Chevron-avtale kan gi norsk gassgjennombrudd i Australia

Aker Solutions leverte verdens første system for gasskompresjon undervann til Equinor i 2015. Nå ser det ut til at systemet kan bli solgt til utlandet for første gang.
Saken oppdateres..
Aker Solutions-aksjen ble tirsdag formiddag pauset i noen få minutter i påvente av en melding fra selskapet.
Klokken 10:25 tikket børsmeldingen inn der selskapet melder at de har vunnet en såkalt FEED-kontrakt med den amerikanske olje- og gassgiganten Chevron.
Kontrakten innebærer at Aker Solutions skal gjøre en forhåndsstudie og innledende ingeniørarbeid for å vurdere muligheten for et anlegg for gasskompresjon på Chevrons Jansz-Io-felt utenfor kysten av Australia.
Da handelen ble åpnet igjen steg aksjen over fire prosent på Oslo Børs.
Denne kontakten garanterer ikke at prosjektet blir en realitet, men det tar prosjektet et langt steg nærmere. Hvis Chevron bestiller anlegget vil det bli første gangen et slikt anlegg installeres i verden. Det første anlegget står på Åsgard-feltet til Equinor i Norge.
Både gass- og oljefelt opplever at produksjonen faller over tid hvis man ikke gjør tiltak. En av måtene man kan gjøre det på er å bruke trykk, og det er her kompresjonsteknologien kommer inn. Den kan nemlig opprettholde trykket etterhvert som det naturlige trykket i reservoaret avtar.
I Aker Solutions anser man kontrakten som en stor seier, selv om man altså ikke har sikret seg den endelige kontrakten for å levere et slikt system. Det er det Chevron som til slutt vil avgjøre.
For det norske oljeservicekonsernet er det en stor seier fordi prosjektet trolig vil bli første gangen man leverer et slikt system utenfor Norge og fordi kunden er Chevron.
Aker Solutions har hatt kontrakter med den amerikanske olje- og gassgiganten før, men Chevron er ikke blant Aker Solutions største kunder. Det kan det bli en endring på nå.
E24 har vært i kontakt med Aker Solutions for å spørre når det eventuelt kan bli aktuelt med en leveranse, men selskapet henviser til Chevron som kunde.
Gitt tidshorisontene som pleier å gjelde i oljenæringen kan det drøye til neste år før det avklares om Chevron går for systemet og bestiller fra Aker Solutions.

Banebrytende teknologi på norsk sokkel

Det var i desember 2010 at Aker Solutions kunne melde at de hadde vunnet en kontrakt med Equinor (da Statoil) for verdens første subsea-system for gasskompresjon. Kontrakten var på 3,4 milliarder kroner og systemet ble levert i 2015.
Siden den gang har Aker Solutions videreutviklet teknologien og gjort den lettere og enklere.
– Aker Solutions har jobbet tett med partnerne MAN Energy Solutions og ABB for å redusere størrelsen og kostnaden ved kompresjonssystemet. Vi er glade for å kunne jobbe med Chevron Austrlia med vår kompressorteknologi for å øke utvinninggen i Jansz-Io-feltet, sier Araujo.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 - 06:00

Siste nytt

Comeback for Wall Street etter tung mandag

Børsene på Wall Street falt tungt mandag, etter annonseringen av at Google, Intel, Broadcom og Qualcomm kutter samarbeidet med Huawei.
Tirsdag har imidlertid børsene hentet igjen noe av det tapte, etter at det sent mandag kveld ble kjent at forbudet utsettes i 90 dager. Både Google og de berørte databrikkeprodusentene, som falt tungt mandag, har steget noe på børsene.
Ved stenging så børsene slik ut...Se mer

Wall Street fortsetter opp etter store svingninger

Annonseringen av at Google, Intel, Broadcom og Qualcomm kutter samarbeidet med Huawei i lys av USAs svartelistingen av det kinesiske selskapet, ble fulgt av fall på Wall Street mandag.
Tirsdag har imidlertid børsene hentet seg inn igjen utover dagen, etter at det sent mandag kveld ble kjent at forbudet utsettes i 90 dager. Både Google og de berørte databrikkeprodusentene, som falt tungt mandag, er...Se mer

Skrekkscenario: Tesla-aksjen fra 97 til 10 dollar

Den amerikanske storbanken Morgan Stanleys nye prognoser sier at aksjekursen til Tesla kan falle med nesten 90 prosent, skriver Fox News.
– Etterspørsel ligger i kjernen av problemet. Tesla har vokst for mye i forhold til kortsiktig etterspørsel, skriver analytiker Nick Jonas i et notat om den amerikanske elbilprodusenten.
Analytikerne i banken trekker frem Kina som et marked hvor Tesla kan slite...Se mer

Oppgang på Hydro-dominert Oslo Børs

Børsen startet dagen i pluss, og har hatt en svakt positiv utvikling gjennom dagen. Ved stengetid var Hovedindeksen opp 0,53 prosent til 889,76 poeng.
Med en betydelig oppgang og Børsens nest høyeste omsetning, har Norsk Hydro dominert handelsdagen.
Hydro-aksjen steg 5,62 prosent etter nyheten om at selskapet får starte prosessen med å gjenoppta full produksjon på Alunorte-anlegget i Brasil.
Nedstengingen har imidlertid r...Se mer

RMV-selskap med verdens største bestilling av hydrogendrevne tog

Det tyske transportselskapet RMVs ordre til franske Alstom på 27 tog er verdt 500 millioner euro (4,9 milliarder kroner), opplyser Alstom i en pressemelding. De nye togene fra den franske produsenten skal erstatte dieseldrevne tog i Taunus-regionen i Tyskland fra 2022.
I kontrakten ligger også leveranser av hydrogen til brenselcellene for de neste 25 årene.
– Bestillingen på 27 fartøy er et fyrtår...Se mer

North Energy tapte mindre i første kvartal

North Energy endte med et resultat etter skatt på minus 2,8 millioner kroner i årets første kvartal, en bedring fra minus 25,3 millioner kroner i samme periode i fjor.
Det kommer frem av rapporten som ble lagt frem tirsdag.
Selskapet opplyser at resultatet i hovedsak består av en nettogevinst fra investeringaktiviteter på 1,9 millioner kroner, og tynget av driftsutgifter på 6,3 millioner kroner.
Egenkapitalen var ved utgangen...Se mer

Amerikanske chip-produsenter får ansatt færre kinesere

Produsenter av chipper til datamaskiner, som Intel og Qualcomm, ansetter færre kinesiske arbeidstagere, skriver Wall Street Journal.
Årsaken skal være at myndighetene gir færre arbeidstillatelser og bruker lengre tid på behandling av søknader. Ifølge WSJs kilder struper dette tilgangen på talenter bransjen har stort behov for, da Kina er landet amerikanske chip-produsenter henter klart mest utenla...Se mer

Historisk bunn for Deutsche-aksjen før generalforsamling

Minst tre store investorer i Deutsche Bank ønsker at styreleder Paul Achleitner trer av. Det skriver Reuters, som viser til anonyme kilder.
Investorene skal være misfornøyd med Achleiters snuoperasjon i banken, som leverte sitt første overskudd på fire år i fjor.
Deutsche Bank-aksjen falt til sitt laveste nivå noensinne tirsdag, ifølge Reuters. Onsdag falt den til en ny bunn, men har like før klokke...Se mer

Wall Street slår tilbake etter tung mandag for tek

Etter en mandag preget av USAs Huawei-forbud og et teknologiledet fall på Wall Street, peker pilene nå opp igjen.
Det skjer etter at det sent mandag kveld ble kjent at forbudet utsettes i 90 dager. De berørte databrikkeprodusentene, som falt tungt mandag, er også på vei opp.
Slik åpner de toneangivende indeksene tirsdag:
  • S&P 500 opp 0,55 prosent
  • Dow Jones opp 0,50 prosent
  • Nasdaq Composite opp 0,77 pros...Se mer

WSJ: Amerikanske myndigheter tror fugl forårsaket styrt

I en artikkel fra Wall Street Journal går det frem at amerikanske luftfartsmyndigheter tror at flystyrten i Etiopia i mars i år kan ha skjedd som følge av at Boeing 737 Max-flyet krasjet med en fugl.
Avisen baserer seg på anonyme kilder i både industrien og hos myndighetene.
Styrten i Etiopia har likhetstrekk med en ulykke i Indonesia, der et styringssystem i flyet bidro til at det styrtet i havet...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%