Inflasjonen steg svakt i september

Klær og sko trakk opp prisveksten, ifølge SSB. Tallene var «på håret» sterkere enn ventet.
Statistisk sentralbyrå (SSB) har lagt frem inflasjonstallene for september. Det viktigste tallet, kjerneinflasjonen, var på årlige 2,2 prosent.
August-tallene viste til sammenligning en årlig kjerneinflasjon på 2,1 prosent.
Økonomene ventet i snitt uendret for september (konsensus), ifølge DNB Markets, som spådde det samme selv. Nordea Markets traff derimot blink med sine spådommer om en svak oppgang til 2,2 prosent.
– Inflasjonen kom inn litt over Norges Banks prognoser, men ikke nok til å endre dens syn, skriver Nordea Markets i et notat om inflasjonstallene.

– Endrer ikke renteutsiktene

Handelsbanken peker på at kjerneinflasjonen var «på håret» sterkere enn ventet, og hevder det var avrunding som trakk tallet opp.
– Neglisjerbart avvik til Norges Banks prognose, nøytralt for renteutsiktene, skriver Handelsbanken på Twitter.
Heller ikke DNB Markets tror Norges Bank vil legge mye vekt på denne månedens inflasjonstall.
– Inflasjonen ble trukket opp av de vanlige volatile komponentene og endrer ikke inflasjonsutsiktene, skriver DNB Markets i et notat.
På månedsbasis var kjerneinflasjonen på 0,6 prosent fra august til september.
Kjerneinflasjon (KPI-JAE), også kalt underliggende inflasjon, justerer for avgiftsendringer og ser bort fra energivarer. Tallet er viktig særlig fordi Norges Bank ser på det når den setter styringsrenten.

Klær og sko trakk opp

Kronekursen får et ørlite utslag på inflasjonstallene, men styrker seg kun rundt ett øre, viser tall fra Infront.
DNB Markets skriver i sin morgenrapport at det i tillegg slippes inflasjonstall fra USA og Sverige torsdag.
– Ettersom usikkerhet knyttet til handelskrig, brexit og den generelle svakheten i global økonomi er sentralbankenes hovedbekymring om dagen, vil ikke nødvendigvis inflasjonstallene som slippes i dag få betydelige markedsutslag, skriver meglerhuset.
Konsumprisindeksen (KPI) steg 1,5 prosent i september fra samme måned i fjor. På månedsbasis var økningen på 0,5 prosent.
– Klær og skotøy var den største bidragsyteren til oppgangen, med en prisøkning på 7 prosent fra august til september, skriver SSB.
Møbler og boligtekstiler steg også i pris, det samme gjorde flyreiser.
I motsatt retning trakk prisene på strøm og biler. Elektrisitet inkludert nettleie viste en prisnedgang på 3,2 prosent fra august til september, mens bilprisene falt med 1,6 prosent.

Siste nytt

Medier: Softbank i samtaler om å ta kontroll over Wework

Det japanske konglomeratet Softbank skal være i samtaler om å ta kontroll over Wework gjennom en ny finansieringsrunde i coworking-selskapet. Det opplyser kilder til en rekke internasjonale medier.
Softbank eier allerede rundt 29 prosent av selskapet, men skal nå ha lagt en økonomisk pakke på bordet som vil gi over 50 prosent eierandel, ifølge Financial Times.
Utviklingen kommer etter at det forri...Se mer

Kinesisk eksport falt mer enn ventet i september

Kinas eksport falt med 3,2 prosent i september, sammenlignet med et år tidligere. På forhånd var det ventet at eksporten ville falle med 3,0 prosent, ifølge Reuters.
Eksporten i dollar til USA alene falt med 10,7 prosent i årets ni første måneder, mens amerikansk import falt med 26,4 prosent i samme periode, opplyser en kinesisk talsperson for tollvesenet til nyhetsbyrået.
Kinesisk import med 8,5 prosen...Se mer

Singapore unngikk teknisk resesjon i tredje kvartal

Etter at Singapores økonomi i andre kvartal viste den laveste veksten på et tiår, klarte landet å unngå en teknisk resesjon i tredje kvartal.
En teknisk resesjon inntreffer når et lands økonomi viser tilbakegang to kvartal på rad.
Veksten i tredje kvartal var på 0,6 prosent sammenlignet med kvartalet før, viser statistikken fra handels- og industridepartementet i Singapore.
Likevel var utviklingen noe sv...Se mer

Markant oppgang i Asia etter «delvis» handelsavtale

Det er tydelig oppgang på de asiatiske børsene mandag morgen etter at USA og Kina fredag kveld ble enige om en «delvis» handelsavtale.
Blant annet ble landene enige om å fryse den varslede tolløkningen 15. oktober. Samtidig skal de ha kommet til enighet om at Kina skal kjøpe mer jordbruksvarer fra USA. Fortsatt er ikke denne første delen av en større handelsavtale signert.
Det har samtidig kommet en rek...Se mer

Glamox vil kjøpe den polske lysleverandøren Es-System

Glamox skriver i en børsmelding at de har inngått en avtale med de største aksjonærene i den polske lysleverandøren Es-System i forbindelse med et kommende bud på alle aksjene i selskapet.
I henhold til avtalen skal aksjonærene, som til sammen eier 69,3 prosent av de utestående aksjene i Es-System, selge alle sine aksjer som svar på budet.
– Det planlagte kjøpet av Es-System vil gjøre det mulig for...Se mer

Volkswagen benekter børsnotering av Lamborghini

Bloomberg skrev fredag at Volkswagen vurderte å børsnotere sportsbilmerket Lamborghini. Bakgrunnen for planene sa en kilde til Bloomberg var at bilgiganten skulle fokusere på å utvide Volkswagen, Audi og Porsche.
Søndag benekter Volkswagen at det er planer om salg eller børsnotering av bilmerket.
– Spekulasjon i dette er uten grunnlag, sier en Volkswagen-representant til Reuters.

Midlertidig suspensjon av 10 lisenser for Mowi Canada

I kjølvannet av fiskedøden på 2,6 millioner fisk i Canada, har Mowi fått ti av 47 lisenser i Newfoundland midlertidig suspendert.
Det fremkommer i en melding søndag.
Dødeligheten, som tilsvarer omtrent 5.000 tonn biomasse, var forårsaket av langvarig høye sjøvannstemperaturer som skapte lave oksygenforhold.
Alle lisensene som er suspendert er relatert til lokalitetene hvor fiskedøden har forekommet.
Ifølge selskapet vil ikke susp...Se mer

Regjeringskilde i London til Reuters: Langt unna en brexit-avtale

– Storbritannia er fremdeles en lang vei unna enighet om en endelig brexit-avtale og de neste dagene blir kritiske om det skal bli enighet om betingelsene, sa en anonym Downing Street-kilde til Reuters lørdag.
Forhandlingene har denne helgen foregått mellom EU og Storbritannia for å finne enighet før torsdagens og fredagens møte i Brussel. Kilden sier til Reuters at Storbritannia er innstilt på å...Se mer

Russland ser på å skifte ut dollaren i energitransaksjoner

Russland vurderer å benytte euro eller rubler for transaksjoner innen energitransaksjoner, i steden for den amerikanske dollaren.
– Vi har en veldig god valuta, den er stabil. Hvorfor ikke bruke den for globale transaksjoner, sier Russlands økonomiminister Maxim Oreshkin i et intervju med Financial Times.
Han uttalte videre at Russland ønsket å minimere eksponeringen mot USA for å tiltrekke seg fle...Se mer

Lyft saksøker New York City for lov mot passasjerløs kjøring

Taxiappselskapet Lyft følger etter konkurrenten Uber og går til sak mot myndighetene i New York for planer om å begrense hvor lenge sjåførene kan kjøre uten passasjer i sentrum, skriver Reuters.
Tidligere har det vært en begrensing om at sjåførene kun kan kjøre uten kunder 41 prosent av tiden på veien. Reuters skriver at både Uber og Lyft skal ha koblet sjåfører fra appene i perioder med lav etters...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

Har du et øyeblikk?

Hjelp oss å forbedre børstjenestene våre, og få et gavekort til 500 kroner på kjøpet.

Vi vil gjerne høre dine synspunkter i et intervju (cirka 50 minutter).

Meld din interesse
UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%