IEA svært positive til Johan Sverdrup-oppstarten

– Enestående, skriver energibyrået om oppstarten av Equinors kjempefelt.
Det internasjonale energibyrået IEA holder i sin ferske månedsrapport torsdag utsiktene for vekst uendret, etter kutt i flere måneder så langt i år.
Fra 2018 til 2019 ventes oljeetterspørselen fortsatt å vokse med rundt 1,1 millioner fat per dag, og med 1,3 millioner fat per dag fra 2019 til 2020, ifølge rapporten.
Energibyrået påpeker at de for øyeblikket ikke frykter en forverring av hverken global økonomisk vekst eller handelskrig i de resterende månedene av 2019.

– Enestående

IEA er også svært positive til oppstarten av kjempefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen, som Equinor nylig meldte at vil skje i oktober.
– Foreløpige lasteprogrammer viser leveranser av utrolige 225.000 fat olje per dag i den første måneden med produksjon. Og selv om noe av dette volumet muligens kommer fra lager eller testoperasjoner, så virker det som at produksjonsopptakten vil bli enestående, skriver IEA.
Platåproduksjonen på Johan Sverdrups fase én er anslått til 440.000 fat per dag. Dette vil øke til 660.000 fat per dag når fase to kommer i produksjon mot slutten av 2022. Da vil Sverdrup-feltet alene stå for rundt en fjerdedel av hele Norges oljeproduksjon.
IEA trekker frem at utbyggingskostnadene er rapportert å være 30 prosent lavere enn forventet og at reservene på 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter er høyere enn tidligere antatt.
– Suksessen antyder at med strikt prosjektledelse så har store offshoreprosjekter en plass i den globale tilbudsporteføljen, skriver IEA.

– IMO2020 vil trolig gå bedre enn antatt

IEA venter fortsatt at innføring av de nye utslippsreglene til International Maritime Organisation fra 1. januar (IMO2020) vil gå relativt smertefritt, og trolig enda bedre enn tidligere antatt, skriver Infront TDN Direkt.
I en rapport i mars anslo IEA at gasoil-markedene kunne stå overfor moderate tilbudsmangler i 2020 på 200.000-300.000 fat per dag, og at prisene kunne øke med rundt 20 prosent.
– Med mindre enn fire måneder igjen før reglen slår inn, mener vi at oljemarkedet trolig vil bli bedre forsynt enn vi trodde, skriver IEA.
De nye utslippsreglene bestemmer at verdens skipsflåte fra 1. januar 2020 ikke får lov til å brenne drivstoff med høyt svovelinnhold.
Grunnen er at organisasjonen IMO, der de fleste FN-land er medlemmer, har vedtatt at grensen for svovelinnhold i drivstoffet skal senkes fra dagens 3,5 prosent til 0,5 prosent.

Siste nytt

Handelsstans i Northern Drilling-aksjen

Handelen i John Fredriksens riggselskap Northern Drilling er stanset på Oslo Børs i påvente av en melding fra selskapet.
Like før meldingen om handelsstansen kom det to separate børsmeldinger fra Northern Drilling og Northern Ocean der det kom frem at sistnevnte henter 3,71 millioner kroner i en reparasjonsemisjon. Northern Ocean vil utstede 75.686 aksjer til kurs 49 kroner per aksje.
Northern Drilling tok i fjor g...Se mer

Nedgang på Oslo Børs – Dof-aksjen faller etter rapport

Hovedindeksen på Oslo Børs faller 1,01 prosent til 933,27 poeng i tidlig handel fredag morgen.
Nel er mest omsatt fra start, med en nedgang på 5,53 prosent. Deretter følger Equinor og Mowi, ned henholdsvis 1,18 og 0,62 prosent. Sistnevnte handels eksklusivt utbytte i dag.
Ellers er Tomra ned 3,64 prosent, Telenor faller 0,58 prosent og DNB faller 1,3 prosent.
Før børsåpning har offshorerederiet Dof l...Se mer

Resultatfall for gruveselskapet Vale i fjerde kvartal

Gruveselskapet Vale fikk en justert driftsresultat før av- og nedskrivninger (ebitda) på 3,536 milliarder dollar i fjerde kvartal 2019, sammenlignet med 4,467 milliarder dollar samme kvartal året før.
Det fremkommer av selskapets seneste kvartalsrapport.
Netto driftsinntekter var 9,964 milliarder dollar i kvartalet, mot 9,813 milliarder året før.
Vale forblir positive overfor ståletterspørselen i Ki...Se mer

Kriserammet offshorerederi tapte over en halv milliard

Dof økte inntektene i fjerde kvartal, men går fortsatt i kraftig minus på bunnlinjen. Offshorerederiet tror det er mulig å lande en restruktureringspakke med kreditorene i løpet av første kvartal.
Det kriserammede offshorerederiet Dof har lagt frem ferske tall for fjorårets fjerde kvartal.
Tallene viser noe bedring, men fortsatt i kraftig minus i fjerde kvartal, da selskapet tapte 512 millioner kro...Se mer

KLP kjøper eiendom i Stockholm for milliardsum

KLP kjøper eiendom i Stockholm for 2,6 milliarder svenske kroner, tilsvarende 2,5 milliarder kroner med dagens valutakurs, fremgår det av en pressemelding.
Adressen er Princeton 1, som er i Hagastaden, nord i Stockholm sentrum.
Leieinntekter anslås til rundt 93 millioner svenske kroner. Bygget er under oppførelse og byggestart var i 2018. Ferdigstillelse og overtakelse er planlagt i løpet av andre...Se mer

Oljeprisen faller noe tilbake – virusutbrudd i fokus

Prisen på nordsjøolje er på vei nedover fredag morgen, i skrivende stund 0,32 prosent til 58,87 dollar fatet.
Amerikansk lettolje (WTI) faller samtidig 0,34 prosent til 53,51 dollar fatet.
Fokuset er på hvorvidt Opec vil kutte i produksjonen i møte med det kinesiske virusutbruddet. Oljekartellet har fra før holdt tilbake produksjonen for å støtte prisene i flere år, og flere analytikere venter nå at...Se mer

Blandet i Asia: Virusfrykt sender Seoul-børsen nedover

Flere asiatiske børser faller tidlig fredag morgen, mens de kinesiske børsene går mot strømmen. Her stiger Shanghai-børsen 0,46 prosent, mens Shenzhen er opp mer enn én prosent.
Utviklingen i Kina kommer etter at landets handelsdepartement uttalte at gjenopptakelsen av arbeidet har økt raskt i viktige provinser for utenlandshandelen, som Guangdong og Jiangsu, ifølge CNBC.
På den andre siden er børsen i...Se mer

Dropbox-aksjen hoppet etter bedre tall enn ventet

Aksjen klatret 17 prosent umiddelbart etter at selskapet leverte kvartalsrapport. Torsdag kveld stiger den 2,16 prosent i etterhandelen.
Datadelingsselskapet slår forventningene, og rapporterer om høyere omsetning og resultat enn det som var spådd.
Selskapet opplyser om 14,3 millioner betalende brukere i slutten av fjerde kvartal, mot 14,2 millioner som analytikerne ventet, ifølge Factset.
Selskapet hadde i fjerde kvart...Se mer

Coca-Cola har økt utbyttet i 58 år på rad

Leskedrikkgiganten Coca-Cola fortsetter å øke sitt utbytte, og vil totalt betale ut 1,64 dollar per aksje i år, opp fra 1,60 dollar året før. Selskapet betaler ut kvartalsvis, og økningen tilsvarer en oppgang fra 40 cent per aksje i fjorårets kvartaler til 41 cent per aksje i årets kvartaler.
Dette er ifølge selskapet det 58. året på rad at det øker det årlige utbyttet i selskapet. Selskapet betalt...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%