Telia skal koble tusenvis av containere på nett
Både Telia og Telenor har nå formelt skrudd på den nye dekningen for tingenes internett, med den såkalte NB-IoT-teknologien. Det skjedde den 13. september for Telias del og den 26. september for Telenors del.
Begge selskapene kjører pilotprosjekter og tester av mulige løsninger, som for eksempel kan koble til sensorer på vannmålere, søppelspann, beitedyr og andre ting. Fordelen med NB-IoT over «vanlige» modemer som er koblet på mobilnettet er at de bruker mindre strøm og ofte har bedre dekning. Dermed kan en sensor snakke med mobilnettet i mange år før batteriet må byttes.
Nå melder Telia at de har signert den første store kommersielle avtalen for IoT-nettet. Den er inngått med trønderbedriften StalkIT som skal bruke NB-IoT i sitt system for sporing av containere i renovasjonsbransjen.
Hva avtalen er verdt opplyses ikke, men teleselskapet skriver at avtalen har en ramme på opp til 100.000 oppkoblede enheter over tre år. NB-IoT-dekningen kommer i tillegg til den eksisterende GPS- og mobiltilkoblingen StalkIT bruker.
– Det eneste våre kunder trenger å gjøre nå, er å montere sporingsenheten på containeren og aktivere den, sier Einar Aaland, produktdirektør i StalkIT.
– StalkIT sin tjeneste vil gi full oversikt over hvor containerne er og hvilken status de har, og investeringen vil gi rask avkastning fordi prosesser kan automatiseres og redusere svinn. Det kommer til å endre mange prosesser og prosedyrer i tiden fremover, fortsetter han.
– Vi er stolte av å ha på plass en vidtspennende avtale med en gründerbedrift med store ambisjoner. Det er veldig spennende at vår samarbeidspilot fra i vinter nå blir kommersiell med potensial til å gå utenfor landets grenser, sier Jon Christian Hillestad, direktør for Telia Bedrift.
StalkIT får tilgang til Telias globale portal for oppkoblede enheter i forbindelse med ekspansjonsplanene.
