Petroleumstilsynet: Alvorlige regelbrudd på Martin Linge-feltet

Petroleumstilsynet har funnet ni regelbrudd på Martin Linge-feltet, der Equinor er operatør.
Petroleumstilsynet (Ptil) melder at de har funnet alvorlige regelbrudd under kontroll av Martin Linge-feltet.
Martin Linge-feltet er under utbygging, med Equinor som operatør.
Nå varsler Ptil at de vil pålegge Equinor å ordne opp i feilene.
Til sammen har Petroleumstilsynet funnet ni brudd på regelverket. I tillegg har tilsynet kategorisert tre funn som «forbedringspunkter».
Equinor-talsmann Fredrik Jebsen Bråten sier at Equinor vil komme med et svar innen Ptils frist den 15. januar.
– Vi tar dette til etterretning. Vi skal etterkomme de påleggene som kommer og levere en plan innen den fristen vi har fått, sier Bråten til E24.
– Dette peker på utfordringer som vi selv har identifisert og jobber med å utbedre. Dette påpeker også Ptil i rapporten. Dette er en prosess som har pågått etter at vi tok over prosjektet, vi skal sette disse systemene i stand etter kravene. Vi er ikke overrasket over det som kommer frem, og er kjent med disse problemstillingene, sier Bråten.

Nesten dobbelt så dyrt som anslått

– Hva sier dette om hvor uferdig Martin Linge var da Equinor overtok?
– Vi kjenner til de utfordringene som har vært med Martin Linge. Det er tatt høyde for dette i de planene vi har, sier Bråten.
– Vi har planer for å utbedre kontroll-, overvåknings- og sikkerhetssystemet SAS. Før vi starter opp skal alle systemer på innretningen fungere etter våre krav. Dette er problemstillinger som vi er kjent med og som vi jobber med å utbedre, legger han til.
Martin Linge-prosjektet har hatt en rekke utfordringer etter at Equinor overtok operatørskapet for prosjektet fra Total.
Prosjektet sprakk i fjor med ytterligere 3,56 milliarder og er nå nesten dobbelt så dyrt som opprinnelig anslått. I statsbudsjettet for 2021 ble kostnaden anslått til nesten 61 milliarder kroner.
– Dette endrer ikke våre utsikter. Det er et krevende prosjekt, men vi skal jobbe med å gjøre det så robust som mulig over levetiden, sier Bråten.
Olje- og energiminister Tina Bru (H) oppga i fjor til Stortinget at Martin Linge trolig vil gå med tap. Hun vil likevel at prosjektet skal fullføres, for å hente ut de verdiene som ligger i bakken.

Avvik i sikkerhetssystemer

I dagens melding skriver Ptil at avvikene blant annet gjelder oversikten over blokkerte sikkerhetsfunksjoner, utformingen av alarmsystem i kontrollrommet, og pålitelig deteksjon av gass.
Tilsynet skriver også at de har funnet forbedringspunkter knyttet til kompetanse innenfor industrielle kontrollsystemer, og at de har funnet mangelfulle beskrivelser i vedlikeholdsprogram.

Fulgte opp feil

Kontrollen av feltet ble gjennomført fra 20. oktober til 6. november i fjor. Den ble gjort for å følge opp observasjoner tilsynet gjorde da de var på tennkildekontroll på Martin Linge i august.
Den gang ble det funnet avvik i rutinene for å overlevere informasjon ved skiftbytte. Dette har ikke blitt håndtert «i tråd med selskapets tilbakemeldinger,» og er en del av bakgrunnen for dagens varsel, ifølge meldingen.
Equinor har nå fått pålegg om å sikre at nødvendig informasjon om sikkerhetssystemer blir gitt ved vaktbytter.
Selskapet pålegges også sette opp en status i kontrollrommet for sikkerhetssystemer som er blokkert. Equinor pålegges også å sikre at relevant personal alltid vet om statusen for sikkerhetssystemene ved overbroing og utkobling.

Sterkt kritisk Bellona

Ifølge Bellona-leder Frederic Hauge tolker rapporten fra Ptil slik at Equinor har rapportert at de har rettet feil på Martin Linge, men at feilene likevel ikke har vært rettet. Han mener dette er med på å bryte ned den tilliten som det norske tilsynssystemet er basert på.
– En ting er disse alvorlige avvikene som Ptil nå har påpekt. Men nå er Equinor igjen tatt i å si til Ptil at avvik er utbedret, og så er de ikke det. Jeg mener at nå har vi så mange eksempler på denne typen forsøk på svindel at nå må Ptil anmelde dette til politiet, sier Hauge.
– Når det er påpekt et avvik og Equinor har sagt at det er utbedret, og så er det ikke det, så er det et forsøk på å lure myndighetene. Dette har vi sett på Mongstad og Melkøya, og nå skjer det også på Martin Linge, sier han.
Equinors talsmann vil ikke svare på Hauges påstander om svindel.
– Jeg har ingen kommentar til dette, sier Bråten.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 - 06:00

Siste nytt

Oljeprisen bikket under 55 dollar

Oljeprisen vendte brått nedover fra klokken 16.00 fredag ettermiddag, og har i løpet av ettermiddagen bikket under 55 dollar.
I skrivende stund, klokken 17,42, omsettes ett fat med nordsjøolje for 55,18 dollar i spotmarkedet, ned 2,16 prosent for dagen.
Nedgangen har også bidratt til å dra med seg Hovedindeksen på Oslo Børs, som avslutter dagen med et fall på 1,09 prosent.

Oslo Børs avslutter uken med markant nedgang

Etter en negativ start på dagen, utviklet børsdagens seg forholdsvis rolig, men helt i innspurten falt Børsen brått, samtidig som oljeprisen falt.
Fredag endte Hovedindeksen ned 1,09 prosent til 987,92 poeng.
Dermed endte uken med nedgang. Det er den første uken på fem uker som ender med nedgang på Oslo Børs. Samlet for uken har Hovedindeksen falt 1,32 prosent.
Oljeprisen har falt markant den siste...Se mer

Helrødt på Wall Street – Wells Fargo-aksjen raste

Wall Street snudde nedover etter en drøy time med handel fredag ettermiddag, og nedturen forsterket seg utover kvelden.
Slik stod de store indeksene da handelen stengte klokken 22 norsk tid:
  • Dow Jones ned 0,57 prosent
  • Nasdaq ned 0,87 prosent
  • S&P 500 ned 0,72 prosent
Som vanlig er det storbankene som sparker i gang resultatsesongen i USA.
JPMorgan Chase, Citigroup og Wells Fargo var blant dagens kandidat...Se mer

Storbanker faller etter resultatslipp

Resultatsesongen er i gang i USA. Investorene er ikke nådige og sender aksjene til både JP Morgan, Citigroup og Wells Fargo nedover i førhandelen.
Den hektiske resultatsesongen har satt i gang i USA fredag ettermiddag med flere av de virkelig store bankene på plakaten. Både JP Morgan & Chase, Wells Fargo og Citigroup har åpnet sine regnskapsbøker.
Resultatene til alle de tre bankene er noe bedre e...Se mer

Dof trenger mer betalingsutsettelse

Det hardt pressede offshorerederiet Dof er fortsatt ikke i mål med forhandlingene med kreditorene om en større restrukturering av milliardgjelden.
Derfor søker selskapet nå ytterligere forlengelse av den såkalte stillstandsperioden, en utsettelse av betalinger av renter og avdrag, frem til 31. mars.
Det fremgår i en børsmelding fredag formiddag, der det har bedt Nordic Trustee om å kalle inn til et...Se mer

Awilco LNG øyner sterkere resultater i 2021

Awilco LNG har inngått en charterkontrakt på to til tre måneder for båten «WilPride», ifølge en melding.
Rederiet venter bruttoinntekter fra arbeidet på mellom 10,3 og 14,3 millioner dollar, fremgår det.
Selskapet melder også om at det venter sterkere resultater i 2021 - i takt med det knallsterke markedet for frakt av LNG om dagen:

Toppsjef Kenneth Hamnes i Arcus slutter

Kenneth Hamnes har fredag sagt opp stillingen som sjef for brennevinsprodusenten Arcus, ifølge en børsmelding.
Han vil fortsette i stillingen ut januar og begynner deretter i en ny stilling som toppsjef i Kavli Holding, fremgår det.
Finansdirektør Sigmund Toth tar over sjefsstolen i Arcus midlertidig fra 1. februar.
Stein Erik Hagen er største aksjonær i Arcus.

Pareto venter dobling av utbyttet til Fredriksen-rederi

Markedet for frakt av LNG (flytende naturgass) er knallsterkt om dagen.
Skipenes inntjening i spotmarkedet er skyhøy og befrakterne byr store summer for de få skipene som er tilgjengelig.
Situasjonen har fått Pareto Securities til å jekke opp kursmålet på John Fredriksens Flex LNG til 119 kroner. Tidligere var kursmålet 90 kroner.
Shippingaksjen handles til 87 kroner på Oslo Børs fredag. Oppgangen i...Se mer

Norwegian-aksjen faller igjen på Oslo Børs

Norwegian faller på Oslo Børs fredag formiddag, etter nedgang også dagen før, da det kriserammede flyselskapet meldte at det dropper langdistanse og fokuserer på Norden.
Aksjen er ned 6,47 prosent til 68,28 kroner per aksje. Torsdag falt kursen 5,19 prosent til 70 kroner. Kursen er rasert siden coronakrisen. Børsverdien er på 2,7 milliarder kroner, ifølge tall fra Infront.
Norwegian-aksjen har gått fra...Se mer

DNB: Redningen av Borr er fortsatt hovedmålet

DNB jobber nå aktivt sammen med Borr Drilling for å redde det kriserammede selskapet, slik at man unngår alternativer som å dele opp og selge selskapet.
Å komme i mål med en restrukturering av Tor Olav Trøims kriserammede riggselskap Borr Drilling er fortsatt DNBs primære mål, og banken jobber aktivt med selskapet for å nå dette målet.
Det sier direktør for Ocean Industries Jan Ole Huseby i DNB i en...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%