Oljeaksjer skyter fart: Har lagt på seg 157 milliarder på to måneder
Privatinvestor Haakon Sæter holder seg likevel unna de aller fleste oljeaksjene. Forvalter Martin Mølsæter har derimot lastet opp og tror «olje kan bli en vinner», når coronarestriksjonene lettes i 2021.
I skyggen av den grønne bølgen på Oslo Børs har oljeaksjer skutt fart i det siste etter oljeprisoppgang.
- Aksjene ble sendt i kjelleren på grunn av coronakrisen, men siden en helomvending i november har markedsverdien av 11 børsnoterte selskaper som utvinner olje og gass, steget med 157 milliarder kroner.
- Fra utgangen av oktober er den gjennomsnittlige avkastningen i de 11 oljeaksjene på 58 prosent mot 23 prosent for det generelle markedet på Oslo Børs.
- Oljeprisen har i samme periode steget fra 38 til 55 dollar per fat.
Men flere investorer stiller seg fortsatt skeptiske til det som har vært upopulære aksjer i lengre tid.
Holder seg unna
– Populariteten er større på andre ting. Du ser at likviditet og fokus er på andre sektorer. IT, sol og vind og andre ting, sier Fredrikstad-investor Haakon Sæter til E24.
Sæter er en aktiv privatinvestor med millioner plassert på Oslo Børs. Han sier hans eneste oljeaksje i porteføljen er Petrolia, et oljeselskap som var med på et av fjorårets største oljefunn på norsk sokkel.
Investoren peker på at mange av de store investorene har større appetitt på sektorer som har hatt medvind en tid, ikke minst såkalte grønne aksjer.
– Mange av mandatene til fondene er sånn de skal ha mer i andre «riktige» sektorer, type fornybart, sol og vind.
– Mange har tatt en prinsippavgjørelse om at de ikke skal investere i fossil energi uansett. Det gjør at det har vært en mindre populær sektor, sier porteføljeforvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg.
Mener «olje kan bli en vinner»
Forvalter Martin Mølsæter har derimot lastet opp med oljeaksjer, og har en overvekt i sektoren.
Hans satsing på energiaksjer i fondet First Generator gikk hardt utover avkastningen i store deler av 2020, men på tampen av fjoråret kom fondet seg solid i pluss etter en måned med rekordavkastning.
– Mange råvarer har steget mye i løpet av 2020, men oljeprisen har hengt etter. Det skyldes at oljeetterspørselen er mer eksponert mot covid-19-restriksjoner enn mange andre råvarer, skriver Mølsæter i en e-post.
Han peker også på at det koster mer å lagre olje enn andre råvarer, slik at «investorer kan ikke kjøpe for lager i påvente av bedre tider i samme grad som man gjør med aluminium for eksempel».
– Når restriksjonene gradvis oppheves i løpet av første halvår 2021 tror jeg olje kan bli en vinner, sier forvalteren.
Mølsæter trekker også frem at oljeaksjer «kommer fra helt utbombede nivåer» etter nedturen i sektoren.
– Derfor tror jeg de har mye mer å gå på i løpet av 2021. Vi har overvekt på sektoren. Aksjene vi har genererer en høy kontantstrøm som kan brukes til å kjøpe tilbake aksjer eller betale utbytte, skriver han.
Har lite olje
Alfred Berg-fondene har ifølge Eriksrød lite oljeaksjer.
– Oljeaksjene er greie nok, men det er heller underleverandørene som er veldig risikable. Med en oljepris på 50 dollar klarer de rene oljeselskapene seg greit nok, som Equinor og Aker BP, sier han.
Den siste månedsrapporten til Gambak-fondet som Eriksrød forvalter, viste at energisektoren er den sektoren hvor fondet har størst undervekt, altså mindre aksjer enn bransjens størrelse skulle tilsi.
– Det er dels fordi oljeprisen er på lave nivåer. Sektoren har vært upopulær. Og noe må man ha undervekt i for å kunne overvekte andre ting vi liker bedre, sier forvalteren.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 - 06:00