Norske myndigheter går inn i forhandlinger om ubåtkjøp

Etter at regjeringen i starten av 2017 annonserte at Norge skal kjøpe fire tyske ubåter har arbeidet pågått med å forberede innkjøpet.
Tyskland skal i samme vending kjøpe to nye ubåter. Etter å ha evaluert tilbudet fra leverandøren ThyssenKrupp Marine Systems er Norge og Tyskland nå klare for å gå inn i neste fase med forhandlinger.
Det kommer frem i en pressemelding fra Forsvarsdepartementet.
– Norge og Tyskland har som mål å ha en ferdig forhandlet kontrakt på anskaffelse av to tyske og fire norske ubåter innen utgangen av 2019. Det planlegges videre med felles signeringstidspunkt i første halvår 2020 og leveranse fra 2026 og utover. Avtalene om industrisamarbeid planlegges inngått parallelt med kontrakten på de nye ubåtene, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.
Akkurat hva prislappen på ubåtene blir er ikke kjent, men det er trolig et sted mellom 25 til 30 milliarder. I bytte håper Norge, og norsk forsvarsindustri, på å få kontrakter i retur gitt at det også inngås en såkalt gjenkjøpsavtale.
Kongsberg Gruppen skal etter planen levere kampsystemet til disse og fremtidige ubåter i samarbeid med Atlas Elektronik og ThyssenKrupp.
Fra norsk side håper man å sikre kontrakter tilbake for totalt 15 milliarder, og Tyskland kommer trolig til å bruke rundt 10 av disse på å kjøpe norske NSM-missiler.

Siste nytt

Øyelege øker ytterligere i Storebrand

Øyelege og privatinvestor Ole Morten Halvorsen sitter med 240.000 flere aksjer i Storebrand gjennom investeringsselskapet OM Holding, viser ferske aksjonærlister.
Han har dermed en beholdning på rundt 2,73 millioner aksjer, tilsvarende 0,58 prosent, i Storebrand.
Halvorsen er en svært aktiv investor på Oslo Børs. Aksjeporteføljen hans har vært kraftig belånt, med milliardgjeld til kredittinstitusj...Se mer

Simen Thorsen reduserer i Magnora

Investor og eiendomsutvikler Simen Thorsen står oppført med én million færre aksjer i Magnora, viser ferske aksjonærlister mandag.
Thorsen har dermed rundt 1,43 millioner aksjer i selskapet gjennom investeringsselskapet Hortulan. Han er selskapets 10. største aksjonær, men var nummer to ved forrige oppdatering.
Magnora sendte ut en såkalt flaggemelding i juni, der Thorsen meldte at han selger seg n...Se mer

Runar Vatne forsvinner fra aksjonærlisten til Axactor

Runar Vatne faller helt ut av aksjonærlistene til gjeldsinvesteringsselskapet Axactor, ifølge ferske aksjonærlister mandag.
Han sto sist oppført med rett over én million aksjer i selskapet, gjennom Vatne Equity, og var selskapets 17. største aksjonær.
Listen omfatter selskapets 50. største aksjonærer, noe som betyr at det omfatter alle aksjonærer som ved tidspunktet hadde 335.000 aksjer eller mer...Se mer

Erling Neby med flere aksjer i ABG Sundal Collier

Erling Neby sitter med 100.000 flere aksjer i meglerhuset ABG Sundal Collier, ifølge ferske aksjonærlister.
Radioimportøren, investoren og kunstsamleren er fjerde største aksjonær i selskapet med sine 12,6 millioner aksjer.
Aksjonærlistene har et par dagers etterslep, og det kan være at investoren har gjort endringer i posisjonen. Aksjonærlistene tar heller ikke hensyn til overføringer av aksjer ti...Se mer

Analog Devices kjøper konkurrent for 197 mrd. kroner

Brikkeprodusenten Analog Devices (ADI) og Maxim Integrated Products har inngått en endelig avtale der ADI vil kjøpe Maxim i en aksjetransaksjon som verdsetter det sammenslåtte selskapet til over 68 milliarder dollar.
Det fremgår av en melding fra de to selskapene mandag.
Handelen innebærer at Maxim-aksjonærene får 0,63 ADI-aksjer per aksje de har i Maxim. Dette gir en samlet transaksjonssum på 20,91...Se mer

Sterkere resultat enn ventet fra Pepsi tross resultatfall

Drikkevaregiganten Pepsi Co. leverer et resultat etter skatt på 1,65 milliarder dollar, tilsvarende 15,5 milliarder kroner i andre kvartal. Dette gir et resultat per aksje på 1,32 dollar per aksje, ned fra 1,54 dollar per aksje i samme periode året før.
Likevel er det noe bedre enn anslaget på 1,25 dollar per aksje, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.
– Selv om vi ble møtt av betydelige utford...Se mer

Jack Ma selger seg ned i Alibaba

Den kinesiske e-handelsmogulen Jack Ma har solgt aksjer for 8,2 milliarder dollar, tilsvarende 77 milliarder kroner, i Alibaba Group Holding.
Det viser konsernets årsrapport som ble sluppet fredag. Ma gikk av som styreleder i Alibaba i september, og fokuserer nå på veldedighetsvirksomhet. Salget innebærer at hans eierandel i konsernet går fra 6,2 prosent for et år siden til 4,8 prosent nå.
Alibaba oppgir ikke gjennomsn...Se mer

Aker BP stiger markant dagen før rapportslipp

Under et døgn før oljeselskapet Aker BP legger frem tallene for andre kvartal virker investorene å ha en positiv tilnærming til selskapet. Aker BP-aksjen er opp 4,51 prosent til kurs 187,90 kroner etter en times handel.
Selskapet ventes å legge frem et driftsresultat på 190 millioner dollar i kvartalet, ifølge estimater innhentet av Infront for TDN Direkt.
Samtidig ventes brutto driftsresultat til...Se mer

Oppgang på Europa-børsene – finske Neles flyr etter svensk bud

Uken starter med et smell for europeiske børser, med den brede Stoxx Europe 600-indeksen opp 0,74 prosent.
Den store vinneren så langt på morgenkvisten er det finske selskapet Neles, som stiger mer enn 35 prosent i Helsinki. Selskapet er en avlegger av Metso, og ligger nå an til å bli kjøpt opp av svenske Alfa Laval for 1,7 milliarder euro, tilsvarende 18,4 milliarder kroner.
Det britiske sikkerhetsselskap...Se mer

Aker Solutions klatrer fra start etter resultatvarsel

Oljeserviceselskapet Aker Solutions kom med et overraskende positivt resultatvarsel på morgenkvisten, der det blant annet varslet et brutto driftsresultat (ebitda) på 230 millioner kroner i andre kvartal.
Det var betraktelig bedre enn ventet, og aksjonærene setter stor pris på nyheten. Kort tid etter børsåpning er aksjen opp 7,98 prosent til 9,34 kroner.
Analytikerne hadde på sin side spådd et ebi...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%