Kongsberg inngått avtale med Canadas forsvar til en halv mrd.

Canada bestiller enda flere fjernstyrte våpenstasjoner fra Kongsberg Gruppen. Denne gangen sikrer de seg den nyeste versjonen, som skal være klar for å motkjempe droneangrep.
Kongsberg Defence and Aerospace har inngått en kontrakt med sin mangeårige samarbeidspartner General Dynamics om leveranser av fjernstyrte våpenstasjoner i Protector-familien til den kanadiske hæren verdt 500 millioner kroner.
Ifølge børsmeldingen er avtalen inngått mellom Kongsberg Defense & Aerospace og General Dynamics Land Systems Canada. Amerikanske General Dynamics er et av verdens største forsvarskonsern.
Kongsberg Gruppen har gjennom årene levert rundt 20.000 fjernstyrte våpenstasjoner til 23 ulike land. Våpenstasjonen monteres som regel på taket til militære kjøretøy og kan kontrollere ulike type våpen mens operatøren kan sitte inne i kjøretøyet.
Dermed er personen mer beskyttes og skjermet i en kampsituasjon enn gjennom en manuelt styrt våpenstasjon.
Canada har tidligere kjøpt Kongsberg-våpenstasjoner, i 2005, 2012 og 2014. Nå har de bestilt siste generasjon av Protector-våpenstasjonen, som både er forberedt for trådløs styring og mulighet for å motkjempe mindre droner.
I tillegg skal flere typer sensorer enn før kunne kobles på.
– Denne kontrakten bekrefter Kongsbergs og Protectors sterke markedsposisjon, og fortsetter det nære samarbeidet med den kanadiske hæren og General Dynamics Land Systems Canada, sier Pål Bratlie, divisjonsdirektør i Kongsberg Defense and Aerospace.
– I denne usikre og utfordrende tid i verden er vi glade for å vinne denne kontrakten under Covid-19-pandemien. Vi har en langsiktig ordrereserve og et solid fundament for fremtiden, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defense and Aerospace i meldingen.

En årelang suksess

Protector-programmet til Kongsberg Gruppen har gitt det norske forsvars- og teknologikonsernet store inntekter i en årrekke. Det er også verdens mest populære fjernstyrte våpenstasjon.
Så langt er systemet solgt i ulike varianter til 23 land, og det er USA som er den desidert største kunden.
Rett før jul i 2015 fikk Kongsberg Gruppen nok et gjennombrudd for Protector-familien. Da ble det nemlig klart at den amerikanske hæren hadde valgt den nye MCT-30-versjonen av Protector som våpenstasjon.
Denne nye 30-millimeter stasjonen skulle brukes når amerikanerne skulle oppgradere de pansrede Stryker-kjøretøyene sine, som blant annet er stasjonert i Europa.
I desember inngikk Kongsberg Gruppen en kontrakt med det tyske forsvarets anskaffelsesmyndighet (BAAIMBw) for levering av et anti-drone system kalt C-UAS, basert på Protector RWS fjernstyrte våpenstasjon. Tyskland var det 22. landet som valgte løsningen.
Kontrakten ble vunnet i en internasjonal anbudskonkurranse, og var verdt 250 millioner kroner. Denne seneste ordren fra Canada er verdt dobbelt så mye.

Siste nytt

Kraftig kronesvekkelse etter tungt oljeprisfall

Oljeprisen dundrer ned mer enn fire prosent mandag ettermiddag, samtidig svekkes kronen bredt mot de andre store valutaene.
En euro koster nå 10,92 kroner, noe som er hele 16 øre dyrere enn før helgen. Ikke siden mai har en euro kostet mer i norske kroner enn den gjør mandag ettermiddag.
Samtidig øker prisen på en dollar med hele 22 øre til 9,30 kroner. Dette er det høyeste nivået siden juli.
For et britisk pund må nordmen...Se mer

Markant fall på Wall Street

Nikola stuper ved børsåpning etter melding om at toppsjefen forlater stillingen.
De tre hovedindeksene peker nedover ved børsåpning mandag. Nedgangen blir drevet av blant annet store fall blant de europeiske børsene.
Slik ser det ut ved 18-tiden mandag:
  • Dow Jones ned 3 prosent
  • Nasdaq Composite ned 1,71 prosent
  • S&P 500 ned 2,29 prosent
Ved 18-tiden handles et fat nordsjøolje (brent) for 41,26 dollar, og...Se mer

Bredt børsfall i Europa – bankaksjer faller kraftig etter dokumentlekkasje

De europeiske børsene faller markant mandag formiddag, der samleindeksen Stoxx 600 faller 2,22 prosent. Indeksen har i løpet av dagen hatt sitt største fall siden 30. juni, ifølge Bloomberg.
Her preger en dokumentlekkasje kalt FinCent Files bankaksjene. Lekkasjen omfatter over 2100 rapporter om mistenkelige transaksjoner som amerikanske banker har sendt til sine myndigheter. Blant varslene dukker o...Se mer

Oljeprisen på vei nedover – storm preger Mexicogolfen

Oljeprisen er på vei nedover litt etter åpningstid på Oslo Børs mandag morgen. I skrivende stund omsettes ett fat med nordsjøolje (Brent) for 42,56 dollar i spotmarkedet, ned 1,16 prosent for dagen.
Samtidig preges oljeproduksjonen i den amerikanske delen av Mexicogolfen av nok en tropisk storm. Stormen Beta er ventet å nå Texas og Louisiana mandag kveld lokal tid, melder Reuters.
Fra før har stormen Sally stan...Se mer

Reuters: Shell vil kutte 40 prosent av produksjonskostnadene

Som følge av coronakrisen ser Royal Dutch Shell seg nødt til å kutte i olje- og gassproduksjonen sin for å «omstille selskapet og fokusere mer på fornybar energi og kraftmarkeder», melder Reuters.
En anonymisert talsperson sier at Shell ønsker å kutte mellom 30 og 40 prosent av kostnadene innen oppstrøm, deres største virksomhetsområde.
– Vi har hatt en god modell, men er den riktig for fremtiden? D...Se mer

Shearwater Geoservices med seismikkontrakt i Surinam

Shearwater Geoservices, som GC Rieber eier 19 prosent av, har sikret en seismikkontrakt med Petronas’ datterselskap Petronas Suriname (PSEPBV). Det opplyser selskapet i en børsmelding mandag morgen.
Prosjektet strekker seg over fire måneder, og starter opp i årets fjerde kvartal, ifølge en børsmeldingen.
Oppdraget gjelder en 3D-seismikkundersøkelse i blokk 52 utenfor kysten av Surinam og dekker et o...Se mer

I dag: Støttepakke til reiselivet og Oljefondmeldingen

Børsene i Asia tikker nedover i morgentimene mandag, med kun Singapore-børsen i pluss. Tokyo-børsen holder stengt på grunn av en offentlig høytidsdag. Oljeprisen stiger 0,33 prosent mandag morgen til 43,20 dollar fatet.
Finansminister Jan Tore Sanner legger frem årets stortingsmelding om Statens pensjonsfond i dag. Det er ventet en debatt om forvaltningen av vår felles sparebøsse.
Regjeringen presenterer dessut...Se mer

Stort sett nedover på asiatiske børser

De asiatiske børsene er i rødt mandag morgen, med kun Singapore-børsen i pluss. Tokyo-børsen holder stengt på grunn av en offentlig høytidsdag.
Fredag stengte Wall Street med nedgang på de viktigste indeksene.
Slik ser Asia-børsene ut i 05.30-tiden mandag morgen:
  • Nikkei 225 i Tokyo holder stengt
  • Hang Seng i Hongkong ned 0,77 prosent
  • Kospi i Seoul ned 0,07 prosent
  • Shanghai Composite ned 0,43 prosent
  • Shenzhen Composite ned 0,23 pr...Se mer

USA utsetter Tiktok-forbud én uke

Forbudet vil etter planen tre i kraft søndag 27. september.
Om lag 100 millioner amerikanere kan fortsette å bruke den populære videodelingstjenesten inntil videre.
Tidligere har Trump truet med å blokkere appen, fordi den ifølge ham utgjør en sikkerhetstrussel. Restriksjonene skulle etter planen innføres med virkning fra neste uke.
Utsettelsen kommer «i lys av den siste positive utviklingen».
President Donald Trump sa sønd...Se mer

Spørsmål

Anonym: Hvilke informasjonssider er greie å følge med om man vil ha en "gjetting" på hva S&P 500 går når børsen i usa åpner?

Hanna Ghaderi:
Hei!
Mange bruker handelen i terminkontrakter, også kalt førhandelen som en indikasjon på hvor indeksene vil gå. Dette er imidlertid ikke en fasit, så flere setter sin lit til analytikere. På denne siden kan du se førhandelen på de tre toneangivende indeksene på Wall Street, og hos for eksempel CNBC kan du ofte se hva analytikere fra ulike meglerhus verden over tror like før bjellen ringer.
Takk for at du leser E24, og h...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%