I samarbeid med CMC Markets

DNB: Kan gjerne kalle dette starten på en handelskrig

Norsk økonom mener USA-president Donald Trump gjør rett i å innføre straffetoll mot Kina.
Asiatiske børser faller kraftig fredag morgen etter at president Donald Trump torsdag kveld annonserte at han vil innføre en straffetoll på import av kinesiske varer, noe som sendte Wall Street kraftig i rødt.
Bakgrunnen er kort fortalt at Trump er misfornøyd med USAs handelsunderskudd.
USAs president har en god sak, mener makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets.
«Det er vanskeligere for utenlandske selskaper, inklusiv amerikanske, å etablere seg i Kina enn det er for kinesiske selskaper å etablere seg i vestlige land. Et godt eksempel er finanssektoren, som har vært tilnærmet lukket for utenlandske aktører», skriver Kjennerud i meglerhusets morgenrapport, og trekker også frem at det er krevende å flytte eventuelle overskudd ut av Kina.
Kjennerud skriver at man «gjerne kan kalle dette starten på en handelskrig».
«Det sentrale er uansett at USA, sannsynligvis også med støtte fra andre vestlige land, kommer med en nokså rettmessig motreaksjon på Kinas årelange konkurransevridende handelspolitikk. Hverken Kinas eller USAs tiltak er positive for aktivitetsveksten. Men hvis dette er det som skal til for at Kina tilpasser seg andre lands spilleregler er det kanskje verdt det likevel», skriver han.

Kina følger etter

Kina fulgte raskt etter, og innførte toll på amerikanske produkter. Men det er betydelige forskjeller i styrken på tollen:
** USA innfører straffetoll på opptil 60 milliarder dollar på kinesiske produkter
** Kina innfører toll på amerikanske produkter som totalt vil utgjøre 3 milliarder dollar
«Kina vil fortsatt unngå en handelskrig med USA», er tittelen til Asia-strateg Melody Jiang i Seb i et ferskt notat.
Der skriver hun at hun vurderer at en vedvarende dialog mellom landene er det mest sannsynlige utfallet. Hun er skeptisk til om implementeringen av straffetollen i det hele tatt vil skje fyllest, og viser blant annet til at det vil ta minst 45 dager før tollen trer i kraft.
Med andre ord er det tid til å forhandle:
«Kina vil ikke ha en handelskrig, ettersom det klart forstår at en handelskrig vil skade sin egen økonomi mer enn den amerikanske.
«Kina har demonstrert sin besluttsomhet til å forsvare sine interesser, men ved å bjeffe lavt», skriver Jiang.

Den store risikoen

– Den virkelige risikoen er at dette eskalerer til en skikkelig handelskrig, sier strateg Vishnu Varathan ved Mizuho Bank til CNBC.
Da det president Donald Trump torsdag kveld annonserte at han vil innføre en straffetoll på kinesiske varer på opp til 60 milliarder dollar.
Kinas ambassade i Washington svarte med følgende uttalelse:
– Hvis USA starter en handelskrig, kommer Kina til å kjempe til siste slutt for å forsvare sine egne legitime interesser med alle nødvendige tiltak.
I 2016 eksporterte USA varer til Kina for 115,6 milliarder dollar, noe som gjør at straffetollen fra Kina foreløpig er veldig forsiktig, sier kilder til CNBC.
– Dette kan bli stygt globalt veldig rask, er Robert Carnell sjeføkonom for Asia- og Stillehavsregionen i ING’ dom, ifølge Financial Times.
– Dersom de nye tollsatsene blir innført som planlagt regner vi med at Kina vil slå tilbake. Det er umulig å se for seg noe annet, og vi venter at USA vil øke trykket ytterligere, sier han.
Flere analytikere som CNBC har snakket med sier at Kinas svar er så forsiktig at det kan være et signal om forhandling.
– Dette er et signal om at de ønsker forhandlinger, sier Alex Capri ved National University i Singapore.

Utviklingen i Asia

Slik er ståa på utvalgte asiatiske børser fredag morgen:
  • Nikkei faller 3,76 prosent.
  • Hang Seng er ned 2,82 prosent.
  • Shanghai-børen faller 3,27 prosent.
  • Shenzhen faller 3,59 prosent.
  • Singapore-børsen faller 1,92 prosent.
  • Kospi er ned 2,23 prosent.
  • Børsen i Sydney faller 2,06 prosent.
  • Indiske Sensex er ned 1,17 prosent.

Les også:

Siste nytt

Storm Real Estate varsler brudd på lånevilkår

Eiendomsselskapet Storm Real Estate kommer med et resultatvarsel mandag.
Der skriver selskapet at de trolig vil være i brudd med lånebetingelsene innen utgangen av tredje kvartal 2018.
– Grunnet vedvarende utfordrende markedsforhold for kontoreiendom i Sydvest Moskva kombinert med svakere rubelkurs anser Storm Real Estate ASA det som svært sannsynlig at det vil bli rapportert en større nedskrivning...Se mer

Philips øker driftsresultatet med 15 prosent

Den nederlandske teknologi-produsenten Philips oppgir i sin ferske kvartalsrapport en 15 prosents økning i andrekvartals-resultatet, ifølge AFP. Driftsresultatet for andre kvartal endte på 1,8 milliarder kroner, sammenlignet med 1,5 milliarder for samme periode i fjor.
Salget økte tilsvarende med fire prosent til 41 milliarder kroner, mens de totale ordrene økte ni prosent kontra i fjor. CEO Frans...Se mer

Solstad Farstad til topps etter kreditorenighet

Solstad Farstad-aksjen skyter opp 6,61 prosent mandag morgen, til topps blant vinnerne på Oslo Børs.
Etter flere ukers avdrags- og renteutsettelser har rederiet inngått avtaler med Solship Invest 3s (SI-3) kreditorer om en finansiell restrukturering av selskapet.
Det skrev selskapet i en børsmelding etter stengetid fredag.
Avtalen innebærer en utsettelse av planlagte avdrag til 31. desember 2019. Det...Se mer

Liten nedgang fra start på Oslo Børs

Hovedindeksen åpner ned 0,07 prosent mandag morgen.
Blant de mest omsatte aksjene ligger Aker BP på topp, opp 0,07 prosent.
BWO følger etter på listen, og øker 0,12 prosent, etterfulgt av DNB som er opp 0,12 prosent.
Mandag er det en pause i resultatrushet. Ukens største resultatslipp er Equinor, tidligere Statoil, som på torsdag skal legge frem sin første kvartalsrapport med det nye navnet.
Aksjemarkedene på Wall Street...Se mer

Element forlenger intensjonsavtale

Element skriver i en børsmelding at de forlenger intensjonsavtalen med Auplata som har til hensikt å danne et fellesforetak for å kjøpe en aksjepost på 37 prosent i det marokkanske gruveselskapet Compagnie Minére de Toussit (CMT).
Avtalen ble kjent i inngangen av mai og skal gjennomføres ved at de to selskapene kjøper 100 prosent av aksjene i det marokkanske holdingselskapet Osead Maroc Mining.
Senere har Element gått ut med...Se mer

Storbanker får millionbøter for ulovlige kredittratinger

Danske bank og fire svenske storbanker får millionbøter, etter å ha foretatt skyggeratinger, uten tillatelse fra myndighetene.
Det kommer fram i en pressemelding fra The European Securities and Markets Authority (ESMA).
I tillegg til Danske Bank, blir også Nordea Bank, SEB, Svenska Handelsbanken og Swebank bøtelagt 495.000 euro, tilsvarende rundt 4,7 millioner kroner, hver.
Bankene har mellom juni 2011 o...Se mer

Ryanairs resultat etter skatt falt 20 prosent

Ryanair uttalte mandag at sommeren har gitt en lavere gjennomsnittlig billettpris enn forventet. Flyselskapet skylder på stor konkurranse, uvanlig varmt vær i Nord-Europa og usikkerhet forårsaket av en rekke streiker, skriver Reuters.
Som en konsekvens av prisfallet, kombinert med økte drivstoffkostnader, ble resultatet etter skatt i april til juni 20 prosent dårligere i år enn fjorårets.
Selskapet holder imidlertid fo...Se mer

Kitron vil bygge produksjonsanlegg i Polen

Elektronikkprodusenten Kitron vil investere i Polen, ifølge en børsmelding.
Selskapet har inngått en intensjonsavtale for et produksjonsanlegg i nordlige Polen. Anlegget på 8.000 kvadratmeter er planlagt å starte i fjerde kvartal, og produksjonsstart er ventet i tredje kvartal 2019.
Kitron har planer om å ansette omkring 100 personer det første driftsåret, et tall som er ventet å øke til opptil 500...Se mer

Bekymringer for etterspørsel demper oljeprisen

Nordsjøolje (brent spot) omsettes mandag morgen for 72,94 dollar fatet, noe lavere enn fredagens topp på 73,40 dollar fatet. Amerikansk lettolje omsettes for 68,09 dollar fatet.
Finansministrene i G20-landene møtes denne helgen i Buenos Aires i Argentina.
I en uttalelse fra finansministrene advarer de mot at økt spenning innen handel og global politikk kan ramme den økonomiske veksten i verden.
Økonomisk vekst og vekst i ett...Se mer

Tokyo-børsen leder an fall i Asia etter yen-hopp

Dollaren har svekket seg mot yen siden fredag, som handles for 110,94 dollar mandag morgen. Det er ned 0,43 prosent for dagen.
Endringen gir en tøff start på dagen for eksportvarer, ledet an av bil- og teknologiaksjer. Japanske finansaksjer gjør det imidlertid bedre, skriver CNBC.
Handelskrigen mellom USA og Kina er fortsatt i fokus, etter at Trump like før helgen truet med å innføre toll på samtlig...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%