Svakere tall fra SAS: Varsler nye kostnadsgrep

SAS økte i sommerkvartalet sitt omsetningen fra 13,15 til 13,55 milliarder svenske kroner, men opplevde samtidig et solid fall i resultatene.
Før skatt falt resultatet med over en halv milliard til 1,49 milliarder, mens resultat etter skatt falt fra 1,57 til 1,16 milliarder.
Det viser regnskapet for SAS sitt tredje kvartal, som løper fra mai til juli grunnet selskapets avvikende regnskapsår.
Det var i forkant ventet at SAS ville levere en omsetning på 13,4 milliarder, et resultat før skatt på 1,46 milliarder og et resultat etter skatt på 1,15 milliarder svenske kroner, ifølge konsensustall fra InFront.
Selskapet leverte et justert resultat (før skatt og engangsposter) som falt fra 2,0 til 1,50 milliarder, mens Sydbanks Jacob Pedersen ventet 1,52 milliarder.
SAS-tallene blir også i dette kvartalet påvirket av den omfattende pilotstreiken som løp fra 26. april til og med 2. mai.
Selskapet varsler i rapporten en omorganisering for å kutte kostnadene ytterligere.

Litt lavere streikeregning

Flyselskapet opplyste i mai at de regner med at streiken kostet 650 millioner svenske kroner, hvordan 220 millioner faller i tredje kvartal.
Totalen er nå nedjustert til 615 millioner svenske kroner, men selskapet beholder resten av prognosen sin for året.
Etter streiken i mai kuttet selskapet prognosen fra å forvente et overskudd til å si at «det blir utfordrende» å nå et positivt justert resultat. Det står selskapet på. Selskapet venter også en nedgang i kapasiteten (målt i antall setekilometer) på en prosent.
– Det tredje kvartalet var preget av sterke operasjonelle resultater sammen med en suksessfull sesongmessig tilpasning, noe som resulterte i rekordhøye passasjertall og økte inntekter i høysesongen, sier konsernsjef Rickard Gustafson.
– Selv om det er oppmuntrende med økte inntekter innebærer den nåværende makroøkonomiske motvinden økt effektivitet for å sikre konkurranseevnen og langsiktig lønnsomhet, fortsetter han.

Varsler nye kostnadsgrep

I kjølvannet av vårens streik og tøff konkurranse i det europeiske flymarkedet varsler nå SAS-ledelsen nye grep.
Selskapet har allerede et mål om å få til kostnadsforbedringer på 3,0 milliarder kroner innen 2020. I tredje kvartal opplyser selskapet at de effektiviserte for 230 millioner, noe som løfter totalen for regnskapsåret hittil til 626 millioner av et mål på 900 millioner.
Ifølge SAS faller ikke enhetskostnaden til selskapet «i den grad vi ønsker», selv etter at man justerer for effektene av vårens pilotstreik. Derfor varsler selskapet nå nye grep:
* Oppgraderingen av flåten til en ren Airbus-flåte skal på sikt gi forbedret effektivitet
* Økt innsats for digitalisering: Tiltak som innføring av prediktiv (smart) vedlikehold, bedre digitale hjelpemidler til de ansatte og mer selvbetjening skal senke kostnadene ytterligere
* I tillegg innføres en ny organisering fra 1. oktober
Den nye organiseringen innebærer at dagens «Operations» (driftsavdeling) deles opp i en del med ansvar for drift av fly (Airline Operations) på alle plattformer, og en del kalt Airline Services. Denne skal ha ansvaret for alle bakketjenester, cargo og teknisk vedlikehold.
I tillegg samles alle salg, markedsføring og kommersielle aktiviteter i én felles enhet.

Siste nytt

Virusfrykt tærer på Asia-børsene

Uroen i aksjemarkedene holder seg på de asiatiske børsene også torsdag.
Den stadige økningen i coronatilfeller i USA og Europa fortsetter å skape usikkerhet blant investorer, skriver CNBC.
Slik ser bildet ut på de viktigste indeksene i Asia og Australia torsdag morgen:
  • Nikkei 225 i Tokyo ned 0,33 prosent
  • Shanghai Composite opp 0,08 prosent
  • Hang Seng i Hongkong ned 0,93 prosent
  • Kospi i Seoul ned 1,45 prosent...Se mer

Samsung leverte sterkt resultat for tredje kvartal

Samsungs nettofortjeneste skjøt i været med 48,8 prosent i tredje kvartal i år sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2019.
Elektronikkgigantens sterke resultat kan til dels forklares av de amerikanske sanksjonene mot Kina og rivalen Huawei.
Samlet var nettooverskuddet for perioden mellom juli og september 9,36 billioner won, tilsvarende drøyt 76 milliarder kroner, mens driftsoverskuddet gikk opp 58...Se mer

Facebook og Twitter klatrer etter sterkt Pinterest-resultat

Etter børsdagens slutt har Facebook og Twitter gjort et solid hopp i den såkalte etterhandelen. Det skjer etter at bildedelingstjenesten Pinterest har lagt frem et sterkt resultat for tredje kvartal.
Like før klokken 22 er Facebook-aksjen opp rundt 2,3 prosent, samtidig som Twitter-aksjen klatrer mer enn fem prosent. Begge de to selskapene skal etter planen legge frem resultater torsdag, og det ka...Se mer

Verste børsdag siden juni på Wall Street

Heller ikke Wall Street slapp unna den blytunge børsdagen. Mangelen på krisepakke samtidig som flere land stenger ned får skylden.
Allerede fra start falt alle de tre toneangivende indeksene på Wall Street kraftig. Helt på tampen av dagen kom det et brått børsfall som bidro til at det ble den verste børsdagen i USA siden 11. juni.
Slik endte dagen på de amerikanske børsene:
  • S&P 500 dundret ned 3,52 prose...Se mer

Blytung børsdag i Europa – Dax i Frankfurt falt fire prosent

Det har vært en tung dag på verdens børser, og stort sett gjennom hele dagen har utviklingen vært verst i Frankfurt som endte dagen med det verste fallet på over en måned.
Den pan-europeiske samleindeksen Stoxx Europe 600 avsluttet dagen ned 3,03 prosent til 341,89 poeng. Det er det laveste nivået indeksen har vært på siden 22. mai.
Utviklingen på verdens børser kommer samtidig som stadig flere la...Se mer

Oslo Børs under 800 poeng for første gang siden juni

Usikkerheten rundt coronavirusets videre påvirkning på verden bidrar til blytung ettermiddag på verdens børser.
Det ble nok en tung dag på Oslo Børs onsdag etter at stemningen virkelig surnet utover ettermiddagen.
Hovedindeksen falt hele 3,19 prosent til 799,68 poeng. Dermed er Hovedindeksen under 800 poeng for første gang siden 30. juni.
Hittil denne uken har indeksen falt 6,89 prosent.
Børslokomotivene DNB og Equino...Se mer

Boeing med ny kuttrunde - tusenvis av stillinger skal bort

Fly- og forsvarsprodusenten tilpasser seg en langsiktig nedgang i luftfartsetterspørselen og vil kutte enda flere stillinger.
Ved slutten av 2021 skal selskapet ha 130.000 ansatte. Tidligere i år meldte de om et 10 prosent kutt i antall ansatte, som sto i 160.000 ved begynnelsen av året, skriver CNBC.
Boeng har også lagt frem tall for årets tredje kvartal onsdag. Disse viser en kraftig nedgang i i...Se mer

Borr Drilling selger rigg i opplag

Riggselskapet melder at det har inngått avtale om å selge den oppjekkbare riggen «Atla» som for tiden ligger i opplag.
Riggen blir solgt til en «uavhengig operatør», skriver Borr Drilling, som ikke oppgir noe navn i meldingen.
Salget er ventet fullført i fjerde kvartal i år. I oktober ble riggen «Eir» solgt, og Borr får til sammen 13 millioner dollar for de to riggsalgene.

Resultatvekst for Tollefsens Heimstaden Bostad

Både inntektene og resultatet til Ivar Tollefsens Heimstaden Bostad økte i tredje kvartal.
Etter skatt landet resultatet på 2,36 milliarder svenske kroner, opp fra 1,77 milliarder svenske kroner året før.
Netto driftsinntekter løftet seg samtidig til 1,03 milliarder svenske kroner, opp fra fjorårets 789 milliarder svenske kroner.
Av dette beløp leieinntektene seg til 1,7 milliarder, fra fjorårets 1,3...Se mer

Oppjustering av spansk eiendom løfter Axactor-resultatet

Inkassoselskapet Axactor opplevde et fall i inntektene, men en oppgang i resultatene i tredje kvartal. Selskapet varsler samtidig fortsetter å holde igjen investeringer for å sikre solide finanser.
Axactor slapp onsdag resultatene for tredje kvartal. Aksjekursen til Axactor var ned 1,2 prosent et par timer etter børsåpning, et noe svakere fall enn Hovedindeksen.
Nøkkeltallene viser:
  • En omsetning som falt fra 64,3...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%