I samarbeid med CMC Markets

Kraftbransjen kan bli mer sårbar av digitalisering

Kraftbransjen har lenge hatt krav på seg til å levere strøm også uten tilgang offentlig elektronisk kommunikasjon som for eksempel mobilnettet.
Kraftbransjen må ha beredskap hvis naturkrefter, ulykker eller ondsinnede angrep setter deler av kraftsystemet ut av spill, men økt digitalisering kan gjøre bransjen mer sårbar, ifølge en fersk rapport som Analysys Mason (tidligere Nexia) har laget for NVE.
«Denne utviklingen åpner opp for bedre, sikrere og rimeligere tjenesteproduksjon, men den innebærer også nye trusler og sårbarheter knyttet til avhengighet av eksterne systemer», skriver Analysys Mason.
NVE påpeker at den tidligere uavhengigheten til offentlige mobilnett gradvis kan forvitre etter hvert som bransjen tar i bruk stadig mer avanserte digitale tjenester og IKT til overvåkning av nettene og mer effektivt vedlikehold.
Økt bruk av nye teknologier som strømstyring gjennom smarthus kan også gjøre kraftbransjen mer sårbar, ifølge rapporten. Denne teknologien baserer seg på at kommunikasjonsnettene fungerer, og stabiliteten i elnettet vil kunne bli utfordret hvis tjenester bortfaller i perioder.
NVE understreker at økt digitalisering ikke nødvendigvis øker risikoen for bransjens evne til å levere strøm.
«Offentlig elektronisk kommunikasjon benyttes i dag primært i støttefunksjoner som markedsplasser, kundekontakt, administrasjon og tredjepartstjenester, samt til overvåkning og styring av mindre anlegg», skriver NVE.

Siste nytt

Hofseth Biocare presenterer ny kalsiumstudie

Bioteknologiselskapet Hofseth Biocare kommer med en oppdatering om nye forskningsresultater i en børsmelding mandag.
Ifølge resultatene blir ben- og leddhelse forbedret av inntak av små fiskeben, noe som kan gjøres med supplementer som Calgo, ifølge meldingen.
Hofset Biocare produserer Calgo.
I den samme børsmeldingen introduserer Hofseth Biocare sitt nye salgsselskap, Nøre Nutrition. Det skal fokuse...Se mer

Kahoot verdsettes til nesten tre milliarder kroner

Det norske teknologiselskapet kjent for sin quiz-tjeneste er nå verdt 2,95 milliarder kroner.
Selskapet har sett en eventyrlig verdivekst etter det ble notert på OTC-listen i år. Fra en aksjekurs på 9,25 kroner i mai, til 28 kroner denne uken, representerer dette en økning på 213,5 prosent.
I september ble selskapet som fremdeles taper penger verdsatt til to milliarder, og nå, noen få måneder sener...Se mer

Melding: Japanske selskaper kutter Huawei og ZTE

Japans tre største telekomselskaper sier de ikke vil bruke utstyr fra Huawei og ZTE når 5G skal bygges ut i landet, melder nyhetsbyrået Kyodo ifølge Reuters.
Nyhetsbyrået har ingen åpne kilder på opplysningene, men også japanske myndigheter har uttrykt skepsis til de kinesiske leverandørenes tette bånd til Kinas etterretningstjenester.
Sist uke meldte Reuters at myndighetene jobber med et forbud,...Se mer

Jinhui vil selge skip for 58 millioner kroner

Shippingselskapet Jinhui Shipping skriver i en børsmelding at de har inngått en intensjonsavtale om å selge et Supramax-skip for 6,9 millioner dollar, tilsvarende 58 millioner kroner.
Salget skal gjøres gjennom et av Jinhuis heleide datterselskap.
Jinhui-aksjen faller 4,28 prosent på Oslo Børs, samme dag som børsmeldingen ble publisert.

Carnegie: Liten tegn på bedring for H&M-konsernet

Meglerhuset gjentar salgsanbefaling på motehuset, og kursmålet på 120 svenske kroner, noe som er en nedside på rett over 20 prosent, skriver Dagens Industri som siterer TDN Direkt.
Årsaken er at Carnegie mener omstruktureringen ikke viser store tegn til bedring for H&M og at man fremdeles står overfor store strukturelle utfordringer.
Meglerhuset skriver i sin rapport at aksjen handles med premie i f...Se mer

Styremedlem kjøper Veidekke-aksjer for 200.000

Gro Bakstad, som er primærinnsider og styremedlem i Veidekke, har mandag kjøpt 2.500 aksjer i Veidekke til en kurs på 96,33 kroner.
Det tilsvarer et aksjekjøp på til sammen 240.822 kroner.
Etter kjøpet har hun en totalbeholdning på 15.500 aksjer i selskapet.
Veidekke faller på Oslo Børs mandag ettermiddag, og er i skrivende stund ned 1,03 prosent.

Idex inngår samarbeid med kinesiske Visionox

Idex Biometrics skriver i en børsmelding at de har inngått et samarbeid med Visionox, Kinas største produsent av Oled-display.
Målet er å utvikle neste generasjon med Idex’ off-chip biometriske sensor for smartkort med Visinox-teknologi.
Med dette ønsker selskapene å «aktivere kostnadseffektive, funksjonsrike smartkortsystemer som bruker teknologi knyttet til både skjerm og biometri», ifølge melding...Se mer

Bredt fall på Asia-børsene etter svake nøkkeltall

De asiatiske børsene fortsetter nedgangen fra forrige uke med et bredt og markant fall. Det skjer etter en rekke skuffende nøkkeltall som indikerer en svakere økonomisk utvikling.
I løpet av helgen rapporterte Kina handelstall som var betydelig svakere enn ventet, med en eksportvekst på bare 5,4 prosent og en importvekst på 3 prosent, mot ventede 10 prosent og 14,5 prosent, ifølge Reuters.
Også i Japan kom det natt til...Se mer

Shell håper å bygge ut gassfeltet Linnorm

Shells prosjekt om å bygge ut gassfeltet Linnorm som en tilknytning til Draugen-plattformen ble lagt på is i 2012.
Nå børster Norske Shell støv av prosjektet, og håper på å tå til en utbygging av feltet, som inneholder 25 milliarder kubikkmeter gass, skriver Petro.
– Vi har fortsatt betydelige oppgaver på Ormen Lange, der vi nå planlegger fase tre av feltutbyggingen, og med driften av landanlegget p...Se mer

Investtech: Selg Polarcus og Standard Drilling

Investtech skriver i dagens analyserapport at de anbefaler å selge aksjer i Polarcus og SD Standard Drilling, melder Hegnar.
Analyseselskapet bruker såkalt teknisk analyse, en metode for å spå fremtidig kursutvikling gjennom å studere historikken til aksjen.
– Polarcus brøt ned gjennom gulvet i en fallende trendkanal i november. Dette signaliserer økende pessimisme og sterkere falltakt.
Videre skriver Investtech at k...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%