Solid avkastning for Oljefondet i 2020

Torsdag legger Oljefondet frem resultatet for 2020, og fasiten ble en avkastning på 1.070 milliarder kroner, eller 10,9 prosent.
Det kommer frem i en melding fra Norges Bank.
En pressekonferanse var planlagt til klokken 10.00, men ble forsinket til 10.30 på grunn av tekniske problemer.
Avkastningen på fondets aksjebeholdninger var 12,1 prosent, mens rentepapirer ga en avkastning på 7,5 prosent og unotert eiendom ga avkastning på minus 0,1 prosent, opplyser fondet.
På pressekonferansen torsdag la Oljefondets direktør Nicolai Tangen frem tallene, sammen med sentralbanksjef Øystein Olsen, som er fondets styreleder.

– Nok et godt år

– Til tross for at pandemien satte sitt preg på 2020, har det vært nok et godt år for fondet. Fondets samlede avkastning i 2020 var den nest høyeste siden 1998 målt i kroner. Den høye avkastningen er imidlertid en påminnelse om at markedsverdien av fondet også vil kunne variere mye fremover, sier Olsen.
Tangen påpeker at coronakrisen fikk store påvirkning på markedene og fondet.
– Markedet falt kraftig i første kvartal, før det hentet seg raskt inn igjen i andre kvartal. Hele året har vært preget av store svingninger i markedet, og store forskjeller mellom ulike sektorer, sier Oljefondet-sjefen.

10.914 milliarder ved nyttår

Fondet har bare levert negativ avkastning i to av de siste ti årene, og i fire av disse årene har avkastningen vært på over ti prosent. Det har bidratt til en dramatisk verdiøkning til godt over 11.000 milliarder kroner i skrivende stund.
Ved nyttår var verdien 10.914 milliarder, ifølge fondet. Av dette var 72,8 prosent investert i aksjer, 2,5 prosent i unotert eiendom og 24,7 prosent i rentepapirer.
Men fondets kroneverdi løftes også på grunn av valutakursene. En svak krone bidrar til å løfte kroneverdien av fondets eierskap i verdipapirer målt i euro og dollar, men øker ikke fondets internasjonale kjøpekraft. Valutabevegelsene økte i fjor fondets verdi med 58 milliarder kroner.
Etter coronakrisen har også regjeringen måttet tappe Oljefondet for penger for å finansiere sine krisepakker. Dette gjør at fondets verdi blir lavere enn den ellers ville ha vært. Regjeringen tok ut 298 milliarder kroner fra fondet.
Tangen sier at fondet har hentet disse pengene fra sine løpende inntekter fra utbytter og leie av eiendommer, samt salg av obligasjoner.
Mens regjeringen netto har tilført fondet 3.039 milliarder kroner over levetiden, er fondets totale avkastning nå oppe i hele 6.427 milliarder kroner. Kronekursen har løftet fondet med 1.448 milliarder kroner.

Negativ avkastning i 2018

Fondet har hatt et par ujevne år. I 2018 opplevde det negativ avkastning for første gang siden 2011. Dette snudde så til tidenes beste avkastning i 2019, på hele 1.692 milliarder kroner (19,9 prosent).
Fjorårets aksjemarkeder ble preget av coronakrisen, som førte til en kraftig nedtur i mars og april. Rentekutt og stimulansepakker bidro deretter til solid oppgang utover året, og markedene hentet seg inn igjen.
Noen av dem som har bidratt mest til oppgangen på børsene er store teknologiaksjer i USA, som Apple og Microsoft. Også elbilprodusenten Tesla hadde voldsom oppgang i fjor.
– Teknologiselskaper hadde den høyeste avkastningen i 2020, med en avkastning på 41,9 prosent. Dette skyldes i hovedsak at pandemien førte til en kraftig økning i etterspørselen etter produkter for nettbasert arbeid, utdanning, handel og underholdning, sier Tangen.
Han peker på at også konsumvarer gjorde det bra, mens olje og gass gjorde det svakt i fjor.
– Vi så også sterk utvikling i grønne aksjer, sier han på pressekonferansen.
Ved slutten av 2020 hadde Oljefondet investert rundt 100 milliarder i grønne aksjer gjennom sitt spesielle mandat for grønne investeringer, opplyser Tangen.

Forvaltningen kostet én milliard mer

E24 skrev i desember at fondets kostnader kunne øke til rekordhøye 5,4 milliarder kroner i 2020. hovedsakelig på grunn av økte utgifter til eksterne forvaltere. Fasiten endte på 5,3 milliarder kroner i fjor, en drøy milliard mer enn året før.
Det at fondet betaler de eksterne forvalterne mer er imidlertid fordi de leverer gode resultater.
– Det vi betaler ut er knyttet til hvordan de gjør det, så en høyere utgift betyr at de har bidratt mer til fondet, sier Oljefondets nestleder Trond Grande på pressekonferansen torsdag.

Les også:

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 - 06:00

Siste nytt

Nytt Gamestop-byks i minicomeback på Wall Street

Gamestop-aksjen steg mer enn 100 prosent etter en heftig sluttspurt onsdag.
Nok en gang kom Gamestop-aksjen i fokus på Wall Street.
En time før børsene stengte begynte aksjen å skyte i været. Oppgangen gikk så fort at handelen ble stanset. Til slutt endte aksjen opp over 100 prosent.
Gamestop-aksjen har vært mye omtalt den siste tiden etter at en rekke småinvestorer fant sammen på nettforumet Reddi...Se mer

Nordic Mining vil hente penger til Keliber-emisjon

Nordic Mining har til hensikt å utstede inntil 32 millioner nye aksjer i selskapet. Det kan gi selskapet i overkant av 90 millioner kroner i friske penger.
Selskapet henter pengene for å delta i emisjonen Keliber har varslet. Nordic Mining har til hensikt å tegne seg for aksjer verdt 45 millioner kroner i det finske selskapet.
Emisjonen i Keliber skjer etter at gruveselskapet Sibanye-Stillwater ha...Se mer

Kalera vil hente 250 millioner for å finansiere oppkjøp

Saken er oppdatert etter at emisjonen ble ferdigstilt.
Kalera, som produserer salat og grønnsaker innendørs, meldte onsdag ettermiddag at det planlegger å gjennomføre en kapitalinnhenting med mål om å hente 30 millioner dollar, tilsvarende i overkant av 250 millioner kroner.
Onsdag kveld melder selskapet om at emisjonen ble fulltegnet og at det er hentet inn rundt 262 millioner kroner brutto. Det u...Se mer

Oljeprisen over 67 dollar for første gang på mer enn et år

Et fat nordsjøolje bikket onsdag ettermiddag 67 dollar for første gang siden januar i fjor. Prisen er opp i underkant av 3 prosent for dagen.
Halv fem norsk tid kom ferske oljelagertall fra det amerikanske energidepartementet. Det viser en økning på 1,3 millioner fat. Det var på forhånd ventet et oljelagertrekk på 5,2 millioner fat.
Oljeprisen har vært på en solid oppadgående trend de siste måneden...Se mer

Børsen steg for fjerde dag på rad etter markant oljeprisoppgang

Det ble nok en rekorddag på Oslo Børs etter at oljeprisen igjen bidro til oppgang.
Hovedindeksen endte dagen opp 0,61 prosent til 1.013,63 poeng.
Dette er fjerde dagen på rad indeksen stiger, og andre dag på rad den ender med ny rekord.
Et fat Nordsjøolje (brent spot) omsettes i skrivende stund for 66,66 dollar, en oppgang på 2,41 prosent siden midnatt. Oljeprisen har særlig steget utover ettermid...Se mer

Amerikansk Norwegian-datter konkurs

Nok et av flyselskapets datterselskap tar turen i skifteretten etter nedleggelsen av langdistansesatsingen.
Norwegians amerikanske datterselskap Norwegian Resources US Inc. er konkurs. Det viser rettsdokumenter fra konkursdomstolen i Florida.
Selskapet har levert en såkalt Chapter 7 under amerikansk konkurslovgivning. Dette tilsvarer å melde oppbud i Norge, og innebærer i praksis at bostyrer skal...Se mer

Norsk teknologiaksje til værs etter melding om Microsoft-samarbeid

Teknologiselskapet Cyviz, der statlige Investinor er største aksjonær, skyter fart på Børsen onsdag. Aksjen, som er notert på Oslo Børs-markedsplassen Euronext Groth, hopper 29 prosent til 54 kroner.
Før Børsen åpnet, meldte selskapet om et samarbeid med den amerikanske teknologigiganten Microsoft.
Cyviz skal sammen med Microsoft designe, utvikle og levere nestegenerasjon visuelle samarbeidsløsning...Se mer

Q-Free sikrer bomstasjonskontrakt verdt 40 millioner

Q-Free er tildelt en bomstasjonskontrakt fra Ferde verdt 40 millioner kroner, ifølge en melding onsdag formiddag.
Kontrakten innebærer levering av bomstasjoner for E18 og E39. I tillegg kommer service og vedlikehold for stasjonene de neste 15 årene.
De første bomstasjonene vil bli levert i 2021, mens resten er ventet levert de kommende årene.

Kepler Cheuvreux oppgraderer Tomra-aksjen til «kjøp»

I går, tirsdag, la pantesystemselskapet Tomra frem kvartalsresultater som sendte aksjen litt nedover. Onsdag stiger den imidlertid rundt fire prosent.
Oppgangen kommer samme dag som Kepler Cheuvreux har oppgradert anbefalingen på Tomra-aksjen til «kjøp», med et kursmål på 425 kroner.
Panteaksjen er ned rundt åtte prosent til en kurs på 387 kroner i år.
Meglerhuset omtaler situasjonen som en kjøpsmul...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%