime og Rolls-Royce Marine som ble gjennomført etter at oljebremsen traff for fullt.
– Kan det komme flere kutt fremover?
– Vi annonserer visse tiltak i dag og det er det vi har identifisert så langt. Vårt mål er jo å snu Rolls-Royce Commercial fra røde til sort tall (til overskudd, journ.anm.) så raskt som overhodet mulig, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen til E24.
Selskapet annonserte fredag et mål om at de skal klare å snu RRCM til at de har et positivt driftsresultat innen to år.
– Det haster å komme i gang og dette er det første initiativet. Vi starter der vi ser at vi kan få til noe umiddelbart og der vi ser at utfordringene er – og det er på Deck Machinery og noe på produksjonsfasiliteter, blant annet i Vietnam, sier Håøy og fortsetter:
– Vi må få komme tilbake til om det er aktuelt med flere tiltak. Det er for tidlig å si nå, sier Håøy videre og peker på at det er gått en drøy måned siden de formelt overtok Rolls-Royce Marine og fikk fullt innsyn i virksomheten.
Han er opptatt av at de hele tiden må tilpasse både Kongsberg Maritime og Rolls-Royce Marine til de markedsforholdene som gjeldder og ordrebøkene de har.

Skal legge ned 20 kontorer

Lisa Haugan fortalte at Rolls-Royce Commercial Marine går med underskudd i divisjonene som kalles Deck Machinery og Ship Design/Motion.
– Propulsion og Service leverer som ventet gitt dagens markedsforhold, men når vi ser på markedsforholdene, særlig innen seismikk og offshore for Deck Machinery, ser vi at de har blitt truffet hardt av nedturen (oljebremsen, journ.anm.). Nybygging er også på et historisk lavt nivå, sa Haugan.
Kongsberg Gruppen planlegger også å stenge 20 kontorer i sitt verdensomspennende nettverk, der de overlapper mellom de to selskapene som nå slås sammen.
Andre tiltak som skal gjennomføres er å flytte deler av produksjonen som i dag gjøres internt, men som ikke anses som en del av kjernevirksomheten, over til underleverandører.
– Selv om Rolls-Royce og Kongsberg utfyller hverandre på mange områder, så har vi et overlapp innen Automasjon. Det er naturlig at vi ser på en sammenslåing av disse enhetene, sa Haugan.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 - 06:00

Siste nytt

ConocoPhillips får grønt lys for leteboring

Oljedirektoratet har gitt ConocoPhillips tillatelse til å bore letebrønnen 25/7–9 S, rundt 12 kilometer vest for Ringhorne i Nordsjøen, ifølge en melding.
Brønnen i lisens 917 skal bores av Leiv Eriksson.
ConocoPhillips Skandinavia er operatør med en andel på 40 prosent, mens Lundin Norway, Suncor Energy Norge og Vår Energi har 20 prosent hver.

Les mer:

Nedgang i kinesisk eksport for fjerde måned på rad

Kinas eksport hadde en nedgang på 1,1 prosent i november i år sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge tall fra kinesiske myndigheter som ble offentliggjort søndag. Det er den fjerde måneden på rad med svekket eksport.
På forhånd var det ventet en økning på 1 prosent, ifølge Reuters.
Importen økte imidlertid med 0,3 prosent, mot et ventet fall på 1,8 prosent. November var første måned med importv...Se mer

Ericsson inngår forlik på 9 mrd. med amerikanske myndigheter

Telekomselskapet Ericsson har inngått et forlik med amerikanske myndigheter etter anklager om korrupsjon og bestikkelser. Det skriver Department of Justice i en pressemelding sent fredag kveld.
Forliket innebærer at Ericsson betaler 1,06 milliarder dollar, tilsvarende 9,67 milliarder kroner i bøter og andre kostnader.
– I dag har den svenske telekomgiganten Ericsson erkjent flere år lange kampanje...Se mer

Sterke jobbtall bidro til god avslutning på uken for Wall Street

Sterke jobbtall sørget for en fin avslutning på Wall Street-uken, men ferden dit var lang og humpete.
Etter de sterke sysselsettingstallene kunne de toneangivende indeksene ta helg med tydelig oppgang:
  • Den brede S&P 500-indeksen steg 0,91 prosent
  • Industritunge Dow Jones endte opp 1,22 prosent
  • Teknologibørsen Nasdaq klatret 1,00 prosent
Den største vinneren i fredagens handel ble kontorrekvisitakjempe...Se mer

Baker Hughes: Tre færre aktive oljerigger i USA

Antallet aktive oljerigger i USA falt med 3 denne uken, ifølge riggtellingen fra oljeserviceselskapet Baker Hughes.
Totalt er det 663 rigger i aktivitet.
Det er nå 214 færre oljerigger i aktivitet enn det var på samme tid i fjor.
Samtiidg er det 133 aktive gassrigger i landet, opp to fra uken før. Det er likevel 65 færre enn for et år siden.
Oljeprisen er lite endret etter tallene, men har steget run...Se mer

DI: Svensk oljeselskap trues av konkurs

Det svenske oljeselskapet Nynas skal være i store økonomiske problemer etter USAs innføring av sanksjoner mot Venezuela. Situasjonen skal være så alvorlig at det nå trues med konkurs, erfarer Dagens Industri.
Selskapet hadde i 2018 en omsetning på 16,8 milliarder svenske kroner, men opplevde samtidig at resultatet etter skatt raste til minus 793 millioner svenske kroner.
– Vi påvirkes sterkt av USAs s...Se mer

Europa-børsene steg markant på ukens siste dag

De europeiske børsene steg markant fredag etter sterke jobbtall fra USA. Den brede Stoxx Europe 600-indeksen steg over en prosent.
Det ble skapt 266.000 nye jobber utenfor landbruket i USA i november, viser ferske tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.
På forhånd ventet økonomene i snitt at tallene ville lande på 183.000, ifølge Bloomberg.
Tidligere på dagen kom det svake tall fra Tyskland d...Se mer

If solgte Veidekke-aksjer for 150 millioner kroner

Fredag ettermiddag sender If Skadeförsäkring AB ut en flaggmelding om at selskapet har solgt seg under 5 prosent grensen i Veidekke.
Selskapet har gjennom dagen solgt 1,25 millioner aksjer i det som ser ut til å være to handler.
E24 har gjennomgått handelsdata i Veidekke-aksjen fredag, og avdekket at det er solgt 400.000 aksjer for 119,10 kroner per stykk, og 850.000 aksjer for 119,50 kroner per...Se mer

Kreditorgruppe vil stemme mot Dofs redningsplan: Vil forhandle om betingelsene

En kreditorgruppen i et av Dof Subseas lån har satt seg på bakbeina, og vil ikke støtte rederiets redningsplan.
Nå ber gruppen heller om ytterligere utsettelser av låneforfall, slik at partene kan forhandle videre om betingelsene i en redningspakke, ifølge en innkalling til et obligasjonseiermøte som ble sendt ut fredag.
Det skjer etter at Dof Subsea torsdag la frem en finansiell redningsplan, som k...Se mer

Oslo Børs steg markant etter USA-tall og Opec-kutt

Oslo Børs åpnet flatt fra start på ukens siste dag med handel, men snudde i pluss etter knallsterke amerikanske jobbtall på ettermiddagen.
Samtidig ble Oslo Børs positivt påvirket av et oljeprishopp etter en enighet blant oljekartellet Opec om ytterligere kutt på 500.000 fat per dag.
Hovedindeksen endte ukens siste handelsdag opp 0,98 prosent til 906,47 poeng.
Mest omsatt er børslokomotivene Equinor...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%