Finanstilsynet uenig med Norges Bank: Frykter høyere utbytte og svakere banker

Finanstilsynet mener bankene nå må forberede seg på økte utlånstap. Da kan sentralbankens råd om kutt i krisekapitalen føre til høyere utbytteutbetalinger, som igjen vil svekke bankene og forsterke nedturen i økonomien.
Norges Bank kutter ikke bare rentene, men også kravet til hvor mye kapital bankene må ha liggende som sikkerhet for dårlige tider, den såkalt motsykliske kapitalbufferen.
Finanstilsynet mener dette ikke er rette medisin.
«Lavere kapitalkrav kan snarere bidra til at bankenes soliditet svekkes ved at utbytter og annen tilbakeføring av egenkapital blir høyere enn uten reduksjon av kapitalkravet. Det vil i så fall redusere bankenes evne til å bære økte tap», skriver tilsynet.

Unødvendig

Etter råd fra Norges Bank kutter Finansdepartementet det motsykliske kapitalbufferkravet for banker med halvannet prosentpoeng til 1,0 prosent med umiddelbar virkning.
Grunnen til de er risikoen for et markert tilbakeslag i norsk økonomi som følge av utbruddet av coronaviruset. Kuttet er ment å motvirke at en strammere utlånspraksis i bankene forsterker nedgangen.
«Etter Finanstilsynets vurdering er imidlertid utgangspunktet til norske banker nå ikke slik at et redusert bufferkrav er nødvendig for å sikre kundene kredittilgang og nødvendige betalingsutsettelser», skriver tilsynet i et brev til departementet.

Høyere utbytter

Tilsynet frykter at lavere kapitalkrav fører til at bankene prioriterer å betale ut overskudd til aksjonærene, noe som vil bidra til svakere soliditet enn ellers.
«I en situasjon der bankene må være forberedt på økte tap, er førstelinjeforsvaret bankenes overskudd. Ved vesentlig resultatsvikt, eller ved utsikter til vesentlig resultatsvikt, er det viktig at overskudd holdes tilbake for å styrke soliditeten», mener tilsynet.
Etter Finanstilsynets vurdering bør kapitalkravet derfor ikke reduseres før det er nødvendig for å motvirke uheldig innstramming av kredittilførselen.

Må tas høyde for alvorlig tilbakeslag

Tilsynet sier videre at utbruddet av koronaviruset og de omfattende smitteverntiltakene har fått alvorlige økonomiske konsekvenser og utløst stor uro i finansmarkedene.
«De økonomiske utsiktene er svært usikre, og det må tas høyde for et alvorlig økonomisk tilbakeslag internasjonalt og i Norge», skriver tilsynet og legger til at mange næringer allerede er hardt rammet.
I denne situasjonen understreker tilsynet viktigheten av at bankene er i stand til å bære betydelige utlånstap som kan oppstå i tiden framover, og samtidig ha god evne til å gi lån og betalingsutsettelser til de som får likviditetsproblemer.
«Manglende tilgang til kreditt kan forsterke krisen».

Første test

Etter at den motsykliske kapitalbufferen ble innført i 2013, har det vært skepsis i banknæringen til om kravene virkelige ville kuttes i en krise.
– Dette blir første testen for motsyklisk kapitalbuffer, at den kan skrus av i en stressituasjon. Utfordringen har vært om en kan stole på at den kan skrus av, for det er jo veldig lett å tenke at man ikke kan redusere kravet til soliditet i et tøft makroøkonomisk klima, sa Sparebanken Vest-sjef Jan Erik Kjerpseth, til E24 for noen dager siden.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 - 06:00

Siste nytt

Equinor låner 52 mrd. i kapitalmarkedet

Equinor skriver i en melding onsdag at de har hentet penger gjennom obligasjonslån til en totalverdi av fem milliarder dollar, tilsvarende 52,2 milliarder norske kroner.
Lånebeløpet skal brukes til «finansiering av selskapets aktiviteter generelt». Midlene kan blant annet brukes til tilbakebetaling av utestående gjeld.
– Equinor er i en sterk posisjon til å håndtere volatilitet og usikkerhet i ma...Se mer

FN: Mellom 5 og 25 millioner kan miste jobben

I en ny rapport fra FN står det at den Internassjonale arbeidsorgamisasjonen (ILO) beregner at mellom 5 og 25 millioner mennesker kan miste jobben på grunn av corona-krisen.
Det globale næringslivet kan se tap opp til 3.400 milliarder dollar (35.560 milliarder kroner), som tilsvarer mer enn tre norske oljefond, ifølge rapporten.
Det internasjonale pengefondet (IMF) varsler også økonomiske nedgangst...Se mer

Nordic Nanovector kutter i bemanningen

Nordic Nanovector vil gjennomføre en rekke initiativer til å fremskynde rekruttering til fase 2b av paradigme-studien med Betalutin og å ha tilstrekkelig kontanter inn i 2021
Det skriver selskapet i en melding onsdag.
Alle andre kliniske studier vil bli suspendert etter fullføring av nåværende kohort og alle investeringer innen pre-kliniske eiendeler vil bli stanset, fremkommer det.
Videre vil selskapet be om et...Se mer

DNO har mottatt 808 mill. for oljeeksporter

DNO har mottatt 77,24 millioner dollar brutto fra De regionale kurdiske myndighetene i Nord-Irak (KRG) som betaling for oljeeksporter fra Tawke-lisensen i oktober 2019.
Det fremgår av en DNO-melding onsdag.
Betalingen deles pro-rata mellom DNO og Genel Energy.
I tillegg har DNO mottatt 5,71 millioner dollar fra KRG, tilsvarende tre prosent av bruttoomsetning fra Tawke-lisensen i oktober.
DNO er operatør ved Tawke og e...Se mer

Bredt børsfall i Europa

Europa-børsene fulgte de Asiatiske markedene og Oslo Børs ned fra start. Der stanser imidlertid likheten med Børsen her i Norge, for de europeiske børsene har fallet vedvart utover handelsdagen.
Sent tirsdag advarte USAs president Donald Trump om at de kommende ukene kan bli «svært smertefulle». Det hvite hus anslår nå at antallet døde av coronaviruset i USA kan bli mellom 100.000 og 240.000.
Samme dag var det meldt om fle...Se mer

USAs oljelagre fylles opp raskt: 13,8 mill. nye fat ble pumpet inn

De amerikanske råoljelagrene var opp 13,8 millioner fat i forrige uke til 469,2 millioner fat.
Det viser statistikk fra Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA.
Til sammenligning var det på forhånd ventet at lagrene skulle være opp 4,0 millioner fat, ifølge Direkt Makro.
Det er tidende uke på rad at USAs oljelagre kan vise til en ukentlig økning.
Lagertallene fra API viste tirsdag kv...Se mer

XXL-aksjen steg 85 prosent etter kriseløsning

Sportsbutikkjedens aksje steg mer enn 150 prosent under handelsdagen.
XXL steg kraftig fra start på Oslo Børs onsdag og utover ettermiddagen tiltok oppgangen i styrke.
Klokken 14.10 var aksjen opp over 150 prosent.
Da Oslo Børs stengte hadde oppgangen dempet seg noe, men aksjen endte opp hele 85,11 prosent til 8,7 kroner.
Utviklingen skjer etter at sportsutstyrskjeden natt til onsdag varslet en ref...Se mer

Lakseløft på Oslo Børs onsdag: Sjømatindeksen stiger fem prosent

Oppdrettselskapene på Oslo Børs stiger markant onsdag. Utviklingen dytter sjømatindeksen opp rundt fem prosent.
Slik ser det ut klokken 15.00:
  • Mowi stiger 5 prosent
  • Salmar stiger 7 prosent
  • Lerøy Seafood stiger 4 prosent
  • Austevoll Seafood stiger 3 prosent
  • Norway Royal Salmon stiger 5 prosent
  • Bakkafrost stiger 5 prosent
Meglerhuset Fearnley Securities oppgraderer onsdag sjømatsektoren til «kjøp» på bakgrunn...Se mer

DNB Markets hever kursmålet på Orkla-aksjen til 89 kroner

Meglerhuset DNB Markets hever kursmålet på Orkla til 89 kroner per aksje, fra tidligere 80 kroner, ifølge en fersk analyse.
Hold-anbefaling gjentas.
«Vi forventer en omsetning i første kvartal 2020 på 11,3 milliarder kroner, mot konsensus på 10,8 milliarder. Vi forventer videre at BCG-segmentet vil ha en vekst i ebit-margin på 20 basispunkter som følge av organisk vekst, noe utlignet av en høyere rå...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%