Oljeaksjer skyter fart: Har lagt på seg 157 milliarder på to måneder

Privatinvestor Haakon Sæter holder seg likevel unna de aller fleste oljeaksjene. Forvalter Martin Mølsæter har derimot lastet opp og tror «olje kan bli en vinner», når coronarestriksjonene lettes i 2021.
I skyggen av den grønne bølgen på Oslo Børs har oljeaksjer skutt fart i det siste etter oljeprisoppgang.
  • Aksjene ble sendt i kjelleren på grunn av coronakrisen, men siden en helomvending i november har markedsverdien av 11 børsnoterte selskaper som utvinner olje og gass, steget med 157 milliarder kroner.
  • Fra utgangen av oktober er den gjennomsnittlige avkastningen i de 11 oljeaksjene på 58 prosent mot 23 prosent for det generelle markedet på Oslo Børs.
  • Oljeprisen har i samme periode steget fra 38 til 55 dollar per fat.
Men flere investorer stiller seg fortsatt skeptiske til det som har vært upopulære aksjer i lengre tid.

Holder seg unna

– Populariteten er større på andre ting. Du ser at likviditet og fokus er på andre sektorer. IT, sol og vind og andre ting, sier Fredrikstad-investor Haakon Sæter til E24.
Sæter er en aktiv privatinvestor med millioner plassert på Oslo Børs. Han sier hans eneste oljeaksje i porteføljen er Petrolia, et oljeselskap som var med på et av fjorårets største oljefunn på norsk sokkel.
Investoren peker på at mange av de store investorene har større appetitt på sektorer som har hatt medvind en tid, ikke minst såkalte grønne aksjer.
– Mange av mandatene til fondene er sånn de skal ha mer i andre «riktige» sektorer, type fornybart, sol og vind.
– Mange har tatt en prinsippavgjørelse om at de ikke skal investere i fossil energi uansett. Det gjør at det har vært en mindre populær sektor, sier porteføljeforvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg.

Mener «olje kan bli en vinner»

Forvalter Martin Mølsæter har derimot lastet opp med oljeaksjer, og har en overvekt i sektoren.
Hans satsing på energiaksjer i fondet First Generator gikk hardt utover avkastningen i store deler av 2020, men på tampen av fjoråret kom fondet seg solid i pluss etter en måned med rekordavkastning.
– Mange råvarer har steget mye i løpet av 2020, men oljeprisen har hengt etter. Det skyldes at oljeetterspørselen er mer eksponert mot covid-19-restriksjoner enn mange andre råvarer, skriver Mølsæter i en e-post.
Han peker også på at det koster mer å lagre olje enn andre råvarer, slik at «investorer kan ikke kjøpe for lager i påvente av bedre tider i samme grad som man gjør med aluminium for eksempel».
– Når restriksjonene gradvis oppheves i løpet av første halvår 2021 tror jeg olje kan bli en vinner, sier forvalteren.
Mølsæter trekker også frem at oljeaksjer «kommer fra helt utbombede nivåer» etter nedturen i sektoren.
– Derfor tror jeg de har mye mer å gå på i løpet av 2021. Vi har overvekt på sektoren. Aksjene vi har genererer en høy kontantstrøm som kan brukes til å kjøpe tilbake aksjer eller betale utbytte, skriver han.

Har lite olje

Alfred Berg-fondene har ifølge Eriksrød lite oljeaksjer.
– Oljeaksjene er greie nok, men det er heller underleverandørene som er veldig risikable. Med en oljepris på 50 dollar klarer de rene oljeselskapene seg greit nok, som Equinor og Aker BP, sier han.
Den siste månedsrapporten til Gambak-fondet som Eriksrød forvalter, viste at energisektoren er den sektoren hvor fondet har størst undervekt, altså mindre aksjer enn bransjens størrelse skulle tilsi.
– Det er dels fordi oljeprisen er på lave nivåer. Sektoren har vært upopulær. Og noe må man ha undervekt i for å kunne overvekte andre ting vi liker bedre, sier forvalteren.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 - 06:00

Siste nytt

Oljeprisen bikket under 55 dollar

Oljeprisen vendte brått nedover fra klokken 16.00 fredag ettermiddag, og har i løpet av ettermiddagen bikket under 55 dollar.
I skrivende stund, klokken 17,42, omsettes ett fat med nordsjøolje for 55,18 dollar i spotmarkedet, ned 2,16 prosent for dagen.
Nedgangen har også bidratt til å dra med seg Hovedindeksen på Oslo Børs, som avslutter dagen med et fall på 1,09 prosent.

Oslo Børs avslutter uken med markant nedgang

Etter en negativ start på dagen, utviklet børsdagens seg forholdsvis rolig, men helt i innspurten falt Børsen brått, samtidig som oljeprisen falt.
Fredag endte Hovedindeksen ned 1,09 prosent til 987,92 poeng.
Dermed endte uken med nedgang. Det er den første uken på fem uker som ender med nedgang på Oslo Børs. Samlet for uken har Hovedindeksen falt 1,32 prosent.
Oljeprisen har falt markant den siste...Se mer

Helrødt på Wall Street – Wells Fargo-aksjen raste

Wall Street snudde nedover etter en drøy time med handel fredag ettermiddag, og nedturen forsterket seg utover kvelden.
Slik stod de store indeksene da handelen stengte klokken 22 norsk tid:
  • Dow Jones ned 0,57 prosent
  • Nasdaq ned 0,87 prosent
  • S&P 500 ned 0,72 prosent
Som vanlig er det storbankene som sparker i gang resultatsesongen i USA.
JPMorgan Chase, Citigroup og Wells Fargo var blant dagens kandidat...Se mer

Storbanker faller etter resultatslipp

Resultatsesongen er i gang i USA. Investorene er ikke nådige og sender aksjene til både JP Morgan, Citigroup og Wells Fargo nedover i førhandelen.
Den hektiske resultatsesongen har satt i gang i USA fredag ettermiddag med flere av de virkelig store bankene på plakaten. Både JP Morgan & Chase, Wells Fargo og Citigroup har åpnet sine regnskapsbøker.
Resultatene til alle de tre bankene er noe bedre e...Se mer

Dof trenger mer betalingsutsettelse

Det hardt pressede offshorerederiet Dof er fortsatt ikke i mål med forhandlingene med kreditorene om en større restrukturering av milliardgjelden.
Derfor søker selskapet nå ytterligere forlengelse av den såkalte stillstandsperioden, en utsettelse av betalinger av renter og avdrag, frem til 31. mars.
Det fremgår i en børsmelding fredag formiddag, der det har bedt Nordic Trustee om å kalle inn til et...Se mer

Awilco LNG øyner sterkere resultater i 2021

Awilco LNG har inngått en charterkontrakt på to til tre måneder for båten «WilPride», ifølge en melding.
Rederiet venter bruttoinntekter fra arbeidet på mellom 10,3 og 14,3 millioner dollar, fremgår det.
Selskapet melder også om at det venter sterkere resultater i 2021 - i takt med det knallsterke markedet for frakt av LNG om dagen:

Toppsjef Kenneth Hamnes i Arcus slutter

Kenneth Hamnes har fredag sagt opp stillingen som sjef for brennevinsprodusenten Arcus, ifølge en børsmelding.
Han vil fortsette i stillingen ut januar og begynner deretter i en ny stilling som toppsjef i Kavli Holding, fremgår det.
Finansdirektør Sigmund Toth tar over sjefsstolen i Arcus midlertidig fra 1. februar.
Stein Erik Hagen er største aksjonær i Arcus.

Pareto venter dobling av utbyttet til Fredriksen-rederi

Markedet for frakt av LNG (flytende naturgass) er knallsterkt om dagen.
Skipenes inntjening i spotmarkedet er skyhøy og befrakterne byr store summer for de få skipene som er tilgjengelig.
Situasjonen har fått Pareto Securities til å jekke opp kursmålet på John Fredriksens Flex LNG til 119 kroner. Tidligere var kursmålet 90 kroner.
Shippingaksjen handles til 87 kroner på Oslo Børs fredag. Oppgangen i...Se mer

Norwegian-aksjen faller igjen på Oslo Børs

Norwegian faller på Oslo Børs fredag formiddag, etter nedgang også dagen før, da det kriserammede flyselskapet meldte at det dropper langdistanse og fokuserer på Norden.
Aksjen er ned 6,47 prosent til 68,28 kroner per aksje. Torsdag falt kursen 5,19 prosent til 70 kroner. Kursen er rasert siden coronakrisen. Børsverdien er på 2,7 milliarder kroner, ifølge tall fra Infront.
Norwegian-aksjen har gått fra...Se mer

DNB: Redningen av Borr er fortsatt hovedmålet

DNB jobber nå aktivt sammen med Borr Drilling for å redde det kriserammede selskapet, slik at man unngår alternativer som å dele opp og selge selskapet.
Å komme i mål med en restrukturering av Tor Olav Trøims kriserammede riggselskap Borr Drilling er fortsatt DNBs primære mål, og banken jobber aktivt med selskapet for å nå dette målet.
Det sier direktør for Ocean Industries Jan Ole Huseby i DNB i en...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%