USA truer med toll på franske varer verdt 22 mrd.

Innføringen av digital skatt mot amerikanske nettgiganter fører til nye tolltrusler fra USA.
I sommer vedtok den franske nasjonalforsamlingen å innføre skatt på digitale tjenester (Digital Service Tax, DST), som blant annet skal føre til at internasjonale nettgiganter skal skatte til landet.
Nå varsler kontoret til USAs handelsrepresentant (USTR) Robert Lighthizer at det foreslår å innføre 100 prosent toll på franske varer verdt 2,4 milliarder dollar, tilsvarende 22 milliarder kroner.
– USTRs avgjørelse i dag sender et klart signal om at USA vil iverksette tiltak mot digitale skatteregimer som diskriminerer eller på annen måte pålegger amerikanske selskaper unødig belastning, sier Lighthizer i en melding.

«Diskriminerer amerikanske selskaper»

Uttalelsen kommer etter at USTR har gjennomført den første delen av en etterforskning, som har konkludert med at skatten på digitale tjenester «diskriminerer» amerikanske selskaper, «er i strid med gjeldende prinsipper» for internasjonal skattepolitikk, og gir amerikanske selskaper «unødvendig belastning».
Det trekkes frem at DST i særlig grad diskriminerer nettgiganter som Google, Apple, Facebook og Amazon.
Frankrike eksporterer ikke veldig store mengder varer til USA, men president Donald Trump har tidligere i år varslet at han vil innføre toll på fransk vin «som ingen har sett maken til før».
– Jeg liker ikke det Frankrike gjorde, de innfører toll på teknologi produsert av våre teknologiselskap, sa Trump i forkant av G7-toppmøte i august.
Eventuell toll på franske varer vil sannsynligvis ikke bli innført før tidligst i januar. Dette som følge av at USTR nå starter en høringsrunde om saken, som ikke vil være avsluttet før midt i januar måned.

Truer europeiske land

Lighthizer kommer samtidig med trusler mot andre europeiske land.
– Samtidig vurderer USTR å åpne etterforskning i skatt på digitale tjenester i Østerrike, Italia og Tyrkia, sier Lighthizer og fortsetter,
– USTR fokuserer på å motvirke den økende proteksjonismen til EUs medlemsland, som urettferdig retter seg mot amerikanske selskaper, enten det er gjennom skatter på digitale tjenester eller andre tiltak som retter seg mot ledende amerikanske selskaper innen digitale tjenester.

Trump varslet ståltoll

Tollvarselet mot Frankrike er ikke den første nyheten knyttet til toll fra USA mandag.
Tidligere på dagen skrev president Donald Trump på Twitter at han gjeninnfører toll på stål og aluminium som fraktes til USA fra Brasil og Argentina med umiddelbar virkning.
– Brasil og Argentina har presidert en massiv devaluering av valutaene deres. Som ikke er bra for våre bønder. Derfor, med umiddelbar virkning, vil jeg gjenopprette tollene for all stål og aluminium som sendes til USA fra disse landene, skrev presidenten.
I fjor vår innførte USA 25 prosent toll på import av stål og 10 prosent på import av aluminium fra Canada, EU og Mexico. Samtidig inngikk USA en avtale med både Brasil og Argentina, i tillegg til Australia, om «permanent fritak» fra tollene. Et unntak som nå altså skal være brutt.

Siste nytt

Nedgang i kinesisk eksport for fjerde måned på rad

Kinas eksport hadde en nedgang på 1,1 prosent i november i år sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge tall fra kinesiske myndigheter som ble offentliggjort søndag. Det er den fjerde måneden på rad med svekket eksport.
På forhånd var det ventet en økning på 1 prosent, ifølge Reuters.
Importen økte imidlertid med 0,3 prosent, mot et ventet fall på 1,8 prosent. November var første måned med importv...Se mer

Ericsson inngår forlik på 9 mrd. med amerikanske myndigheter

Telekomselskapet Ericsson har inngått et forlik med amerikanske myndigheter etter anklager om korrupsjon og bestikkelser. Det skriver Department of Justice i en pressemelding sent fredag kveld.
Forliket innebærer at Ericsson betaler 1,06 milliarder dollar, tilsvarende 9,67 milliarder kroner i bøter og andre kostnader.
– I dag har den svenske telekomgiganten Ericsson erkjent flere år lange kampanje...Se mer

Sterke jobbtall bidro til god avslutning på uken for Wall Street

Sterke jobbtall sørget for en fin avslutning på Wall Street-uken, men ferden dit var lang og humpete.
Etter de sterke sysselsettingstallene kunne de toneangivende indeksene ta helg med tydelig oppgang:
  • Den brede S&P 500-indeksen steg 0,91 prosent
  • Industritunge Dow Jones endte opp 1,22 prosent
  • Teknologibørsen Nasdaq klatret 1,00 prosent
Den største vinneren i fredagens handel ble kontorrekvisitakjempe...Se mer

Baker Hughes: Tre færre aktive oljerigger i USA

Antallet aktive oljerigger i USA falt med 3 denne uken, ifølge riggtellingen fra oljeserviceselskapet Baker Hughes.
Totalt er det 663 rigger i aktivitet.
Det er nå 214 færre oljerigger i aktivitet enn det var på samme tid i fjor.
Samtiidg er det 133 aktive gassrigger i landet, opp to fra uken før. Det er likevel 65 færre enn for et år siden.
Oljeprisen er lite endret etter tallene, men har steget run...Se mer

DI: Svensk oljeselskap trues av konkurs

Det svenske oljeselskapet Nynas skal være i store økonomiske problemer etter USAs innføring av sanksjoner mot Venezuela. Situasjonen skal være så alvorlig at det nå trues med konkurs, erfarer Dagens Industri.
Selskapet hadde i 2018 en omsetning på 16,8 milliarder svenske kroner, men opplevde samtidig at resultatet etter skatt raste til minus 793 millioner svenske kroner.
– Vi påvirkes sterkt av USAs s...Se mer

Europa-børsene steg markant på ukens siste dag

De europeiske børsene steg markant fredag etter sterke jobbtall fra USA. Den brede Stoxx Europe 600-indeksen steg over en prosent.
Det ble skapt 266.000 nye jobber utenfor landbruket i USA i november, viser ferske tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.
På forhånd ventet økonomene i snitt at tallene ville lande på 183.000, ifølge Bloomberg.
Tidligere på dagen kom det svake tall fra Tyskland d...Se mer

If solgte Veidekke-aksjer for 150 millioner kroner

Fredag ettermiddag sender If Skadeförsäkring AB ut en flaggmelding om at selskapet har solgt seg under 5 prosent grensen i Veidekke.
Selskapet har gjennom dagen solgt 1,25 millioner aksjer i det som ser ut til å være to handler.
E24 har gjennomgått handelsdata i Veidekke-aksjen fredag, og avdekket at det er solgt 400.000 aksjer for 119,10 kroner per stykk, og 850.000 aksjer for 119,50 kroner per...Se mer

Kreditorgruppe vil stemme mot Dofs redningsplan: Vil forhandle om betingelsene

En kreditorgruppen i et av Dof Subseas lån har satt seg på bakbeina, og vil ikke støtte rederiets redningsplan.
Nå ber gruppen heller om ytterligere utsettelser av låneforfall, slik at partene kan forhandle videre om betingelsene i en redningspakke, ifølge en innkalling til et obligasjonseiermøte som ble sendt ut fredag.
Det skjer etter at Dof Subsea torsdag la frem en finansiell redningsplan, som k...Se mer

Oslo Børs steg markant etter USA-tall og Opec-kutt

Oslo Børs åpnet flatt fra start på ukens siste dag med handel, men snudde i pluss etter knallsterke amerikanske jobbtall på ettermiddagen.
Samtidig ble Oslo Børs positivt påvirket av et oljeprishopp etter en enighet blant oljekartellet Opec om ytterligere kutt på 500.000 fat per dag.
Hovedindeksen endte ukens siste handelsdag opp 0,98 prosent til 906,47 poeng.
Mest omsatt er børslokomotivene Equinor...Se mer

Canadas sentralbanksjef Stephen S. Poloz går av i juni

Stephen S. Poloz i Bank of Canada har informert styret i sentralbanken om at han ikke vil søke en ny periode som sentralbanksjef. Det skriver Bank of Canada i en pressemelding fredag ettermiddag.
– Det har vært et privilegium å være den niende sentralbanksjefen i Bank of Canada. Min tid som sentralbanksjef har vært den mest givende i hele min lange karrière, sier Poloz i meldingen.
– Gjennom min periode har sent...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%