IMF nedjusterer prognoser for vekst i 2020 og 2021

Den globale veksten ventes å stige fra ureviderte 2,9 prosent i 2019 til 3,3 prosent i år og 3,4 prosent i 2021. Prognosen indikerer at veksten i 2020 og 2021 vil være henholdsvis 0,1 og 0,2 prosentpoeng lavere enn forrige prognose.
Det skriver Det internasjonale pengefondet (IMF) i en prognoseoppdatering mandag.
«Den nedgående revisjonen gjenspeiler hovedsakelig negative overraskelser av den økonomiske aktiviteten i noen få fremvoksende markeder, spesielt India, noe som fører til lavere vekstutsikter de neste to årene. I noen få tilfeller reflekterer den lavere veksten effekten av økt sosial uro,» skriver IMF.
Imidlertid ser IMF en viss positiv utvikling; Markedsstemningen er blitt løftet etter foreløpige tegn på at aktiviteten i industrien og global handel har bunnet ut, et bredt skifte mot ekspansiv pengepolitikk, gode nyheter om handelsforhandlinger mellom USA og Kina og redusert bekymring for en hard Brexit har gitt et noe bedre risikoklima. Men det er få tegn på noe vendepunkt i makroøkonomiske data, skriver IMF.
Selv om vekstprognosen nå er svakere enn ved forrige prognose, har utviklingen siden høsten 2019 ført til at risikoen for global aktivitet er lent mindre mot nedsiden enn i IMFs høstprognose i oktober.
IMF ser fortsatt betydelige risikoelementer, inkludert økende geopolitiske spenninger, særlig mellom USA og Iran, intensivert sosial uro, ytterligere forverret forhold mellom USA og dets handelspartnere og økte økonomiske spenninger mellom andre land.
«Hvis disse risikoene materialiseres, kan det føre til en raskt forverret stemning, noe som vil føre til global vekst som faller under hovedscenariet,» skriver IMF.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 - 06:00

Siste nytt

Eidesvik Offshore reduserte tapet i fjerde kvartal

Inntektene falt med 35 millioner kroner til 107 millioner kroner i fjerde kvartal for Eidesvik Offshore. Det viser kvartalsrapporten som ble lagt frem etter børsdagens slutt torsdag.
Driftsresultatet på sin side endte på minus 153 millioner kroner, en forbedring fra minus 594 millioner kroner året før. På toppen av det har selskapet en finansiell gevinst på 124,7 millioner kroner.
Det gir et resultat før skatt...Se mer

Svakere driftsresultat for Solstad Offshore

Rederiet Solstad Offshore fikk et justert brutto driftsresultat (justert ebitda) på 204 millioner kroner i fjerde kvartal, en nedgang fra 265 millioner kroner i samme periode året før.
Det skjedde etter at inntektene i kvartalet endte på 1,18 milliarder kroner, ned fra 1,25 milliarder kroner året før.
Selskapet noterer seg samtidig en positiv urealisert valutagevinst på 533 millioner kroner, i til...Se mer

Meltwater øker forventningene for 2021 – økte driftsresultat

I forbindelse med at teknologiselskapet Meltwater legger frem resultatet for fjerde kvartal, oppjusterer det forventningene til det nye året.
Selskapet venter nå å omsette for 378–388 millioner dollar i 2021, noe som tilsvarer rundt 3,17–3,26 milliarder kroner.
Til sammenligning endte inntektene i 2020 opp på 361,4 millioner dollar, hvorav 94,2 millioner dollar kom i fjerde kvartal. Veksten i kvar...Se mer

Kraftig oppgang for Equinor sendte Børsen til ny rekord

For femte dag på rad suste Oslo Børs oppover. Oljekjempen Equinor ledet an i børsfesten.
Det ga nok en ny rekord for Hovedindeksen som endte på 1.027,16 poeng, etter en oppgang på 1,33 prosent.
Equinor havnet øverst på omsetningslisten, da aksjen steg 3,9 prosent. Hver av de siste fire dagene har aksjen endt opp minst to prosent, noe som gjør at oppgangen den siste uken er på hele ni prosent.
Oppgangen i oljekjempen de sis...Se mer

Syv søkere vil lete etter olje i 25. konsesjonsrunde

Olje- og energidepartementet (OED) har mottatt søknader fra syv selskaper om å få tildelt nytt leteareal i 25. konsesjonsrunde.
Det fremgår av en melding fra departementet torsdag.
— De nummerte rundene er spisset inn mot nøkkelareal i våre minst utforskede, åpnede områder. De er et viktig supplement til de årlige TFO-rundene (tildeling i forhåndsdefinerte områder). Leteaktivitet i umodne områder gi...Se mer

Smitteutbrudd på byggeplass til Stordalen-hotell

Utbruddet fører til massetesting av alle som har vært på byggeplassen de siste 17 dagene.
Minst 32 av de som har oppholdt seg på byggeplassen til Stordalens nye hotell på Solli plass i Oslo er smittet, og er en del av et større smitteutbrudd.
På byggeplassen er det totalt åtte underleverandører som nå har fått bekreftet smitte blant sine ansatte. Det var Børsen som omtalte utbruddet først.
– Mandag fikk vi beskjed om de...Se mer

Fintech-selskap tapte 12 millioner kroner i fjor

Huddlestock Fintech fikk et driftsresultat på -8,5 millioner kroner i 2020, mot -5,7 millioner i 2019.
Det kommer frem av selskapets årsrapport torsdag.
Nettoresultatet for året endte på -12,4 millioner kroner (-8,7).
Mens omsetningen for 2020 var beskjedne 225.000 kroner, estimerer Huddlestock en omsetning på 1,7 millioner euro i 2021, 5,7 millioner i 2022 og 11,4/17,5 millioner i 2023/2024. Tilsvar...Se mer

Amerikansk storbank ser oppside i Kahoot-aksjen

JP Morgan starter dekning av Kahoot-aksjen og setter kursmålet på 137 kroner, noe som resulterer i en «overweight»-anbefaling.
Det melder Reuters torsdag.
Ifølge nyhetsbyrået skriver JP Morgan at abonnementer øker raskt og meglerhuset forventer en sammensatt årlig vekst rate i ebitda på 77 prosent mellom 2021 og 2024. Ytterligere oppsidepotensialet kan komme gjennom M&A.
Videre legger meglerhuset til...Se mer

Spørsmål

Anonym: Vil vi få en dupp i oljeprisen ved neste OPEC+-møte, 4. mars?

Hanna Ghaderi:
Ifølge flere medier så vurderer Opec+ en økning i oljeproduksjonen ved mars-møtet. Det er vanskelig å spå hvilken vei oljeprisen vi gå etter en sånn beskjed, men historisk sett har oljeprisen falt etter nyheter om at produksjonen skal øke. I tillegg har jo Opecs produksjonskutt i stor grad ført til en prisoppgang.

Spørsmål

Anonym: Hei, når vil Meltwater legge frem sin rapport?

Hanna Ghaderi:
Hei! I dag klokken 16:30 vil de legge frem rapporten, og presentasjonen vil være klokken 17, ifølge selskapet.

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%