Oslo Børs avslutter i pluss etter urolig handel

Etter å ha hoppet rundt tre prosent fra start, for deretter å ramle nedover, avslutter Oslo Børs dagen med oppgang.
Oslo Børs steg kraftig fra start da investorene tok fatt på en ny uke mandag morgen.
Etter å ha skutt opp rundt tre prosent fra start, falt Hovedindeksen i minus, for deretter å hente seg inn til en oppgang på 0,43 prosent ved stengetid.
Også oljeprisen klatrer mandag ettermiddag, i skrivende stund 0,96 prosent til 50,54 dollar fatet.
Equinor avslutter dagen som Børsens mest omsatte, opp 2,34 prosent.
Deretter følger småaksjonærfavoritten Nel med en oppgang på 5,49 prosent. DNB var tredje mest omsatt, opp 1,67 prosent, foran Mowi som falt 1,67 prosent.
Flyselskapet Norwegian, som fikk mest juling med en nedgang på nær 50 prosent forrige uke, avslutter opp 1,29 prosent.

Virus i fokus

Det nye coronaviruset, og de mulige økonomiske ringvirkningene, fortsetter å prege verdens finansmarkeder.
Sentralbanksjefene i både Federal Reserve, Bank of England og Bank of Japan har de siste dagene kommet med beroligende meldinger til markedene, der de understreker at de følger med på situasjonen.
Wall Street er svakt i minus i tidlig handel, etter å ha klatret fra start. De europeiske børsene er stort sett også på vei nedover kort tid før stengetid, etter en stedvis kraftig opptur i Asia i morgentimene.
Har du lurt på hvorfor spredningen av coronaviruset har påvirket både verdens børser og oljeprisen? Se denne videoen for å få forklaringen.

Børsras i Europa

Også i Europa slapp virusfrykten midlertidig taket på børsene i tidlig handel mandag. Utover dagen har stemningen surnet også her, og flere av indeksene har havnet i minus.
Like før klokken 13.30 er den brede Stoxx Europe 600-indeksen ned 1,35 prosent.
Slik er utviklingen i Europa mandag ettermiddag:
  • DAX i Frankfurt er ned 1,76 prosent prosent
  • FTSE100 i London er ned 0,65 prosent
  • CAC40 i Paris faller 1,56 prosent
  • IBEX35 i Madrid er ned 1,68 prosent
  • FTSEMIB i Milano faller 3,42 prosent
Også på de nordiske børsene har stemningen surnet:
  • Stockholmsbørsen faller 0,97 prosent
  • København-børsen stiger 0,41 prosent
  • Helsinki-børsen stiger 0,82 prosent

Sterk oppgang i Asia

Etter at virusfrykten igjen hadde sørget for en blytung start på dagen for asiatiske børser i natt, kom Bank of Japan med en kort og tydelig melding ved 02-tiden norsk tid:
«Globale finans- og kapitalmarkeder har vært ustabile i det siste med økende usikkerhet rundt utsiktene for økonomisk aktivitet på grunn av spredningen av coronaviruset.
Bank of Japan vil følge nøye med på utviklingen, og vil tilstrebe å gi god likviditet og sikre stabilitet i finansmarkedene gjennom passende markedsoperasjoner og kjøp av eiendeler,» var beskjeden fra den japanske sentralbanken.
Derfra gikk det bare en vei, oppover. Best gikk det for de kinesiske børsene som steg over tre prosent i løpet av handelsdagen.
– Mange investorer øyner håp om økte stimulanser i form av rentekutt og annen likviditetstilførsel fra verdens sentralbanker, skrev Nordnets analytiker Roger Berntsen i sin morgenkommentar.
Fredag endte Hovedindeksen ned 1,53 prosent til 830,26 poeng. I etterkant av dette har altså både Fed og Bank of Japan kommet med meldinger som ekspertene tolker i retning av at ytterligere stimuli er på vei.

Siste nytt

Zaptec øker inntektsprognosen for 2020

Elbillader-produsenten Zaptec velger fredag ettermiddag å øke salgsprognosen for inneværende år.
«Høy salgsvekst hittil i fjerde kvartal medfører at denne guidingen er endret til 35 prosent for 2020», skriver selskapet i en melding.
Da selskapet i rapporten for tredje kvartal la frem prognoser, forventet man at inntektsveksten ville havne mellom 25 og 30 prosent i 2020.
Det fremkommer ingen informasj...Se mer

Wall Street stiger tross skuffende jobbtall

Oppgangen på børsene verden over smitter over på Wall Street, på tross av at «månedens viktigste tall» skuffet analytikerne tidligere på dagen.
Det ble skapt 245.000 jobber i USA i november, noe som var betydelig mindre enn anslagene på 460.000 nye jobber utenfor landbruket. Samtidig ble tallene fra oktober revidert noe ned.
Utviklingen i USA kommer samtidig som coronatallene aldri har vært dystre...Se mer

«Månedens viktigste tall» skuffer

Arbeidsmarkedet i USA fortsetter å bedre seg, om enn i betydelig lavere takt enn tidligere.
Det ble skapt 245.000 nye arbeidsplasser utenfor landbruket i USA forrige måned.
I oktober ble det til sammenligning skapt 610.000 jobber. Disse tallene er nedrevidert med 28.000 jobber siden de ble lagt frem første gang for en måned siden.
Det var på forhånd ventet at 460.000 nye jobber skulle bli skapt ut...Se mer

Element-aksjen opp 27 prosent etter kryptosatsing

Torsdag ble det kjent at børsskallet Element på nytt prøver seg på en kryptosatsing - og at selskapet har fått med seg investorer som Øystein Stray Spetalen, Arne Blystad, Ketil Skorstad og Kristian Lundkvist på aksjonærsiden.
Spetalen er fra før inne i Element gjennom investeringsselskapet Saga Pure, der han er dominerende eier. Men nå er han også med privat gjennom Tycoon Industrier.
Markedet jubler over nyheten o...Se mer

Oslo Børs gir Navamedic overtredelsesgebyr på 609.000 kroner

406.000 kroner av beløpet er for brudd på plikten til å offentliggjøre innsideinformasjon og 203.000 kroner er for brudd på utsteders opplysningsplikt til Oslo Børs.
Bakgrunnen for saken er at Navamedic 31. mars i år offentliggjorde inngåelsen av en distribusjonsavtale med Angelini Pharma vedrørende produktet Thermacare.
Oslo Børs mener avtaleinngåelsen var innsideinformasjon som oppstod den 17. m...Se mer

Det blytunge passasjerfallet i Norwegian fortsetter

Dagen etter nyheten om ny kriseplan slapp flyselskapet ferske trafikktall for november.
Norwegian fraktet 124.481 passasjerer i november, en nedgang på 95 prosent fra samme periode i fjor. Det går frem av trafikktall som ble lagt frem denne morgenen.
Den totale kapasiteten (ASK) var ned 96 prosent, mens passasjertrafikk en (RPK) var 98 prosent lavere.
Fyllingsgraden lå på 44,4 prosent, en reduksjon...Se mer

To styremedlemmer forlater Seadrill-styret

Styremedlem Kjell-Erik Østdahl trekker seg fra Seadrill-styret, mens Peter Sharpe ikke tok gjenvalg og er dermed også ute av styret i det kriserammede riggselskapet.
Det opplyser Seadrill i en melding etter den årlige generalforsamlingen.
I en kommentar takker styreleder Glen Ole Rødland de to for innsatsen, og sier at de har spilt en viktig rolle etter at de kom inn i styret i 2018.
Østdahl har blant annet bakgru...Se mer

Blandet på Asia-børsene: USA svartelister fire nye selskaper

Fire nye selskaper på Hong Kong-børsen er svartelistet av USA. Dette skaper et fall i det kinesiske markedet.
Fredag morgen er det ingen tydelig retning på de asiatiske børsene i morgentimene. Børsene i Kina faller derimot etter at forsvarsdepartementet i USA har satt fire ytterligere kinesiske selskaper på en svarteliste.
Kinas største databrikkeprodusent Semiconductor Manufacturing International...Se mer

Element henter 60 millioner kroner i emisjon

Element har hentet 60 millioner kroner i markedet ved å utstede 15 millioner aksjer til fire kroner stykket, ifølge en melding.
På forhånd hadde en rekke investorer tegnet seg for disse aksjene, inkludert Øystein Stray Spetalens Tycoon Industrier AS, samt Songa Capital AS, Tigerstaden AS, Middelborg AS, styremedlemmer i Harmonychain AS og styremedlemmer i Element ASA, ifølge en melding tidligere to...Se mer

Hexagon Purus henter 750 millioner – verdt seks mrd.

Hydrogenselskaper Hexagon Purus har hentet 750 millioner kroner gjennom en rettet emisjon før noteringen på Euronext Growth (tidligere Merkur Market), som etter planen skal skje 14. desember.
Selskapet har utstedt 27.472.527 nye aksjer til 27,3 kroner stykket. Det priser Hexagon Purus til 6,254 milliarder kroner etter emisjonen, ifølge en melding.
Emisjonen ble møtt med stor interesse fra eksisteren...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%