Nytt prospekt verdsetter Saudi Aramco til 15.000 milliarder

Saudi-Arabia sikter på en vurdering på mellom 1.600 og 1.700 milliarder dollar for den statlige oljegiganten Saudi Aramco, som skal på børs.
Det fremkommer av det nyeste prospektet som ble sluppet søndag. Landet har planlagt å legge ut 1,5 prosent av de utestående aksjene til salg på børsen.
Prisen tilsvarer mellom 14.500 og 15.400 milliarder norske kroner. Til sammenlikning viser det uoffisielle telleverket til Norges Bank at Oljefondet er verdt i overkant av 10.000 milliarder kroner.
Det har hersket stor uenighet om verdsettelsen av den statlige oljegiganten. Ulike analytikere har verdsatt selskapet til alt fra 1.200 til 2.300 milliarder dollar, ifølge nyhetskanalen CNBC.
Verdsettelsen av Saudi Aramco vil i så fall bli lavere enn det landets kronprins Mohammed bin Salman tidligere har signalisert, ifølge Bloomberg. Han har tidligere uttalt at verdien kunne være hele 2.000 milliarder dollar.
Nyhetsbyrået AFP skriver at tilretteleggerne priser oljegiganten til mellom 30 til 32 riyal, noe som tilsvarer rundt åtte amerikanske dollar eller 76 norske kroner.
Det er ventet at børsnoteringen vil gi Saudi-Arabia hele 24 milliarder dollar i statskassen, som vil gå rett inn i landets nye oljefond.

Trolig verdens største

Noteringen av Saudi Aramco blir trolig verdens største børsnotering, og vil dermed slå den kinesiske teknologigiganten Alibaba som debuterte på Wall Street i 2014.
Børsnoteringen skal etter planen skje i desember, men den statlige oljegiganten har utsatt noteringen en rekke ganger. Arbeidet ble først påbegynt for over tre år siden.
Mer enn 20 banker er involvert i noteringen, deriblant de amerikanske investeringsbankene Goldman Sachs og JP Morgan.
Nettoresultatet til Saudi Aramco endte på 111,1 milliarder dollar i fjor - eller rundt 1.000 milliarder norske kroner. Det er for øvrig mer enn det Apple, Exxon Mobil og Google (Alphabet) dro inn til sammen.
Til sammenlikning hadde norske Equinor et resultat på drøyt 153 milliarder kroner i 2018.
Flere kilder har sagt til Financial Times at Saudi-Arabia «presser» eller «tvinger» rike lokale familier for å delta i børsnoteringen.
Saudi Aramco har ikke kommentert saken, men en talsperson fra saudiarabiske myndigheter sier til den britiske avisen at anklagene er grunnløse.
Det norske oljefondet har sagt nei til å delta i børsnoteringen.
Grunnen er at regjeringen satte aksjeinvesteringer i fremvoksende markeder, som Saudi-Arabia, på pause, i påvente av nye vurderinger av blant annet den politiske risikoen i flere av markedene.
I et eget brev til regjeringen i august viser Oljefondet til at det er nedsatt et utvalg som skal vurdere de etiske retningslinjene til fondet. Fondet har blant annet fått kritikk fra Amnesty for å øke investeringene i landet med ni milliarder kroner, på grunn av landets brudd på menneskerettigheter.

Stor reform

Saudi-Arabia er fortsatt svært avhengig av olje, noe landets mektige kronprins Mohammed bin Salman har lovet å gjøre noe med.
Kronprinsen har lansert reformplanen «Vision 2030», som skal trygge økonomien i landet.
En del av strategien skal være å fremme en privatisering av landet, samt fokusere på andre næringer landet kan hente inntekter fra. Kronprinsen håper på å skape flere hundre tusen nye jobber i privat sektor.
Det statlige budsjettunderskuddet endte på 136 milliarder riyal, tilsvarende rundt 330 milliarder kroner, i fjor. Det er ventet at det vil ligge på omkring samme nivå i 2019 også, ifølge Reuters.

Siste nytt

Wall Street-uken bremset av corona-oppblussing

Det roet seg for S&P 500 og Dow Jones denne uken, men teknologikjempene drev Nasdaq til høyeste noensinne. Sjeføkonom ser likheter med da corona var på sitt verste i mars.
Slik stengte Wall Street fredag kveld:
  • S&P 500 opp 1,04 prosent
  • Nasdaq opp 0,76 prosent
  • Dow Jones opp 1,43 prosent
I dag klatret de amerikanske aksjene etter signaler om at verden er nærmere en effektiv behandling. Gilead Sciences In...Se mer

Baker Hughes: 181 aktive oljerigger i USA

En fersk riggtelling fra Baker Hughes viser at det er fire færre oljerigger i USA som er i aktivitet enn i forrige uke. Det kommer frem i rapporten fredag.
Sammenlignet med for ett år siden er det nå hele 603 færre oljerigger i aktivitet i USA.
Antallet gassrigger falt med én til 75. Sammenlignet med samme uke i fjor er det en nedgang på 97 aktive rigger.
Oljeprisen ser ikke ut til å reagere stort p...Se mer

Innsidesalg i Europris

Jon Boye Borgersen, kommersiell direktør i Europris, har i dag solgt 76.415 aksjer til en gjennomsnittlig aksjepris på 48,78 kroner per aksje. Det kommer frem i en melding fra selskapet fredag kveld. Dermed fikk han en betydelig bedre pris enn sluttprisen fredag ettermiddag, som endte på 46 kroner.
De solgte aksjene har en verdi på drøyt 3,7 millioner kroner. Etter salget har Borgersen 190.252 aks...Se mer

Ocean Yield-innsidere laster opp

Administrerende direktør og direktør for finans og investorkontakt i Røkke-selskapet Ocean Yield har fredag kjøpt aksjer ytterligere i selskapet.
Det kommer frem av en børsmelding fredag.
Aksjekjøpet kommer etter selskapet torsdag leverte en tredobling av resultatet i andre kvartal.
Administrerende direktør Lars Solbakken har gjennom sitt investeringsselskap kjøpt 50.000 aksjer, og har etter kjøpet 1...Se mer

Europa-børsene endte i pluss – Carlsberg-aksjen steg

De største europeiske børsene endte i grønne tall etter å ha startet dagen med forsiktig nedgang.
Samleindeksen Stoxx 600 var opp 0,86 prosent ved stengetid.
Blant enkeltaksjene steg Carsberg 6,38 prosent, etter at det danske bryggeriselskapet signaliserte at nedgangen i ølsalget i Europa er på vei til å dempe seg, ifølge Bloomberg. Selskapet har samme dag levert sine tall for andre kvartal, som vis...Se mer

Wall Street samlet i grønt - smittetall i fokus

Etter en splittet ettermiddag, peker de viktigste indeksene nå oppover. Slik ser det ut rundt klokken 8:
  • S&P 500 opp 0,68 prosent
  • Nasdaq opp 0,20 prosent
  • Dow Jones opp 1,11 prosent
Bekymringer rundt de økende smittetallene påvirker negativt, mens tegn til fremgang i utviklingen av en behandling er et positivt innslag.
Før åpningstid viste ferske tall at produsentprisene i USA hadde et uventet fall på...Se mer

Baltic Sea Properties forlenger leie av logistikkterminal

Baltic Sea Properties melder at de har inngått en avtale med Vinges Terminalas for videre utleie av logistikkterminalen til et av deres datterselskap.
Det kommer frem i en børsmelding.
Som følge av virusutbruddet har partene blitt enige om en reduksjon på syv prosent i leieprisen frem til og med oktober 2025, i bytte mot en forlengelse av det totale leieforholdet fra 2032 til 2038.
Leietaker har også akseptert å...Se mer

Venter driftsresultat på 1,8 mrd. fra Aker BP

Aker BP ventes å legge frem et driftsresultat på 190 millioner dollar (1,8 mrd. kroner) for andre kvartal 2020, ifølge gjennomsnittet av estimater innhentet av Infront for TDN Direkt blant ti analytikere.
Brutto driftsresultat før av- og nedskrivninger (ebitda) estimeres til 352 millioner dollar i kvartalet, av en omsetning på 584 millioner dollar. Resultat før skatt ventes å være på 164 millioner.
Ni analytikere har kjøpsanbefa...Se mer

XXL ventes å levere et resultat før skatt på 144 mill.

XXL ventes å rapportere et brutto driftsresultat (ebitda) på 363 millioner kroner i andre kvartal 2020.
Det viser et gjennomsnitt av estimater innhentet av Infront for TDN Direkt blant fire analytikere.
Omsetningen i kvartalet ventes til 2,811 milliarder kroner, mens resultat før skatt ventes til 144 millioner kroner.
For 2020 venter analytikerne en ebitda på 771 millioner kroner, stigende til 993 mi...Se mer

Ble solgt av Evry i fjor – nå går Sikri på børs

Etter at Evry i fjor måtte selge sitt sak- og arkivsystem i forbindelse med oppkjøpet fra Tiieto, overtok Karbon Invest det nye selskapet kalt Sikri. Nå skal dette børsnoteres.
Førstkommende onsdag er det ventet at selskapet tas opp til handel på Merkur Market, opplyser Oslo Børs i en melding.
Sikri driver innen saksbehandling, dokumentforvaltning og arkivering. Selskapet arbeider med å hjelpe off...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%