Oljefondets klimagrep må vente til neste sommer

Finansminister Siv Jensen legger opp til å svare Norges Bank og Etikkrådet neste sommer, etter en intern uenighet om hva som skal til for å ekskludere klimaverstinger fra fondets investeringer.
Det kommer frem i Jensens svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV), som etterlyser en tidsplan.
Norges Bank og Etikkrådet er uenige om hvordan det såkalte «klimakriteriet» skal oppfattes, og hva som skal til for å kaste ut selskaper fra Oljefondet. Banken ba i november om avklaringer fra Finansdepartementet.
– Jeg legger opp til å legge frem departementets vurderinger av de spørsmålene som er reist om anvendelsen av klimakriteriet for Stortinget i vårsesjonen 2019, skriver Jensen.
– Det vil legge til rette for en tilbakemelding til Norges Bank og Etikkrådet før sommeren 2019, legger hun til.
Dermed kan det gå helt frem til neste sommer før Oljefondet gjør sine første uttrekk etter klimakriteriet, tre år etter at Oljefondet tok inn kriteriet etter vedtak i Stortinget.
Norges Bank lurer blant annet på om banken skal ta hensyn til om selskaper er del av kvotesystemer som EUs ETS-system, mens Etikkrådet mener det ikke kan legges avgjørende vekt på dette. Etikkrådet og banken er også uenige om det bare er utslippene som skal telle, eller om selskapene også må drive med ting som lobbyvirksomhet mot klimaregler for å bli ekskludert.
Miljøbevegelsen er utålmodig, for det har gått ett og et halvt år siden Etikkrådet anbefalte de første klimauttrekkene fra Oljefondet. WWF mener det er for dårlig at det tar så lang tid, Greenpeace kaller det skandaløst, og Framtiden i våre hender mener det begynner å ligne trenering.

Siste nytt

Oljeprisen stiger før Opec-møte

Oljeprisen er på vei tydelig oppover kvelden før Opec+ samler seg for å diskutere mulige produksjonskutt.
Litt for klokken 23.30 norsk tid omsettes ett fat med Nordsjøolje (Brent) for 33,6 dollar i spotmarkedet, opp 3,74 prosent for dagen.
Samme kveld melder Bloomberg at Russland skal være klare for å bli med på produksjonskuttene. Landets oljedepartement har uttalt at de vil kutte 1,6 millioner fat...Se mer

Børsløft på Wall Street etter Sanders-exit

Indeksene på Wall Street klatret høyt etter at Bernie Sanders ga opp kampen om å bli demokratenes presidentkandidat.
Etter en negativ børsdag i både Europa og Asia, var stemningen langt bedre på Wall Street. Slik ser det ut ved stengetid:
  • Dow Jones opp 3,44 prosent
  • Nasdaq Composite opp 2,58 prosent
  • S&P 500 opp 3,41 prosent
Samme dag har demokratenes Bernie Sanders valgt å trekke seg fra nominasjonskamp...Se mer

Hydro har til sammen permittert 2.100 ansatte

Hydro har onsdag kommet med en ny driftsoppdatering i lys av viruskrisen.
Her kommer det frem at Hydro totalt har permittert 2.100 ansatte. I forrige uke var dette tallet på 1.400 ansatte.
Samtidig opplyser selskapet at de har innført en «kollektiv ferie» og lengre påskeferie på enkelte anlegg. De har også donert penger til sykehus og andre virustiltak i Brasil.
Hydro opplyser samtidig at virusutbrud...Se mer

Gaming Innovation Group får grønt lys for Betsson-avtale

Konkurransemyndigheter har godkjent avtalen Gaming Innovation Group (GIG) inngikk med Betsson i februar, ifølge en børsmelding.
Det betyr at GIG får solgt sine B2C-eiendeler til Betsson for til sammen 33 millioner euro. Det tilsvarer 369 millioner kroner med dagens kurs.
Salget vil bli fullført i midten av april, opplyses det.
GIG har tidligere opplyst at de skal bruke provenyet til å betale obligasj...Se mer

Airbus kutter produksjonen med en tredel

Flyprodusenten Airbus, som dominerer markedet sammen med Boeing, har onsdag publisert sine ferskeste leveransetall i lys av viruskrisen.
I løpet av mars leverte Airbus til sammen 36 fly til forskjellige flyselskap, ned fra 55 fly i februar. De fikk samtidig inn 21 ordre.
– Dette gjenspeiler kundenes forespørsler om å utsette leveranser, i tillegg til andre faktorer knyttet til covid-19-pandemien, sk...Se mer

Oceanteam sikrer fraktkontrakt med kabelprodusent

Oceanteam Solutions har sikret en kontrakt med en større kabelprodusent. Oppdraget går ut på tilby frakt for kabler med hjelp av spesialutstyr.
Det kommer frem i en børsmelding.
Kontrakten har oppstart i april i år, og fullføres i første kvartal 2021. Den inkluderer en opsjon på forlengelse «godt inn i 2021,» skriver selskapet.

Større lagerbygging enn ventet i USA

USAs lagre av råolje økte med 15,2 millioner fat forrige uke, viser ferske tall fra det amerikanske energidepartementet (DOE).
Lagerbyggingen er større enn forventningene, som ifølge Infront var på en økning på 9,3 millioner fat.
Bensinlagrene gikk samtidig opp med 10,5 millioner fat i uken som gikk. Det er også mer enn forventningene om 4,6 millioner fat.
Destillatlagrene steg med 500.000 fat, unde...Se mer

Funcom starter opp planen om å flytte til Norge

Funcom vil starte opp igjen planene om å flytte til Oslo i Norge fra Katwijk i Nederland.
Flytteplanen krever tommel opp fra aksjonærene i selskapet på en generalforsamling som skal holdes rundt den 15. juni i Nederland, skriver selskapet i en børsmelding.
Funcom varslet om planen om å flytte til Oslo først i fjor høst, da med mål om å redusere administrative utgifter og gjøre selskapsstrukturen mer...Se mer

Øyvind Oaland blir driftsdirektør for Mowi-anlegg i Norge

Mowi varsler i en børsmelding at de gjør endringer i ledelsen.
Her kommer det frem av Øyvind Oaland tar over som driftsdirektør for Mowis oppdrettanlegg i Norge. Han kommer fra stillingen som teknisk direktør i oppdrettselskapet.
Oaland har jobbet i Mowi i 20 år, og tiltrer i den nye stillingen som en del av en omorganisering av selskapet.
I den nye organiseringen får både Norge, Skottland, Irland og...Se mer

Lakseprisen stabil til svakt ned etter påske -iLaks

Det ligger an til relativt stabile eller noe lavere laksepriser i uken etter påske, skriver iLaks.
Basert på en iLaks’ spørrerunde hos eksportører og importører, betyr det spotpriser på 49–52 kroner per kilo for fisk på 3–6 kilo, mens den største laksen er noen kroner billigere.
Mange restauranter er stengt, og det rammer laksesalget.
– De store setter ned prisene, og prøver å ta mest mulig av marked...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%