Spetalen og KLP satser på karbonfangst

Horisont Energi skal lage klimavennlig ammoniakk med Equinor, og henter 150 millioner fra investorer som Øystein Stray Spetalen, KLP og Saga Pure.
Saga Pure var blant børsvinnerne tirsdag med en oppgang på nesten 18 prosent, etter å ha meldt om en investering på 35 millioner kroner i Horisont Energi.
Bak det ukjente Stavanger-selskapet står gründer Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, som har lang fartstid i Equinor.
Lille julaften annonserte selskapet en intensjonsavtale med nettopp Equinor om utvikling av en fullskala, karbonnøytral ammoniakkfabrikk i Finnmark, med en investeringsramme på 8–10 milliarder kroner.
– Avtalen med Equinor er definitivt et gjennombrudd, siden det har vært viktig for oss å finne en god industriell partner, sier Eidesen til E24.
Horisont Energi markedsfører seg med å ha utviklet en «innovativ verdikjede for blå ammoniakk», som innebærer fangst og lagring av CO₂ som oppstår under produksjonsprosessen.
– Vår løsning innebærer blant annet at man kan skalere opp kapasitet veldig raskt, og vi har samtidig klart å eliminere mange av de største kostnadsdriverne, sier Eidesen.

Spetalen og KLP satser

Gründeren opplyser at det hittil er investert rundt 20 millioner i selskapet siden oppstarten i august i fjor.
I den nevnte emisjonen har Horisont Energi hentet totalt 150 millioner kroner, ut fra en verdsettelse av hele selskapet på 300 millioner kroner.
Saga Pure, som har Øystein Stray Spetalen som største aksjonær, er i ferd med å etablere seg som et investeringsselskap for miljøvennlig teknologi.
Selskapet har deltatt som såkalt ankerinvestor i emisjonen i Horisont Energi, sammen med Øystein Stray Spetalens private investeringsselskap Tycoon, KLP og det amerikanske hedgefondet QVT.
– Vi likte kombinasjonen av et godt team, en god teknisk helhetsløsning og partnerskapet med Equinor i Finnmark, sier Saga Pure-sjef Bjørn Simonsen til E24.
Saga Pure eier 11,7 prosent av Horisont Energi etter transaksjonen. Simonsen beskriver selskapet som en «first mover».
– Ammoniakk er allerede et enormt marked både for gjødsel og etter hvert energi, og hvor utslippene skal ned mot null fremover, sier Simonsen.
Med dagens oppgang har Saga Pure steget nesten 200 prosent på Oslo Børs de siste tre ukene. Markedsverdien nærmer seg to milliarder kroner.
Selskapet hentet 87 millioner kroner i en rettet emisjon 21. desember til en kurs på 2,90 kroner. Nå står kursen i 4,70 kroner, tilsvarende en oppgang på 62 prosent.
Sent tirsdag kveld varslet Saga Pure at det har hentet ytterligere 123 millioner kroner i en ny emisjon.

Flere interessenter

Global etterspørsel etter ammoniakk er ventet å holde seg høy i årene som kommer, både fordi det er en viktig komponent i gjødselproduksjon, men også grunnet potensialet som utslippsfritt drivstoff.
Da må imidlertid selve produksjonen av ammoniakk foregå basert på fornybar energi eller naturgass med effektiv fangst og lagring av CO₂.
CO₂ som genereres fra det planlagte ammoniakk-anlegget i Finnmark skal fraktes ut på havet igjen med spesialskip, og deretter injiseres og lagres i reservoarer under havbunnen.
«Horisont Energi er allerede i dialog med en rekke andre store, internasjonale selskaper for ytterligere prosjekter innen blå ammoniakk og karbonfangst», heter det i børsmeldingen fra Saga Pure.
Eidesen opplyser at en investeringsbeslutning om Finnmark-anlegget forventes i andre halvdel av 2022.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 - 06:00

Siste nytt

Oljeprisen bikket under 55 dollar

Oljeprisen vendte brått nedover fra klokken 16.00 fredag ettermiddag, og har i løpet av ettermiddagen bikket under 55 dollar.
I skrivende stund, klokken 17,42, omsettes ett fat med nordsjøolje for 55,18 dollar i spotmarkedet, ned 2,16 prosent for dagen.
Nedgangen har også bidratt til å dra med seg Hovedindeksen på Oslo Børs, som avslutter dagen med et fall på 1,09 prosent.

Oslo Børs avslutter uken med markant nedgang

Etter en negativ start på dagen, utviklet børsdagens seg forholdsvis rolig, men helt i innspurten falt Børsen brått, samtidig som oljeprisen falt.
Fredag endte Hovedindeksen ned 1,09 prosent til 987,92 poeng.
Dermed endte uken med nedgang. Det er den første uken på fem uker som ender med nedgang på Oslo Børs. Samlet for uken har Hovedindeksen falt 1,32 prosent.
Oljeprisen har falt markant den siste...Se mer

Helrødt på Wall Street – Wells Fargo-aksjen raste

Wall Street snudde nedover etter en drøy time med handel fredag ettermiddag, og nedturen forsterket seg utover kvelden.
Slik stod de store indeksene da handelen stengte klokken 22 norsk tid:
  • Dow Jones ned 0,57 prosent
  • Nasdaq ned 0,87 prosent
  • S&P 500 ned 0,72 prosent
Som vanlig er det storbankene som sparker i gang resultatsesongen i USA.
JPMorgan Chase, Citigroup og Wells Fargo var blant dagens kandidat...Se mer

Storbanker faller etter resultatslipp

Resultatsesongen er i gang i USA. Investorene er ikke nådige og sender aksjene til både JP Morgan, Citigroup og Wells Fargo nedover i førhandelen.
Den hektiske resultatsesongen har satt i gang i USA fredag ettermiddag med flere av de virkelig store bankene på plakaten. Både JP Morgan & Chase, Wells Fargo og Citigroup har åpnet sine regnskapsbøker.
Resultatene til alle de tre bankene er noe bedre e...Se mer

Dof trenger mer betalingsutsettelse

Det hardt pressede offshorerederiet Dof er fortsatt ikke i mål med forhandlingene med kreditorene om en større restrukturering av milliardgjelden.
Derfor søker selskapet nå ytterligere forlengelse av den såkalte stillstandsperioden, en utsettelse av betalinger av renter og avdrag, frem til 31. mars.
Det fremgår i en børsmelding fredag formiddag, der det har bedt Nordic Trustee om å kalle inn til et...Se mer

Awilco LNG øyner sterkere resultater i 2021

Awilco LNG har inngått en charterkontrakt på to til tre måneder for båten «WilPride», ifølge en melding.
Rederiet venter bruttoinntekter fra arbeidet på mellom 10,3 og 14,3 millioner dollar, fremgår det.
Selskapet melder også om at det venter sterkere resultater i 2021 - i takt med det knallsterke markedet for frakt av LNG om dagen:

Toppsjef Kenneth Hamnes i Arcus slutter

Kenneth Hamnes har fredag sagt opp stillingen som sjef for brennevinsprodusenten Arcus, ifølge en børsmelding.
Han vil fortsette i stillingen ut januar og begynner deretter i en ny stilling som toppsjef i Kavli Holding, fremgår det.
Finansdirektør Sigmund Toth tar over sjefsstolen i Arcus midlertidig fra 1. februar.
Stein Erik Hagen er største aksjonær i Arcus.

Pareto venter dobling av utbyttet til Fredriksen-rederi

Markedet for frakt av LNG (flytende naturgass) er knallsterkt om dagen.
Skipenes inntjening i spotmarkedet er skyhøy og befrakterne byr store summer for de få skipene som er tilgjengelig.
Situasjonen har fått Pareto Securities til å jekke opp kursmålet på John Fredriksens Flex LNG til 119 kroner. Tidligere var kursmålet 90 kroner.
Shippingaksjen handles til 87 kroner på Oslo Børs fredag. Oppgangen i...Se mer

Norwegian-aksjen faller igjen på Oslo Børs

Norwegian faller på Oslo Børs fredag formiddag, etter nedgang også dagen før, da det kriserammede flyselskapet meldte at det dropper langdistanse og fokuserer på Norden.
Aksjen er ned 6,47 prosent til 68,28 kroner per aksje. Torsdag falt kursen 5,19 prosent til 70 kroner. Kursen er rasert siden coronakrisen. Børsverdien er på 2,7 milliarder kroner, ifølge tall fra Infront.
Norwegian-aksjen har gått fra...Se mer

DNB: Redningen av Borr er fortsatt hovedmålet

DNB jobber nå aktivt sammen med Borr Drilling for å redde det kriserammede selskapet, slik at man unngår alternativer som å dele opp og selge selskapet.
Å komme i mål med en restrukturering av Tor Olav Trøims kriserammede riggselskap Borr Drilling er fortsatt DNBs primære mål, og banken jobber aktivt med selskapet for å nå dette målet.
Det sier direktør for Ocean Industries Jan Ole Huseby i DNB i en...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%