I samarbeid medaksjer og fond

Nok en flykonkurs i Europa: Nå er Cobalt Air historie

Det kypriotiske flyselskapet Cobalt som hadde sin første avgang i juni 2016 er nå konkurs. Selskapet opplyser at de ikke klarte å sikre langsiktig finansiering videre, til tross for mange forsøk.
Dermed er nok en flykonkurs i Europa denne høsten et faktum etter at Primera Air og Small Planet Airlines også har gått konkurs, påpeker flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir overfor E24.
– Små og mellomstore flyselskap i Europa som har presset økonomi og begrenset med kapital ligger nå i faresonen. Høy oljepris, lave billettpriser, en varm sommer med redusert reisevolum i Europa og sterk konkurranse gjør det utfordrende for denne kategori flyselskap, sier Elnæs og legger til at det er «god grunn til å forvente flere konkurser denne høsten».
Den tyske regjeringen frykter også flere konkurser i luftfarten denne høsten. Reuters omtaler et svarbrev som regjeringen har sendt til den tyske bundesdagen der det også peker på at «økende konkurransepress i og utenfor Europa» kan føre til ytterligere restruktureringer og konkurser.
I fjor gikk britiske Monarch Air og tyske Air Berlin konkurs.
– De store flyselskapene som Ryanair, EasyJet og WizzAir er raskt ute for å tilby pilotene i selskapene som går over ende, ny jobb. Ryanair var ute med jobbtilbud kort tid etter Cobalt Air meldte at selskapet vil innstille driften fra 23:59 onsdag kveld, sier flyanalytiker Elnæs.
Elnæs tror ikke bare at det er banker og investorer som vil vegre seg for å inngå nye avtaler med de små og mellomstore selskapene, men også leasingselskapene. Rett og slett fordi de vil unngå at flyplasser eller land tar leasede fly som sikkerhet hvis flyselskapene ikke kan gjøre opp for seg.
I en melding på sine nettsider melder Cobalt at alle flyginger er kansellert per 23:50 onsdag kveld, 17. oktober. Selskapet ber om at passasjerene som skulle ut å fly ikke møter opp, og at det ikke vil være noe personal til stede for å assistere dem.
Ifølge avisen Cyprus Mail har samferdselsminister Vasiliki Anastasiadou nå lovet at det offentlige skal hjelpe passasjerene som enten er strandet på Kypros eller utenlands som følge av konkursen.

Siste nytt

Verdens rikeste hedgefondsjef tjente 14 mrd. i fjor

Hedgefondforvalter Jim Simons tjente mest av alle i bransjen i fjor, ifølge tall fra Bloomberg.
Simons’ hedgefond Renaissance Technologies, som spesialiserer seg på å bruke algoritmer i tradingen, tjente i fjor 1,6 milliarder dollar, tilsvarende 13,8 milliarder kroner.
Simons, som har bakgrunn som kodeknekker for amerikansk etterretning under Vietnamkrigen, har nå en anslått nettoformue på 16,6 mi...Se mer

Maktkamp og nederlandsk opprør i Air France-KLM

Air France-KLM opplever ny turbulens samtidig som det fransk-nederlandske flyselskapet forsøker å legge fjorårets streiker bak seg, skriver Bloomberg.
Toppsjefen Ben Smith i konsernet vurderer å kaste Pieter Elbers, som leder KLM-avdelingen. Det utløser en maktkamp mellom de to selskapene, som ble fusjonert i 2004 men fremdeles flyr under sine navn.
Årsaken til at KLM-sjefens fremtid vurderes er a...Se mer

Induct bedrer resultatet

Induct hadde inntekter på 5,3 millioner kroner i fjerde kvartal 2018, ikke medregnet forskningsstipend. Det er en oppgang på 12 prosent fra samme kvartal året før.
Brutto driftsresultat (EBITDA) kom inn på minus 1,8 millioner kroner. Det er en bedring fra minus 2,6 millioner kroner i fjerde kvartal 2017.
Driftsresultatet endte på minus 2,7 millioner kroner i fjerde kvartal. Det negative resultatet...Se mer

Alibaba kjøper seg inn i kinesisk strømmekjempe

Alibaba har kjøpt en eierandel på 8 prosent i Bilibili, som er en av Kinas ledende strømmetjenester på nett.
Det melder det statlige nyhetsbyrået Xinhua ifølge Reuters.
Kjøpet innebærer at Alibaba gjennom sin markedsplass Taobao vil eie 24 millioner aksjer i selskapet.
Det er foreløpig ikke meldt om noen pris for oppkjøpet.
Aksjene i Bilibili falt 6,2 prosent på Wall Street fredag.

Dow Jones noterer åtte uker på rad med fremgang

De tre nøkkelindeksene på Wall Street fortsatte oppturen etter å ha steget fra start fredag. Slik ser det ut ved stengetid:
  • Dow Jones opp 1,75 prosent
  • Nasdaq Composite opp 0,61 prosent
  • S&P 500 opp 1,09 prosent
Dette er den åttende uken på rad med ukentlig oppgang for Dow Jones og for Nasdaq Composite, som i løpet av de siste fem dagene har steget henholdsvis 2,73 prosent og 1,83 prosent.
S&P 500 har steget i tre uker...Se mer

6.000 laks rømte fra Bjørøya-anlegg i Trøndelag

Nye tall fra utslakting viser at 6.000 laks rømte fra oppdrettsanlegget «Drevflesa» i Roan kommune tidligere denne måneden, ifølge Fiskeridirektoratet.
Anlegget tilhører Bjørøya AS.
– Vi jobber nå med å klarlegge alle detaljene i hendelsesforløpet, sier Ruth Lillian Kjæmpenes, seksjonssjef i Fiskeridirektoratet.
Direktoratet meldte om rømmingshendelsen 6. februar, og påla da utvidet gjenfangst.
– Det er så langt rapportert i...Se mer

Oljeprisen over 66 dollar fatet

Prisen for et fat nordsjøolje (brent spot) stiger 2,72 prosent til 66,36 dollar fatet fredag kveld.
Det er første gangen oljeprisen bikker over 66 dollar fatet i år.
Prishoppet drives av oljekartellet Opecs produksjonskutt som ble meldt om i månedsrapporten publisert tidligere denne uken, skriver CNBC.
Den månedlige rapporten fra organisasjonen viste at OPEC-medlemmene kuttet oljeproduksjonen med 79...Se mer

Børsfall for Barbie-produsent etter resultatvarsel

Lekeprodusenten Mattel falt 18,27 prosent på Wall Street fredag, etter at selskapet oppdaterte guidingen for 2019.
Selskapet venter nå at driftsresultatet (ebitdea) vil være mellom 350 og 400 millioner dollar i 2019, godt under analytikerestimatet på 551,6 millioner dollar, ifølge CNBC.
Mattel meldte samtidig at de venter at det justerte salget vil holde seg flatt i 2019.
Selskapet er mest kjent for Ba...Se mer

Uber fortsetter å tape milliarder før børsnoteringen

Dara Khosrowshahi har lagt sitt første fulle år som Uber-sjef bak seg, og planlegger en børsnotering i løpet av dette året. Selskapets rapport for fjerde kvartal viser at Uber fortsetter å øke inntektene, men veksten har bremset inn i løpet av 2018.
Sammenlignet med samme periode i fjor, økte inntektene 24 prosent til 3,02 milliarder dollar i fjerde kvartal, ifølge Financial Times.
Dermed fortsetter vekstraten å...Se mer

Ferds Elkem-aksjer opp 23,5 millioner kroner i papirverdi

Silisiumprodusenten Elkems aksjer føk til værs på Oslo Børs tirsdag etter at det la frem tallene for fjerde kvartal. Oppgangen fortsatte utover uken og fasiten ble et hopp på 24,37 prosent til kurs 28,48 kroner ved børsslutt fredag.
Det er godt nytt for Johan H. Andresen og familiens investeringsselskap Ferd og First Generator-forvalter Martin Mølsæter. De har siden i fjor høst sett papirverdien a...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%