Twitter-ansatte siktet for spionasje for Saudi-Arabia

To tidligere ansatte i Twitter og en tredje person er siktet i USA for å ha spionert på saudiarabiske regimekritikere.
To av de tre siktede, en saudiarabisk og en amerikansk statsborger, jobbet tidligere for Twitter. Den tredje siktede, en saudiaraber, drev et PR-byrå i USA.
På oppdrag fra saudiarabiske myndigheter har de tre ifølge siktelsen innhentet personopplysninger om regimekritikere, blant annet opplysninger som viser hvor de oppholder seg.
Den ene av de tre siktede er ifølge Washington Post en nær medarbeider av Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman, som ifølge CIA trolig var den som beordret likvideringen av den saudiarabiske regimekritikeren Jamal Khashoggi i Istanbul i fjor.

Khashoggi-drapet

Den 34 år gamle kronprinsen, som er Saudi-Arabias de facto leder, navngis også i en FN-rapport i forbindelse med drapet på Khashoggi. Selv nekter han for å ha hatt noe med drapet å gjøre.
De tre spionsiktede skal ha blitt belønnet med dyre klokker og ha fått overført titusenvis av dollar til hemmelige bankkontoer.
Saudiarabiske myndigheter har ikke kommentert saken, som heller ikke er omtalt av mediene i landet.
Det er første gang Saudi-Arabia, som tradisjonelt har hatt et nært forhold til Washington, anklages for spionasje i USA.

Kronprinsens rådgiver

Twitter er populær blant saudiarabiske regimekritikere og siktelsen mot de tre viser hvordan myndighetene i Riyadh forsøker å kontrollere kommunikasjon og spredning av informasjon på plattformen, sier Adam Coogle i Human Rights Watch.
Saudi-Arabia har også etablert såkalte trollfabrikker som trakasserer og skremmer brukere av sosiale medier og sprer desinformasjon.
Kronprins Mohammed bin Salmans nære rådgiver Saud al-Qahtani har vært sentral i arbeidet med å overvåke sosiale medier og identifisere anonyme regimekritikere, noe han selv medga i 2017.
Al-Qahtani anklages også for å ha vært sentral i planleggingen av drapet på Khashoggi.

Les også:

Siste nytt

Oslo Børs går sidelengs: Børsdebutant klatrer

Børsdebutanten Mercell flyr ut av startblokken.
Etter en forsiktig oppgang fra start, har Oslo Børs rundt fem minutter senere snudd nedover.
Hovedindeksen faller 0,12 prosent til 810,08 poeng i tidlig handel.
Resultatsesongen startet torsdag morgen da Kværner kom med sitt resultat. Fra tidligere var de fleste nøkkeltallene i resultatet kjent, men det kom torsdag frem at selskapet blant annet har s...Se mer

Q-Free sikrer forlengelse av USA-kontrakt verdt 55 mill.

Q-Free har fått en toårig fornyelse av en av sine viktigste statlige ATMS-kontrakter i USA.
Det fremgår i en melding fra selskapet torsdag. Kontraktsforlengelsen sikrer fortsatt levering av Q-Free's Open.
TMS-løsning fra 1. oktober 2020 til 30. september 2022 og har en total verdi på omtrent 55 millioner kroner opplyses det.

PGS venter noe høyere omsetning enn analytikerne anslår

Seismikkselskapet PGS venter en segment-omsetning på rundt 138 millioner dollar i andre kvartal 2020.
Det fremgår av en oppdatering fra selskapet torsdag.
Ifølge konsensus sammenstilt av PGS basert på estimater fra elleve analytikere var det ventet en omsetning på 121 millioner dollar i kvartalet.
Kontraktsomsetning for kvartalet endte på rundt 31 millioner dollar. Den forhåndsfinansierte multiklient...Se mer

Fjordkraft: – Alle segmenter har hatt en solid kundevekst

Fjordkraft økte antallet strømleveranser i Consumer- og Business-segmentet med 3.562 i andre kvartal, hvorav 2.060 var i Consumer-segmentet, og de øvrige 1.502 kom i Business-segmentet. Det opplyser selskapet i en oppdatering torsdag.
– Alle segmenter har hatt en solid kundevekst i andre kvartal, og vi er svært godt fornøyd med utviklingen, sier Rolf Barmen, konsernsjef.
Ved utgangen av kvartalet hadd...Se mer

Kraftig resultatforbedring for forsikringsselskapet Tryg

Det danske forsikringsselskapet Tryg leverer et resultat før skatt på 1,5 milliarder danske kroner, tilsvarende 2,2 milliarder norske kroner, i andre kvartal. Det er en forbedring på nær 500 millioner danske kroner.
Brutto premieinntekter endte på 5,6 milliarder danske kroner, opp fra 5,4 milliarder i andre kvartal i fjor. På forhånd var det ventet et resultat på 1,47 milliarder danske kroner, og...Se mer

Kværner kuttet staben med 3.045 under corona: Nå er 315 hentet tilbake

Kværner har begynt å hente inn personell som ble sendt hjem under corona, men to nøkkelprosjekter ligger etter skjema. Oljeskattepakken utløste prosjekter som ga påfyll i Kværners ordrebok og selskapet satser også tungt på fremtidige fornybarprosjekter.
Kværner slapp torsdag kvartalsrapporten for andre kvartal, men allerede tre dager i forveien hadde selskapet sluppet et resultatvarsel. Dermed var...Se mer

Photocure-partner fikk godkjenning i Kina

Photocures partner Asieris fikk kinesiske myndigheters godkjenning til å starte videre testing av Cevira-behandlingen, skriver selskapet i en melding onsdag kveld.
Det Kina-baserte biotek-selskapet Asieris inngikk i 2019 en global lisensavtale med Photocure. Avtalen innebar at Asieris fikk rett til å utvikle Cevira i behandling av HPV-indusert livmorhalskreft på global basis.
Den gang fortale Photocure at...Se mer

Twitter bykser etter spekulasjoner om abonnementstjeneste

Twitter stiger over 11 prosent etter spekulasjoner om at selskapet vurderer en betalt abonnements-tjeneste.
Spekulasjonene oppsto som følge av at Twitter publiserte en stillingsannonse der de nevnte et nytt team, kalt Gryphon, som bygger en abonnementsplattform, i følge Bloomberg.
Et mulig abbonnementsprodukt fra Twitter har blitt diskutert i årevis, som et alternativ til deres reklame-baserte forr...Se mer

Europa-børsene endte ned - blandet i Norden

De største børsene i Europa stengte ned onsdag kveld, der samleindeksen Stoxx 600 falt 0,63 prosent.
Det etter en stort sett negativ børsmorgen også i Asia, der de kinesiske børsene gikk mot strømmen. Også på Wall Street var det nedgang kvelden før.
I Tyskland endte aksjene i Deutsche Bank ned 0,93 ved stengetid, dagen etter at det kom frem at banken må betale 1,4 milliarder kroner for forbindelser...Se mer

Overraskende økning i amerikanske oljelagre

Amerikanske oljelager økte med 5,7 millioner fat forrige uke. Det viser ferske tall fra det amerikanske energidepartementet (EIA).
Dette var langt høyere enn forventet. Det gjennomsnittlige estimatet var et fall på 3,7 millioner fat, i følge S&P Global Platts.
Oljeprisen faller noe tilbake i etterkant av nyheten. Et fat nordsjøolje handles for 42,90 dollar fatet rett etter at tallene kom, men hentet...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%