Analytiker venter grønt børsløft for miljøverstinger: – Bare å se på Equinor

Flere av de svære oljeselskapene som skal satse på fornybar energi har ikke vært i nærheten av å ri den grønne børsbølgen. Det tror oljeanalytiker at vil endre seg.
– Equinor er beviset på at pengene følger etter når de store systemene gjør en omdreining fra olje til mer grønt, sier Anders Holte i Kepler Chevreux til E24.
Oljeanalytikeren har regnet seg frem til at 25 kroner per Equinor-aksje nå er relatert til satsingen på fornybar energi – og øyner at dette vil øke til 30 kroner i løpet av et års tid. For ett år tilbake var fornybarverdien én krone per aksje, ifølge Holte.
Han viser samtidig til den grønne satsingen som årsaken til at den norske oljegiganten i 2020 endte med å knuse sammenlignbare selskaper som USA-noterte Shell og BP på børs.
– Det skal ikke skje med like selskaper, men vi mener det skyldes Equinors fornybarsatsing, sier Holte.

– Kan ta tid

Store integrerte oljeselskaper som Shell, BP og Total har også kunngjort at de skal satse fornybart, men har ikke kommet like langt som Equinor i prosessen.
Oslo Børs-selskapet solgte i fjor en andel i havvindprosjektet Doggerbank og halvparten av havvindprosjektene Empire Wind og Beacon Wind «til multipler ingen trodde var mulig», påpeker Holte.
Investorene har så langt ikke løftet aksjekursene til de andre gigantselskapene i etterkant av at de la frem sine grønne planer i fjor – heller det motsatte.
Holte har imidlertid fortsatt tro på at kjemper som Shell, BP og Totals markedsverdi vil påvirkes positivt av satsingene – tross et aksjemarked som delvis er svært skeptisk til avkastningen på fornybarprosjekter.
– Det tror vi. Det er bare å se på Equinor for bevis på at det har verdier for aksjonærene og blir reflektert i kursene, sier analytikeren.
Han mener en fornybarprising for disse blant annet krever sikring av gode prosjekter og finansiering. Samt at de klarer å kommunisere strategien på en forståelig måte overfor aksjemarkedet.
– Men det kan ta tid. De har kommet kortere og spørsmålet er om de klarer å vise til de samme transaksjonstallene som Equinor, som er desidert best, har gjort. Konkurransen øker ganske betydelig, så det blir en vanskelig, men nødvendig øvelse.

– Astronomisk høy risiko

I en rapport før jul løftet Kepler kursmålene på de største oljeselskapene med et gjennomsnitt på 23 prosent, blant annet på grunn av en fersk inkludering av verdien av fornybarporteføljene.
BP, Eni, Equinor, Shell, Total og Repsol har alle en kjøpsanbefaling med forventninger om aksjehopp basert på kursmålene som er satt.
Holte er ikke i tvil om at den grønne omdreiningen i olje nå setter fart og mener det ligger til rette for suksess.
– Tiden er nå kommet for at de største systemene i olje- og gassindustrien for første gang kommer til å bruke oljeprisoppgangen til å dreie kapital bort fra olje- og gass og til fornybart. Risikoen i oljemarkedet er astronomisk høy og man er nødt til å finne på noe annet, sier han.
Kraftige kursfall i både BP og Shell har i internasjonale medier blitt koblet til fornybar-kunngjøringene i fjor. Kepler-analytikeren mener det ikke tegner et helt korrekt bilde av situasjonen.
– Den største grunnen til at BP-kursen falt gjennom 2020 er at selskapet skal ta ned produksjonen på olje og gass med 40 prosent, der deler av det skal selges. Verdiene nå er mye høyere enn hva du vil få i et svart assetmarkedet, der det er svært få kjøpere av de klassiske, modne porteføljene som integrerte selskaper selger annethvert år, så da blir det en kollaps i verdien på det som skal selges.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 - 06:00

Siste nytt

Oljeprisen bikket under 55 dollar

Oljeprisen vendte brått nedover fra klokken 16.00 fredag ettermiddag, og har i løpet av ettermiddagen bikket under 55 dollar.
I skrivende stund, klokken 17,42, omsettes ett fat med nordsjøolje for 55,18 dollar i spotmarkedet, ned 2,16 prosent for dagen.
Nedgangen har også bidratt til å dra med seg Hovedindeksen på Oslo Børs, som avslutter dagen med et fall på 1,09 prosent.

Oslo Børs avslutter uken med markant nedgang

Etter en negativ start på dagen, utviklet børsdagens seg forholdsvis rolig, men helt i innspurten falt Børsen brått, samtidig som oljeprisen falt.
Fredag endte Hovedindeksen ned 1,09 prosent til 987,92 poeng.
Dermed endte uken med nedgang. Det er den første uken på fem uker som ender med nedgang på Oslo Børs. Samlet for uken har Hovedindeksen falt 1,32 prosent.
Oljeprisen har falt markant den siste...Se mer

Helrødt på Wall Street – Wells Fargo-aksjen raste

Wall Street snudde nedover etter en drøy time med handel fredag ettermiddag, og nedturen forsterket seg utover kvelden.
Slik stod de store indeksene da handelen stengte klokken 22 norsk tid:
  • Dow Jones ned 0,57 prosent
  • Nasdaq ned 0,87 prosent
  • S&P 500 ned 0,72 prosent
Som vanlig er det storbankene som sparker i gang resultatsesongen i USA.
JPMorgan Chase, Citigroup og Wells Fargo var blant dagens kandidat...Se mer

Storbanker faller etter resultatslipp

Resultatsesongen er i gang i USA. Investorene er ikke nådige og sender aksjene til både JP Morgan, Citigroup og Wells Fargo nedover i førhandelen.
Den hektiske resultatsesongen har satt i gang i USA fredag ettermiddag med flere av de virkelig store bankene på plakaten. Både JP Morgan & Chase, Wells Fargo og Citigroup har åpnet sine regnskapsbøker.
Resultatene til alle de tre bankene er noe bedre e...Se mer

Dof trenger mer betalingsutsettelse

Det hardt pressede offshorerederiet Dof er fortsatt ikke i mål med forhandlingene med kreditorene om en større restrukturering av milliardgjelden.
Derfor søker selskapet nå ytterligere forlengelse av den såkalte stillstandsperioden, en utsettelse av betalinger av renter og avdrag, frem til 31. mars.
Det fremgår i en børsmelding fredag formiddag, der det har bedt Nordic Trustee om å kalle inn til et...Se mer

Awilco LNG øyner sterkere resultater i 2021

Awilco LNG har inngått en charterkontrakt på to til tre måneder for båten «WilPride», ifølge en melding.
Rederiet venter bruttoinntekter fra arbeidet på mellom 10,3 og 14,3 millioner dollar, fremgår det.
Selskapet melder også om at det venter sterkere resultater i 2021 - i takt med det knallsterke markedet for frakt av LNG om dagen:

Toppsjef Kenneth Hamnes i Arcus slutter

Kenneth Hamnes har fredag sagt opp stillingen som sjef for brennevinsprodusenten Arcus, ifølge en børsmelding.
Han vil fortsette i stillingen ut januar og begynner deretter i en ny stilling som toppsjef i Kavli Holding, fremgår det.
Finansdirektør Sigmund Toth tar over sjefsstolen i Arcus midlertidig fra 1. februar.
Stein Erik Hagen er største aksjonær i Arcus.

Pareto venter dobling av utbyttet til Fredriksen-rederi

Markedet for frakt av LNG (flytende naturgass) er knallsterkt om dagen.
Skipenes inntjening i spotmarkedet er skyhøy og befrakterne byr store summer for de få skipene som er tilgjengelig.
Situasjonen har fått Pareto Securities til å jekke opp kursmålet på John Fredriksens Flex LNG til 119 kroner. Tidligere var kursmålet 90 kroner.
Shippingaksjen handles til 87 kroner på Oslo Børs fredag. Oppgangen i...Se mer

Norwegian-aksjen faller igjen på Oslo Børs

Norwegian faller på Oslo Børs fredag formiddag, etter nedgang også dagen før, da det kriserammede flyselskapet meldte at det dropper langdistanse og fokuserer på Norden.
Aksjen er ned 6,47 prosent til 68,28 kroner per aksje. Torsdag falt kursen 5,19 prosent til 70 kroner. Kursen er rasert siden coronakrisen. Børsverdien er på 2,7 milliarder kroner, ifølge tall fra Infront.
Norwegian-aksjen har gått fra...Se mer

DNB: Redningen av Borr er fortsatt hovedmålet

DNB jobber nå aktivt sammen med Borr Drilling for å redde det kriserammede selskapet, slik at man unngår alternativer som å dele opp og selge selskapet.
Å komme i mål med en restrukturering av Tor Olav Trøims kriserammede riggselskap Borr Drilling er fortsatt DNBs primære mål, og banken jobber aktivt med selskapet for å nå dette målet.
Det sier direktør for Ocean Industries Jan Ole Huseby i DNB i en...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%