Chevron-avtale kan gi norsk gassgjennombrudd i Australia

Aker Solutions leverte verdens første system for gasskompresjon undervann til Equinor i 2015. Nå ser det ut til at systemet kan bli solgt til utlandet for første gang.
Saken oppdateres..
Aker Solutions-aksjen ble tirsdag formiddag pauset i noen få minutter i påvente av en melding fra selskapet.
Klokken 10:25 tikket børsmeldingen inn der selskapet melder at de har vunnet en såkalt FEED-kontrakt med den amerikanske olje- og gassgiganten Chevron.
Kontrakten innebærer at Aker Solutions skal gjøre en forhåndsstudie og innledende ingeniørarbeid for å vurdere muligheten for et anlegg for gasskompresjon på Chevrons Jansz-Io-felt utenfor kysten av Australia.
Da handelen ble åpnet igjen steg aksjen over fire prosent på Oslo Børs.
Denne kontakten garanterer ikke at prosjektet blir en realitet, men det tar prosjektet et langt steg nærmere. Hvis Chevron bestiller anlegget vil det bli første gangen et slikt anlegg installeres i verden. Det første anlegget står på Åsgard-feltet til Equinor i Norge.
Både gass- og oljefelt opplever at produksjonen faller over tid hvis man ikke gjør tiltak. En av måtene man kan gjøre det på er å bruke trykk, og det er her kompresjonsteknologien kommer inn. Den kan nemlig opprettholde trykket etterhvert som det naturlige trykket i reservoaret avtar.
I Aker Solutions anser man kontrakten som en stor seier, selv om man altså ikke har sikret seg den endelige kontrakten for å levere et slikt system. Det er det Chevron som til slutt vil avgjøre.
For det norske oljeservicekonsernet er det en stor seier fordi prosjektet trolig vil bli første gangen man leverer et slikt system utenfor Norge og fordi kunden er Chevron.
Aker Solutions har hatt kontrakter med den amerikanske olje- og gassgiganten før, men Chevron er ikke blant Aker Solutions største kunder. Det kan det bli en endring på nå.
E24 har vært i kontakt med Aker Solutions for å spørre når det eventuelt kan bli aktuelt med en leveranse, men selskapet henviser til Chevron som kunde.
Gitt tidshorisontene som pleier å gjelde i oljenæringen kan det drøye til neste år før det avklares om Chevron går for systemet og bestiller fra Aker Solutions.

Banebrytende teknologi på norsk sokkel

Det var i desember 2010 at Aker Solutions kunne melde at de hadde vunnet en kontrakt med Equinor (da Statoil) for verdens første subsea-system for gasskompresjon. Kontrakten var på 3,4 milliarder kroner og systemet ble levert i 2015.
Siden den gang har Aker Solutions videreutviklet teknologien og gjort den lettere og enklere.
– Aker Solutions har jobbet tett med partnerne MAN Energy Solutions og ABB for å redusere størrelsen og kostnaden ved kompresjonssystemet. Vi er glade for å kunne jobbe med Chevron Austrlia med vår kompressorteknologi for å øke utvinninggen i Jansz-Io-feltet, sier Araujo.

Siste nytt

Kredittbyrået Equifax betaler 6 milliarder i forlik

Kredittbyrået Equifax har kommet til enighet med amerikanske myndigheter om å betale 700 millioner dollar, tilsvarende 6 milliarder kroner i forlik etter hackerangrepet i september 2017.
Av den totale summen vil 175 millioner dollar bli betalt ut til de amerikanske statene. I tillegg vil 425 millioner dollar bli brukt til å betale erstatning til kunder som er rammet, melder statsadvokaten i New Yor...Se mer

Halliburton stiger i førhandelen etter sterkt resultat

Oljeservicegiganten Halliburton leverer mandag ettermiddag et justert resultat på 35 cent per aksje, mot forventningen på 30 cent per aksje, ifølge Factsec, skriver Marketwatch.
Det sterke resultatet sender aksjen opp 1,15 prosent i førhandelen.
Selskapets samlede omsetning havnet på 5,9 milliarder dollar i andre kvartal, en oppgang på tre prosent sammenlignet med samme periode året før.
Samtidig varsler selskapet at...Se mer

Tek-giganten Tencent skal samarbeide med Pokemon

Teknologigiganten Tencent, en kjempe innen sosiale medier, spill og underholdning i Kina, vil samarbeide med Pokemon Company om utviklingen av et nytt spill.
Det er Tencent-eide Timi Studio som vil arbeide med den japanske spillkjempen, ifølge Reuters.
Detaljene rundt det nye spillet er ikke kjent.

Skaper bioenergiselskap med Bunge i Brasil

Oljekjempen BP har sammen med matvareselskapet Bunge besluttet å inngå en joint venture for å skape et nytt bioenergiselskap i Brasil. Det kommer frem i en melding fra de to selskapene.
Bunge mottar 775 millioner dollar, tilsvarende 6,6 milliarder kroner i forbindelse med det nye samarbeidet.
Det nye bioenergiselskapet skal eies 50–50 av de to selskapene og skal gå under navnet BP Bunge Bioenergia...Se mer

Forvalter laster opp i Nel igjen etter stort nedsalg

Delphi Norge kjøper seg opp i Nel igjen etter at de kvittet seg med halvparten av sine aksjer i investorfavoritten den 12. juni, etter eksplosjonen ved et av selskapets hydrogenstasjoner.
Da halverte fondet beholdningen sin på 6.091.000 aksjer.
Men ferske aksjonærlister viser at forvalteren er på kjøpersiden igjen - Delphi hamstret 455.505 aksjer i forrige uke for over 3 millioner kroner, og klatr...Se mer

Oljeprishopp bidrar til oppgang på Oslo Børs

På tross av nedgang i Asia natt til mandag, har Oslo Børs levert forholdsvis godt på morgenen. Et solid hopp i oljeprisen har blant annet bidratt til oppgangen.
Hovedindeksen er ved lunsjtider opp 0,38 prosent til 866,51 poeng.
Oslo Børs er nå inne i sommerens stilleste uke. I snitt handles det for 2,44 milliarder kroner daglig denne uken, ned fra 2,62 milliarder kroner som er snittet for forrige...Se mer

Slår seg selv konkurs etter oljeraffineri-brann - igjen

Philadelphia Energy Solutions (PES) søkte om konkursbeskyttelse søndag, etter brannen som rammet et av selskapets oljeraffinerier for én måned siden.
Det var den 21. juni at et av USAs eldste oljeraffinerier, driftet siden 1866, sto i full brann etter flere svært kraftige eksplosjoner midt på natten lokal tid.
Anlegget ble svært skadet under brannen, og selskapet har slitt siden raffineriet ikke h...Se mer

Emas vil sette selskapet under rettslig kontroll

Emas Offshore skriver i en børsmelding at styret har sendt en søknad til en domstol i Singapore om å sette selskapet under rettslig kontroll, eller «judicial management».
Det vil innebære en restrukturering av gjelden i selskapet, der en uavhengig part blir utnevnt til å ta kontroll over selskapets drift og eiendeler i et forsøk på å stabilisere selskapet.
Emas skriver i børsmeldingen at de sendte s...Se mer

Oljeprisen hopper etter ytterligere uro i Midtøsten

Uken starter svært godt for oljeprisen som nå nærmer seg 64 dollar fatet. Det skjer etter en ny eskalering av situasjonen i Midtøsten.
Utviklingen kommer etter at 17 amerikanske CIA-agenter angivelig skal ha blitt arrestert for spionasje i Iran. Det skriver blant andre det iranske nyhetsbyrået Fars News og nyhetsbyrået AFP, ifølge VG.
Samtidig preges markedet av at oljeproduksjonen ved Sharara-felt...Se mer

Flat utvikling fra start for de europeiske børsene

Det er en forsiktig start på uken for de europeiske børsene mandag. Flertallet av børsene stiger ved 09.30-tiden svakt.
Ukens største makroøkonomiske hendelse er ventet å bli rentemøte i ESB torsdag. Konsensus venter at sentralbanken vil åpne for et rentekutt i september, samtidig som DNB Markets tror rentekuttet kan komme allerede på møtet denne uken.
Slik er utviklingen på de europeiske børsene:...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%