Equinor får ny gigantkontrakt på havvind i New York

Equinor vant onsdag New Yorks andre auksjon om havvindutbygginger. Dermed kan selskapet bygge ut prosjektene Empire Wind 2 og Beacon.
Dette er tidenes største kontrakt for havvind i USA, skriver Equinor i en melding.
Equinor skal sammen med partneren BP bygge ut Empire Wind 2-prosjektet med en kapasitet på 1.260 megawatt og Beacon Wind 1 med kapasitet på 1.230 megawatt, opplyser selskapet.
Dette blir noen av de største havvindparkene i verden. Det hittil største prosjektet som er planlagt er Equinors britiske kjempeprosjekt Doggerbank, som er på 3.600 megawatt fordelt på fire utbyggingsfaser.
Det er New York State Energy Research and Development Authority (NYSERDA) som avgjør auksjonen. De to prosjektene kan bygges ut etter at Equinor og BP har forhandlet frem en kjøps- og salgsavtale med myndigheten.
De to kjempeprosjektene kommer på toppen av Empire Wind, som Equinor også skal bygge ut i New York. Equinor kjøpte denne lisensen i 2017 og vant to år senere en auksjon om å få bygge ut et havvindanlegg på 816 megawatt.
Det er ikke kjent hvor mange milliarder Equinor og BP vil bruke på de to nye kjempeprosjektene de nå har fått tildelt.
Equinor har beregnet at Empire Wind vil utgjøre en investering på rundt 25 milliarder kroner. Det tilsvarer investeringene i en mellomstor norsk oljeutbygging. For eksempel kostet Gina Krog-feltet 27 milliarder kroner.

– Et gjennombrudd

Til sammen vil Equinor dermed sitte på 3.300 megawatt kapasitet i USA, noe som gjør selskapet til en av de største havvindaktørene i landet.
– Disse prosjektene skal levere fornybar kraft til New York, og vil spille en viktig rolle i delstatens arbeid for å bli et globalt knutepunkt for havvind, sier Anders Opedal, konsernsjef i Equinor.
– Suksessen vi har hatt med budene på Empire Wind 2 og Beacon Wind 1 innebærer et gjennombrudd for vår havvindvirksomhet i USA, og bekrefter Equinors ambisjon om å være et ledende selskap i det grønne skiftet, sier han.

– En stat av drømmere

I sin «State of the State»-tale onsdag sa guvernør Andrew Cuomo i New York at staten vil bygge ut ytterligere 24 fornybarprosjekter, inkludert både solprosjekter og havvindprosjekter.
Disse prosjektene føyer seg inn i delstatens plan om å bygge ut mer enn 100 slike prosjekter, hvorav over 60 allerede er i gang.
Blant de nye prosjektene som har vunnet New Yorks auksjoner onsdag er to gigantiske havvindprosjekter som skal leveres av norske Equinor.
– Vi er en stat av drømmere, men vi er også en stat av drømmere som kan sette drømmene våre ut i live, sier Cuomo i talen.
Totalkostnaden for New Yorks seneste storsatsing på fornybar energi er beregnet til rundt 26 milliarder dollar, eller 221 milliarder kroner, opplyste Cuomo. Prosjektene skal bygges ut gjennom offentlig-private samarbeid.

Ambisiøse klimamål

New York har satt seg et mål om å redusere statens utslipp med 40 prosent innen 2030 og 85 prosent innen 2050.
For å nå målene har Cuomo blant annet planer om å bygge ut 9.000 megawatt havvind i delstaten innen 2035.
Staten skal også bygge ut kraftlinjer for å frakte strømmen rundt der den skal forbrukes, og redusere flaskehalser i nettet. Det skal i tillegg bygge ut batterilagring for å bruke strømmen smartere og balansere nettet.

Leverte bud i oktober

Det var i oktober at Equinor leverte sine bud til New Yorks andre runde med havvindauksjoner. Den åpnet for utbygginger av en kapasitet på totalt 2.500 megawatt.
Ifølge Cuomo blir Equinors to nye vindparker på mer enn 90 turbiner. Totalt vil de få en kapasitet på 2.500 megawatt.
Budene har siden ligget til vurdering hos New York State Energy Research and Development Authority (NYSERDA).
De to prosjektene vil kunne skape 3.000 jobber i delstaten, opplyste Equinor i oktober. Selskapet vil bidra til å bygge ut prosjektene fra South Brooklyn Marine Terminal, som også skal brukes som base for vedlikehold av anleggene.
– Equinor og delstaten New York skal jobbe sammen for å utvikle en solid industri for havvind, som skal kunne produsere og sammenstille utstyr, sier Siri Espedal Kindem, som leder Equinors vindvirksomhet i USA.
Selskapet understreket i oktober at havvindutbyggingene vil gi store fordeler for New York, gjennom økt kompetanse i næringslivet, økonomisk utvikling og mye ren energi.

Store verdier

Det ligger store verdier i Equinors havvindvirksomhet, som særlig ligger i Storbritannia, Tyskland og USA. Selskapet har også flere større prosjekter under planlegging i Polen, og lukter også på en rekke andre markeder.
Equinor solgte i fjor halvparten av de to havvindlisensene Empire Wind og Beacon til konkurrenten BP for nær ti milliarder kroner.
Equinor kunne bokføre en solid gevinst etter salget, siden eiendelene hadde steget kraftig i verdi siden selskapet kjøpte dem.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 - 06:00

Siste nytt

Oljeprisen bikket under 55 dollar

Oljeprisen vendte brått nedover fra klokken 16.00 fredag ettermiddag, og har i løpet av ettermiddagen bikket under 55 dollar.
I skrivende stund, klokken 17,42, omsettes ett fat med nordsjøolje for 55,18 dollar i spotmarkedet, ned 2,16 prosent for dagen.
Nedgangen har også bidratt til å dra med seg Hovedindeksen på Oslo Børs, som avslutter dagen med et fall på 1,09 prosent.

Oslo Børs avslutter uken med markant nedgang

Etter en negativ start på dagen, utviklet børsdagens seg forholdsvis rolig, men helt i innspurten falt Børsen brått, samtidig som oljeprisen falt.
Fredag endte Hovedindeksen ned 1,09 prosent til 987,92 poeng.
Dermed endte uken med nedgang. Det er den første uken på fem uker som ender med nedgang på Oslo Børs. Samlet for uken har Hovedindeksen falt 1,32 prosent.
Oljeprisen har falt markant den siste...Se mer

Helrødt på Wall Street – Wells Fargo-aksjen raste

Wall Street snudde nedover etter en drøy time med handel fredag ettermiddag, og nedturen forsterket seg utover kvelden.
Slik stod de store indeksene da handelen stengte klokken 22 norsk tid:
  • Dow Jones ned 0,57 prosent
  • Nasdaq ned 0,87 prosent
  • S&P 500 ned 0,72 prosent
Som vanlig er det storbankene som sparker i gang resultatsesongen i USA.
JPMorgan Chase, Citigroup og Wells Fargo var blant dagens kandidat...Se mer

Storbanker faller etter resultatslipp

Resultatsesongen er i gang i USA. Investorene er ikke nådige og sender aksjene til både JP Morgan, Citigroup og Wells Fargo nedover i førhandelen.
Den hektiske resultatsesongen har satt i gang i USA fredag ettermiddag med flere av de virkelig store bankene på plakaten. Både JP Morgan & Chase, Wells Fargo og Citigroup har åpnet sine regnskapsbøker.
Resultatene til alle de tre bankene er noe bedre e...Se mer

Dof trenger mer betalingsutsettelse

Det hardt pressede offshorerederiet Dof er fortsatt ikke i mål med forhandlingene med kreditorene om en større restrukturering av milliardgjelden.
Derfor søker selskapet nå ytterligere forlengelse av den såkalte stillstandsperioden, en utsettelse av betalinger av renter og avdrag, frem til 31. mars.
Det fremgår i en børsmelding fredag formiddag, der det har bedt Nordic Trustee om å kalle inn til et...Se mer

Awilco LNG øyner sterkere resultater i 2021

Awilco LNG har inngått en charterkontrakt på to til tre måneder for båten «WilPride», ifølge en melding.
Rederiet venter bruttoinntekter fra arbeidet på mellom 10,3 og 14,3 millioner dollar, fremgår det.
Selskapet melder også om at det venter sterkere resultater i 2021 - i takt med det knallsterke markedet for frakt av LNG om dagen:

Toppsjef Kenneth Hamnes i Arcus slutter

Kenneth Hamnes har fredag sagt opp stillingen som sjef for brennevinsprodusenten Arcus, ifølge en børsmelding.
Han vil fortsette i stillingen ut januar og begynner deretter i en ny stilling som toppsjef i Kavli Holding, fremgår det.
Finansdirektør Sigmund Toth tar over sjefsstolen i Arcus midlertidig fra 1. februar.
Stein Erik Hagen er største aksjonær i Arcus.

Pareto venter dobling av utbyttet til Fredriksen-rederi

Markedet for frakt av LNG (flytende naturgass) er knallsterkt om dagen.
Skipenes inntjening i spotmarkedet er skyhøy og befrakterne byr store summer for de få skipene som er tilgjengelig.
Situasjonen har fått Pareto Securities til å jekke opp kursmålet på John Fredriksens Flex LNG til 119 kroner. Tidligere var kursmålet 90 kroner.
Shippingaksjen handles til 87 kroner på Oslo Børs fredag. Oppgangen i...Se mer

Norwegian-aksjen faller igjen på Oslo Børs

Norwegian faller på Oslo Børs fredag formiddag, etter nedgang også dagen før, da det kriserammede flyselskapet meldte at det dropper langdistanse og fokuserer på Norden.
Aksjen er ned 6,47 prosent til 68,28 kroner per aksje. Torsdag falt kursen 5,19 prosent til 70 kroner. Kursen er rasert siden coronakrisen. Børsverdien er på 2,7 milliarder kroner, ifølge tall fra Infront.
Norwegian-aksjen har gått fra...Se mer

DNB: Redningen av Borr er fortsatt hovedmålet

DNB jobber nå aktivt sammen med Borr Drilling for å redde det kriserammede selskapet, slik at man unngår alternativer som å dele opp og selge selskapet.
Å komme i mål med en restrukturering av Tor Olav Trøims kriserammede riggselskap Borr Drilling er fortsatt DNBs primære mål, og banken jobber aktivt med selskapet for å nå dette målet.
Det sier direktør for Ocean Industries Jan Ole Huseby i DNB i en...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%