Nok en flykonkurs i Europa: Nå er Cobalt Air historie

Det kypriotiske flyselskapet Cobalt som hadde sin første avgang i juni 2016 er nå konkurs. Selskapet opplyser at de ikke klarte å sikre langsiktig finansiering videre, til tross for mange forsøk.
Dermed er nok en flykonkurs i Europa denne høsten et faktum etter at Primera Air og Small Planet Airlines også har gått konkurs, påpeker flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir overfor E24.
– Små og mellomstore flyselskap i Europa som har presset økonomi og begrenset med kapital ligger nå i faresonen. Høy oljepris, lave billettpriser, en varm sommer med redusert reisevolum i Europa og sterk konkurranse gjør det utfordrende for denne kategori flyselskap, sier Elnæs og legger til at det er «god grunn til å forvente flere konkurser denne høsten».
Den tyske regjeringen frykter også flere konkurser i luftfarten denne høsten. Reuters omtaler et svarbrev som regjeringen har sendt til den tyske bundesdagen der det også peker på at «økende konkurransepress i og utenfor Europa» kan føre til ytterligere restruktureringer og konkurser.
I fjor gikk britiske Monarch Air og tyske Air Berlin konkurs.
– De store flyselskapene som Ryanair, EasyJet og WizzAir er raskt ute for å tilby pilotene i selskapene som går over ende, ny jobb. Ryanair var ute med jobbtilbud kort tid etter Cobalt Air meldte at selskapet vil innstille driften fra 23:59 onsdag kveld, sier flyanalytiker Elnæs.
Elnæs tror ikke bare at det er banker og investorer som vil vegre seg for å inngå nye avtaler med de små og mellomstore selskapene, men også leasingselskapene. Rett og slett fordi de vil unngå at flyplasser eller land tar leasede fly som sikkerhet hvis flyselskapene ikke kan gjøre opp for seg.
I en melding på sine nettsider melder Cobalt at alle flyginger er kansellert per 23:50 onsdag kveld, 17. oktober. Selskapet ber om at passasjerene som skulle ut å fly ikke møter opp, og at det ikke vil være noe personal til stede for å assistere dem.
Ifølge avisen Cyprus Mail har samferdselsminister Vasiliki Anastasiadou nå lovet at det offentlige skal hjelpe passasjerene som enten er strandet på Kypros eller utenlands som følge av konkursen.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 - 06:00

Siste nytt

Icelandair kutter 737 Max fra ruteprogrammet ut året

Som en rekke andre flyselskap har Icelandair nå innsett at det blir vanskelig å få selskapets Boeing 737 Max-fly opp i luften igjen før utgangen av året. Derfor varsler selskapet at de kutter ruter med flymaskinen ut året.
Etter andre kvartal opplyste selskapet at kostnadene knyttet til Max-parkeringen vil være på 140 millioner dollar i utgangen av oktober. Hvor store kostnadene blir når de nye ku...Se mer

WSJ: Softbank vil låne ansatte 180 mrd. til reinvestering

Det japanske konglomeratet Softbank vurderer å låne ut 20 milliarder dollar, tilsvarende 180 milliarder kroner, til sine ansatte, inkludert til toppsjef Masayoshi Son, opplyser kilder til Wall Street Journal.
Det er ventet at rundt halvparten av lånet ender hos Son, ifølge kildene.
Pengene som eventuelt blir utlånt skal etter planen gå til investeringer i selskapets nye fond «Vision Fund 2». Softb...Se mer

Reuters: USA gir trolig Huawei ny utsettelse

Etter planen skulle USAs forbud mot at amerikanske selskaper kan samarbeide med Huawei tre i kraft mandag etter at en utsettelse ble innvilget tidligere i år. Nå ser det ut til at forbudet vil bli ytterligere utsatt.
To kilder som er kjent med saken opplyser at nyhetsbyrået Reuters at handelsdepartementet i USA vil gi en utsettelse på 90 dager. Dermed kan Huawei fortsette å samarbeide med selskape...Se mer

BW Offshore godkjent som operatør i Brasil

Brasilianske myndigheter har godkjent BW Offshore som oljeoperatør i landet og har også tillatt overføringen av Maromba-feltet fra Chevron og Petrobras, skriver selskapet i en melding.
BW Offshore offentliggjorde i mars at det hadde kjøpt Maromba-feltet. Kontraktsummen er på totalt 115 millioner dollar, tilsvarende i overkant av en milliard kroner.
Selskapet vil i første omgang betale 30 millioner...Se mer

Tysk bilutleiefirma dropper avtale med Tesla

Det tyske bilutleierfirmaet Nextmove har trukket tilbake en ordre på 5 millioner euro, tilsvarende 50 millioner kroner på 85 Tesla Model 3-biler etter uenighet om hvordan man løser kvalitetsproblemer.
Det skriver selskapet i en pressemelding.
Mot slutten av 2018 bestilte selskapet 100 nye Tesla Model 3-biler. Våren 2019 kom den første leveransen av bilene, men kun en av fire kjøretøy var uten mangle...Se mer

Wall Street klatret fredag etter turbulent uke

Slik endte de tre viktigste indeksene:
  • Dow Jones opp 1,20 prosent
  • Nasdaq Composite opp 1,67 prosent
  • S&P 500 opp 1,44 prosent
Bank- og teknologiaksjer ledet an i oppgangen. Apple og Nvidia steg henholdsvis 2,36 og 7,36 prosent, mens JP Morgan og Bank of America gikk opp 2,39 og 2,99 prosent.
Amerikanske statsrenter hentet seg litt inn fra rekordlave nivåer.
Oppgangen kommer blant annet etter håp om tysk...Se mer

Havila med produksjonsstans i Spania

Havila Kystruten har gått på en smell med produksjonsstans på det spanske verftet Barreras.
Ifølge Sunnmørsposten skriver spanske aviser at tekniske problemer og manglende betaling fra Havila skal være årsaken.
Havila Kystruten sier på sin side at det har sikret finansiering for alle de fire skipene. Selskapet har to skip under bygging på Barreras-verftet og to på Tersan-verftet i Tyrkia.
Selskapet skriver i en pressem...Se mer

Baker Hughes: Seks flere aktive oljerigger i USA

Tall fra Baker Hughes viser at det kom seks flere aktive oljerigger i USA denne uken. Det er nå 770 aktive oljerigger i landet.
Antallet gassrigger ligger på 165, noe som betyr at det totalt er 935 aktive rigger i landet. Det er én mer enn forrige uke.
Nordsjøoljen er opp 0,27 prosent for dagen til 58,5 dollar fatet, lite endret etter riggtallene. Amerikansk lettolje er ned 0,05 prosent til 54,65...Se mer

– Fordel for oss om de begynner å legge ned butikker

XXL-gründer Øivind Tidemandsen sier til Dagens Næringsliv at han ikke var klar over at Gresvig kom til å legge ned G-sport og G-Max og overføre merkevarene til Intersport.
Han peker på at det ikke er lenge siden G-sport fikk ny logo og ny app.
Tidemandsen sier han ikke vet hvordan markedet blir påvirket av at Gresvig samler seg om Intersport.
– Spørsmålet er om de opprettholder antallet butikker....Se mer

Europa-børsene endte opp etter turbulent uke

Den brede samleindeksen Stoxx Europe 600 var opp 1,24 prosent ved stenging fredag.
Utviklingen kommer etter en opptur på de asiatiske markedene i morgentimene.
De europeiske børsene åpnet i positivt terreng fredag, med unntak av London-børsen som ikke åpnet i det hele tatt.
London-børsen meldte fredag morgen at «potensielle problemer med handelstjenesten» gjorde at de utsatte åpningen av enkelte mark...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%