Aker Horizons med fornybarkjøp

Akers grønne satsing er nå også klar for å gå på børs.
Kjell Inge Røkke-konsernet Akers datterselskap, Aker Horizons, kjøper 75 prosent av Mainstream Renewable Power, ifølge en melding.
Transaksjonen verdsetter egenkapitalen i Mainstream til 900 millioner euro, eller rundt 9,3 milliarder kroner, på 100 prosent basis.
Selskapet driver med fornybar energi innenfor vindkraft til land og havs samt solenergi.

– Del av vår langsiktige strategi

Transaksjonen vil gi Aker Horizons en portefølje av prosjekter i drift og under konstruksjon på omtrent 1,4 gigawatt, en prosjektutviklingsportefølje på rundt 10 gigawatt, samt 10 gigawatt med identifiserte prosjektmuligheter.
- Aker har gjort en større endring det siste året, tatt en stilling innen fornybar energiproduksjon, grønne teknologier, digitalisering og andre megatrender som har sett en akselererende strøm av ressurser og kapital, ikke bare i Aker, men i de globale markeder. Dette steget er en del av vår langsiktige strategi for verdiskapning, og for å posisjonere Aker Horizons for betydelig og bærekraftig vekst innen det fornybare energimarkedet, sier konsernsjef i Aker og styreleder i Aker Horizons, Øyvind Eriksen.
Aker-aksjen stiger nær åtte prosent til kurs 665 kroner tirsdag formiddag.
Transaksjonen er forventet å bli gjennomført i andre kvartal 2021, og er betinget av ordinære forbehold, inkludert myndighetsgodkjenning så vel som godkjenning fra Mainstreams kreditorer, fremgår det.
Ifølge meldingen er Aker Horizons ambisjon å utvikle selskaper med en total kapasitet på 10 GW og fjerne tilsvarende 25 millioner tonn CO2 pr år innen 2025.
- Gjennom oppkjøpet av Mainstream vil Aker Horizon få en plattform for å fremme sine ambisjoner innen fornybar energi og posisjonere seg i et voksende marked for hybridprosjekter, sier administrerende direktør Kristian Røkke i Aker Horizons.

Røkke blir styremedlem

Av presentasjonsmaterialet fremgår det at Aker har en ambisjon om å børsnotere Mainstream innen de neste tre årene. Videre skrives det at Mainstream planlegger å bringe 5,5 GW med fornybar energieiendeler globalt til finansiell gjennomføring innen 2023.
- Vi er glade for å ha en så høyt respektert virksomhet som Aker Horizons ombord, noe som gjør at Mainstream kan akselerere sine vekstplaner for å levere en global portefølje av vind- og soleiendeler, sier konsernsjef Mary Quaney i Mainstream Renewable Power.
Eksisterende aksjonærer, ledet av gründer og styreleder Dr. Eddie O'Connor, vil reinvestere og beholde 25 prosent av eierskapet, fremgår det. O'Connor vil fortsette som styreleder i Mainstream etter transaksjonen, mens Kjell Inge Røkke, Øyvind Eriksen og Kristian Røkke vil bli styremedlemmer.
Inkludert i transaksjonen følger det en «earn-out payment» på opptil 100 millioner euro i 2023, som er betinget av at visse kriterier og milepæler blir møtt.
Som del av transaksjonen vil også Aker Horizon ta en 50 prosent eierandel i superleder-selskapet SuperNode.

Vil på børs

Samtidig fremgår det at Aker Horizons planlegger en børsnotering på markedsplassen Euronext Growth i nærmeste fremtid.
Deretter er planen å overføre aksjene til Oslo Børs innen 12 måneder.
Meglerhusene ABG Sundal Collier, DNB Markets, Nordea og Pareto Securites er hyret inn i forbindelse med den potensielle børsnoteringen.

Siste nytt

OKEA: Driftsinntekter på 1,33 mrd. kroner i andre kvartal

Okea hadde driftsinntekter på 1.332 millioner kroner i andre kvartal 2022, mot 1.513 millioner kroner i første kvartal 2022.
Det fremgår av en kvartalsoppdatering fra selskapet onsdag.
Selskapet hadde en nettoproduksjon på 16.039 fat oljeekvivalenter pr. dag i andre kvartal 2022, mot 14.908 fat oljeekvivalenter pr. dag i første kvartal 2022.
Nettoproduksjonen i kvartalet fordelte seg på 10.888 fat ol...Se mer

Flex LNG jekker opp guidingen etter nye kontrakter

Flex LNG endrer selskapets guiding etter de nye time charter-avtalene for «Flex Rainbow», «Flex Enterprise» og «Flex Amber».
Det fremgår av en melding fra selskapet onsdag.
Selskapet ser nå en omsetning på 85 millioner dollar i andre kvartal 2022, mot tidligere 80 millioner dollar. I tredje kvartal 2022 venter selskapet en omsetning på 90 millioner dollar, mot tidligere 82-92 millioner dollar, og i...Se mer

Fall på Asia-børsene tross Wall Street-oppgang

Børsene i Asia og Stillehavsregionen falt i morgentimene onsdag, til tross for at Wall Street hentet inn det meste av tapene sine ved stenging tirsdag kveld, etter å ha falt ved åpning.
Slik ser det ut rundt klokken 6.45 onsdag morgen:
  • Nikkei 225 i Tokyo faller 1,14 prosent
  • Kospi i Seoul faller 1,0 prosent
  • Shanghai Composite faller 1,34 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore faller 0,12 prosent
  • ASX 200 i Sydney stiger 0,17 p...Se mer

Nordic Nanovector avslutter studie – varsler restrukturering

Lymfekreftselskapet har besluttet å avslutte Paradigme-studien, som har vært selskapets hovedstudie. Det bekrefter selskapet i en melding tirsdag kveld.
Det skjer etter at selskapet i juni meldte at styret hadde besluttet å ta en omfattende gjennomgang av studien, da for få pasienter var blitt rekruttert.
Et uavhengig ekspertpanel som siden har sett på saken har rapportert at effektivitetsdata fra...Se mer

Spørsmål

Rskjelvik: Dårlig med svar her. Hvor er "knappen" man aktiverer sanntid igjen?

Camilla Knudsen:
Hei, beklager det, men det skal komme opp en blå boks øverst på siden med aktivering av sanntidskurser. Tror dessverre dette er noe som må gjøres en gang i måneden. Meld gjerne fra igjen hvis du ikke får det til.
Håper du får en fin sommerdag!

Kepler Cheuvreux tar opp dekning på Tomra

Kepler Cheuvreux tar opp dekning på Tomra med en kjøpsanbefaling og et kursmål på 225 kroner. De spår at Tomras årlige vekst i 2021–2024 vil være 11 prosent for omsetning og 13 prosent for ebita, ifølge en oppdatering tirsdag.
Meglerhuset mener at antall flasker og bokser som samles inn årlig av Tomra-maskinene er den viktigste verdifaktoren på mellomlang sikt.
– Vi forventer at dette tallet vil øke...Se mer

Pareto tar opp dekning og sier kjøp

Pareto Securities gjenopptar dekning av PGS-aksjen med kursmål på 12 kroner og kjøpsanbefaling.
Det fremgår av en oppdatering tirsdag.
«Med økende overbevisning om en flerårig oppgangsperiode og skipseiere, som ventes å ta en stor andel i verdiskapningen fremover, ser fremtiden lysere ut for PGS. Kombinert med kapitalinnhentingen i år har selskapet også gjenvunnet kontroll over balansen, selv om det...Se mer

Oppgraderer Aker Solutions til Kjøp

Arctic Securities oppgraderer sin anbefaling på Aker Solutions til kjøp fra hold. Kursmålet holdes uendret på 35 kroner.
Det fremgår av en oppdatering tirsdag.
«Mens vi forventer stabile marginer, bør en høyere ordreinngang på kvartalsbasis adressere noen av bekymringene som dukket opp etter førstekvartalsrapporten», heter det i oppdateringen.
Samtidig noterer meglerhuset at vi nærmer oss andre halvd...Se mer

Norcod utvider produksjonskapasiteten med ny lokasjon i Nordland

Torskeoppdretteren Norcod AS har fått tillatelse til å etablere et nytt produksjonsanlegg i Nesna, Nordland. Det skriver selskapet i en børsmelding.
Det nye produksjonsanlegget vil ha en maksimalt tillatt biomasse på 3600 tonn. Anlegget skal etter planen settes i drift i første halvdel av 2023.

Kryptobørs sikrer e-pengelisens

Norwegian Block Exchange har fått e-pengelisens fra finanstilsynet.
«En e-pengelisens gjør det mulig for NBX å tilby produkter og tjenester som i dag er forbeholdt tradisjonelle finansforetak. Lisensen gjør det også lettere å samarbeide med andre selskap i finanssektoren», skriver NBX i en melding.
Før de kan starte opp den konsesjonspliktige virksomheten må selskapet sende inn dokumentasjon knytte...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%