Aker Horizons med fornybarkjøp

Akers grønne satsing er nå også klar for å gå på børs.
Kjell Inge Røkke-konsernet Akers datterselskap, Aker Horizons, kjøper 75 prosent av Mainstream Renewable Power, ifølge en melding.
Transaksjonen verdsetter egenkapitalen i Mainstream til 900 millioner euro, eller rundt 9,3 milliarder kroner, på 100 prosent basis.
Selskapet driver med fornybar energi innenfor vindkraft til land og havs samt solenergi.

– Del av vår langsiktige strategi

Transaksjonen vil gi Aker Horizons en portefølje av prosjekter i drift og under konstruksjon på omtrent 1,4 gigawatt, en prosjektutviklingsportefølje på rundt 10 gigawatt, samt 10 gigawatt med identifiserte prosjektmuligheter.
- Aker har gjort en større endring det siste året, tatt en stilling innen fornybar energiproduksjon, grønne teknologier, digitalisering og andre megatrender som har sett en akselererende strøm av ressurser og kapital, ikke bare i Aker, men i de globale markeder. Dette steget er en del av vår langsiktige strategi for verdiskapning, og for å posisjonere Aker Horizons for betydelig og bærekraftig vekst innen det fornybare energimarkedet, sier konsernsjef i Aker og styreleder i Aker Horizons, Øyvind Eriksen.
Aker-aksjen stiger nær åtte prosent til kurs 665 kroner tirsdag formiddag.
Transaksjonen er forventet å bli gjennomført i andre kvartal 2021, og er betinget av ordinære forbehold, inkludert myndighetsgodkjenning så vel som godkjenning fra Mainstreams kreditorer, fremgår det.
Ifølge meldingen er Aker Horizons ambisjon å utvikle selskaper med en total kapasitet på 10 GW og fjerne tilsvarende 25 millioner tonn CO2 pr år innen 2025.
- Gjennom oppkjøpet av Mainstream vil Aker Horizon få en plattform for å fremme sine ambisjoner innen fornybar energi og posisjonere seg i et voksende marked for hybridprosjekter, sier administrerende direktør Kristian Røkke i Aker Horizons.

Røkke blir styremedlem

Av presentasjonsmaterialet fremgår det at Aker har en ambisjon om å børsnotere Mainstream innen de neste tre årene. Videre skrives det at Mainstream planlegger å bringe 5,5 GW med fornybar energieiendeler globalt til finansiell gjennomføring innen 2023.
- Vi er glade for å ha en så høyt respektert virksomhet som Aker Horizons ombord, noe som gjør at Mainstream kan akselerere sine vekstplaner for å levere en global portefølje av vind- og soleiendeler, sier konsernsjef Mary Quaney i Mainstream Renewable Power.
Eksisterende aksjonærer, ledet av gründer og styreleder Dr. Eddie O'Connor, vil reinvestere og beholde 25 prosent av eierskapet, fremgår det. O'Connor vil fortsette som styreleder i Mainstream etter transaksjonen, mens Kjell Inge Røkke, Øyvind Eriksen og Kristian Røkke vil bli styremedlemmer.
Inkludert i transaksjonen følger det en «earn-out payment» på opptil 100 millioner euro i 2023, som er betinget av at visse kriterier og milepæler blir møtt.
Som del av transaksjonen vil også Aker Horizon ta en 50 prosent eierandel i superleder-selskapet SuperNode.

Vil på børs

Samtidig fremgår det at Aker Horizons planlegger en børsnotering på markedsplassen Euronext Growth i nærmeste fremtid.
Deretter er planen å overføre aksjene til Oslo Børs innen 12 måneder.
Meglerhusene ABG Sundal Collier, DNB Markets, Nordea og Pareto Securites er hyret inn i forbindelse med den potensielle børsnoteringen.

Siste nytt

Aker Biomarine-sjefen kjøper aksjer for nesten to millioner

Matts Johansen, administrerende direktør i Aker Biomarine, har gjennom KMMN Invest II fredag kjøpt 45.000 aksjer i Aker Biomarine til en snittkurs på 43,88 kroner per aksje, ifølge en melding.
Samlet verdi på aksjekjøpet er 1,97 millioner kroner.
Etter transaksjonen kontrollerer Johansen, direkte og indirekte, 1.040.714 aksjer i Aker BioMarine.

Lifecare får ikke gebyr av Børsen likevel

Oslo Børs melder fredag ettermiddag at de har besluttet å oppheve et vedtak om å ilegge Lifecare et overtredelsesgebyr på 100.000 kroner for brudd for forpliktelsen om å offentliggjøre innsideinformasjon.
Den 5. oktober i fjor meldte Lifecare i en børsmelding at deres patenterte sensorteknologi hadde fått en rolle i et forskningsprosjekt som var tildelt 43 millioner kroner i EU-støtte.
«Oslo Børs mener dette utgjord...Se mer

Flyr påvirket av smitteutvikling i november

Flyselskapet Flyr melder om 60.582 reisende til 12 reisemål i november, i en pressemelding fredag morgen.
– Vi hadde en positiv vekst i ukene etter gjenåpningen av samfunnet tidligere i høst, med god etterspørsel også etter flyreiser til utlandet. Flyr har nå vært i drift siden slutten av juni, og gitt den situasjonen vi har møtt med flere nye smittebølger, så er utviklingen i fyllingsgraden som f...Se mer

Kina gir grønt lys til Boeings 737 Max-fly

De kan tas i bruk i Kina igjen fra neste år, etter månedsveis med forhandlinger mellom Beijing og Boeing.
Beskjeden førte til at Boeing-aksjen steg betraktelig. Beslutningen betyr at mer enn 100 fly som har blitt produsert de to siste årene, nå kan leveres til kinesiske selskaper.
Flymodellen ble satt på bakken i mars 2019 etter to katastrofale ulykker som til sammen kostet 346 menneskeliv.

Hovedeier Oceanwood solgte aksjer for halv milliard i Norske Skog

Det britiske hedgefondet Oceanwood, gjennom selskapet NS Norway Holding, varslet torsdag ettermiddag et stort nedsalg i Norske Skog. Oceanwood kom inn på eiersiden da Norske Skog ble restrukturert for noen år siden.
Torsdag kveld var salget fullført, ifølge en børsmelding. Oceanwood solgte 13,5 millioner aksjer, hver til en pris av 38 kroner. Det ga et samlet beløp på 513 millioner kroner. Prisen...Se mer

Fredriksen eier under 10 prosent av Seadrill

Hemen Holding, kontrollert av John Fredriksen, har torsdag solgt 115.000 aksjer i Seadrill, ifølge en børsmelding.
Etter dette eier Fredriksen 9,99 prosent av aksjene i selskapet.
Fredriksen har solgt seg ned i Seadrill over tid.
I oktober solgte Hemen seg ned til under 15 prosent eierandel, eller å ha bikket under 20 og 25 prosent i henholdsvis august og juli.
Seadrill-aksjen er ned 3,45 prosent ti...Se mer

Oslo Børs faller fra start

Hovedindeksen starter med nedgang på 0,74 prosent torsdag morgen.
I USA endte handelsdagen onsdag med markant fall, etter at det første omikronsmittetilfellet ble påvist i landet. Markedene i Asia omtalte Reuters som dempet, som følge av virususikkerheten.
Otovo stiger etter Tyskland-nyhet
Otovo-aksjen er blant de som stiger mest torsdag morgen, opp nær syv prosent. Selskapet meldte før børsåpning...Se mer

Quantafuel utvider Kristiansund-anlegg

Resirkuleringsselskapet Quantafuel melder torsdag morgen at de har fullført en sorteringslinje ved utvidelsen på resirkuleringsanlegget i Kristiansund. Dermed går utvidelsen etter planen, ifølge børsmeldingen.
Resirkuleringsanlegget i Kristiansund sorterer allerede opp til 40 tonn plast per dag, og den nye linjen anslås å sortere 20.000 tonn i året.
– Vi er veldig fornøyd med vår fremgang i Kristi...Se mer

Otovo utvider til Tyskland

Otovo starter opp i Tyskland. Selskapet er dermed aktive i syv europeiske markeder: Norge, Sverige, Frankrike, Spania, Polen, Italia og Tyskland.
Det fremgår av en melding fra selskapet torsdag.
«Solenergimarkedet for boliger i Tyskland er et av de største i Europa og forventes å være verdt mer enn to milliarder euro årlig innen 2022. Denne lanseringen befester Otovos posisjon som Europas ledende ma...Se mer

Elop økte underskuddet

Elop fikk et driftsresultat på -18,2 millioner kroner i tredje kvartal 2021, ned fra -4,7 millioner i samme periode året før.
Det fremgår av selskapets kvartalsrapport torsdag.
Resultat før skatt var -18,5 millioner kroner i perioden, mens på samme tid i fjor var det minus 4,8 millioner.
Omsetningen i kvartalet var 4,1 millioner.

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%