Miljødirektoratet politianmelder Equinor etter Mongstad-utslipp: Miljøvernministeren svært kritisk

Forurensningen som har pågått ved Equinors store landanlegg på Mongstad er så alvorlig at norske myndigheter har politianmeldt selskapet. Equinor får krass kritikk fra øverste politiske hold.
NB! Saken er oppdatert med uttalelser fra Miljødirektoratet.
«Miljødirektoratet ser på situasjonen på Mongstad som svært alvorlig», skriver klima- og miljøvernminister Sveinung Rotevatn (V) i et ferskt brev til stortingsrepresentant Lars Haltbrekken.
Der kommer det også frem at statsråden «er kjent med at Miljødirektoratet har anmeldt Equinor Mongstad til politiet».
Brevet ble først omtalt av Dagens Næringsliv.
– Det er en vel av vårt ansvar som miljømyndighet å følge opp hvis det er alvorlige brudd på miljøregelverket. Så får politiet etterforske og vurdere et eventuelt strafferettslig ansvar i saken, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet, til E24.
Direktoratet ble orientert om utslipp på det enorme landanlegget av Equinor i februar. I juli skjedde det et nytt og akutt utslipp.
Utover året fulgte direktoratet opp saken og i oktober varslet de Equinor om at de ville komme med et pålegg. Pålegget ble vedtatt i november.

– Anmelder kun de mest alvorlige tilfellene

Anmeldelsen kommer etter at miljøvernorganisasjonen Bellona i november politianmeldte oljegiganten for forholdene på raffineriet og landanlegget.
Statsråd Rotevatn beskriver det som «en omfattende forurensning av olje i grunn» og at han ser på det som har skjedd på Mongstad «som svært alvorlig».
En klokkeklar statsråd gjør det klart at han «forventer at Equinor rydder opp i alle forhold som er i strid med forurensningsregelverket».
Politianmeldelsen av Norges største selskap gjelder tre spesifikke forhold, ifølge direktoratet:
  • For ulovlig utslipp olje til grunnen, som har pågått over tid.
  • For et akuttutslipp i juli i fjor av rundt 18.000 liter olje til grunnen og til sjøen
  • For ulovlige utslipp av fluorholdige klimagasser (f-gasser)
«De viser til at det er flere ulike brudd på ulike deler av Miljødirektoratet sine krav som hver for seg er alvorlige nok, og som til sammen gir et inntrykk av at virksomheten har manglet kunnskap om regelverket», skriver statsråden videre.
Ellen Hambro i Miljødirektoratet forklarer hvorfor de gikk til det skrittet å politianmelde:
– Vi anmelder kun de mest alvorlige forholdene, sier Hambro og utdyper:
– Vi sørger alltid for oppfølging i forvaltningssporet, for eksempel gjennom pålegg. Ved alvorlige brudd på regelverket som er straffesanksjonert etter loven er det vårt ansvar å ta det til politiet.

– Vi vil bidra med all nødvendig informasjon

Eskil Eriksen, talsperson for Markedsføring, midtstrøm og prosesseringsvirksomheten i Equinor opplyser til E24 at selskapet ble varslet om anmeldelsen denne uken.
– Vi vil bidra med all nødvendig informasjon i myndighetenes videre oppfølgingen av saken. Dette er hendelser som vi tar svært alvorlig og som vi har fulgt opp grundig med tiltak og læring for unngå tilsvarende hendelser, sier Eriksen.
Han sier at det har blitt gjennomført «flere utbedringer og tiltak» på Mongstad allerede og at «forbedringsarbeidet på anlegget vil fortsette», både for å følge opp selskapets egen granskingsrapport og pålegget fra Miljødirektoratet.
– Vi gjennomfører også en verifikasjon på Mongstad og landanleggene våre som skal sikre at alle gap og avvik fra tilsyn og granskinger blir fulgt opp og lukket med kvalitet, sier Eriksen.

– Sannsynligvis foregått over svært lang tid

Equinor ferdigstilte i november en intern granskingsrapport. Selskapet skrev da at det var i starten av 2020 at de hadde blitt kjent med at det var tilsig av oljeholdig vann fra raffineriet og ned i grunnen og til sikringsbassenget.
– Equinor satte, da forholdet ble kjent, straks i verk tiltak for å begrense konsekvensene av oljetilsiget. Oljen i grunnen rundt sikringsbassenget har nå blitt samlet opp. Alle kilder vi har funnet til lekkasjer er utbedret, og oljeverdier ut fra vannrenseanlegget er tilbake til normalnivået, sa direktør for Markedsføring, prosessering og handel Irene Rummelhoff, i november.
Ifølge selskapet har man samlet opp 112 kubikkmeter olje og fjernet dette fra området.
«Granskingsrapporten viser at oljetilsiget ikke kan knyttes til en spesiell hendelse, men at det skyldes tilsig fra dreneringssystemet for oljeholdig vann, samt flere små, historiske utslipp fra drift og vedlikeholdsrutiner og hendelser», skrev Equinor.
Klima- og miljøvernministeren peker i sitt brev på at granskingsgruppen har «klassifisert hendelsen med høyeste alvorlighetsgrad».
I tillegg påpeker han at «siden analyser av oljen viser en blanding av ulike komponenter, har dette sannsynligvis foregått over svært langt tid».

La frem kriseplan i desember

I fjor var det en rekke kritiske og alvorlige hendelser som tårnet seg opp for Equinor. Dette har fått flere til å komme med sterk kritikk av selskapet og måten de drifter ulike anlegg.
  • Brann på Melkøya.
  • Stor oljelekkasje på Mongstad.
  • Brann på Tjeldbergodden.
I desember gikk konserndirektør Irene Rummelhoff, som har ansvaret for alle landanleggene til Equinor, ut og presenterte en kriseplan for å håndtere alle hendelsene.
– Jeg tror det har påvirket vårt omdømme negativt, sa Rummelhoff til E24/Aftenposten og la til:
– Her må vi sette i gang en plan for å løfte sikkerheten.
– Vurderer Miljødirektoratet flere anmeldelser av Equinor?
– Jeg ønsker ikke å kommentere det før det eventuelt skjer, sier Ellen Hambro i Miljødirektoratet.
– Vet vi om det er en sammenheng eller tilfeldig at det skjedde så mange alvorlige hendelser ved Equinors anlegg på kort tid?
– Det er ikke min jobb å spekulere i de ulike forholdene. Når det gjelder Mongstad konkret så er mangelfullt vedlikehold en av årsakene til saken, sier Hambro.
– Er dette også tilfellet på de andre anleggene?
– Det er snakk om separate virksomheter og det kan være ulik kultur på Equinors ulike anlegg. På Mongstad ser vi flere ulike brudd på regelverket og deler av dette skyldes manglende vedlikehold, sier Hambro.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 - 06:00

Siste nytt

Oljeprisen bikket under 55 dollar

Oljeprisen vendte brått nedover fra klokken 16.00 fredag ettermiddag, og har i løpet av ettermiddagen bikket under 55 dollar.
I skrivende stund, klokken 17,42, omsettes ett fat med nordsjøolje for 55,18 dollar i spotmarkedet, ned 2,16 prosent for dagen.
Nedgangen har også bidratt til å dra med seg Hovedindeksen på Oslo Børs, som avslutter dagen med et fall på 1,09 prosent.

Oslo Børs avslutter uken med markant nedgang

Etter en negativ start på dagen, utviklet børsdagens seg forholdsvis rolig, men helt i innspurten falt Børsen brått, samtidig som oljeprisen falt.
Fredag endte Hovedindeksen ned 1,09 prosent til 987,92 poeng.
Dermed endte uken med nedgang. Det er den første uken på fem uker som ender med nedgang på Oslo Børs. Samlet for uken har Hovedindeksen falt 1,32 prosent.
Oljeprisen har falt markant den siste...Se mer

Helrødt på Wall Street – Wells Fargo-aksjen raste

Wall Street snudde nedover etter en drøy time med handel fredag ettermiddag, og nedturen forsterket seg utover kvelden.
Slik stod de store indeksene da handelen stengte klokken 22 norsk tid:
  • Dow Jones ned 0,57 prosent
  • Nasdaq ned 0,87 prosent
  • S&P 500 ned 0,72 prosent
Som vanlig er det storbankene som sparker i gang resultatsesongen i USA.
JPMorgan Chase, Citigroup og Wells Fargo var blant dagens kandidat...Se mer

Storbanker faller etter resultatslipp

Resultatsesongen er i gang i USA. Investorene er ikke nådige og sender aksjene til både JP Morgan, Citigroup og Wells Fargo nedover i førhandelen.
Den hektiske resultatsesongen har satt i gang i USA fredag ettermiddag med flere av de virkelig store bankene på plakaten. Både JP Morgan & Chase, Wells Fargo og Citigroup har åpnet sine regnskapsbøker.
Resultatene til alle de tre bankene er noe bedre e...Se mer

Dof trenger mer betalingsutsettelse

Det hardt pressede offshorerederiet Dof er fortsatt ikke i mål med forhandlingene med kreditorene om en større restrukturering av milliardgjelden.
Derfor søker selskapet nå ytterligere forlengelse av den såkalte stillstandsperioden, en utsettelse av betalinger av renter og avdrag, frem til 31. mars.
Det fremgår i en børsmelding fredag formiddag, der det har bedt Nordic Trustee om å kalle inn til et...Se mer

Awilco LNG øyner sterkere resultater i 2021

Awilco LNG har inngått en charterkontrakt på to til tre måneder for båten «WilPride», ifølge en melding.
Rederiet venter bruttoinntekter fra arbeidet på mellom 10,3 og 14,3 millioner dollar, fremgår det.
Selskapet melder også om at det venter sterkere resultater i 2021 - i takt med det knallsterke markedet for frakt av LNG om dagen:

Toppsjef Kenneth Hamnes i Arcus slutter

Kenneth Hamnes har fredag sagt opp stillingen som sjef for brennevinsprodusenten Arcus, ifølge en børsmelding.
Han vil fortsette i stillingen ut januar og begynner deretter i en ny stilling som toppsjef i Kavli Holding, fremgår det.
Finansdirektør Sigmund Toth tar over sjefsstolen i Arcus midlertidig fra 1. februar.
Stein Erik Hagen er største aksjonær i Arcus.

Pareto venter dobling av utbyttet til Fredriksen-rederi

Markedet for frakt av LNG (flytende naturgass) er knallsterkt om dagen.
Skipenes inntjening i spotmarkedet er skyhøy og befrakterne byr store summer for de få skipene som er tilgjengelig.
Situasjonen har fått Pareto Securities til å jekke opp kursmålet på John Fredriksens Flex LNG til 119 kroner. Tidligere var kursmålet 90 kroner.
Shippingaksjen handles til 87 kroner på Oslo Børs fredag. Oppgangen i...Se mer

Norwegian-aksjen faller igjen på Oslo Børs

Norwegian faller på Oslo Børs fredag formiddag, etter nedgang også dagen før, da det kriserammede flyselskapet meldte at det dropper langdistanse og fokuserer på Norden.
Aksjen er ned 6,47 prosent til 68,28 kroner per aksje. Torsdag falt kursen 5,19 prosent til 70 kroner. Kursen er rasert siden coronakrisen. Børsverdien er på 2,7 milliarder kroner, ifølge tall fra Infront.
Norwegian-aksjen har gått fra...Se mer

DNB: Redningen av Borr er fortsatt hovedmålet

DNB jobber nå aktivt sammen med Borr Drilling for å redde det kriserammede selskapet, slik at man unngår alternativer som å dele opp og selge selskapet.
Å komme i mål med en restrukturering av Tor Olav Trøims kriserammede riggselskap Borr Drilling er fortsatt DNBs primære mål, og banken jobber aktivt med selskapet for å nå dette målet.
Det sier direktør for Ocean Industries Jan Ole Huseby i DNB i en...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%