Wall Street falt etter sentralbanken varslet om rentehopp i 2023

Sentralbanken i USA varslet to rentehopp i 2023. Fra før hadde sentralbanken varslet nullrente ut 2023.
– Sentralbanken kom med en eksplisitt anerkjennelse av at vaksinasjonsprogrammet har redusert risikoen for at helsekrisen skal slå ut i økonomien, sier Brian Coulton, sjeføkonom hos Fitch Ratings, til Reuter.
– Det gjør at sentralbanken kan oppnå sine mål om to prosent inflasjon og maksimal sysselsetting innen 2023, som gjør at renten bør gå oppover, sier Coulton.
Wall Street falt kraftig etter rentebeslutningen til den amerikanske sentralbanken ble gjort offentlig. Den brede S&P 500-indeksen falt med over en halv prosent like etter beslutningen kom. Senere på dagen innhentet børsen seg noe.
Nyheten ga også utslag på renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner. «Verdens viktigste rente» gikk opp fra 1,48 prosent til 1,56.
I dagens rentebeslutning nevnte den amerikanske sentralbanken også at de fortsetter med støttekjøp av obligasjoner. Hver måned kjøper sentralbanken obligasjoner verd 120 milliarder dollar for å presse rentene ned.
Sentralbanken meldte også en forventet inflasjon på 3,4 prosent i år. Langt over sentralbankens mål på 2,0 prosent.
Sentralbanken oppjusterer samtidig deres estimat for veksten i amerikansk økonomi i 2021. Fra før trodde banken at amerikansk BNP ville øke med 6,5 prosent i år, nå tror de 7,0 prosent blir det endelige resultatet.
Ved stenging ser det rødt ut på Wall Street:
  • Dow Jones ned 0,77 prosent
  • Nasdaq ned 0,24 prosent
  • S&P 500 ned 0,54 prosent

General Motors satser på elbil

General Motors annonserte før onsdagens børsåpning at selskapet vil bruke 30 prosent mer på utvikling og produksjon av elbiler og selvstyrte biler, sett opp mot deres tidligere planer. Den økte pengebruken går blant annet til å bygge to batterifabrikker i USA.
Amerikas største bilprodusent satser også på å selge én million elbiler årlig innen 2025. General Motors tar dermed opp kampen med Tesla og Volkswagen på elbilmarkedet, skriver CNBC.
– Vi investerer aggressivt i en helhetlig og integrert plan for å sørge for at General Motors leder an i det grønne skiftet, sier Mary Barra, sjef for selskapet som en gang var USAs aller største.
I løpet av dagen steg General Motors-aksjen 1,6 prosent.

Oracle vil opp i skyen

Oracle slo forventningene med sine kvartalstall onsdag. Oracle-aksjer tjente 1,54 dollar per aksje, nesten 20 prosent mer enn det analytikerne forventet, ifølge CNBC.
Omsetningen for selskapet ble også noe høyere enn det analytikerne forventet på forhånd.
Oracle-aksjen sank i løpet av handelsdagen med 5,6 prosent.
Framover kommer Oracle til å investere tungt i sky-tjenester, ifølge en uttalelse fra sjefen for selskapet, Safra Catz.
– Vi er overbevist om at den ekstra avkastningen fra skysegmentet mer enn gjør opp for disse ekstra investeringene, sier Catz, ifølge CNBC.

Siste nytt

Styremedlem Thore Johnsen trekker seg fra Harmonychain-styret

Professor emeritus i finans Thore Johnsen har fredag varslet Harmonychain om at han fratrer sin stilling som styremedlem i selskapet med umiddelbar virkning.
Det melder selskapet i en børsmelding.
«Selskapet har vært svært heldig å ha en slik kapasitet i styret», skriver kryptoselskapet i meldingen.
Etter Johnsens fratredelse, består styret av åtte medlemmer, og oppfyller dermed kravene til styresamm...Se mer

1.500 milliarder mer i Oljefondet siden nyttår

Kronesvekkelse og sterkere børser har økt Oljefondets verdi med 1.500 milliarder kroner siden nyttår.
Økningen tilsvarer nesten et helt statsbudsjett.
Fredag ettermiddag var Oljefondet verdt 13.929 milliarder kroner, eller 13,9 billioner om du vil. En norsk billion tilsvarer tusen milliarder. Ordet må ikke forveksles med en amerikansk billion, som tilsvarer milliard på norsk.
Ved nyttår var fondet verdt 12...Se mer

Markant dollarstyrking etter sterke jobbtall fra USA

Dollaren styrker seg markant etter sterkere enn ventet jobbvekst i USA. I skrivende stund koster en dollar 10,16 kroner. Det er over 12 øre mer enn rett før tallene fra USA kom klokken 14.30.
Den amerikanske sentralbanken, Fed, har et todelt målt for rentesettingen. Den skal både sørge for lav inflasjon og maksimal sysselsetting. Høyere enn ventet sysselsetting gjør det dermed lettere for Fed og he...Se mer

Bostyrer: Lønnskrav i Flyr er på rundt 50 millioner

– Det ser ut til at lønnskravet i boet er cirka 50 millioner kroner. Det er i hovedsak feriepenger for 2022 og oppsigelseslønn. De fleste ansatte har tre måneders oppsigelsestid og vil kunne melde det som et krav, sier Flyrs bostyrer Stine Snertingdalen til DN.
Dermed har lønnskravet økt. Torsdag anslo Snertingdalen til E24 at «de ansattes lønnskrav vil i hvert fall overstige 30 millioner kroner»....Se mer

Handelen stanset i strømselskap på Oslo Børs

Skandia Greenpower er handelsstanset på Oslo Børs i påvente av en melding fra selskapet. Det kommer frem i en melding fra Børsen.
I november engasjerte selskapet Pareto Securities for «å gi råd om og vurdere enkelte bredere strategiske alternativer» for selskapet. Den gang var det mottatt «indikative» forslag, men man var da på et tidlig stadium.
20. januar ble det kjent at toppsjef Lene Johansen...Se mer

Spørsmål

Anonym: Hei. Ser det kommer kursmål i avisene fra de store meglerhusene. Er det en plass man kan se alle disse etter hvert som de kommer ut ?

Camilla Knudsen:
Hei, da må man som regel enten være kunde hos meglerhusene, eller kjøpe tilgang via tjenester fra for eksempel Bloomberg eller Reuters, så vidt jeg vet. Du kan også finne noe der du handler dine aksjer. Men som du sier, så får man også en god del med seg ved å følge med her eller hos andre finansmedier.
God helg!

Spørsmål

Anonym: Hei, kan noen utdype og forklare litt nærmere skatte situasjonen rundt fiskeribransjen? Hvorfor er det så mye volatilitet på disse selskapene?

Ragnhild Vartdal:
Hei og takk for spørsmål!
I slutten av september i fjor varslet regjeringen at de ville innføre grunnrenteskatt på havbruk med en effektiv sats på 40 prosent. Den gang signaliserte regjeringen at dette skulle gi skatteinntekter på 3,65–3,8 milliarder kroner årlig.
Forslaget om å innføre denne skatten ble sendt på høring utpå høsten, og hadde høringsfrist 4. januar. Likevel ble skatten innført aller...Se mer

Spørsmål

Anonym: Hei!

Hvorfor vil et selskap kjøpe tilbake obligasjoner? Er det et positivt eller negativt for er selskap å gjøre det?

Ragnhild Vartdal:
Hei og takk for spørsmål!

Noen av grunnene kan være disse: det kan være fordi selskapet ønsker å redusere gjelden som vil gi lavere rentekostnader og gjøre selskapet mer solid. Det kan også skje i forbindelse med refinansiering hvis selskapet kan få bedre betingelser hos andre långivere. Det kan også hende at gjelden handles til en lavere kurs enn pålydende, slik at selskapet kan tjene på å kjøpe t...Se mer

Spørsmål

Anonym: Noe spes som kan forklare fallet i bilfrakt i dag?

Ragnhild Vartdal:
Hei og takk for spørsmål!

Jeg ser at SEB nedjusterte sine kursmål på Wallenius Wilhelmsen og Höegh Autoliners torsdag, ifølge Finansavisen. Og at de blant annet begrunner kuttene med at ordrebøkene til bilfraktrederiene vokser for raskt.

Ha en fin dag! Beste hilsen Ragnhild i E24

Offshore helikopter: Mekling og fare for streik fra midnatt

Parat og NHO Luftfart møtes til mekling for redningsmenn i Bristow Norway fredag. Blir ikke partene enige til fristen natt til lørdag, blir det streik.
– Bristow har latt redningsmennene blitt hengende etter lønnsmessig. Nå krever vi en revidert lønnstabell som rydder opp i ulikhetene. I praksis betyr det at vi på sikt må komme opp på et lønnsnivå, lik andre redningsmenn som utfører SAR-tjeneste i...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%