Nytt prospekt verdsetter Saudi Aramco til 15.000 milliarder

Saudi-Arabia sikter på en vurdering på mellom 1.600 og 1.700 milliarder dollar for den statlige oljegiganten Saudi Aramco, som skal på børs.
Det fremkommer av det nyeste prospektet som ble sluppet søndag. Landet har planlagt å legge ut 1,5 prosent av de utestående aksjene til salg på børsen.
Prisen tilsvarer mellom 14.500 og 15.400 milliarder norske kroner. Til sammenlikning viser det uoffisielle telleverket til Norges Bank at Oljefondet er verdt i overkant av 10.000 milliarder kroner.
Det har hersket stor uenighet om verdsettelsen av den statlige oljegiganten. Ulike analytikere har verdsatt selskapet til alt fra 1.200 til 2.300 milliarder dollar, ifølge nyhetskanalen CNBC.
Verdsettelsen av Saudi Aramco vil i så fall bli lavere enn det landets kronprins Mohammed bin Salman tidligere har signalisert, ifølge Bloomberg. Han har tidligere uttalt at verdien kunne være hele 2.000 milliarder dollar.
Nyhetsbyrået AFP skriver at tilretteleggerne priser oljegiganten til mellom 30 til 32 riyal, noe som tilsvarer rundt åtte amerikanske dollar eller 76 norske kroner.
Det er ventet at børsnoteringen vil gi Saudi-Arabia hele 24 milliarder dollar i statskassen, som vil gå rett inn i landets nye oljefond.

Trolig verdens største

Noteringen av Saudi Aramco blir trolig verdens største børsnotering, og vil dermed slå den kinesiske teknologigiganten Alibaba som debuterte på Wall Street i 2014.
Børsnoteringen skal etter planen skje i desember, men den statlige oljegiganten har utsatt noteringen en rekke ganger. Arbeidet ble først påbegynt for over tre år siden.
Mer enn 20 banker er involvert i noteringen, deriblant de amerikanske investeringsbankene Goldman Sachs og JP Morgan.
Nettoresultatet til Saudi Aramco endte på 111,1 milliarder dollar i fjor - eller rundt 1.000 milliarder norske kroner. Det er for øvrig mer enn det Apple, Exxon Mobil og Google (Alphabet) dro inn til sammen.
Til sammenlikning hadde norske Equinor et resultat på drøyt 153 milliarder kroner i 2018.
Flere kilder har sagt til Financial Times at Saudi-Arabia «presser» eller «tvinger» rike lokale familier for å delta i børsnoteringen.
Saudi Aramco har ikke kommentert saken, men en talsperson fra saudiarabiske myndigheter sier til den britiske avisen at anklagene er grunnløse.
Det norske oljefondet har sagt nei til å delta i børsnoteringen.
Grunnen er at regjeringen satte aksjeinvesteringer i fremvoksende markeder, som Saudi-Arabia, på pause, i påvente av nye vurderinger av blant annet den politiske risikoen i flere av markedene.
I et eget brev til regjeringen i august viser Oljefondet til at det er nedsatt et utvalg som skal vurdere de etiske retningslinjene til fondet. Fondet har blant annet fått kritikk fra Amnesty for å øke investeringene i landet med ni milliarder kroner, på grunn av landets brudd på menneskerettigheter.

Stor reform

Saudi-Arabia er fortsatt svært avhengig av olje, noe landets mektige kronprins Mohammed bin Salman har lovet å gjøre noe med.
Kronprinsen har lansert reformplanen «Vision 2030», som skal trygge økonomien i landet.
En del av strategien skal være å fremme en privatisering av landet, samt fokusere på andre næringer landet kan hente inntekter fra. Kronprinsen håper på å skape flere hundre tusen nye jobber i privat sektor.
Det statlige budsjettunderskuddet endte på 136 milliarder riyal, tilsvarende rundt 330 milliarder kroner, i fjor. Det er ventet at det vil ligge på omkring samme nivå i 2019 også, ifølge Reuters.

Siste nytt

Nedgang i kinesisk eksport for fjerde måned på rad

Kinas eksport hadde en nedgang på 1,1 prosent i november i år sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge tall fra kinesiske myndigheter som ble offentliggjort søndag. Det er den fjerde måneden på rad med svekket eksport.
På forhånd var det ventet en økning på 1 prosent, ifølge Reuters.
Importen økte imidlertid med 0,3 prosent, mot et ventet fall på 1,8 prosent. November var første måned med importv...Se mer

Ericsson inngår forlik på 9 mrd. med amerikanske myndigheter

Telekomselskapet Ericsson har inngått et forlik med amerikanske myndigheter etter anklager om korrupsjon og bestikkelser. Det skriver Department of Justice i en pressemelding sent fredag kveld.
Forliket innebærer at Ericsson betaler 1,06 milliarder dollar, tilsvarende 9,67 milliarder kroner i bøter og andre kostnader.
– I dag har den svenske telekomgiganten Ericsson erkjent flere år lange kampanje...Se mer

Sterke jobbtall bidro til god avslutning på uken for Wall Street

Sterke jobbtall sørget for en fin avslutning på Wall Street-uken, men ferden dit var lang og humpete.
Etter de sterke sysselsettingstallene kunne de toneangivende indeksene ta helg med tydelig oppgang:
  • Den brede S&P 500-indeksen steg 0,91 prosent
  • Industritunge Dow Jones endte opp 1,22 prosent
  • Teknologibørsen Nasdaq klatret 1,00 prosent
Den største vinneren i fredagens handel ble kontorrekvisitakjempe...Se mer

Baker Hughes: Tre færre aktive oljerigger i USA

Antallet aktive oljerigger i USA falt med 3 denne uken, ifølge riggtellingen fra oljeserviceselskapet Baker Hughes.
Totalt er det 663 rigger i aktivitet.
Det er nå 214 færre oljerigger i aktivitet enn det var på samme tid i fjor.
Samtiidg er det 133 aktive gassrigger i landet, opp to fra uken før. Det er likevel 65 færre enn for et år siden.
Oljeprisen er lite endret etter tallene, men har steget run...Se mer

DI: Svensk oljeselskap trues av konkurs

Det svenske oljeselskapet Nynas skal være i store økonomiske problemer etter USAs innføring av sanksjoner mot Venezuela. Situasjonen skal være så alvorlig at det nå trues med konkurs, erfarer Dagens Industri.
Selskapet hadde i 2018 en omsetning på 16,8 milliarder svenske kroner, men opplevde samtidig at resultatet etter skatt raste til minus 793 millioner svenske kroner.
– Vi påvirkes sterkt av USAs s...Se mer

Europa-børsene steg markant på ukens siste dag

De europeiske børsene steg markant fredag etter sterke jobbtall fra USA. Den brede Stoxx Europe 600-indeksen steg over en prosent.
Det ble skapt 266.000 nye jobber utenfor landbruket i USA i november, viser ferske tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.
På forhånd ventet økonomene i snitt at tallene ville lande på 183.000, ifølge Bloomberg.
Tidligere på dagen kom det svake tall fra Tyskland d...Se mer

If solgte Veidekke-aksjer for 150 millioner kroner

Fredag ettermiddag sender If Skadeförsäkring AB ut en flaggmelding om at selskapet har solgt seg under 5 prosent grensen i Veidekke.
Selskapet har gjennom dagen solgt 1,25 millioner aksjer i det som ser ut til å være to handler.
E24 har gjennomgått handelsdata i Veidekke-aksjen fredag, og avdekket at det er solgt 400.000 aksjer for 119,10 kroner per stykk, og 850.000 aksjer for 119,50 kroner per...Se mer

Kreditorgruppe vil stemme mot Dofs redningsplan: Vil forhandle om betingelsene

En kreditorgruppen i et av Dof Subseas lån har satt seg på bakbeina, og vil ikke støtte rederiets redningsplan.
Nå ber gruppen heller om ytterligere utsettelser av låneforfall, slik at partene kan forhandle videre om betingelsene i en redningspakke, ifølge en innkalling til et obligasjonseiermøte som ble sendt ut fredag.
Det skjer etter at Dof Subsea torsdag la frem en finansiell redningsplan, som k...Se mer

Oslo Børs steg markant etter USA-tall og Opec-kutt

Oslo Børs åpnet flatt fra start på ukens siste dag med handel, men snudde i pluss etter knallsterke amerikanske jobbtall på ettermiddagen.
Samtidig ble Oslo Børs positivt påvirket av et oljeprishopp etter en enighet blant oljekartellet Opec om ytterligere kutt på 500.000 fat per dag.
Hovedindeksen endte ukens siste handelsdag opp 0,98 prosent til 906,47 poeng.
Mest omsatt er børslokomotivene Equinor...Se mer

Canadas sentralbanksjef Stephen S. Poloz går av i juni

Stephen S. Poloz i Bank of Canada har informert styret i sentralbanken om at han ikke vil søke en ny periode som sentralbanksjef. Det skriver Bank of Canada i en pressemelding fredag ettermiddag.
– Det har vært et privilegium å være den niende sentralbanksjefen i Bank of Canada. Min tid som sentralbanksjef har vært den mest givende i hele min lange karrière, sier Poloz i meldingen.
– Gjennom min periode har sent...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%