Fed signaliserer uendret rente til 2021: – Et godt tegn

Den amerikanske sentralbanken holder som ventet renten i ro, og signaliserer ingen endring før 2021. – Det er et godt tegn, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Wealth Management.
På forhånd var det bred enighet blant økonomer om at USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), ville holde renten uendret etter årets siste rentemøte.
Det såkalte dot-plotet, som viser hvordan rentesetterne ser for seg utviklingen fremover, signaliseres det ingen endring i 2020, og én renteheving i henholdsvis 2021 og 2022.
Feds tone er optimistisk.
– Komiteen anser at den nåværende pengepolitikken er passende for å støtte en vedvarende økning i den økonomiske aktiviteten, sterke arbeidsmarkedsforhold og inflasjon nær inflasjonsmålet på 2 prosent, skriver Fed i en uttalelse.
Den amerikanske sentralbanken har kuttet renten tre ganger tidligere i år, sist ved oktobermøtet da renteintervallet ble satt til 1,5–1,75 prosent.

– Et godt tegn

– Det mest oppsiktsvekkende er prognosen Fed-medlemmene har for neste år. Det er et veldig stort flertall som går for uendret rente neste år, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Wealth Management til E24.
– Dette forsterker signalet om at Fed er på hold, og at de ser for seg uendret rente lenge, legger han til.
– Er det et godt tegn eller et dårlig tegn at Fed-medlemmene venter uendret rente i så lang tid?
– Det er et godt tegn. Det tyder på at vurderingen er at det er bra vekst i økonomien, og at man tåler bra vekst og lav arbeidsledighet uten at det blir prispress, sier Bruce.
– Flere Fed-medlemmer påpeker at det er bra at ledigheten er så lav og at marginale grupper har bedre lønnsutvikling, uten at det har økt lønns- og prispresset. Bekymringen fra andre medlemmer er faren for finansielle ubalanser, som for høy gjeldsoppbygging. Men flertallet virker fornøyd med situasjonen vi er i nå, legger han til.

Sterkt arbeidsmarked

Bankens kutt i juli var det første siden finanskriseåret 2008. Så fulgte sentralbanksjef Jerome Powell opp med et nytt kutt i september og enda et kutt i oktober. Samtidig signaliserte Powell tydelig at det ikke var sannsynlig med ytterligere rentekutt i tiden fremover.
Fed sier nå at informasjonen de har mottatt siden gang indikerer et fortsatt sterkt arbeidsmarked og at den økonomiske aktiviteten har steget i en moderat takt.
– Er det overraskende at de venter uendret rente hele neste år?
– De var mer samstemte om uendret rente enn det jeg hadde ventet, og enn det vi så sist. Nå har de satt ned rentene som en reaksjon på svakere vekst, særlig i industrien, og usikkerhet om handelskrigen. Nå vil de se an effekten av det, sier Bruce.
– De venter uendret rente frem til 2021, tror du det holder stikk?
– Det tror jeg godt kan holde stikk. Så langt er signalet at du skal tro på svakere økonomi for at det skal komme noe kutt, sier Bruce.

Skapt 20 millioner jobber

Ifølge Reuters har den amerikanske økonomien skapt mer enn 20 millioner nye jobber siden landet kom ut av den økonomiske nedgangen (resesjonen) i 2009, og arbeidsledigheten på 3,5 prosent er nær de laveste nivåene på 50 år.
USAs vekst var på 2,9 prosent i 2018, og det er ventet en noe lavere vekst på 2,5 prosent i år fordi effekten av Trumps skattekutt begynner å avta, og veksten globalt har bremset, blant annet etter at USA og Kina har pålagt toll på hverandres varer.
Fed gjør ingen endringer i prognosene for økonomisk vekst, og venter en takt på 2 prosent i fjerde kvartal neste år.

Inflasjon under målet

Én av bekymringene for den amerikanske sentralbanken er om prisveksten skulle avta videre.
Fed styrer etter den såkalte PCE-deflatoren som mål på prisveksten, og har som mål at denne skal ligge nær 2 prosent på årsbasis.
De siste tallene fra oktober viste en inflasjon på 1,6 prosent.
Skulle inflasjonen i USA falle videre, til nivåer som i eurosonen hvor den ligger på rundt én prosent, eller Japan hvor inflasjonen ligger på 0,2 prosent, vil det kunne føre til at sentralbanken vil kutte renten igjen for å øke aktiviteten i økonomien og inflasjonen.
En stor frykt for sentralbanker er at prisstigningen skal falle til under null. Fallende priser vil ofte dempe folks forbruk, fordi de utsetter kjøp i påvente av enda lavere priser. Dette kan gi en negativ spiral for veksten i et land.

Siste nytt

USA utsetter Tiktok-forbud én uke

Forbudet vil etter planen tre i kraft søndag 27. september.
Om lag 100 millioner amerikanere kan fortsette å bruke den populære videodelingstjenesten inntil videre.
Tidligere har Trump truet med å blokkere appen, fordi den ifølge ham utgjør en sikkerhetstrussel. Restriksjonene skulle etter planen innføres med virkning fra neste uke.
Utsettelsen kommer «i lys av den siste positive utviklingen».
President Donald Trump sa sønd...Se mer

Spørsmål

Anonym: Hvilke informasjonssider er greie å følge med om man vil ha en "gjetting" på hva S&P 500 går når børsen i usa åpner?

Hanna Ghaderi:
Hei!
Mange bruker handelen i terminkontrakter, også kalt førhandelen som en indikasjon på hvor indeksene vil gå. Dette er imidlertid ikke en fasit, så flere setter sin lit til analytikere. På denne siden kan du se førhandelen på de tre toneangivende indeksene på Wall Street, og hos for eksempel CNBC kan du ofte se hva analytikere fra ulike meglerhus verden over tror like før bjellen ringer.
Takk for at du leser E24, og h...Se mer

Spørsmål

Anonym: Lenge siden dere har kommentert Baltic Dry Indeksen. Var ikke dette hver dag tidligere ?

Hanna Ghaderi:
Hei!
Tidligere har vi skrevet om tørrlastindeksen hver dag, og etterstreber fortsatt å gjøre det. Til tider er det andre saker i nyhetsbildet som får høyere prioritering, men vi tar med oss din tilbakemelding videre.
Takk for at du leser E24, og ha en fortsatt fin lørdag videre.

Fall på Wall Street

Wall Street ble torsdag preget av en markant nedgang etter fall i teknologiaksjer, og omstridte meldinger rundt vaksineslipp.
Fredagen startet positivt for de tre hovedindeksene, men et par timer etter børsåpning snudde pilene nedover.
Slik ser det ut ved stengetid:
  • Dow Jones ned 0,88 prosent
  • Nasdaq Composite falt 1,07 prosent
  • S&P 500 er ned 1,12 prosent
Flere av teknologiaksjene så en oppgang ved åpni...Se mer

Flat dag på Oslo Børs: Quantafuel fortsatte oppgangen

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,03 prosent fredag.
Avfallshåndteringsselskapet Quantafuel fortsetter ferden oppover og landet opp 7,66 prosent til kurs 71,7 kroner. Dermed har det en markedsverdi på ni milliarder kroner.
Salmon Evolution steg også betydlig på sin første handelsdag som nynotert på Merkur Markets.
Torsdag endte Hovedindeksen flatt med 0,03 prosent opp ved stengetid. På vinnerl...Se mer

Ice har signert en ny nasjonal roamingavtale med Telia Norge

Den ferske avtalen vil erstatte den nåværende avtalen mellom de to partene som utløper 31. mars 2021. Nå varer avtalen til 31. desember 2023, med en opsjon på forlengelser på ett år to ganger.
Det fremgår i en børsmelding fredag ettermiddag.
Avtalen vil senke Ices roamingkostnader betydelig, ifølge selskapet.
– Avalen er veldig viktig for å bedre vår lønnsomhet og øke vår ebitda-margin fremover, ut...Se mer

Karsten Kallevig blir Nicolai Tangens høyre hånd

Oljefondets eiendomssjef går ut av ledergruppen og blir spesialrådgiver for Tangen.
Kallevig skal nå ha fokus på unoterte investeringer, skriver Oljefondet i en melding.
Kallevig har de siste ti årene bygget opp eiendomsporteføljen og -organisasjonen i sine roller som investeringsdirektør for eiendom i Norges Bank Investment Management og som sjef for Norges Bank Real Estate Management.
– Jeg er glad for å få Karsten...Se mer

Swedbank involvert i ny etterforskning i Sverige

Det svenske finanstilsynet undersøker mistanker om markedsmisbruk i forbindelse med hvitvaskingssaken.
Banken har fått beskjed fra svenske Finansinspektionen at den er under ny etterforskning, går det frem av en melding. Denne gangen er det etter mistanker om markedsmisbruk.
Granskingen omfatter perioden fra 20. september 2018 til februar 2019 og gjelder offentliggjøring av innsideinformasjon og f...Se mer

Asia-børsene trosset tek-nedgang på Wall Street

I Asia var de fleste børsene i pluss fredag, med Shanghai-børsen opp over to prosent.
Oslo Børs er i minus fredag formiddag og det er blandet på de europeiske børsene.
Fallende teknologiaksjer, flere som søkte ledighetstrygd og forvirring om vaksineutviklingen ga en markant nedgang på Wall Street torsdag.
Slik så det ut på de viktigste børsene i Asia og Australia fredag:
  • Nikkei 225 i Tokyo opp 0,18 pr...Se mer

Børsfersk lakseoppdretter i siget

Salmon Evolution har sin første handelsdag på Oslo Børs som nyeste notering på Merkur Markets fredag.
Aksjen, som bærer navnet SALME ME, er den mest omsatte på Børsen i tidlig handel med over 74 millioner transaksjoner en snau halvtime inn i fredagen.
Prisen for selskapets aksje er på vei opp fra noteringskursen 5 kroner til 7,8 klokken halv ti.

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%