DNB: Kan gjerne kalle dette starten på en handelskrig

Norsk økonom mener USA-president Donald Trump gjør rett i å innføre straffetoll mot Kina.
Asiatiske børser faller kraftig fredag morgen etter at president Donald Trump torsdag kveld annonserte at han vil innføre en straffetoll på import av kinesiske varer, noe som sendte Wall Street kraftig i rødt.
Bakgrunnen er kort fortalt at Trump er misfornøyd med USAs handelsunderskudd.
USAs president har en god sak, mener makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets.
«Det er vanskeligere for utenlandske selskaper, inklusiv amerikanske, å etablere seg i Kina enn det er for kinesiske selskaper å etablere seg i vestlige land. Et godt eksempel er finanssektoren, som har vært tilnærmet lukket for utenlandske aktører», skriver Kjennerud i meglerhusets morgenrapport, og trekker også frem at det er krevende å flytte eventuelle overskudd ut av Kina.
Kjennerud skriver at man «gjerne kan kalle dette starten på en handelskrig».
«Det sentrale er uansett at USA, sannsynligvis også med støtte fra andre vestlige land, kommer med en nokså rettmessig motreaksjon på Kinas årelange konkurransevridende handelspolitikk. Hverken Kinas eller USAs tiltak er positive for aktivitetsveksten. Men hvis dette er det som skal til for at Kina tilpasser seg andre lands spilleregler er det kanskje verdt det likevel», skriver han.

Kina følger etter

Kina fulgte raskt etter, og innførte toll på amerikanske produkter. Men det er betydelige forskjeller i styrken på tollen:
** USA innfører straffetoll på opptil 60 milliarder dollar på kinesiske produkter
** Kina innfører toll på amerikanske produkter som totalt vil utgjøre 3 milliarder dollar
«Kina vil fortsatt unngå en handelskrig med USA», er tittelen til Asia-strateg Melody Jiang i Seb i et ferskt notat.
Der skriver hun at hun vurderer at en vedvarende dialog mellom landene er det mest sannsynlige utfallet. Hun er skeptisk til om implementeringen av straffetollen i det hele tatt vil skje fyllest, og viser blant annet til at det vil ta minst 45 dager før tollen trer i kraft.
Med andre ord er det tid til å forhandle:
«Kina vil ikke ha en handelskrig, ettersom det klart forstår at en handelskrig vil skade sin egen økonomi mer enn den amerikanske.
«Kina har demonstrert sin besluttsomhet til å forsvare sine interesser, men ved å bjeffe lavt», skriver Jiang.

Den store risikoen

– Den virkelige risikoen er at dette eskalerer til en skikkelig handelskrig, sier strateg Vishnu Varathan ved Mizuho Bank til CNBC.
Da det president Donald Trump torsdag kveld annonserte at han vil innføre en straffetoll på kinesiske varer på opp til 60 milliarder dollar.
Kinas ambassade i Washington svarte med følgende uttalelse:
– Hvis USA starter en handelskrig, kommer Kina til å kjempe til siste slutt for å forsvare sine egne legitime interesser med alle nødvendige tiltak.
I 2016 eksporterte USA varer til Kina for 115,6 milliarder dollar, noe som gjør at straffetollen fra Kina foreløpig er veldig forsiktig, sier kilder til CNBC.
– Dette kan bli stygt globalt veldig rask, er Robert Carnell sjeføkonom for Asia- og Stillehavsregionen i ING’ dom, ifølge Financial Times.
– Dersom de nye tollsatsene blir innført som planlagt regner vi med at Kina vil slå tilbake. Det er umulig å se for seg noe annet, og vi venter at USA vil øke trykket ytterligere, sier han.
Flere analytikere som CNBC har snakket med sier at Kinas svar er så forsiktig at det kan være et signal om forhandling.
– Dette er et signal om at de ønsker forhandlinger, sier Alex Capri ved National University i Singapore.

Utviklingen i Asia

Slik er ståa på utvalgte asiatiske børser fredag morgen:
 • Nikkei faller 3,76 prosent.
 • Hang Seng er ned 2,82 prosent.
 • Shanghai-børen faller 3,27 prosent.
 • Shenzhen faller 3,59 prosent.
 • Singapore-børsen faller 1,92 prosent.
 • Kospi er ned 2,23 prosent.
 • Børsen i Sydney faller 2,06 prosent.
 • Indiske Sensex er ned 1,17 prosent.

Les også:

Siste nytt

Canaccord kutter i salgsprognosene for iPhone i år

Canaccord Genuity senker prognosene for inntekter og salg av Apples iPhone for 2019 og 2020. det skriver Finwire og viser til Seeking Alpha.
Investeringsbanken spår at Apple selger 177 millioner telefoner i år, og 191 millioner neste år. Tidligere ventet de 180 og 194 millioner solgte telefoner. Kjøpsanbefalingen står fremdeles, med et kursmål på 190 dollar.

Les også:

Kilder: Vil lansere sitt første fysiske produkt i år

Den svenske strømmegiganten Spotify planlegger å lansere en musikkspiller for biler, som kan kontrolleres av stemmer, sier anonyme kilder til Financial Times.
Produktet skal etter planen lanseres senere i 2019, forteller kildene, og at prisen vil ligge på rundt 100 dollar. Det tilsvarer like over 850 norske kroner med dagens dollarkurs.
Dette kan bli første gang Spotify lanserer et eget fysisk prod...Se mer

Kilder: Scania på vei mot børsnotering i Stockholm

Scania tar et stort skritt mot børsnotering når Volkswagen, som eier Scania, inviterer investorer til kapitalmarkedsdag i London for å presentere lastebilselskapet, skriver Svenska Dagbladet.
Svenske institusjoner jobber for at noteringen skal skje på Stockholmsbørsen, skriver avisen videre. Minst en av disse institusjonene skal ha blitt kontaktet av Volkswagen.
Det er ventet at prislappen kan hav...Se mer

Kilder: Facebook kan få rekordbot

Amerikanske myndigheter vurderer å gi Facebook den største boten noensinne utstedt for manglende beskyttelse av brukeres data, skriver Washington Post.
Boten er ventet å være langt større enn den Google fikk i 2012 på 22,5 millioner dollar. Det opplyser tre ikke navngitte kilder til avisen. Ifølge kildene har Facebook brutt en juridisk bindende avtale om beskyttelse av brukerdata, etter samarbeidet...Se mer

WSJ: Snap-topper presset ut etter upassende forhold

Sikkerhetssjef Francis Racioppi i Snap skal ha hatt et forhold til en kvinne han ansatte, for så å sparke henne når forholdet tok slutt, ifølge en etterforskning bestilt av selskapet.
Det er grunnen til at Snap på tampen av fjoråret sparket Racioppi, skriver Wall Street Journal og viser til kilder med kjennskap til saken.
Racioppi sier at hans forsvarer vil utfordre «sannferdigheten til etterforsk...Se mer

Trump varsler «stor annonsering» om shutdown

USAs president Donald Trump skriver på Twitter at han vil komme med en «stor annonsering» angående den statlige nedstengningen og landegrensen lørdag.
Meldingen er ventet å komme klokken 21.
«Shutdown» i USA har vart siden 22. desember og er den lengste i USAs historie.
Nedstengningen kommer etter at han ikke ble enig med Kongressen om penger til muren langs landegrensen til Mexico.
Trump krever 5,7 milliarder do...Se mer

Wall Street steg markant på fornyet handelshåp

Amerikanske aksjer klatret på fornyet handelshåp fredag. Slik så det ut ved stenging på Wall Street:
 • Dow Jones opp 1,38 prosent
 • Nasdaq Composite opp 1,03 prosent
 • S&P 500 opp 1,32 prosent
Kina tilbyr å øke importen fra USA de neste seks årene for å balansere handelen mellom de to landene, ifølge en melding fredag. Ifølge Bloombergs kilder vil avtalen redusere USAs årlige handelsunderskudd mot Kina til...Se mer

Aksjemarkedet i USA med beste start på året siden 1987

Den brede indeksen S&P 500 er opp 5,2 prosent de siste 12 handelsdagene. Det er den sterkeste starten på januar siden 1987, ifølge Dow Jones Market Data.
Dow Jones er opp 4,5 prosent i den samme perioden, mens Nasdaq Composite har steget 6,8 prosent.
Det er særlig selskapene som går under kategorien av lav markedsverdi («small cap») som har steget, skriver Marketwatch.
Spørsmålet er om det gir en gr...Se mer

Han blir ny global styreleder og toppsjef i EY

Konsulent- og revisjonskjempen EY utnevner 55 år gamle Carmine Di Sibio som ny global styreleder og toppsjef, skriver selskapet i en pressemelding.
Han erstatter Mark Weinberger, som i desember meldte at han pensjonerer seg etter seks år i sjefsstolen.
Di Sibio starter i den nye jobben 1. juli. Han kommer fra en stilling med tittelen «EY Global Managing Partner – Client Service».
– Jeg er beæret over å bli va...Se mer

Største fall i aktive oljerigger i USA siden 2016

Den ferske riggtellingen fra Baker Hughes viser at antallet aktive oljerigger i USA falt med 21 denne uken. Nedgangen er den største siden februar 2016, ifølge Reuters.
Det er nå er 852 aktive oljerigger i landet.
Antallet aktive gassrigger gikk ned med 4, som gjør at det totale antallet aktive rigger nå er på 1.050.
Den amerikanske riggtellingen er en tidlig indikator på fremtidig produksjon.
Oljeprisoppgangen fredag forts...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%