Oljefondet med stor Kina-satsing: - Ventet å øke mye

Oljefondet har økt aksjeinvesteringene i Kina kraftig til over 200 milliarder kroner, og trolig vil det øke. Nå jobber fondet med en egen Kina-strategi.
Den kinesiske nettgiganten Tencent er Oljefondets største aksjepost i Kina.
Fra 2016 til 2017 mer enn doblet Oljefondet sitt eierskap i Tencent til 33 milliarder kroner, og fondets eierandel på 1,58 prosent i Tencent steg til å bli den niende største av Oljefondets over 9.000 aksjeposter.
Året før var ikke Tencent inne på fondets Topp 20-liste.
Blant fondets kinesiske aksjeposter finner vi også en aksjepost på syv milliarder kroner i netthandelsselskapet Alibaba.
Til sammen eier fondet 34 kinesiske aksjeposter som hver er på over én milliard kroner, inkludert eierskap i selskaper som Baidu, Brilliance China Automotive, Geely og en rekke banker og forsikringsselskap.
Bare det siste året har Oljefondets kinesiske aksjebeholdninger økt fra 127 milliarder kroner til 202 milliarder kroner, ifølge selskapets oppdaterte beholdningslister fra utgangen av 2017.

– Samler trådene

Fondets kinesiske aksjer er spredt på flere ulike børser, for kinesiske selskaper kan være notert både i Kina samt i Singapore, Hongkong og enkelte tilfeller også i New York.
Mange kinesiske selskaper er i tillegg registrert på Cayman Islands.
Nå er alle fondets kinesiske eierskap samlet under Kina-paraplyen i beholdningslistene, også inkludert selskaper som er notert i andre markeder, eller som for eksempel er registrert på Cayman Islands.
Fondet forsøker å samle tankene og lage én felles strategi for Kina, som er et viktig marked, sier direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management.
– Det betyr at vi forsøker å samle alle trådene, alle mandatene, alle investeringsstrategiene mer under én, samlet Kina-strategi, sier Slyngstad til E24.
– Det er nødvendig, både fordi det er betydelige investeringer, men også fordi det er ventet å øke mye i årene som kommer, sier han.

Får øke kvotene

For rundt tre år siden fikk Oljefondet mulighet fra kinesiske myndigheter til å øke sine aksjekvoter.
Tidligere kunne ikke fondet eie mer enn noen få milliarder kroner i kinesiske aksjer. Ifølge Slyngstad har Kina nå åpnet døren på vidt gap for statsfond som Oljefondet til å kjøpe mer.
– Vi har fått et kinesisk selskap, Tencent, på topp-ti-listen vår. Det er jo enormt store investeringer som har kommet der, sier han.
– Det har vært litt forskjellig klassifisering fordi de har vært notert på børser rundt omkring. Investeringene våre i lukkede jurisdiksjoner som Cayman Islands er jo stort sett kinesiske selskaper. Internettselskapene er jo alle det, sier han.

Utfordrende selskapsstyring

Slyngstad sier at fondet må jobbe med sin Kina-strategi både på grunn av størrelsen på det kinesiske aksjemarkedet og svingningene på børsene.
I tillegg er Kina en økonomi hvor staten har sterk påvirkningskraft, noe som kan gi spesielle utfordringer.
– En del av disse statseide selskapene ser ofte ut til å ha som mandat ikke bare å tjene penger, men også å passe inn i de store samfunnsspørsmålene. Da må man tenke litt gjennom hva vi hensiktsmessig kan være eiere av og ikke kan være eiere av, og vi må tenke på selskapsstyring og våre krav til «corporate governance» og hvilke selskap som passer inn. Så det er en hel rekke problemstillinger bak Kina-strategien vår, sier Slyngstad.
Oljefondet feiret nylig tiårsjubileum for sitt kontor i Shanghai, og har ifølge Slyngstad fem ansatte som sitter og handler aksjer i Kina.
– Det vi jo vet er at det kinesiske aksjemarkedet allerede er verdens nest største, og at vi må ha en eller annen strategi for hvordan vi skal håndtere det, sa Slyngstad da han tirsdag la frem fondets årlige rapport om avkastning og risiko.
– Vi tenker veldig på hvordan det egentlig er vi skal innrette dette, sa han.

Oljefondets ti største Kina-aksjer (2017):

Tencent Holdings Ltd, teknologi: 33,95 mrd. kroner
China Construction Bank Corp, finans: 9,61 mrd. kroner
Ping An Insurance Group Co of China Ltd, finans: 7,73 mrd. kroner
Industrial & Commercial Bank of China Ltd, finans: 7,51 mrd. kroner
Alibaba Group Holding Ltd, konsumenttjenester, 7,07 mrd. kroner
China Mobile Ltd, telekom: 4,77 mrd. kroner
Geely Automobile Holdings Ltd, konsumenttjenester: 4,75 mrd. kroner
China Pacific Insurance Group Co Ltd, finans, 3,60 mrd. kroner
Baidu Inc, teknologi: 3,46 mrd. kroner
Bank of China Ltd, finans: 3,32 mrd. kroner
Kilde: nbim.no

Mer om Oljefondets milliarder:

Siste nytt

Kraftig kronesvekkelse etter tungt oljeprisfall

Oljeprisen dundrer ned mer enn fire prosent mandag ettermiddag, samtidig svekkes kronen bredt mot de andre store valutaene.
En euro koster nå 10,92 kroner, noe som er hele 16 øre dyrere enn før helgen. Ikke siden mai har en euro kostet mer i norske kroner enn den gjør mandag ettermiddag.
Samtidig øker prisen på en dollar med hele 22 øre til 9,30 kroner. Dette er det høyeste nivået siden juli.
For et britisk pund må nordmen...Se mer

Markant fall på Wall Street

Nikola stuper ved børsåpning etter melding om at toppsjefen forlater stillingen.
De tre hovedindeksene peker nedover ved børsåpning mandag. Nedgangen blir drevet av blant annet store fall blant de europeiske børsene.
Slik ser det ut ved 18-tiden mandag:
  • Dow Jones ned 3 prosent
  • Nasdaq Composite ned 1,71 prosent
  • S&P 500 ned 2,29 prosent
Ved 18-tiden handles et fat nordsjøolje (brent) for 41,26 dollar, og...Se mer

Bredt børsfall i Europa – bankaksjer faller kraftig etter dokumentlekkasje

De europeiske børsene faller markant mandag formiddag, der samleindeksen Stoxx 600 faller 2,22 prosent. Indeksen har i løpet av dagen hatt sitt største fall siden 30. juni, ifølge Bloomberg.
Her preger en dokumentlekkasje kalt FinCent Files bankaksjene. Lekkasjen omfatter over 2100 rapporter om mistenkelige transaksjoner som amerikanske banker har sendt til sine myndigheter. Blant varslene dukker o...Se mer

Oljeprisen på vei nedover – storm preger Mexicogolfen

Oljeprisen er på vei nedover litt etter åpningstid på Oslo Børs mandag morgen. I skrivende stund omsettes ett fat med nordsjøolje (Brent) for 42,56 dollar i spotmarkedet, ned 1,16 prosent for dagen.
Samtidig preges oljeproduksjonen i den amerikanske delen av Mexicogolfen av nok en tropisk storm. Stormen Beta er ventet å nå Texas og Louisiana mandag kveld lokal tid, melder Reuters.
Fra før har stormen Sally stan...Se mer

Reuters: Shell vil kutte 40 prosent av produksjonskostnadene

Som følge av coronakrisen ser Royal Dutch Shell seg nødt til å kutte i olje- og gassproduksjonen sin for å «omstille selskapet og fokusere mer på fornybar energi og kraftmarkeder», melder Reuters.
En anonymisert talsperson sier at Shell ønsker å kutte mellom 30 og 40 prosent av kostnadene innen oppstrøm, deres største virksomhetsområde.
– Vi har hatt en god modell, men er den riktig for fremtiden? D...Se mer

Shearwater Geoservices med seismikkontrakt i Surinam

Shearwater Geoservices, som GC Rieber eier 19 prosent av, har sikret en seismikkontrakt med Petronas’ datterselskap Petronas Suriname (PSEPBV). Det opplyser selskapet i en børsmelding mandag morgen.
Prosjektet strekker seg over fire måneder, og starter opp i årets fjerde kvartal, ifølge en børsmeldingen.
Oppdraget gjelder en 3D-seismikkundersøkelse i blokk 52 utenfor kysten av Surinam og dekker et o...Se mer

I dag: Støttepakke til reiselivet og Oljefondmeldingen

Børsene i Asia tikker nedover i morgentimene mandag, med kun Singapore-børsen i pluss. Tokyo-børsen holder stengt på grunn av en offentlig høytidsdag. Oljeprisen stiger 0,33 prosent mandag morgen til 43,20 dollar fatet.
Finansminister Jan Tore Sanner legger frem årets stortingsmelding om Statens pensjonsfond i dag. Det er ventet en debatt om forvaltningen av vår felles sparebøsse.
Regjeringen presenterer dessut...Se mer

Stort sett nedover på asiatiske børser

De asiatiske børsene er i rødt mandag morgen, med kun Singapore-børsen i pluss. Tokyo-børsen holder stengt på grunn av en offentlig høytidsdag.
Fredag stengte Wall Street med nedgang på de viktigste indeksene.
Slik ser Asia-børsene ut i 05.30-tiden mandag morgen:
  • Nikkei 225 i Tokyo holder stengt
  • Hang Seng i Hongkong ned 0,77 prosent
  • Kospi i Seoul ned 0,07 prosent
  • Shanghai Composite ned 0,43 prosent
  • Shenzhen Composite ned 0,23 pr...Se mer

USA utsetter Tiktok-forbud én uke

Forbudet vil etter planen tre i kraft søndag 27. september.
Om lag 100 millioner amerikanere kan fortsette å bruke den populære videodelingstjenesten inntil videre.
Tidligere har Trump truet med å blokkere appen, fordi den ifølge ham utgjør en sikkerhetstrussel. Restriksjonene skulle etter planen innføres med virkning fra neste uke.
Utsettelsen kommer «i lys av den siste positive utviklingen».
President Donald Trump sa sønd...Se mer

Spørsmål

Anonym: Hvilke informasjonssider er greie å følge med om man vil ha en "gjetting" på hva S&P 500 går når børsen i usa åpner?

Hanna Ghaderi:
Hei!
Mange bruker handelen i terminkontrakter, også kalt førhandelen som en indikasjon på hvor indeksene vil gå. Dette er imidlertid ikke en fasit, så flere setter sin lit til analytikere. På denne siden kan du se førhandelen på de tre toneangivende indeksene på Wall Street, og hos for eksempel CNBC kan du ofte se hva analytikere fra ulike meglerhus verden over tror like før bjellen ringer.
Takk for at du leser E24, og h...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%