IEA svært positive til Johan Sverdrup-oppstarten

– Enestående, skriver energibyrået om oppstarten av Equinors kjempefelt.
Det internasjonale energibyrået IEA holder i sin ferske månedsrapport torsdag utsiktene for vekst uendret, etter kutt i flere måneder så langt i år.
Fra 2018 til 2019 ventes oljeetterspørselen fortsatt å vokse med rundt 1,1 millioner fat per dag, og med 1,3 millioner fat per dag fra 2019 til 2020, ifølge rapporten.
Energibyrået påpeker at de for øyeblikket ikke frykter en forverring av hverken global økonomisk vekst eller handelskrig i de resterende månedene av 2019.

– Enestående

IEA er også svært positive til oppstarten av kjempefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen, som Equinor nylig meldte at vil skje i oktober.
– Foreløpige lasteprogrammer viser leveranser av utrolige 225.000 fat olje per dag i den første måneden med produksjon. Og selv om noe av dette volumet muligens kommer fra lager eller testoperasjoner, så virker det som at produksjonsopptakten vil bli enestående, skriver IEA.
Platåproduksjonen på Johan Sverdrups fase én er anslått til 440.000 fat per dag. Dette vil øke til 660.000 fat per dag når fase to kommer i produksjon mot slutten av 2022. Da vil Sverdrup-feltet alene stå for rundt en fjerdedel av hele Norges oljeproduksjon.
IEA trekker frem at utbyggingskostnadene er rapportert å være 30 prosent lavere enn forventet og at reservene på 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter er høyere enn tidligere antatt.
– Suksessen antyder at med strikt prosjektledelse så har store offshoreprosjekter en plass i den globale tilbudsporteføljen, skriver IEA.

– IMO2020 vil trolig gå bedre enn antatt

IEA venter fortsatt at innføring av de nye utslippsreglene til International Maritime Organisation fra 1. januar (IMO2020) vil gå relativt smertefritt, og trolig enda bedre enn tidligere antatt, skriver Infront TDN Direkt.
I en rapport i mars anslo IEA at gasoil-markedene kunne stå overfor moderate tilbudsmangler i 2020 på 200.000-300.000 fat per dag, og at prisene kunne øke med rundt 20 prosent.
– Med mindre enn fire måneder igjen før reglen slår inn, mener vi at oljemarkedet trolig vil bli bedre forsynt enn vi trodde, skriver IEA.
De nye utslippsreglene bestemmer at verdens skipsflåte fra 1. januar 2020 ikke får lov til å brenne drivstoff med høyt svovelinnhold.
Grunnen er at organisasjonen IMO, der de fleste FN-land er medlemmer, har vedtatt at grensen for svovelinnhold i drivstoffet skal senkes fra dagens 3,5 prosent til 0,5 prosent.

Siste nytt

Saudi-Arabia endrer kvaliteten på oljeleveranser

Det saudiarabiske statlige oljeselskapet Saudi Aramco har fortalt Japans største raffeneri-selskap, JXTG Nippon Oil & Energy, at det kan bli endringer i leveransene én uke etter drone-angrepet som slo ut store deler av landets oljeproduksjon, skriver Reuters.
Endringen vil hovedsakelig være at Saudi-Aramcos leveranser vil bestå av større deler tungolje enn lettolje, som selskapet vanligvis leverer...Se mer

Thomas Cook i krisemøte for å unngå konkurs på mandag

Det britiske reiseselskapet Thomas Cook møter sine største aksjonærer og kreditorer klokken 10.00 norsk tid for å diskutere en siste mulighet til å redde selskapet fra konkurs, skriver Sky News søndag morgen.
Møtet skal finne sted i London i kontorene til advokathuset Slaughter & May, hvor målet er å kjøpe seg nok tid til å ikke bli slått konkurs mandag morgen.
Ifølge Sky News trenger selskapet 200...Se mer

Nye store demonstrasjoner i Hongkong

Etter at Beijing-vennlige aktivister fjernet en vegg med budskap mot den lokale regjeringen og for demokrati, har demonstrasjonene blusset opp igjen i Hongkong, skriver Reuters.
Demonstrantene marsjerte mot regjeringens kontorer i området Tuen Mun, og satt fyr på kinesiske flagg.
Det ble kastet en bensinbombe mot politiet, og senere svarte styrkene med tåregass mot demonstrantene og det ble gjort fl...Se mer

Uber saksøker New York for kjøre-begrensninger

Taxiappselskapet fortsetter å møte motstand fra myndigheter over hele verden, inkludert i sitt eget hjemland – USA.
Nå har Uber, ifølge Reuters, gått til sak mot myndighetene i New York for planer om å begrense hvor lenge sjåførene kan kjøre uten passasjer i sentrum. Tidligere har det vært en begrensing som sier at sjåførene kun kan kjøre uten kunder 41 prosent av tiden på veien.
Om politikerne i New York får...Se mer

Hydro: Har tatt viktig steg mot å få gjenåpne deponi

Norsk Hydro melder at en domstol i Brasil fredag har fjernet et av to forbud rettet mot deponiet ved Alunorte-anlegget.
Den føderale domstolen i Belém har i sivilsaken løftet embargoen, altså den tvungne produksjonsstansen, på det nye avfallsdeponiet for bauksittrester, DRS2.
– Dette er et viktig steg mot å gjenoppta installasjons- og igangsettingsaktivitetene ved DRS2, sier John Thuestad, konserndi...Se mer

Wall Street falt, Kina skal korte ned USA-besøk

Wall Street åpnet dagen med oppgang, men falt deretter etter en melding om at kinesere avlyser et tollrelatert besøk.
Slik gikk de viktigste indeksene:
  • Dow Jones ned 0,59 prosent
  • Nasdaq Composite ned 0,8 prosent
  • S&P 500 ned 0,5 prosent
Representanter fra kinesiske landbruksmyndigheter har avlyst planene om å besøke landbruksstaten Montana i neste uke, skriver Reuters, ettersom de vil returnere til Kin...Se mer

Icelandair har fått foreløpig kompensasjon

Icelandair melder om foreløpig kompensasjon fra Boeing for 737 Max-flyene som er satt på bakken i kjølvannet av to ulykker.
Det islandske flyselskapet har inngått en foreløpig avtale med Boeing om kompensasjon som dekker en brøkdel av selskapets totale tap grunnet flystansen.
Detaljene i avtalen er konfidensielle, skriver selskapet. Effekten av stansen på selskapets resultat før renter og skatt (e...Se mer

Baker Hughes: Færre aktive rigger i USA denne uken

Baker Hughes melder at antallet aktive oljerigger falt med 14 denne denne uken til 719.
Antallet aktive gassrigger falt med fem til 148.
Det er ingen store utslag i oljeprisen etter tallene. Nordsjøoljen handles til 64,72 dollar fatet, ned 0,12 prosent for dagen, mens amerikansk lettolje er ned 0,09 prosent til 58,54 dollar.

Europa-børsene endte blandet

Det var små utslag på de europeiske børsene fredag, med den brede samleindeksen Stoxx Europe 600 opp 0,29 prosent.
Utviklingen fulgte blandet utvikling på de asiatiske børsene i morgentimene, og på Wall Street utover ettermiddag.
I London stupte Thomas Cook-aksjen 22,78 prosent. Tidligere denne uken kom det frem at reiselivskonsernet søker konkursbeskyttelse i USA. Fredag bekreftet selskapet at de e...Se mer

Fed pumper inn penger i lånemarked frem til 10. oktober

I samsvar med Federal Open Market Committee (FOMC)-direktivet 18. september 2019, vil Federal Reserve Bank of New York gjennomføre en serie overnatten gjenkjøpsavtaler (repoer) for å støtte at federal funds-renten holder seg innenfor det målsatte intervallet.
Det fremgår av en melding fra Federal Reserve Bank of New York fredag.
Federal Reserve Bank of New York vil tilby tre 14-dagers repo-operasjon...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%