Ønsker kraftkrevende industri velkommen: – Vi har kraft og arealer

En mulig knapphet på kraft fremover kan bli gull verdt for aktører med ledige arealer til ny industri i regioner med kraftoverskudd. Mange aktører ønsker å bli vertskap for batterifabrikker og datasentre.
Mens industrimiljøet på Mongstad i Vestland fylke frykter at mangel på nettkapasitet vil true nye jobber innen hydroLgen og CO₂-lagring, har andre rikelig tilgang på kraft.
Tonstad datapark i Sirdal kommune mener de sitter på gode muligheter. Det privateide industriområdet har 300 mål regulert til industri og har søkt NVE om konsesjon om å få koble til opptil 300 megawatt kapasitet.
– Så langt markedsfører vi dette området mot datasentre i hyperskala som trenger mye strøm, eller mot en form for campus med mange små datasenter-aktører, sier Tore Knapskog i Tonstad datapark til E24.
– Vi ønsker også å lokke til oss batteriproduksjon og hydrogenproduksjon, som nå kommer for fullt, sier han.
Knapskog har registrert at noen områder i landet ikke har så god tilgang på kraftlinjer og strøm som næringslivet ønsker. Han inviterer gjerne kraftkrevende industri til Sirdal kommune.
– De er hjertelig velkomne. Vi har kraft og arealer, kommunen har åpne armer og er i ferd med å regulere nye boligfelt. Dette er en liten kommune, og det er ikke et tungrodd system, sier han.
Tonstad er stedet hvor den nye kraftkabelen mellom Norge og Tyskland er koblet til det norske nettet.

– Viktig å oppsøke kraften

Det å ha ferdig regulerte industriområder og god tilgang på kraft kan bli gull verdt fremover. Aktører som Statnett og NVE venter at kraftforbruket vil øke mye når Norge elektrifiseres. Kraften er imidlertid ujevnt fordelt, og avhenger av hvor kraftverkene og de store overføringslinjene ligger, og forbruksutviklingen i området.
Da Elkem nylig valgte hvor de skulle legge sin nye fabrikk for anodegrafitt til batterier, endte de på Porsgrunn, blant annet fordi det er god tilgang på kraft der.
– Jeg er ganske overbevist om at den som sitter med tilgang på kraft vil komme seirende ut. Det blir viktig for dem som skal drive kraftkrevende industri fremover å oppsøke kraften der den er, sier Knapskog.

– Må ha konsesjon

Lista Renewable Energy Park er et annet privateid område med god tilgang på arealer og kraft som forsøker å lokke til seg ny industri.
– Vi jobber med industriutvikling og kjøpte for mange år siden en flyplass på 5.000 mål av Forsvaret. I dette området er det regulert 2.000 mål til industri, som for eksempel kan være batterifabrikker, datasentre, landbasert oppdrett eller annen industri, sier Helge Mikalsen i Lista Renewable Energy Park til E24.
– Vi har konsesjon fra NVE på å koble til 200 megawatt, og vi har strømkapasitet fra flere hold slik at vi er redundant. Å si at det er tilgjengelig kraft er ikke nok i dag. Du må ha konsesjon og kunne bygge den innen en viss tid. Det holder ikke bare å være lokalisert nært en transformatorstasjon, sier han.

– Diskusjon om norsk kraft

IKT Norge sa nylig til E24 at de frykter kamp om strømmen mellom ulike bransjer hvis det blir knapphet på strøm om noen år. De håper at datasentre ikke nedprioriteres.
– Jeg tror nok det kan bli en diskusjon om hva norsk kraft skal brukes til, sier Mikalsen.
– Her hos oss har vi kraft og kan bruke den til hva vi vil, men det vil være mindre kapasitet tilgjengelig etter hvert. Det er allerede en kamp om kraften, og vi ser at det tar tid å få koblet på nytt forbruk, sier han.
Han viser til at det pågår elektrifisering av mange bransjer, og at flere land Europa begynner å slite med å få nok kraft til å utvikle ny industri.
– Vi ser nå at det går mye kraft til datasenter i Danmark, mens dansk industri også har behov for strøm, sier Mikalsen.

Mange vil ha batterifabrikk

Det er flere store prosjekter på trappene fra kraftkrevende industri, inkludert datasentre og flere batterifabrikker som Freyr i Mo i Rana og Morrow Batteries.
Mange aktører står klare med arealer til Morrow Batteries, som eies av Bjørn Rune Gjelsten, Agder Energi og Frederic Hauges Bellona og deres batterisatsing Beba. Selskapet har fått respons fra hele 19 aktører i Sør-Norge som ønsker å være vertskap, inkludert Tonstad datapark og Lista Renewable Energy Park.
– Det at Sørlandet nå står klare med 19 gode tomte-alternativer som bare venter på ny industri er et viktig poeng tilbyderne og regionen må ta med seg videre, sa administrerende direktør Terje Andersen i Morrow Batteries i en melding nylig.

Stiller strenge krav

Men kraftkrevende industri har flere krav enn bare kraft og nett. Morrow Batteries ønsker blant annet tilgang på kraft, et stort område, kompetent arbeidskraft og nærhet til universiteter og andre kompetansemiljøer. Andre aktører ønsker også nærhet til byer og flyplasser.
Datasentre har en lang sjekkliste før de bestemmer seg for lokalisering, ifølge Tor Kristian Gyland i det Smedvig-eide datasenterselskapet Green Mountain. Selskapet har mer enn tredoblet omsetningen på tre år, og har datasentre blant annet på Rennesøy og Rjukan.
– Utfordringen vi har med en del lokasjoner er at de ligger langt unna de store befolkningssentrene. Det krever mye personell å bygge og drive datasentre, og det er kostnadsdrivende å hente arbeidskraften utenfra, sier Gyland til E24.

– Nett er ekstremt viktig

Han vil ikke sette kroken på døren for industrisentre langt unna storbyene, men mener de må vende seg til kunder som kan akseptere dette. Gyland tror veksten i bransjen vil bremse hvis den må legge sentrene der det er best tilgang på kraft. Internasjonale kunder vil ha nærhet til flyplasser og byer.
– Hvis det blir et scenario for vår næring, vil utviklingen bli begrenset. Kunder som vi klarer å legge utenfor storbyene i dag er slike som Volkswagens tungregnesenter på Rjukan, som krever lite folk til driften og der kunden har lite tilstedeværelse. I motsatt tilfelle er det ofte krav fra kunden å ligge nær storbyene, sier han.
– Nett er ekstremt viktig fremover, at kraften kommer dit den trengs, sier Gyland.

Siste nytt

Aker BP vil kutte investeringene med 920 mill.: – Vi holder kostnadene under kontroll

Oljeselskapet som kontrolleres av BP og Kjell Inge Røkkes Aker fikk en milliard kroner igjen på skatten i tredje kvartal takket være skattepakken. Samtidig mener selskapet den samme pakken gir store investeringsmuligheter på norsk sokkel.
Saken oppdateres ...
Oljeselskapet Aker BP slapp torsdag resultatene for tredje kvartal, en periode der det var en god der mer stabilitet i oljemarkedet enn den dr...Se mer

Virusfrykt tærer på Asia-børsene

Uroen i aksjemarkedene holder seg på de asiatiske børsene også torsdag.
Den stadige økningen i coronatilfeller i USA og Europa fortsetter å skape usikkerhet blant investorer, skriver CNBC.
Slik ser bildet ut på de viktigste indeksene i Asia og Australia torsdag morgen:
  • Nikkei 225 i Tokyo ned 0,33 prosent
  • Shanghai Composite opp 0,08 prosent
  • Hang Seng i Hongkong ned 0,93 prosent
  • Kospi i Seoul ned 1,45 prosent...Se mer

Samsung leverte sterkt resultat for tredje kvartal

Samsungs nettofortjeneste skjøt i været med 48,8 prosent i tredje kvartal i år sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2019.
Elektronikkgigantens sterke resultat kan til dels forklares av de amerikanske sanksjonene mot Kina og rivalen Huawei.
Samlet var nettooverskuddet for perioden mellom juli og september 9,36 billioner won, tilsvarende drøyt 76 milliarder kroner, mens driftsoverskuddet gikk opp 58...Se mer

Facebook og Twitter klatrer etter sterkt Pinterest-resultat

Etter børsdagens slutt har Facebook og Twitter gjort et solid hopp i den såkalte etterhandelen. Det skjer etter at bildedelingstjenesten Pinterest har lagt frem et sterkt resultat for tredje kvartal.
Like før klokken 22 er Facebook-aksjen opp rundt 2,3 prosent, samtidig som Twitter-aksjen klatrer mer enn fem prosent. Begge de to selskapene skal etter planen legge frem resultater torsdag, og det ka...Se mer

Verste børsdag siden juni på Wall Street

Heller ikke Wall Street slapp unna den blytunge børsdagen. Mangelen på krisepakke samtidig som flere land stenger ned får skylden.
Allerede fra start falt alle de tre toneangivende indeksene på Wall Street kraftig. Helt på tampen av dagen kom det et brått børsfall som bidro til at det ble den verste børsdagen i USA siden 11. juni.
Slik endte dagen på de amerikanske børsene:
  • S&P 500 dundret ned 3,52 prose...Se mer

Blytung børsdag i Europa – Dax i Frankfurt falt fire prosent

Det har vært en tung dag på verdens børser, og stort sett gjennom hele dagen har utviklingen vært verst i Frankfurt som endte dagen med det verste fallet på over en måned.
Den pan-europeiske samleindeksen Stoxx Europe 600 avsluttet dagen ned 3,03 prosent til 341,89 poeng. Det er det laveste nivået indeksen har vært på siden 22. mai.
Utviklingen på verdens børser kommer samtidig som stadig flere la...Se mer

Oslo Børs under 800 poeng for første gang siden juni

Usikkerheten rundt coronavirusets videre påvirkning på verden bidrar til blytung ettermiddag på verdens børser.
Det ble nok en tung dag på Oslo Børs onsdag etter at stemningen virkelig surnet utover ettermiddagen.
Hovedindeksen falt hele 3,19 prosent til 799,68 poeng. Dermed er Hovedindeksen under 800 poeng for første gang siden 30. juni.
Hittil denne uken har indeksen falt 6,89 prosent.
Børslokomotivene DNB og Equino...Se mer

Boeing med ny kuttrunde - tusenvis av stillinger skal bort

Fly- og forsvarsprodusenten tilpasser seg en langsiktig nedgang i luftfartsetterspørselen og vil kutte enda flere stillinger.
Ved slutten av 2021 skal selskapet ha 130.000 ansatte. Tidligere i år meldte de om et 10 prosent kutt i antall ansatte, som sto i 160.000 ved begynnelsen av året, skriver CNBC.
Boeng har også lagt frem tall for årets tredje kvartal onsdag. Disse viser en kraftig nedgang i i...Se mer

Borr Drilling selger rigg i opplag

Riggselskapet melder at det har inngått avtale om å selge den oppjekkbare riggen «Atla» som for tiden ligger i opplag.
Riggen blir solgt til en «uavhengig operatør», skriver Borr Drilling, som ikke oppgir noe navn i meldingen.
Salget er ventet fullført i fjerde kvartal i år. I oktober ble riggen «Eir» solgt, og Borr får til sammen 13 millioner dollar for de to riggsalgene.

Resultatvekst for Tollefsens Heimstaden Bostad

Både inntektene og resultatet til Ivar Tollefsens Heimstaden Bostad økte i tredje kvartal.
Etter skatt landet resultatet på 2,36 milliarder svenske kroner, opp fra 1,77 milliarder svenske kroner året før.
Netto driftsinntekter løftet seg samtidig til 1,03 milliarder svenske kroner, opp fra fjorårets 789 milliarder svenske kroner.
Av dette beløp leieinntektene seg til 1,7 milliarder, fra fjorårets 1,3...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%