Oljeprisfall etter kuttenighet: – Mye lavere enn det markedet trenger

Oljeprisen falt bratt etter at Saudi-Arabia og Russland ble enige om produksjonskutt som ikke er store nok til å balansere oljemarkedet. Fra toppen tidligere torsdag har den rast 12 prosent.
Oljekartellet Opec og andre oljeproduserende land, med gigantene Saudi-Arabia og Russland i spissen, har siden klokken 16.00 hatt et videomøte for å diskutere en ny kuttavtale. Det i kjølvannet av en krise i oljemarkedet.
Oljeprisen har svingt markant i løpet av dagen og kvelden i lys av sprikende rapporter.
Tidligere torsdag ble det meldt om diskusjoner om et kutt på 20 millioner fat per dag. Det sendte oljeprisen til værs, men landene skal isteden være enige om å kutte 10 millioner fat per dag, ifølge nyhetsbyrået Reuters i kveld.
I tillegg vil oljelandene kutte 8 millioner fat per dag fra juli og ut året. Deretter vil kuttene være på 6 millioner fat per dag fra januar 2021 til og med april 2022.
Klokken 00.45 meldes det om at Mexico fortsatt ikke har bestemt seg om de vil være med å kutte. Landets andel av de 10 millioner fatene per dag er på 0,4 millioner, ifølge Energy Intel.
USA-president Donald Trump bekrefter på en pressekonferanse klokken 00.30 at han akkurat har snakket med Russlands Vladimir Putin og Saudi-Arabias Mohammed bin Salman.
– Vi får se hva som skjer. Jeg vi si de er nære en avtale og at det kommer en kunngjøring i dag eller i morgen, sier Trump, sier Trump natt til fredag norsk tid.

– Mye lavere enn det markedet trenger

Rapportene om oljekuttet på 10 millioner fat per dag senket oljeprisen.
Fra toppen tidligere i dag er den klokken 23.00 ned rundt 12 prosent til 31,6 dollar fatet.
– Et avtale på 10 millioner fat per dag er mye lavere enn det markedet trenger for øyeblikket, forklarer sjef Bjørnar Tonhaugen for oljemarkedet i Rystad Energy i en kommentar.
Meldingene torsdag er ikke bekreftet. Detaljer om størrelse, fordeling og lengde er heller ikke bekreftet.
Opec ønsker også at G20-landene, som møtes fredag, kutter fem millioner fat per dag, ifølge Bloomberg.

– Uten avtale blir konsekvensene brutale

Kuttenigheten på 10 millioner fat per dag vil bety det største Opec-kuttet i historien, men flere har på forhånd spådd at en slik kuttavtale ikke vil være nok til å balansere oljemarkedet.
Ifølge Rystad Energy vil oljeetterspørselen falle med massive 28 millioner fat per dag i april og 21 millioner fat per dag i mai.
Bortfall av etterspørsel etter coronakrisen og en priskrig mellom Opec og Russland, som tidligere har hatt en kuttavtale (Opec+), har ført til et dramatisk fall i oljeprisen fra 66 dollar fatet ved nyttår til 21 dollar fatet på det laveste i mars.
– Uten avtale blir konsekvensene brutale, og vi venter at oljeprisen vil nå nye bunner for året hvis det skjer, påpekte oljeanalytiker Helge Martinsen i DNB Markets før møtet.
Det blant annet fordi oljelagrene nå fylles opp i rekordfart.
En sentralt usikkerhet rundt en eventuell kuttavtale er om Saudi-Arabia og Russland vil kreve at USA forplikter seg formelt. Dette har landet, som ikke er en del av Opec+-samarbeidet, sagt er uaktuelt.

Norge observerer

Norge deltar med ekspedisjonssjef Lars Erik Aamot i Olje- og energidepartementet som observatør på Opec-møtet torsdag.
E24 har også fått bekreftet at olje- og energiminister Tina Bru skal delta på et ekstraordinært energimøte med G20-landene fredag.
Oljeimportørene blant G20-landene kan komme til å annonsere kjøp av olje for å støtte oljeetterspørselen i forbindelse med fredagens møte, sa Fatih Birol, lederen i Det internasjonale energibyrået til al-Arabiya TV torsdag, ifølge Reuters.
Oljekjempen Saudi Aramco skulle etter planen ha offentliggjort prissettingen for mai allerede torsdag. Dette skal nå være utsatt til lørdag på grunn av møtene.

Siste nytt

AF Gruppen selger Betonmast Bergen

Betonmast, et datterselskap i AF Gruppen, har inngått avtale med Backe Gruppen om salg av datterselskapet Betonmast Bergen AS.
Det fremgår av en melding tirsdag.
Betonmast Bergen omsatte i 2019 for 288 millioner kroner og partene er enige om ikke å offentliggjøre pris, opplyses det om.
Avtalen er betinget av godkjennelse av konkurransemyndighetene.

Oslo Børs stiger markant etter pinsehelgen

Hovedindeksen på Oslo Børs klatrer 2,11 prosent tirsdag ettermiddag, etter å ha holdt stengt mandag. Både Europa-børsene og oljeprisen stiger.
Utslagene kommer etter en oppgang på Wall Street mandag kveld, etterfulgt av en liten oppgang også på de fleste asiatiske børsene tirsdag morgen.
XXL-aksjen er opp 13,79 prosent etter at DNB Markets har tatt inn sportsutstyrsaksjen i meglerhusets ukentlige p...Se mer

HSBC jekker ned anbefaling og kursmål på SAS

HSBC nedgraderer anbefalingen på SAS-aksjen til reduser fra hold og nedjusterer kursmålet til 5,0 svenske kroner per aksje fra tidligere 8,8.
Det fremgår av en oppdatering fra banken tirsdag.
HSBC nedjusterer prognosene deres betydelig, og estimerer nå at SAS ikke kommer til å returnere til lønnsomhet før helåret 2022.
Banken estimerer at flyselskapet kommer til å rapportere et negativt resultat før...Se mer

Orkla kjøper frokostblandingen Havrefras

Gjennom sitt heleide datterselskap Orkla Foods Sverige AB har Orkla signert og gjennomført en avtale med PepsiCo, Inc. om kjøp av merkevaren Havrefras, inkludert Rug Fras og Mini Fras, som har en sterk markedsposisjon i Skandinavia innen sunne frokostblandinger.
Det fremgår av en melding fra Orkla tirsdag.
Avtalen omfatter kjøp av merkevaren Havrefras, og inkluderer ingen medarbeidere eller produksj...Se mer

Incus-selskap tildelt kontrakt i Mexicogulfen

Incus- og Scana-datterselskapet Subseatec har blitt tildelt kontrakt på levering av subseautstyr for feltutvikling i Mexicogulfen.
Verdien på kontrakten er 20 millioner svenske kroner, tilsvarende 20,57 millioner norske kroner etter dagens kurs.
Kontrakten dreier seg om totalleveranse av subseautstyr, engineering, anskaffelser og dokumentasjon, går det frem av en børsmelding.
Produksjonen vil starte umidde...Se mer

Europa-børsene klatrer

Børsene på kontinentet fortsetter gårsdagens oppgang, og følger Asia-børsene oppover.
Den tyske DAX-indeksen leder an oppgangen og stiger 3,47 prosent, mens den brede Stoxx 600-indeksen er opp 1,53 prosent.
Oppgangen er blant annet drevet av positive utsikter på gjenåpning og bedring av verdensøkonomien.
På samme tid kommer børsoppgangen i lys av opptøyer i USA etter afroamerikaneren George Floyd dø...Se mer

Kinesisk avis: Kina fortsetter å kjøpe soyabønner fra USA

Kinesiske selskaper fortsetter å kjøpe soyabønner fra USA, upåvirket av eksterne faktorer.
Det sier Kinas landdirektør Zhang Xiaoping ved US Soybean Export Council til den kinesiske avisen Global Times (GT).
Det fremgår av en Twitter-melding fra GT tirsdag.
Meldingen kommer dagen etter at nyhetsbyrået Reuters skrev at Kina har bedt statlige bedrifter om å sette kjøp av soyabønner og svinekjøtt fra US...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%