USA truer med toll på franske varer verdt 22 mrd.

Innføringen av digital skatt mot amerikanske nettgiganter fører til nye tolltrusler fra USA.
I sommer vedtok den franske nasjonalforsamlingen å innføre skatt på digitale tjenester (Digital Service Tax, DST), som blant annet skal føre til at internasjonale nettgiganter skal skatte til landet.
Nå varsler kontoret til USAs handelsrepresentant (USTR) Robert Lighthizer at det foreslår å innføre 100 prosent toll på franske varer verdt 2,4 milliarder dollar, tilsvarende 22 milliarder kroner.
– USTRs avgjørelse i dag sender et klart signal om at USA vil iverksette tiltak mot digitale skatteregimer som diskriminerer eller på annen måte pålegger amerikanske selskaper unødig belastning, sier Lighthizer i en melding.

«Diskriminerer amerikanske selskaper»

Uttalelsen kommer etter at USTR har gjennomført den første delen av en etterforskning, som har konkludert med at skatten på digitale tjenester «diskriminerer» amerikanske selskaper, «er i strid med gjeldende prinsipper» for internasjonal skattepolitikk, og gir amerikanske selskaper «unødvendig belastning».
Det trekkes frem at DST i særlig grad diskriminerer nettgiganter som Google, Apple, Facebook og Amazon.
Frankrike eksporterer ikke veldig store mengder varer til USA, men president Donald Trump har tidligere i år varslet at han vil innføre toll på fransk vin «som ingen har sett maken til før».
– Jeg liker ikke det Frankrike gjorde, de innfører toll på teknologi produsert av våre teknologiselskap, sa Trump i forkant av G7-toppmøte i august.
Eventuell toll på franske varer vil sannsynligvis ikke bli innført før tidligst i januar. Dette som følge av at USTR nå starter en høringsrunde om saken, som ikke vil være avsluttet før midt i januar måned.

Truer europeiske land

Lighthizer kommer samtidig med trusler mot andre europeiske land.
– Samtidig vurderer USTR å åpne etterforskning i skatt på digitale tjenester i Østerrike, Italia og Tyrkia, sier Lighthizer og fortsetter,
– USTR fokuserer på å motvirke den økende proteksjonismen til EUs medlemsland, som urettferdig retter seg mot amerikanske selskaper, enten det er gjennom skatter på digitale tjenester eller andre tiltak som retter seg mot ledende amerikanske selskaper innen digitale tjenester.

Trump varslet ståltoll

Tollvarselet mot Frankrike er ikke den første nyheten knyttet til toll fra USA mandag.
Tidligere på dagen skrev president Donald Trump på Twitter at han gjeninnfører toll på stål og aluminium som fraktes til USA fra Brasil og Argentina med umiddelbar virkning.
– Brasil og Argentina har presidert en massiv devaluering av valutaene deres. Som ikke er bra for våre bønder. Derfor, med umiddelbar virkning, vil jeg gjenopprette tollene for all stål og aluminium som sendes til USA fra disse landene, skrev presidenten.
I fjor vår innførte USA 25 prosent toll på import av stål og 10 prosent på import av aluminium fra Canada, EU og Mexico. Samtidig inngikk USA en avtale med både Brasil og Argentina, i tillegg til Australia, om «permanent fritak» fra tollene. Et unntak som nå altså skal være brutt.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 - 06:00

Siste nytt

Volkswagen fikk milliardbot i Canada

En domstol i Canada har beordret Volkswagen til å betale en bot på 1,3 milliarder kroner etter at bilprodusenten sa seg skyldig i å ha brutt miljølovgivningen.
Lovbruddene har utspring i utslippsskandalen, der den tyske bilgiganten innrømmet å ha jukset med programvare for å få bedre resultater på utslippstester.
Onsdagens kjennelse betyr at domstolen godkjenner et forlik som Volkswagen har inngått...Se mer

API: USAs råoljelagre steg sist uke - oljeprisen faller mer

Amerikanske råoljelagre steg med 1,6 millioner fat forrige uke, ifølge American Petroleum Institute (API) onsdag, skriver Reuters.
På forhånd var det ventet et lagertrekk på en million fat, opplyser nyhetsbyrået.
Oljeprisen har beveget seg nedover i løpet av dagen og faller ytterligere etter tallene.
Prisen for et fat nordsjøolje (brent spot) er ned 2,93 prosent til 62,61 dollar onsdag kveld norsk ti...Se mer

Targovax hentet 101 millioner kroner

Bioteknologiselskapet Targovax har hentet inn 101 millioner kroner gjennom en såkalt rettet emisjon, ifølge en melding onsdag kveld.
Det gjennom utstedelse av 12,63 millioner nye aksjer til kurs åtte kroner per aksje.
Tegningskursen innebærer en rabatt fra sluttkursen onsdag som var på 9,49 kroner.
Selskapet vurderer en reparasjonsemisjon på opptil 1,89 millioner aksjer mot aksjonærene som ikke fikk...Se mer

Flat utvikling på USA-børsene

Etter en nedgang på Wall Street tirsdag, ble onsdagen flat i amerikanske aksjemarkedene.
De toneangivende indeksene endte dagen slik:
  • S&P 500 opp 0,03 prosent
  • Dow Jones ned 0,03 prosent
  • Nasdaq Composite opp 0,14 prosent
Teknologiaksjer viste størst oppgang. Tirsdag kveld slapp både IBM og Netflix sterke kvartalstall.
IBM stiger 3,39 prosent, mens Netflix, som senket egne forventninger til neste kvarta...Se mer

Henriette Trondsen øyner stor Kahoot-oppside

– Vi forventer at Kahoot fortsetter å konvertere brukerne sine til betalende abonnenter, påpeker Arctic Securities-analytikeren.
Trondsen har justert opp kursmålet sitt på Kahoot-aksjen kraftig til 110 kroner, fra tidligere 63 kroner, ifølge en analyse onsdag.
Hun beholder en kjøpsanbefaling på Kahoot-aksjen.
Quiz-spill-selskapets aksje er siden børsnoteringen i høst opp rundt 70 prosent til kurs 7...Se mer

Boeing vil gjenoppta 737 Max-produksjon før godkjenning

Boeings ferske administrerende direktør Dave Calhoun sier onsdag han vil at selskapet skal gjenoppta produksjonen av den ulykkesrammede flytypen 737 Max før myndighetene godkjenner den for flyvninger, skriver CNBC.
Tirsdag ble det kjent at flyprodusenten selv ikke regner med å få godkjennelse fra amerikanske luftfartsmyndigheter før midten av 2020.
Flytypen har stått på bakken i over elleve måneder...Se mer

Boeing-aksjen til sitt laveste nivå på 52 uker

Flyprodusenten Boeings aksje falt onsdag til sitt laveste nivå på 52 uker da den traff 302,7 dollar, ifølge amerikanske medier.
Siden har den hentet seg noe inn og er i skrivende stund ned rund tre prosent til kurs 304,1 dollar.
Kursfallet skjer etter at Boeing tirsdag meldte at det først venter at 737 Max-flyene vil være på vingene igjen i midten av 2020. Det er senere enn tidligere antatt.
I løpet av onsdagen har flere...Se mer

Coronavirus-tiltak gir ulike markedsutslag

Hittil er det bekreftet 440 tilfeller av den nye virussykdommen coronavirus. 17 mennesker har så langt dødd av sykdommen.
Asia-børsene endte stort sett opp onsdag, mens Europa-børsene endte med bred nedgang. I USA stiger indeksene onsdag kveld.
Aksjemarkeder verden over gikk tirsdag tilbake. De toneangivende indeksene på Wall Street falt etter det ble rapportert om at viruset hadde nådd USA og Sea...Se mer

Nedgang på Europa-børsene

De europeiske børsene åpnet svakt opp men endte dagen med nedgang.
Nedgangen kommer etter USAs president Donald Trump sa at EU ikke hadde annet valg enn å godta en ny handelsavtale, og finansminister Steven Mnuchin truet med toll på biler som dersom EU innfører digital skatt.
Natt til onsdag opplyste den kinesiske helsekommisjonen at myndighetene iverksetter tiltak for å hindre videre spredning av...Se mer

Pareto Bank-styret foreslår rettet emisjon i 2021

Styret i Pareto Bank foreslår en rettet emisjon i 2021, ifølge en melding.
Det foreslås en fullmakt til styret til å utvide bankens aksjekapital med inntil 20 millioner kroner, fremgår det.
Beslutningen tas på en generalforsamling 26. mars.

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%