Kroneraset tiltar etter sjokkfall i oljeprisen

En uvanlig kraftig nedgang i oljeprisen senker kronekursen natt til mandag. Euroen har aldri vært dyrere for nordmenn.
Svekkelsen i kronekursen tiltok sent søndag kveld etter sjokkfall i oljeprisen. Stupet i kronen har mer enn doblet seg etter oljenyheten.
Slik utvikler kronen seg ved 08:30-tiden mandag morgen:
  • Mot euro er kronen svekket rundt 51 øre eller 5 prosent. En euro handles nå for 10,95 kroner. Aldri tidligere har det vært dyrere for nordmenn på ferie i utlandet.
  • Mot dollaren er kronen svekket rundt 31 øre eller 3,39 prosent. En dollar koster nå 9,55 kroner. Ikke siden oktober 2000 har en dollar kostet mer i norske kroner.
  • Samtidig har bildet snudd om mot svenske kroner. En svensk krone koster nå 1,02 norske kroner. Det er første gang siden 2016 at det har vært så dyrt å være norsk i nabolandet.
  • Kronen svekkes kraftig mot pundet, der svekkelsen er på 54 øre eller 4,45 prosent. Et pund koster nå 12,6 kroner.

– Treffer kronen midt i trynet

Svekkelsen kommer samtidig som det er mye usikkerhet i markedene, i forbindelse med utbruddet av coronavirus. Fredag ble det i tillegg brudd i forhandlingene mellom Opec og Russland.
Like før klokken ni mandag morgen raser oljeprisen 26,68 prosent til 33,39 dollar fatet. Det er det største fallet i oljeprisen siden gulfkrigen.
– Det har gått fra vondt til verre. Foreløpig er det ingen bunn i oljeprisene. Hvis tilbudet fortsetter å øke og det blir en priskrig, er det klart at det treffer kronen midt i trynet. Og det skjer på toppen av alt det andre, sier DNBs valutastrateg Magne Østnor til E24.

Opec-brudd

Ekspertene venter at prisen bare skal fortsette å falle. Analytikerne i norske Rystad Energy utelukket i helgen ikke et kortsiktig fall i oljeprisen til ned på 30-tallet, noe som kan ramme Equinor og andre oljeselskaper hardt.
Oljekartellet Opec med Saudi-Arabia i spissen klarte fredag ikke å bli enig med Russland om en løsning for videre produksjonskutt. Når dagens avtale går ut i slutten av måneden, står de oljeproduserende landene i teorien fritt til å pumpe så mye olje de vil.
– Nå er det bare å håpe at det etterhvert kommer til en enighet innen den tidligere kuttavtalen utløper. Det er selvsagt mulig. Dette er langt på vei forhandlingstaktikk, sier Magne Østnor.

Vil pumpe langt mer

De siste årene har oljekartellet samarbeidet med Russland om produksjonskutt for å støtte opp under oljeprisen.
Kilder i Saudi-Arabia sier til blant andre Financial Times at landet nå vil åpne kranene og pumpe langt mer. Det kan sørge for at oljeprisen holder seg lav også fremover, særlig om partene ikke kommer seg tilbake til forhandlingsbordet.
Fredag opplyste Russlands energiminister Alexander Novak sa fredag at Opec+ landene kan pumpe så mye de vil fra 1. april, ifølge Bloombergs energikorrespondent Javier Blas.
Investorene fikk en forsmak på markedsbevegelsene tidligere søndag, da børser i Midtøsten falt kraftig. Blant aksjene som ble særlig hardt rammet var oljegiganten Saudi Aramco.

Børsras i Asia

De asiatiske børsene unngår heller ikke store markedsutslag mandag morgen. Børsen i Sydney og Tokyo er ned rundt seks prosent på morgenkvisten.
I tillegg til oljeprisraset frykter investorene fortsatt utbruddet av coronavirus. Hittil har mer enn 90 land bekreftet at de har smittede i sine land. 19 land, deriblant Norge har over 100 tilfeller av smitte.
Slik ser det ut på asiatiske børser tidlig mandag morgen:
  • Nikkei 225 i Tokyo stuper 5,88 prosent
  • Hang Seng i Hongkong faller 3,50 prosent
  • Kospi i Seoul faller 3,92 prosent
  • Shanghai Composite faller 2,41 prosent
  • ASX 200 i Sydney stuper 6,22 prosent

Siste nytt

Jan Haudemann Andersen kjøper Nykode Therapeutics-aksjer for 7 mill.

Finansmann Jan Haudemann Andersen har gjennom Datum Group kjøpt 94.000 aksjer i det norske kreftselskapet Nykode Therapeutics.
Selskapet het inntil nylig Vaccibody. Jan Haudemann Andersen er styremedlem.
Handelen har en snittkurs på 74,6 kroner per aksje, ifølge en børsmelding. Det betyr i overkant av 7 millioner kroner totalt.
Datum Group eier nå 40,35 millioner aksjer i selskapet.
Rasmussengruppen, en annen av...Se mer

Aker Biomarine-sjefen kjøper aksjer for nesten to millioner

Matts Johansen, administrerende direktør i Aker Biomarine, har gjennom KMMN Invest II fredag kjøpt 45.000 aksjer i Aker Biomarine til en snittkurs på 43,88 kroner per aksje, ifølge en melding.
Samlet verdi på aksjekjøpet er 1,97 millioner kroner.
Etter transaksjonen kontrollerer Johansen, direkte og indirekte, 1.040.714 aksjer i Aker BioMarine.

Lifecare får ikke gebyr av Børsen likevel

Oslo Børs melder fredag ettermiddag at de har besluttet å oppheve et vedtak om å ilegge Lifecare et overtredelsesgebyr på 100.000 kroner for brudd for forpliktelsen om å offentliggjøre innsideinformasjon.
Den 5. oktober i fjor meldte Lifecare i en børsmelding at deres patenterte sensorteknologi hadde fått en rolle i et forskningsprosjekt som var tildelt 43 millioner kroner i EU-støtte.
«Oslo Børs mener dette utgjord...Se mer

Flyr påvirket av smitteutvikling i november

Flyselskapet Flyr melder om 60.582 reisende til 12 reisemål i november, i en pressemelding fredag morgen.
– Vi hadde en positiv vekst i ukene etter gjenåpningen av samfunnet tidligere i høst, med god etterspørsel også etter flyreiser til utlandet. Flyr har nå vært i drift siden slutten av juni, og gitt den situasjonen vi har møtt med flere nye smittebølger, så er utviklingen i fyllingsgraden som f...Se mer

Kina gir grønt lys til Boeings 737 Max-fly

De kan tas i bruk i Kina igjen fra neste år, etter månedsveis med forhandlinger mellom Beijing og Boeing.
Beskjeden førte til at Boeing-aksjen steg betraktelig. Beslutningen betyr at mer enn 100 fly som har blitt produsert de to siste årene, nå kan leveres til kinesiske selskaper.
Flymodellen ble satt på bakken i mars 2019 etter to katastrofale ulykker som til sammen kostet 346 menneskeliv.

Hovedeier Oceanwood solgte aksjer for halv milliard i Norske Skog

Det britiske hedgefondet Oceanwood, gjennom selskapet NS Norway Holding, varslet torsdag ettermiddag et stort nedsalg i Norske Skog. Oceanwood kom inn på eiersiden da Norske Skog ble restrukturert for noen år siden.
Torsdag kveld var salget fullført, ifølge en børsmelding. Oceanwood solgte 13,5 millioner aksjer, hver til en pris av 38 kroner. Det ga et samlet beløp på 513 millioner kroner. Prisen...Se mer

Fredriksen eier under 10 prosent av Seadrill

Hemen Holding, kontrollert av John Fredriksen, har torsdag solgt 115.000 aksjer i Seadrill, ifølge en børsmelding.
Etter dette eier Fredriksen 9,99 prosent av aksjene i selskapet.
Fredriksen har solgt seg ned i Seadrill over tid.
I oktober solgte Hemen seg ned til under 15 prosent eierandel, eller å ha bikket under 20 og 25 prosent i henholdsvis august og juli.
Seadrill-aksjen er ned 3,45 prosent ti...Se mer

Oslo Børs faller fra start

Hovedindeksen starter med nedgang på 0,74 prosent torsdag morgen.
I USA endte handelsdagen onsdag med markant fall, etter at det første omikronsmittetilfellet ble påvist i landet. Markedene i Asia omtalte Reuters som dempet, som følge av virususikkerheten.
Otovo stiger etter Tyskland-nyhet
Otovo-aksjen er blant de som stiger mest torsdag morgen, opp nær syv prosent. Selskapet meldte før børsåpning...Se mer

Quantafuel utvider Kristiansund-anlegg

Resirkuleringsselskapet Quantafuel melder torsdag morgen at de har fullført en sorteringslinje ved utvidelsen på resirkuleringsanlegget i Kristiansund. Dermed går utvidelsen etter planen, ifølge børsmeldingen.
Resirkuleringsanlegget i Kristiansund sorterer allerede opp til 40 tonn plast per dag, og den nye linjen anslås å sortere 20.000 tonn i året.
– Vi er veldig fornøyd med vår fremgang i Kristi...Se mer

Otovo utvider til Tyskland

Otovo starter opp i Tyskland. Selskapet er dermed aktive i syv europeiske markeder: Norge, Sverige, Frankrike, Spania, Polen, Italia og Tyskland.
Det fremgår av en melding fra selskapet torsdag.
«Solenergimarkedet for boliger i Tyskland er et av de største i Europa og forventes å være verdt mer enn to milliarder euro årlig innen 2022. Denne lanseringen befester Otovos posisjon som Europas ledende ma...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%