IMF: – Stigende boligpriser og høy gjeld utgjør risiko

IMF advarer om at stigende boligpriser og høy gjeld i husholdningene utgjør en risiko for utviklingen i norsk økonomi, og anbefaler å videreføre boliglånsforskriften.
Torsdag formiddag ble finansminister Siv Jensen overlevert Det internasjonale valutafondet (IMF) sin uttalelse om norsk økonomi og økonomisk politikk.
Ved fremleggelsen la leder av IMFs delegasjon Jacques Miniane vekt på at norsk økonomi er inne i en god oppgang, men advarte samtidig om at stigende boligpriser og høy gjeld i husholdningene utgjør en risiko for utviklingen i norsk økonomi. De anbefaler å videreføre tiltakene for å begrense risikoen i det finansielle systemet gjennom blant annet boliglånsforskriften.
Miniane påpekte at oljefondet er stort og at mange nordmenn har en oppfatning om at Norge har råd til nesten hva som helst.
– Det er ikke helt riktig, sa han, og påpekte at befolkningen i Norge eldes og at andelen pensjonister øker.
Aldring i befolkningen og lavere vekst i arbeidsproduktiviteten vil virke dempende på den økonomiske veksten fremover og legge press på offentlige finanser, påpekte han, og argumenterte for at en fremover bør konsolidere bruken av oljeinntekter og normalisere pengepolitikken.

Deler IMFs syn

– Jeg merker meg at IMF ønsker regjeringens innsats for å heve effektiviteten i offentlig sektor velkommen, samtidig som de i likhet med regjeringen peker på at innsatsen for å opprettholde høy yrkesdeltagelse må styrkes fremover, sier finansministeren.
Videre sier hun at hun deler IMF-delegasjonens syn på at høy gjeld i husholdningene utgjør en risiko for den finansielle stabiliteten.
– Regjeringen har innført en rekke tiltak for å redusere denne risikoen. Vi tar også med oss IMFs betraktninger når vi senere i måneden legger frem vår vurdering av boliglånsforskriften, sier Jensen.
IMF-delegasjonen anslår at BNP vil vokse med om lag 2,5 prosent i år og neste år og anser økonomien for å være nær full sysselsetting. Den ekspansive politikken som ble ført i møte med oljeprisfallet og det påfølgende tilbakeslaget i norsk økonomi, har bidratt til oppgangen, men bør nå avløses av en strammere politikk av hensyn til konkurranseutsatt industri.

Vil ha utløpsdato for boliglånsforskriften

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) mener IMFs vurdering av det norske boligmarkedet er mer balansert og innsiktsfull enn tidligere år.
– IMF uttrykker bekymring for gjeldsveksten i husholdningene og de høye boligprisene, spesielt i Oslo-regionen, og anbefaler en videreføring av boliglånsforskriften og da helst i en permanent form, sier NEF-sjef Carl O. Geving.
– Vi deler også IMFs råd om å videreføre boliglånsforskriften, men mener at den bør ha en utløpsdato to år fram i tid da permanente regler vil være for inngripende under mer normale omstendigheter, legger han til.

Les også:

Siste nytt

Boeings nye 777X har testet vingene for første gang

Boeing har startet testflygingen av sin nye modell 777X, som tok av på sin aller første tur lørdag.
Flyet tok av fra Everett utenfor Seattle i Washington klokken 10.09 lokal tid, etter at sterk vind tvang selskapet til å utsette turen to ganger tidligere denne uken, melder Reuters. Flyvningen skal ta mellom tre og fem timer.
Ifølge selskapet gjenstår det fremdeles noen måneder med testing og sertifi...Se mer

Mnuchin om å kommentere dollaren: Har lært en lekse

USAs finansminister Steven Mnuchin sier han har fått seg en lærepenge om hvordan han skal kommentere utviklingen til den amerikanske valutaen, skriver Reuters.
Under et arrangement hos tenketanken Chatham House i London lørdag, pekte finansministeren på en tale han holdt ved World Economic Forum i Davos tilbake i 2018.
Da sa Mnuchin at en svakere dollar er bra for USA, noe som fikk fart i valutaen p...Se mer

H&M stenger 13 butikker i Kina etter virusutbrudd

Den svenske kleskjeden har i likhet med Ikea, Starbucks og McDonalds stengt sine butikker nær den kinesiske byen Wuhan.
Den svenske kleskjeden H&M har stengt flere butikker i Kina som følge av utbruddet av coronaviruset. Flesteparten ligger i Wuhan, en kinesisk storby i Hubei-provinsen, der utbruddet trolig startet.
Det melder svenske SvD Næringsliv.
– Vi har for tiden stengt 13 butikker i regionen,...Se mer

Starbucks stenger alle kafeer i Kina-provins

Kaffekjeden Starbucks stenger alle sine utsalgssteder i provinsen Hubei i Kina, ifølge Reuters. Kafeene skal holde stengt i en hel uke under feiringen av kinesisk nyttår som begynner i helgen.
Utbruddet av det dødelige coronaviruset begynte i Hubei-provinsen.
Starbucks sier stengingen er gjort for å ivareta helsen til deres ansatte og kunder. Det kom frem i en post på det kinesiske nettstedet Weib...Se mer

Reuters: Boeings ulykkesfly kan få USA-klarering før sommeren

Det amerikanske luftfartstilsynet (FAA) kan godkjenne at 737 Max-flyene, som ble satt på bakken i mars, kan komme i luften i USA før midten av 2020.
Det melder Reuters, som skal være informert om samtalene mellom luftfartsmyndighetene og amerikanske flyselskap.
Boeing varslet før jul at flyene ville bli godkjent allerede i januar. Siden har flyprodusenten stengt ned produksjonen av modellen.
Selskapet meldte tirsdag denne...Se mer

Wall Street snudde ned etter bekreftet coronatilfelle i USA

Markedet sender de amerikanske børsene og oljeprisen rett ned etter nyheter om viruset som først ble oppdaget i Kina. Den viktige S&P 500-indeksen endte ned 0,91 prosent.
Wall Street-indeksene steg ved åpning fredag, men snudde siden i negativt terreng etter at et nytt tilfelle av coronaviruset ble bekreftet i USA.
Tidligere er coronaviruset påvist hos en mann i 30-årene. Viruset er også påvist i...Se mer

Analytikerne venter resultathopp for Apple

Teknologiganten Apple legger tirsdag neste uke frem tallene for sitt regnskapsmessige første kvartal.
Da venter analytikerne at selskapet, som nå er verdt dobbelt så mye som for et år siden, vil presentere vekst i både inntjening og omsetning, ifølge analysebyrået Factset, gjengitt av Marketwatch.
  • Resultatet per aksje er ventet å lande på 4,54 dollar per aksje, opp fra 4,18 dollar per aksje i samme...Se mer

Baker Hughes: Færre aktive olje- og gassrigger i USA

Antallet aktive oljerigger i USA steg med tre denne uken og ligger nå på 676 stykker.
Antallet aktive gassrigger gikk ned med fem til 115, slik at det totale antallet aktive rigger i USA nå er på 794, ned fra 796 forrige uke.
Det viser ferske tall fra oljeserviceselskapet Baker Hughes, ifølge Finwire.
Oljeprisen (brent spot) er ned to prosent fredag kveld til 60,7 dollar fatet.

Visma økte resultatet med 24,3 prosent i fjerde kvartal

Visma, som tilbyr programvare og IT-tjenester, leverte en omsetningsvekst på hele 22 prosent i fjerde kvartal, drevet av blant annet en sterk vekst i skybaserte tjenester.
Det fremkommer fra kvartalsresultatet som ble publisert fredag.
Selskapet fikk et justert driftsresultat (EBITDA) på 1.149 milliarder i fjerde kvartal, noe som er en vekst på 24,3 prosent.
For hele 2019 endte det justerte drifts...Se mer

Analytiker spår 25 prosent oppside i Apple-aksjen

Teknologigigantens aksje klatret kraftig gjennom fjoråret og har fortsatt i samme retning siden årsskiftet.
Toppen er riktignok på ingen måte nådd, ifølge Wedbush-analytiker Dan Ives.
Han har nå jekket opp kursmålet sitt på Apple til 400 dollar per aksje, tilsvarende en oppside på 25 prosent fra fredagens nivå på 320 dollar per aksje, skriver Marketwatch.
Han påpeker blant annet at etterspørselen et...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%