Kværner leverer bedre resultat i tredje kvartal: Advarer om større coronaeffekt fremover

Kværner slapp onsdag sin siste kvartalsrapport før ekteskapet med Aker Solutions skal fullbyrdes. Selv om inntektene falt, leverer selskapet bedre marginer og resultat.
Oljeservicekonsernet Kværner blir om kort tid fusjonert med Aker Solutions, rundt 10 år etter at de to selskapene skilte lag.
Etter planen skal «nye» Aker Solutions (med Kværner) ha sin første børsdag 11. november, men før det har Kværner onsdag sluppet sin siste kvartalsrapport som selvstendig selskap.
– Det er jo klart det føles litt vemodig når prosessen nå nærmer seg slutten, det skal jeg være ærlig på. Vi har jobbet hardt i mange måneder nå for å både drive Kværner godt og forberede sammenslåingen, sier konsernsjef Karl-Petter Løken i Kværner.
Han går snart over til å bli direktør for nye energiløsninger i «nye» Aker Solutions.
– Vi er jo et helt lag i Kværner som har dratt i samme retning, men vi støtter jo fullt ut fusjonen og mener den er helt riktig. Vi blir et solid sammenslått selskap, sier Løken.
  • Omsetningen fatl fra 2,57 til 1,84 milliarder
  • Brutto driftsresultat (EBITDA) økte fra 138 til 160 millioner
  • Resultat etter skatt økte fra 71 til 104 millioner kroner.
Omsetningen og EBITDA er hentet fra Kværners tabell for «Field Development» som inkluderer omsetning i felleseide selskap og arbeid utført i partnerskap.
PS! Kværner-aksjen var ned 3,7 prosent på Oslo Børs onsdag formiddag.

Tror omsetningen faller med 1,5 mrd. i år

– I tredje kvartal har vi fullført noen prosjekter og vi har også hatt et prosjekt som har nådd en fase der vi anerkjenner margin. I tillegg har vi gjennomført aksjoner for å redusere våre overheadkostnader. I sum har dette hatt betydelig positiv innvirkning på resultatene i denne perioden», sier Karl-Petter Løken, konsernsjef i Kværner.
Kværners ordreinntak endte på 1,89 milliarder kroner i tredje kvartal, omtrent det samme som i tredje kvartal i fjor men betydelig ned fra andre kvartal.
Ordrereserven økte i tredje kvartal marginalt til 9,0 milliarder. Kværner regner med at 23 prosent eller 2,07 milliarder skal utføres i år.
Gitt at selskapet allerede har omsatte for 5,40 milliarder i år, regner man altså med en omsetning på rundt 7,47 milliarder i år – før eventuelle bonuser og tillegg.
Kværner-sjefen bekrefter overfor E24 at dette er en god prognose for selskapets omsetning i 2020.
Til sammenligning omsatte Kværner for 9,03 milliarder i fjor.

Ser fornybarmuligheter

Både Kværner og Aker Solutions har begge satset de siste årene på utvide virksomheten sin utover olje og gass, til også å inkludere alt fra ulike typer landanlegg, havvind, karbonfangst og andre vekstområder.
Kværner er involvert i Equinors nye flytende havvindpark Hywind Tampen og skal levere betongunderstellene til de 11 vindmøllene.
Denne uken ble det kjent at oljeselskapet Aker BP skal samarbeide med Aker Offshore Wind, der vindselskapet skal bygge ut vindparker som Aker BP kan kjøpe strøm fra til sine oljefelt.
– Ser dere noen kontraktsmuligheter som krystalliserer seg for dere fremover?
– Ja, det begynner å komme, men verden er jo volatil for øyeblikket. Men det er jo flere og flere prosjekter innenfor det «grønne skiftet» som modnes frem. Innen det neste året vil det bli tildelt kontrakter på en del av de områdene vi spesialiserer oss på, sier Løken.
Han trekker både frem understell til vindmøller, men også omformer plattformer (HV/DC-plattformer), samt karbonfangst som kommende muligheter for «nye» Aker Solutions.

Corona er ikke over

Kværner avlyste onsdag den planlagte fysiske kvartalspresentasjonen grunnet norske myndigheters innstramming av corona-tiltakene.
At det nok en gang ble en digital presentasjon, lot ikke Kværner-toppene gå umerket hen.
Etter at kommunikasjonsdirektør Torbjørn Andersen hadde gjort introduksjonen sin og ønsket velkommen til webcasten, utspilte denne «Grevinnen og hovmesteren»-passiaren seg – åtte uker før jul:
– Torbjørn, det ble samme prosedyre som forrige kvartal.
– Samme prosedyre som hvert kvartal, responderte Andersen.
Selv om resultatene er opp kommer selskapet også med en advarsel:
«De globale utfordringene knyttet til covid-19 øker igjen. Dette kan ha noe negativ effekt i fjerde kvartal», skriver Kværner.
– Hva frykter dere?
– Jeg vil ikke si frykt, men det handler om en usikkerhet. Vi er litt usikre på hvordan situasjonen nå vil utvikle seg fremover, sier Løken.
Han peker på at norske myndigheter nå har kommet med nye retningslinjer som næringslivet må forholde seg til, at smitten i Europa har blusset kraftig opp og at smitten kan se ut til å øke i Norge også.
– Vi ser at smittetrykket er økende og det skaper litt usikkerhet, sier Løken.

Har oppdaget 13 smittetilfeller

Kværner har så langt hatt 13 smittetilfeller på de to verftene på Stord og Verdal.
– De 13 tilfellene er i hovedsak knyttet til personer som vi leier inn og som har vært i karantene, og som ikke har sluppet til på verftet før de er friske, sier Løken.
– Men jo mer smitten brer om seg i lokalsamfunn rundt omkring jo mer uoversiktlig vil situasjonen kunne bli, fortsetter han.
– Har dere hatt noen utfordringer med vareleveranser eller kan det skje?
– Nei, det har vi ikke sett, sier Løken.
Pandemien har i år ført til at Kværner har måttet ta store grep for å sikre smittevern og tilpasse logistikken på verftene.
Kværner måtte i første kvartal både permittere ansatte og sende hjem rundt 3.000 ansatte fra ulike anlegg som følge av coronapandemien, reiserestriksjoner og andre årsaker.
Selskapet leier inn arbeidere fra en rekke land i Europa, inkludert mange fra Polen. Arbeidere som har reist til Norge har også vært en smittekilde den siste tiden.
Utover året har flere blitt hentet tilbake, men selskapet varslet i sommer at ferdigstillelsen av Njord A-plattformen, som står på verftet på Stord for en oppgradering, er utsatt fra 2020 til 2021.
Som et ledd i fusjonen med Aker Solutions og de tøffe markedsforholdene om dagen har begge selskapene tatt grep for å restrukturere seg.
Kværner melder i sin kvartalsrapport at de har gjort en avsetning på 69 millioner kroner for ansatte som har takket ja til gavepensjon.

Les mer om Kværner:

Siste nytt

Zaptec øker inntektsprognosen for 2020

Elbillader-produsenten Zaptec velger fredag ettermiddag å øke salgsprognosen for inneværende år.
«Høy salgsvekst hittil i fjerde kvartal medfører at denne guidingen er endret til 35 prosent for 2020», skriver selskapet i en melding.
Da selskapet i rapporten for tredje kvartal la frem prognoser, forventet man at inntektsveksten ville havne mellom 25 og 30 prosent i 2020.
Det fremkommer ingen informasj...Se mer

Wall Street stiger tross skuffende jobbtall

Oppgangen på børsene verden over smitter over på Wall Street, på tross av at «månedens viktigste tall» skuffet analytikerne tidligere på dagen.
Det ble skapt 245.000 jobber i USA i november, noe som var betydelig mindre enn anslagene på 460.000 nye jobber utenfor landbruket. Samtidig ble tallene fra oktober revidert noe ned.
Utviklingen i USA kommer samtidig som coronatallene aldri har vært dystre...Se mer

«Månedens viktigste tall» skuffer

Arbeidsmarkedet i USA fortsetter å bedre seg, om enn i betydelig lavere takt enn tidligere.
Det ble skapt 245.000 nye arbeidsplasser utenfor landbruket i USA forrige måned.
I oktober ble det til sammenligning skapt 610.000 jobber. Disse tallene er nedrevidert med 28.000 jobber siden de ble lagt frem første gang for en måned siden.
Det var på forhånd ventet at 460.000 nye jobber skulle bli skapt ut...Se mer

Element-aksjen opp 27 prosent etter kryptosatsing

Torsdag ble det kjent at børsskallet Element på nytt prøver seg på en kryptosatsing - og at selskapet har fått med seg investorer som Øystein Stray Spetalen, Arne Blystad, Ketil Skorstad og Kristian Lundkvist på aksjonærsiden.
Spetalen er fra før inne i Element gjennom investeringsselskapet Saga Pure, der han er dominerende eier. Men nå er han også med privat gjennom Tycoon Industrier.
Markedet jubler over nyheten o...Se mer

Oslo Børs gir Navamedic overtredelsesgebyr på 609.000 kroner

406.000 kroner av beløpet er for brudd på plikten til å offentliggjøre innsideinformasjon og 203.000 kroner er for brudd på utsteders opplysningsplikt til Oslo Børs.
Bakgrunnen for saken er at Navamedic 31. mars i år offentliggjorde inngåelsen av en distribusjonsavtale med Angelini Pharma vedrørende produktet Thermacare.
Oslo Børs mener avtaleinngåelsen var innsideinformasjon som oppstod den 17. m...Se mer

Det blytunge passasjerfallet i Norwegian fortsetter

Dagen etter nyheten om ny kriseplan slapp flyselskapet ferske trafikktall for november.
Norwegian fraktet 124.481 passasjerer i november, en nedgang på 95 prosent fra samme periode i fjor. Det går frem av trafikktall som ble lagt frem denne morgenen.
Den totale kapasiteten (ASK) var ned 96 prosent, mens passasjertrafikk en (RPK) var 98 prosent lavere.
Fyllingsgraden lå på 44,4 prosent, en reduksjon...Se mer

To styremedlemmer forlater Seadrill-styret

Styremedlem Kjell-Erik Østdahl trekker seg fra Seadrill-styret, mens Peter Sharpe ikke tok gjenvalg og er dermed også ute av styret i det kriserammede riggselskapet.
Det opplyser Seadrill i en melding etter den årlige generalforsamlingen.
I en kommentar takker styreleder Glen Ole Rødland de to for innsatsen, og sier at de har spilt en viktig rolle etter at de kom inn i styret i 2018.
Østdahl har blant annet bakgru...Se mer

Blandet på Asia-børsene: USA svartelister fire nye selskaper

Fire nye selskaper på Hong Kong-børsen er svartelistet av USA. Dette skaper et fall i det kinesiske markedet.
Fredag morgen er det ingen tydelig retning på de asiatiske børsene i morgentimene. Børsene i Kina faller derimot etter at forsvarsdepartementet i USA har satt fire ytterligere kinesiske selskaper på en svarteliste.
Kinas største databrikkeprodusent Semiconductor Manufacturing International...Se mer

Element henter 60 millioner kroner i emisjon

Element har hentet 60 millioner kroner i markedet ved å utstede 15 millioner aksjer til fire kroner stykket, ifølge en melding.
På forhånd hadde en rekke investorer tegnet seg for disse aksjene, inkludert Øystein Stray Spetalens Tycoon Industrier AS, samt Songa Capital AS, Tigerstaden AS, Middelborg AS, styremedlemmer i Harmonychain AS og styremedlemmer i Element ASA, ifølge en melding tidligere to...Se mer

Hexagon Purus henter 750 millioner – verdt seks mrd.

Hydrogenselskaper Hexagon Purus har hentet 750 millioner kroner gjennom en rettet emisjon før noteringen på Euronext Growth (tidligere Merkur Market), som etter planen skal skje 14. desember.
Selskapet har utstedt 27.472.527 nye aksjer til 27,3 kroner stykket. Det priser Hexagon Purus til 6,254 milliarder kroner etter emisjonen, ifølge en melding.
Emisjonen ble møtt med stor interesse fra eksisteren...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%