Skipselektriker satser på nytt kriserammet selskap

Hobbyinvestoren Eigel Thom satser på Thinfilm Electronics. Oppdatert: Saken er endret etter førstegangs publisering.
Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Thoms aksjer hadde en verdi på ni millioner kroner, men dette var ikke justert for at Thinfilm har gjennomført en såkalt aksjespleis.
Skipselektriker og hobbyinvestor Eigel Thom har tjent stort på sine to favorittaksjer, Scanship Holding og American Shipping, i år.
Nå dukker han også opp som 37. største aksjonær i det hardt pressede tynnfilmselskapet Thinfilm Electronics.
Thom eier aksjene gjennom det heleide investeringsselskapet Trethom as.
Aksjonærlistene har tre dagers etterslep og det er derfor mulig at Thom har gjort noe med posisjonen i Thinfilm siden onsdag sist uke.

Bratt fall

Thinfilm-aksjen har svingt stort i år, og i oktober skaffet flere investorer seg god gevinst etter i å ha dratt på bunnfiske i forkant av at selskapet sikret en nødvendig finansiering som sendte kursen kraftig opp.
Siden har den riktignok falt mye tilbake. Så langt i år er Oslo Børs-selskapet, som i juli ble nødt til å kutte over halve arbeidsstyrken, ned 90 prosent.
Thinfilms markedsverdi er mandag 95 millioner kroner, ned fra rundt fire milliarder kroner på det meste i 2015. Fallet har gitt blant andre Ferd store tap.
Thom har ikke besvart E24s henvendelser. Han står i ligningen for 2018 oppført med en inntekt på null kroner og en formue på 35 millioner kroner.

Tok gevinst i kriserammet rederi

I sommer tok Thom også en kjapp gevinst i et annet hardt presset selskap: Offshorederiet Solstad Offshore.
Solstad-kursen steg kraftig kort tid etter han kjøpte seg inn, og de neste ukene falt han på listen over de største aksjonærene.
Overfor E24 sa hobbyinvestoren riktignok at planen var mer langsiktig.
– Det er fordi jeg tror markedet er på bedringens vei. Jeg er også ganske sikker på at Solstad, Fredriksen og Røkke ikke slipper selskapet, sa han om rederiet som fortsatt jobber med en løsning på gjeldsproblemene.

Reiser rundt i verden som skipselektriker

56-åringen Thom jobber vanligvis med det elektriske styresystemet på båter; både på enorme tankskip og mindre fartøy. Han gjør oppdrag verden rundt, blant annet i Kina, Singapore, Dubai, USA, Tyrkia og Spania.
Samme år som han gjorde sin første skipsjobb i utlandet, i Japan i 1985, trådte han sine barnesko på børsen.
Han tjente bra som skipselektriker, og satte derfor av 100 000 kroner til å handle aksjer for, og begynte å handle aksjer i tankskipsselskapet American Shipping i 2010 til om lag fem kroner stykket.
Thom eier nå en større aksjepost i Kjell Inge Røkke-rederiet verd 72 millioner kroner.

Les også:

Siste nytt

Telenor i samtaler med EU om deling av mobildata

Telenors toppsjef Sigve Brekke har personlig deltatt i møter med EU-kommisjonen om bruk av mobildata i kampen mot corona. Nå vil EU ha data fra mobilselskaper i alle medlemsland, skriver NRK.
– Vi snakket om var hvordan vi kan bruke mobilitetsdata og dele det med helsemyndighetene på en sånn måte at de kan se hvor de skal sette inn sine tiltak, sier Sigve Brekke til statskanalen.
Denne uken skal Telenor-sjefen...Se mer

Ratingbyrå kutter Storbritannias kredittvurdering

Ratingbyrået Fitch har nedgradert Storbritannias kredittvurdering til «AA-» fra «AA».
Årsaken skal være svekkede statsfinanser som følge av de økonomiske ringvirkningene av coronaviruspandemien.
Byrået pekte også på usikkerheten rundt en mulig handelsavtale med EU.
Fitch estimerer at landet vil få en nedgang i BNP på 4 prosent i 2020 og 3 prosent i 2021. Ifølge Bloomberg ligger Storbritannia an til...Se mer

Den europeiske sentralbanken ber bankene om utsette utbytte

Den europeiske sentralbanken (ESB) har bedt banker i eurosonen om å fryse utbytteutbetalinger og tilbakekjøp av egne aksjer.
Tiltaket har ført til at flere av storbanker har stanset eller utsatt utbyttet, skriver Financial Times (FT).
– Tiltaket skal øke bankers kapasitet til å tåle tap og støtte låneopptak til husholdninger, små bedrifter og selskaper under coronaviruspandemien, sier ESB ifølge FT.
Sentralbanken har bedt bankene...Se mer

Har tapt 200 millioner kroner på kronesvekkelse

Saken oppdateres ...
Den negative utviklingen i kronekursen har resultert i et valutatap på i overkant av 200 millioner kroner, skriver Dof i en børsmelding fredag kveld.
Offshorerederiet har siden i fjor jobbet for å sy sammen en redningspakke for å holde seg finansielt flytende, etter at lånenekt fra enkelte banker strupet finansieringen.
«De plutselige og ekstreme valutasvingningene har resultert...Se mer

Ukens børsrally i USA avsluttet med nedtur

De amerikanske børsene falt fredag, og bryter dermed med oppgangen de siste tre dagene.
Utviklingen kommer etter at USA har overtatt som det landet i verden med flest bekreftede smittetilfeller av coronaviruset.
Etter Representantenes hus godkjente den historisk store redningspakken på 23.000 milliarder kroner fikk børsene imidlertid et lite løft, før fallet tiltok mot slutten av handeldagen.
Slik ble utviklingen på de ame...Se mer

Volkswagen brenner 23 milliarder i uken

Den tyske bilgiganten Volkswagen har allerede stengt fabrikker i Europa som følge av coronaviruset.
I et intervju med den tyske tv-kanalen ZDF sier Herbert Diess i Volkswagen Group at selskapet muligens må si opp ansatte, og at selskapet taper om lag 23 milliarder kroner i uken.
Han sa videre at de ikke solgte noen biler utenfor Kina, skriver Reuters.
– Kun hvis vi gjør som Kina, Sør-Korea eller an...Se mer

Bredt børsfall i Europa

Børsene på kontinentet falt på ukens siste handelsdag. Den brede Stoxx Europe 600-indeksen ned 3,34 prosent.
Stemningen var dramatisk i London der børsen falt med 4,77 prosent. Boligaksjeselskaper som Berkeley Group og Barratt Development gikk tilbake etter at myndighetene tilnærmet har frosset boligmarkedet. Det er bedt om at visninger ikke holdes, og at ingen kjøpere flytter inn i sine nye bolig...Se mer

Styret i Kitron utsetter utbytte

Styret i elektronikkprodusenten Kitron skriver i en børsmelding at de fredag godkjente 2019-regnskapet, og at de på bakgrunn av coronaviruset ikke lenger vil gå inn for det foreslåtte utbyttet på 50 øre per aksje.
– I stedet foreslås det at generalforsamlingen gir styret fullmakt til å vedta utbytte på grunnlag av årsregnskapet for 2019, basert på kommende markedsutvikling og selskapets egenkapita...Se mer

Styret i Scatec Solar ber om fullmakt til utbytte

Styret i Scatec Solar har besluttet å be om fullmakt fra generalforsamlingen om å betale et utbytte på opptil 1,05 kroner pr aksje for 2019 til utbetaling ved en eller flere anledninger.
Det fremkommer av innkallelsen til selskapets generalforsamling fredag.
Den 24. januar 2020 annonserte styret at de ville foreslå et utbytte på 1,05 kroner pr aksje ved generalforsamlingen med utbetaling 15. mai.
Opplysningene om utsatt utbytt...Se mer

Forbrukertillit faller videre i USA

Michigan-indeksen, som måler konsumentenes forventninger i USA falt til 89,1 i mars, mot 101 i februar. I januar viste indeksen 131,6.
Det er den svakeste målingen på nesten fire år, og indeksen vil trolig falle ytterligere, skriver MarketWatch, som ikke utelukker et fall verre enn finanskrisen.
Ifølge Direkt Makro var indeksen på forhånd ventet til 90 poeng.
De foreløpige tallene var på 95,9 for mar...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%