Gass: Fortsatt oppsiderisiko i prisene

Gassanalytiker Sindre Knutsson i Rystad Energy tror det vil ta flere år før gassmarkedet balanserer seg.
Det sier han til TDN Direkt mandag, etter at europeiske gasspriser har steget kraftig de seneste tre ukene.
– På kort sikt vil spørsmålet være om vi vil greie å bygge de europeiske lagrene nok før vinteren gjennom import av norsk gass og LNG, i kombinasjon med sterk reduksjon av etterspørsel. I så fall vil vi kunne drive en «påtvungen balanse» i gassmarkedet, dog i kombinasjon med høye gasspriser, sier Knutsson.
Han sier imidlertid at med EUs forslag om å kutte etterspørsel med 15 prosent mellom august og mars i forhold til femårs gjennomsnittet vil det kreve en fortsatt høy gasspris for at etterspørselen skal reduseres – og for at Europa skal kunne tiltrekke seg LNG fra det globale markedet.
Sør-Korea er av landene utenfor Europa som vil kjøpe mer LNG for å fylle opp lagrene før vinteren, rapporterer Bloomberg News mandag. Det sørkoreanske energidepartementet presenterte mandag at de søker ytterligere laster av LNG for å imøtegå innenlandsk etterspørsel. Landet har som mål å løfte gasslagrene til omtrent 90 prosent innen november, fra dagens nivå på 34 prosent, skriver Bloomberg.
Pr mandag er gasslagrene i Europa omtrent 72 prosent fulle, ifølge Bloomberg.
– Markedet vil kunne roe seg litt ned dersom vi fortsetter den stødige veien mot å nå lagermålet på 80 prosent av kapasitet innen 1. november, men vil likevel være nervøst før vinteren, sier Knutsson, og understreker at risikoen for et videre fall i russisk eksport i kombinasjon med en kald vinter vil presentere en videre oppside for gassprisene.
Gass med levering i Storbritannia (NBP) er i øyeblikket ned 3 prosent til 363 pence pr termiske enhet, tilsvarende 43,8 dollar pr mmbtu. Gass med levering i Nederland (TTF) handles ned 0,2 prosent til 196 euro pr MWh, tilsvarende 58,9 dollar pr mmbtu.

Siste nytt

Aker Solutions nærmere havvindkontrakt verdt milliarder

Aker Solutions har sammen med Siemens Energi blitt varslet om å fortsette med kontrakten med Vattenfall for vindprosjektet Norfolk Boreas utenfor Storbritannia.
Det kommer frem i en børsmelding lørdag.
Vattenfall har fra før valgt de to selskapene som foretrukne leverandører av strømplattformer til det britiske havvindprosjektet.
Prosjektet må fremdeles få godkjennelse fra relevante myndigheter, og V...Se mer

Wall Street falt markant

Slik ligger det an for de toneangivende indeksene på Wall Street ved stengetid fredag:
  • Samleindeksen S&P 500 falt 1,48 prosent
  • Tek-indeksen Nasdaq falt 1,51 prosent
  • Industriindeksen Dow Jones falt 1,70 prosent
Dow Jones-indeksens september-knekk var større enn i finanskriseåret 2008. Og for første gang siden 2009 endte S&P 500 og Nasdaq med en negativ avkastning tre kvartaler på rad, ifølge CNBC.
S&P 500 fikk sitt verste kvart...Se mer

BP sikret kontrakt med Cool Company-skip

BP har sikret et av de få gjenværende tilgjengelige LNG-skipene for 2022, Cool Companys "Golar Ice", ifølge TradeWinds, som peker på rykter i markedet om at dagraten er på 190.000 dollar pr dag for en ettårig kontrakt.

Salamr: trekker kjøp av oppdrettsløyver til fastpris

SalMar kjøpte tidligere i år lisens til å øke kapasiteten med 1.223 tonn laks for 244,6 millioner kroner, men velger nå å oppheve kjøpet.
Kjøpet ble gjort som en del av kapasitetsjusteringen i trafikklyssystemet.
Opphevingen skjer etter regjeringens forslag om grunnrenteskatt på oppdrett i sjø.
– Dette har skapt en situasjon som gjør at selskapet ikke finner det forsvarlig å betale det nevnte vederla...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%