Oljeaksjer til topps på rekordsterke USA-børser

De tre viktige indeksene S&P500, Dow Jones og Nasdaq steg alle til ny rekord fredag. Oljeselskapene bidro til oppgangen, etter at oljeprisen tikket oppover til 49 dollar fatet.
Oppgangen på børsene verden over smittet fredag over på Wall Street, på tross av at «månedens viktigste tall» skuffet analytikerne tidligere på dagen.
Det ble skapt 245.000 jobber i USA i november, noe som var betydelig mindre enn anslagene på 460.000 nye jobber utenfor landbruket. Samtidig ble tallene fra oktober revidert noe ned.
De skuffende tallene sammenfaller med coronatall som aldri har vært dystrere. Torsdag slo landet rekord både i antall nye smittede, coronadødsfall og sykehusinnleggelser, ifølge CNBC.
Samtidig venter markedet og resten av verden nå på en vaksine. Neste uke er det ventet at Pfizer og BioNtechs vaksine kan få hastegodkjenning i USA. Torsdag ble det meldt at det var problemer med produksjonen, men det avvises av BioNtech fredag ettermiddag, ifølge Bloomberg.
På den brede S&P500-indeksen var energi den beste sektoren, med en oppgang på 5,4 prosent, skriver CNBC. Det skjer etter at oljeprisen steg til nær 50 dollar fatet, det høyeste nivået siden tidlig i mars før coronakrisen slo inn.
Slik endte de viktigste amerikanske indeksene uken:
  • Dow Jones steg 0,83 prosent til 30.218,26 poeng
  • Nasdaq endte opp 0,7 prosent til 12.464,23 poeng
  • S&P 500 steg 0,88 prosent til 3.699,12 poeng

– Håp om en finanspolitisk pakke

Noe av årsaken til at oppgangen på børsene fortsette er håpet om at noe svakere tall i arbeidsmarkedet kan bidra til at Kongressen i USA klarer å bli enig om en ny krisepakke. Det har kommet flere forslag, men Republikanernes leder i Senatet Mitch McConnell har så langt ikke latt seg overtale, fordi han ønsker en mindre pakke enn det som har vært foreslått.
– Det var brukbar stemning i aksjemarkedet siste uke. I USA er det håp om en finanspolitisk pakke før jul, skriver Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i Nordea Asset Management i en ukesrapport fredag.
– Markedene har gått mye siste måned på en serie med sterke vaksinenyheter. Det er derfor ikke rart at en nyhetsmelding på torsdag om at Pfizer i år vil produsere færre doser enn tidligere annonsert, skapte litt uro. Det viser seg at meldingen viste til et gammelt anslag fra Pfizer. Uroen døde fort ut, skriver de.

Slik gikk enkeltaksjene

Blant enkeltaksjene som steg mye på Dow Jones-indeksen fredag er Caterpillar, en leverandør av industriutstyr som ofte ses på som en temperaturmåler for økonomien. Denne aksjen steg 4,3 prosent.
Chevron og Exxon steg begge over tre prosent etter oppgangen i oljeprisen.
Blant aksjene på S&P500 var det oljeselskapet Occidental som bidro mest positivt, med en oppgang på drøye 13 prosent. Diamondback Energy steg med 12 prosent og Marathon Oil med om lag ti prosent.
Også på Oslo Børs var oljeaksjene i føringen fredag, med en oppgang på 4,55 prosent for Equinor som var mest omsatt, og 6,82 prosent for Aker BP som var nest mest omsatt.
– Oljeprisen har tatt seg bra opp i det siste, og denne uka bidro enighet om en veldig forsiktig opptrapping av Opec-produksjonen til oppgang. Videre oppgang i oljeprisen herfra kan være begrenset, skriver Nordea Asset Management.
Neste uke holdes det siste rentemøtet i Den europeiske sentralbanken (ESB) for i år. Samtidig er brexitforhandlingene mellom Storbritannia og EU i innspurten. En avtale må landes før nyttår, da overgangsperiode etter britenes EU-exit utløper.

– Har mest å gå på

Martin Mølsæter som forvalter fondet First Generator sa fredag til E24 at oljen har mye å gå på når verdensøkonomien kommer seg. Han har tviholdt på oljeaksjene til tross for nedturen i oljeprisen og aksjekursene etter coronakrisen som slo ned i mars.
– Oljeaksjer har hengt igjen siden redusert transportbehov under lock-downs har dratt ned oljeetterspørselen. Men olje vil bli en vaksinevinner. Og oljeprisen er den råvareprisen som har mest å gå på til neste år, sier han til E24.
Mølseter hadde derfor ingen planer om å gjøre sykliske aksjer, som svinger i takt med konjunkturene i økonomien, til en mindre del av porteføljen.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 - 06:00

Siste nytt

Oljeprisen bikket under 55 dollar

Oljeprisen vendte brått nedover fra klokken 16.00 fredag ettermiddag, og har i løpet av ettermiddagen bikket under 55 dollar.
I skrivende stund, klokken 17,42, omsettes ett fat med nordsjøolje for 55,18 dollar i spotmarkedet, ned 2,16 prosent for dagen.
Nedgangen har også bidratt til å dra med seg Hovedindeksen på Oslo Børs, som avslutter dagen med et fall på 1,09 prosent.

Oslo Børs avslutter uken med markant nedgang

Etter en negativ start på dagen, utviklet børsdagens seg forholdsvis rolig, men helt i innspurten falt Børsen brått, samtidig som oljeprisen falt.
Fredag endte Hovedindeksen ned 1,09 prosent til 987,92 poeng.
Dermed endte uken med nedgang. Det er den første uken på fem uker som ender med nedgang på Oslo Børs. Samlet for uken har Hovedindeksen falt 1,32 prosent.
Oljeprisen har falt markant den siste...Se mer

Helrødt på Wall Street – Wells Fargo-aksjen raste

Wall Street snudde nedover etter en drøy time med handel fredag ettermiddag, og nedturen forsterket seg utover kvelden.
Slik stod de store indeksene da handelen stengte klokken 22 norsk tid:
  • Dow Jones ned 0,57 prosent
  • Nasdaq ned 0,87 prosent
  • S&P 500 ned 0,72 prosent
Som vanlig er det storbankene som sparker i gang resultatsesongen i USA.
JPMorgan Chase, Citigroup og Wells Fargo var blant dagens kandidat...Se mer

Storbanker faller etter resultatslipp

Resultatsesongen er i gang i USA. Investorene er ikke nådige og sender aksjene til både JP Morgan, Citigroup og Wells Fargo nedover i førhandelen.
Den hektiske resultatsesongen har satt i gang i USA fredag ettermiddag med flere av de virkelig store bankene på plakaten. Både JP Morgan & Chase, Wells Fargo og Citigroup har åpnet sine regnskapsbøker.
Resultatene til alle de tre bankene er noe bedre e...Se mer

Dof trenger mer betalingsutsettelse

Det hardt pressede offshorerederiet Dof er fortsatt ikke i mål med forhandlingene med kreditorene om en større restrukturering av milliardgjelden.
Derfor søker selskapet nå ytterligere forlengelse av den såkalte stillstandsperioden, en utsettelse av betalinger av renter og avdrag, frem til 31. mars.
Det fremgår i en børsmelding fredag formiddag, der det har bedt Nordic Trustee om å kalle inn til et...Se mer

Awilco LNG øyner sterkere resultater i 2021

Awilco LNG har inngått en charterkontrakt på to til tre måneder for båten «WilPride», ifølge en melding.
Rederiet venter bruttoinntekter fra arbeidet på mellom 10,3 og 14,3 millioner dollar, fremgår det.
Selskapet melder også om at det venter sterkere resultater i 2021 - i takt med det knallsterke markedet for frakt av LNG om dagen:

Toppsjef Kenneth Hamnes i Arcus slutter

Kenneth Hamnes har fredag sagt opp stillingen som sjef for brennevinsprodusenten Arcus, ifølge en børsmelding.
Han vil fortsette i stillingen ut januar og begynner deretter i en ny stilling som toppsjef i Kavli Holding, fremgår det.
Finansdirektør Sigmund Toth tar over sjefsstolen i Arcus midlertidig fra 1. februar.
Stein Erik Hagen er største aksjonær i Arcus.

Pareto venter dobling av utbyttet til Fredriksen-rederi

Markedet for frakt av LNG (flytende naturgass) er knallsterkt om dagen.
Skipenes inntjening i spotmarkedet er skyhøy og befrakterne byr store summer for de få skipene som er tilgjengelig.
Situasjonen har fått Pareto Securities til å jekke opp kursmålet på John Fredriksens Flex LNG til 119 kroner. Tidligere var kursmålet 90 kroner.
Shippingaksjen handles til 87 kroner på Oslo Børs fredag. Oppgangen i...Se mer

Norwegian-aksjen faller igjen på Oslo Børs

Norwegian faller på Oslo Børs fredag formiddag, etter nedgang også dagen før, da det kriserammede flyselskapet meldte at det dropper langdistanse og fokuserer på Norden.
Aksjen er ned 6,47 prosent til 68,28 kroner per aksje. Torsdag falt kursen 5,19 prosent til 70 kroner. Kursen er rasert siden coronakrisen. Børsverdien er på 2,7 milliarder kroner, ifølge tall fra Infront.
Norwegian-aksjen har gått fra...Se mer

DNB: Redningen av Borr er fortsatt hovedmålet

DNB jobber nå aktivt sammen med Borr Drilling for å redde det kriserammede selskapet, slik at man unngår alternativer som å dele opp og selge selskapet.
Å komme i mål med en restrukturering av Tor Olav Trøims kriserammede riggselskap Borr Drilling er fortsatt DNBs primære mål, og banken jobber aktivt med selskapet for å nå dette målet.
Det sier direktør for Ocean Industries Jan Ole Huseby i DNB i en...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%