Norske myndigheter vil åpne Utsira Nord for havvind

Før sommeren vil Olje- og energidepartementet (OED) sende på høring et forslag om å åpne området Utsira Nord utenfor kysten av Rogaland for søknader om vindkraft til havs. I tillegg vil det bli bedt om innspill til området Sørlige Nordsjø II, ifølge en OED-melding tirsdag.
– Utsira Nord egner seg for flytende vindkraft, som er den teknologien det knytter seg mest forventning til. Jeg vil også be om innspill på om vi bør åpne området Sørlige Nordsjø II, som ligger nær territorialgrensen mot Danmark og derfor kan egne seg for tilknytning til energisystemet på kontinentet, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.
Regjeringen la frem en strategi for flytende vindkraft i statsbudsjettet for 2018. Målet er at norske bedrifter skal øke eksporten av varer og tjenester til denne spennende næringen.
– Vindkraft til havs byr på store muligheter for norske bedrifter. Norge kan bygge på unik erfaring fra olje- og gassnæringen, skipsfart, verftsindustri og fornybar energi. Kostnadene for vindkraft har falt mye, og det er sannsynlig at de vil falle ytterligere, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.
Som del av høringen vil Olje- og energidepartementet også foreslå en forskrift til havenergiloven. Forskriften gir nærmere bestemmelser om konsesjonsprosessen, opplyses det.

Siste nytt

Saudi-Arabia ber om oljetilskudd – prisen løfter seg

Prisen på nordsjøolje har torsdag ettermiddag bikket 65 dollar per fat, og er i skrivende stund opp 2,28 prosent for dagen.
Utviklingen kommer etter en artikkel i Wall Street Journal, som skriver at Saudi-Arabia ber utenlandske oljeprodusenter om olje i etterkant av helgens droneangrep. Angrepet slo ut halvparten av landets produksjon.
Ifølge avisens kilder har Saudi-Aramco sendt en forespørsel til...Se mer

Svak opptur på Børsen etter rentefasit og oljeprisløft

Oslo Børs har stort sett hold seg i negativt terreng torsdag morgen, men har ved lunsjtider karret seg over nullstreken.
Klokken 11.47 er Hovedindeksen opp 0,14 prosent.
Samtidig har også oljeprisen vendt oppover i formiddagshandelen, med brent spot opp 1,9 prosent for dagen til 64,76 dollar.
Equinor er mest omsatt, opp 0,61 prosent. Deretter følger Nel, ned 2,49 prosent, foran Mowi som faller 1,06...Se mer

Blandet på Asia-børsene etter flere rentebeslutninger

De asiatiske børsene avslutter handelen torsdag med en blandet utvikling. Utslaget var størst i Hongkong, der Hang Seng falt mer enn én prosent.
Investorene fordøyer en rekke rentebeslutninger.
Onsdag kveld kuttet den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) som ventet renten med 0,25 prosentpoeng til intervallet 1,75–2,0 prosent, men sentralbankens medlemmer var splittet om veien videre.
Hongkong har svart med tilsvar...Se mer

Trond Mohn investerer mer i Nel-partner Greenstat

Trond Mohn har gjennom investeringsselskapet Meteva tegnet seg for 450.000 aksjer i Greenstat i forbindelse med en emisjon, ifølge en melding.
Med 12 dager igjen av tegningsperioden har totalt 23 aksjonærer tegnet seg for til sammen 2,21 millioner kroner. Av dette står Trond Mohn for den største enkeltinvesteringen så langt, med en verdi på 990.000 kroner.
Ifølge en oversikt over selskapets aksjonær...Se mer

Norges Bank venter høyere oljeinvesteringer

Norges Bank jekker opp anslaget på veksten i oljeinvesteringer i år til 14,5 prosent fra tidligere 14 prosent.
Anslaget for neste års investeringsvekst øker fra 1,5 prosent til 2,5 prosent, ifølge Pengepolitisk rapport.
Banken venter deretter fall i olje- og gassinvesteringene på fire prosent i 2021 og seks prosent i 2022. "Anslagene på investeringsveksten er i sum litt høyere enn i forrige rapport...Se mer

Kronen svekkes etter kortvarig hopp

Norske kroner styrket seg mot euro like etter torsdagens rentebeslutning, fra 9,87 til 9,82.
Etter en drøy time er den svakere enn tidligere, og går over 9,90 kroner per euro.
Valtuastrateg Magne Østnor i DNB Markets kommenterer kroneutviklingen slik:
– Det betyr at markedet ble overrasket. De visste heller ikke hva som ville skje på forhånd, så dermed ventet vi et utslag. Men at kronen faller tilbak...Se mer

Sveits holder styringsrenten uendret på -0,75 prosent

Den sveitsiske sentralbanken Swiss National Bank (SNB) beholder den negative styringsrenten på -0,75 prosent, ifølge en melding torsdag.
Banken holder dermed fast ved den ultraekspansive pengepolitikken med en av verdens laveste renter, og henviser til den «skjøre» valutasituasjonen og økt internasjonal usikkerhet.
Banken gjentar at de står klare til å gripe inn i valutamarkedet for å hindre en styr...Se mer

Europa-børsene klatrer – internasjonale renter i fokus

Det er svak oppgang på de europeiske børsene torsdag morgen, med den brede samleindeksen Stoxx 600 opp 0,14 prosent.
Unntaket er børsen i London, som peker forsiktig ned.
Det etter en blandet børsmorgen i Asia, og små utslag på Wall Street kvelden før.
Utviklingen følger en rekke internasjonale rentebeslutninger. Onsdag besluttet USAs sentralbank Federal Reserve å kutte renten med 0,25 prosentpoeng t...Se mer

Zwipe inngår partnerskaps- og distribusjonsavtale

Zwipe har signert eksklusiv partnerskaps- og distribusjonsavtale med Idemia der de to selskapene skal investere i utvikling av en disruptiv betalingskortplattform.
Det melder Zwipe torsdag.
Plattformen vil betydelig redusere kompleksiteten, kostnaden og produksjonsprosessen for biometriske betalingskort, ifølge selskapet.
Økte volumer vil forekomme i 2021 mens kortene som innehar den nye teknologien...Se mer

Resultatfall for Olav Thon Gruppen i første halvår

I første halvår oppnådde Olav Thon Gruppen et resultat før skatt på 1,7 milliarder kroner. Det er en tilbakegang fra samme periode i fjor, da selskapet oppnådde 2,9 milliarder kroner før skatt.
Selskapet eier og forvalter 91 kjøpesentre.
Konsernets samlede driftsinntekter falt til 5,14 milliarder kroner, sammenlignet med 5,87 milliarder kroner i samme periode i 2018.
Mens både leieinntekter og losji...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%