USA truer med toll på franske varer verdt 22 mrd.

Innføringen av digital skatt mot amerikanske nettgiganter fører til nye tolltrusler fra USA.
I sommer vedtok den franske nasjonalforsamlingen å innføre skatt på digitale tjenester (Digital Service Tax, DST), som blant annet skal føre til at internasjonale nettgiganter skal skatte til landet.
Nå varsler kontoret til USAs handelsrepresentant (USTR) Robert Lighthizer at det foreslår å innføre 100 prosent toll på franske varer verdt 2,4 milliarder dollar, tilsvarende 22 milliarder kroner.
– USTRs avgjørelse i dag sender et klart signal om at USA vil iverksette tiltak mot digitale skatteregimer som diskriminerer eller på annen måte pålegger amerikanske selskaper unødig belastning, sier Lighthizer i en melding.

«Diskriminerer amerikanske selskaper»

Uttalelsen kommer etter at USTR har gjennomført den første delen av en etterforskning, som har konkludert med at skatten på digitale tjenester «diskriminerer» amerikanske selskaper, «er i strid med gjeldende prinsipper» for internasjonal skattepolitikk, og gir amerikanske selskaper «unødvendig belastning».
Det trekkes frem at DST i særlig grad diskriminerer nettgiganter som Google, Apple, Facebook og Amazon.
Frankrike eksporterer ikke veldig store mengder varer til USA, men president Donald Trump har tidligere i år varslet at han vil innføre toll på fransk vin «som ingen har sett maken til før».
– Jeg liker ikke det Frankrike gjorde, de innfører toll på teknologi produsert av våre teknologiselskap, sa Trump i forkant av G7-toppmøte i august.
Eventuell toll på franske varer vil sannsynligvis ikke bli innført før tidligst i januar. Dette som følge av at USTR nå starter en høringsrunde om saken, som ikke vil være avsluttet før midt i januar måned.

Truer europeiske land

Lighthizer kommer samtidig med trusler mot andre europeiske land.
– Samtidig vurderer USTR å åpne etterforskning i skatt på digitale tjenester i Østerrike, Italia og Tyrkia, sier Lighthizer og fortsetter,
– USTR fokuserer på å motvirke den økende proteksjonismen til EUs medlemsland, som urettferdig retter seg mot amerikanske selskaper, enten det er gjennom skatter på digitale tjenester eller andre tiltak som retter seg mot ledende amerikanske selskaper innen digitale tjenester.

Trump varslet ståltoll

Tollvarselet mot Frankrike er ikke den første nyheten knyttet til toll fra USA mandag.
Tidligere på dagen skrev president Donald Trump på Twitter at han gjeninnfører toll på stål og aluminium som fraktes til USA fra Brasil og Argentina med umiddelbar virkning.
– Brasil og Argentina har presidert en massiv devaluering av valutaene deres. Som ikke er bra for våre bønder. Derfor, med umiddelbar virkning, vil jeg gjenopprette tollene for all stål og aluminium som sendes til USA fra disse landene, skrev presidenten.
I fjor vår innførte USA 25 prosent toll på import av stål og 10 prosent på import av aluminium fra Canada, EU og Mexico. Samtidig inngikk USA en avtale med både Brasil og Argentina, i tillegg til Australia, om «permanent fritak» fra tollene. Et unntak som nå altså skal være brutt.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 - 06:00

Siste nytt

Gjennomførte flyging med «verdens største» elektriske fly

Det som blir omtalt som «verdens største» kommersielle elfly gjennomførte torsdag denne uken sin jomfrutur, melder amerikanske CNBC.
Det var ifølge nyhetskanalen et Cessna 208B Grand Caravan som kan smykke seg med tittelen. Flyet skal være utstyrt med en helelektrisk motor på 750 hestekrefter, utviklet av selskapet Magni X.
Turen gikk fra flyplassen i Moses Lake i USA.
Flytrafikken står for rundt to...Se mer

Røkke og Fredriksen vil kjøpe seg opp igjen i Solstad Offshore

Det kriserammede offshorerederiet Solstad Offshore gjennomfører en restrukturering som innebærer å gjøre om 10,9 milliarder kroner av selskapets drøyt 33 milliarder kroner i gjeld til aksjer.
Storaksjonærene Kjell Inge Røkke og John Fredriksen, som før restruktureringen eier henholdsvis om lag 20 og 16 prosent prosent av selskapet, blir dermed kraftig utvannet.
I en børsmelding lørdag opplyser sels...Se mer

Underskudd for Endúr tross økte inntekter

Industrikonsernet Endúr hadde en omsetningsvekst for «videreført virksomhet» på i overkant av 35 millioner kroner i første kvartal, sammenlignet med året før. Inntektene havnet dermed på 107,18 millioner kroner.
Datterselskapet Endúr Industrier og Endúr Energy Solutions gikk konkurs tidligere å år. I den forbindelse kjøpte selskapet opp boet fra Endúr Industrier noe som bidrar til en inntektsførin...Se mer

Oljekjempene dro Oslo Børs markant ned

Det ble en dag preget av nedgang på Oslo Børs den siste dagen av mai. Likevel klarte måneden å holde seg godt i pluss.
Fredag falt Hovedindeksen 1,17 prosent til 796,75 poeng samtidig som verdens børser har vært preget av usikkerheten før Trumps varslede pressekonferanse om Kina i ettermiddag.
Likevel endte altså måneden sett under ett med markant oppgang. I løpet av handelsdagene i mai har Hovedi...Se mer

HSBC kutter kursmålet på Norwegian til 1 krone per aksje

HSBC nedjusterer kursmålet på Norwegian Air Shuttle-aksjen til 1 krone per aksje, fra tidligere 3,5 kroner per aksje, ifølge en oppdatering fredag.
Banken skriver at det å modellere lønnsomheten, kontantstrømmen og balansen er svært utfordrende gitt skalaen av de nylige endringene og usikkerheten rundt formen og skalaen av den fremtidige virksomheten.
«Vi nedjusterer lønnsomhetsprognosen for selskap...Se mer

Twitter falt på Wall Street etter å ha merket ny Trump-melding

Twitter har merket en av president Donald Trumps meldinger og hevder at han oppfordrer til voldsbruk. Selskapets aksjekurs faller for tredje dag på rad.
Twitter-aksjen falt 1,97 prosent på børsen i New York fredag. Aksjen falt også de to foregående dagene.
Trump kommenterte fredag morgen opptøyene i Minneapolis i en Twitter-melding og truet med å sende nasjonalgarden.
– Blir det trøbbel, kommer vi t...Se mer

Nattopharma-aksjonærer vil ikke selge til 12,75 kroner

Kappa Bioscience vil kjøpe drøyt 2,1 millioner aksjer til kurs 12,75 kroner i Nattopharma, men aksjonærene i selskapet synes tilbudsprisen er for lav, går det frem av en børsmelding. Nattopharma-kursen ligger på 14,1 kroner på Oslo Børs fredag ettermiddag.
Styret i NattoPharma har mottatt tilbakemeldinger fra aksjonærer, som representerer mer enn 50 prosent av utestående aksjer i selskapet. Disse a...Se mer

Privat forbruk i USA med rekordstort fall

Privat forbruk i USA var ned 13,6 prosent på månedsbasis i april, ifølge tall fra amerikanske statistikkmyndigheter. Fallet er rekordstort, ifølge Wall Street Journal.
På forhånd var det ventet at det private forbruket ville være ned 12,6 prosent, ifølge Direkt Makro.

Baltic Dry stiger – tørrlastaksjer blandet

Baltic Dry-indeksen, som viser hvor mye skip som frakter tørrlast tjener i snitt, er opp 3,1 prosent til 504 poeng, ifølge The Baltic Exchange fredag. Slik går segmentene:
  • Capesize opp 4,4 prosent til 3.369 dollar per dag
  • Panamax opp 6,0 prosent til 5.453 dollar per dag
  • Handysize opp 2,3 prosent opp 2.909 dollar per dag
  • Supramax ned 0,3 prosent til 5.505 dollar per dag
Golden Ocean er mest omsatt blan...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%