Har gjort årets hittil største oljefunn: ConocoPhillips fant olje på Slagugle

Den amerikanske oljegiganten ConocoPhillips har ikke gitt opp norsk sokkel. Nå har de gjort et «betydelig oljefunn» 23 kilometer nord for Heidrun-feltet som de oppdaget i Norskehavet i 1985.
– Dette funnet er vår fjerde vellykkede letebrønn på norsk kontinentalsokkel de siste 16 månedene, sier Matt Fox, konserndirektør for drift i ConocoPhillips i en pressemelding tirsdag.
Dagen før dagen, før dagen, annonserer oljegiganten som står bak det første oljefeltet på norsk sokkel at de har funnet enda mer olje.
– Dette funnet kan være med på å videreføre vår mer enn 50 år lange tilstedeværelse i Norge, fortsetter Fox med referanse til Ekofisk-funnet som virkelig startet det norske oljeeventyret i 1969.
Det er snakk om Slagugle-prospektet i Norskehavet – letebrønn 6507/5–10 i lisens PL891. Funnet ligger 23 kilometer nordøst for Heidrun-feltet og 220 kilometer vest for Brønnøysund.
Størrelsen på funnet er beregnet til mellom 12 og 32 millioner standard kubikkmeter (Sm3) utvinnbare oljeekvivalenter.
Dette tilsvarer mellom 75,5 og 201,3 millioner fat olje, og gjør funnet til det største som hittil i år er gjort på norsk sokkel.
ConocoPhillips tror de kan få til en svært lønnsom utbygging av Slagugle:
– Alle fire funnene er gjort i modne deler av Nordsjøen og Norskehavet, og en fremtidig mulig utbygging kan gjøres med svært lave balansepriser, sier Fox.
De vil nå vurdere resultatet av funnene og avgrense området, for å planlegge videre utbyggingsløsninger. Funnet vil trolig bli bygget ut som en satellitt, men akkurat hvordan den vil se ut og om den skal kobles til Heidrun eller Skarv er ikke avklart.
Brønnen er ikke formasjonstestet, men det er utført omfattende datainnsamling og prøvetaking. Funnbrønnen ble boret på 355 meters vanndyp til en total dybde på 2179 meter av boreriggen Leiv Eiriksson.

Treff på fire av fem

– Dette var den siste brønnen i denne letekampanjen som besto av fem brønner, sier kommunikasjonsdirektør Stig S. Kvendseth i ConocoPhillips Norge til E24.
Den amerikanske oljegiganten har i motsetning til sine konkurrenter Chevron og ExxonMobil ikke valgt å trekke seg ut av norsk sokkel etter hvert som Norge har blitt en mer moden oljeregion.
Chevron står i dag ikke oppført med noen lisenser på norsk sokkel. ExxonMobil solgte all sin virksomhet i to omganger til det som i dag er Vår Energi.
Kvendseth påpeker at ConocoPhillips har en langsiktig satsing og strategi for norsk sokkel.
– Vi har en god og kompetent letestab, og vi har mye erfaring fra området, sier han om Norskehavet.
Det var ConocoPhillips som i sin tid fant Heidrun-feltet, men det ble etter hvert overført til Statoil (nå Equinor) etter datidens regler.
Funnet på Slagugle betyr at ConocoPhillips har truffet på fire av de fem brønnene i letekampanjen som nå avsluttes for denne gang:
  • 12. november i fjor fant man olje og gass på «Busta» i brønn 25/7–7 i lisens PL782 S på mellom 6,3 og 63 millioner fat oljeekvivalenter
  • Den 14. januar gjorde man et lite olje- og gassfunn på «Enniberg» i brønn 25/7–8 S i lisens PL917 ved Balder-feltet på mellom 6,3 og 31,5 millioner fat oljeekvivalenter
  • Den 12. februar boret man tørt på brønn 25/7–9 S i lisens PL917 ved Balder-feltet
  • Den 11. november ble det klart at man hadde funnet gass på «Warka» sørvest for Skarv-feltet (brønn 6507/4–1 i lisens PL1009. Funnet ligger på 8 til 30 millioner standard kubikkmeter, eller opp til 189 millioner fat oljeekvivalenter
  • 22. desember ble det klart at man på siste brønn altså hadde funnet olje på Slagugle
– Når skal dere lete neste gang og når kan Slagugle bli avgrenset?
– De eksisterende planene våre legger opp til leting fra 2022. Da har vi en annen brønn i området nær Slagugle og vi har planer om avgrensning av funnet, sier Kvendseth.

Jubel hos partneren

ConocoPhillips eier 80 prosent av PL891-lisensen og er operatør. Partneren som sitter med resten av lisensen er Oslo-baserte Pandion Energy.
Det lille oljeselskapet ble etablert i 2016 da ledelsen kjøpte ut det som var Tullow Oil Norge og fikk med seg oppkjøpsfondet Kerogen Capital.
Pandion Energy er i dag til stede med en rekke lisenser på norsk sokkel, inkludert som Aker BPs partner i Valhall.
– For et selskap som oss betyr dette veldig mye. Det er mye potensialet i både funnet og i området, sier Jan Christian Ellefsen, administrerende direktør i Pandion Energy til E24.
– For oss som selskapet er dette funnet kjempeviktig. Når vi snakker om Norskehavet tror jeg vi må ti år tilbake i tid for å finne et tilsvarende stort funn, fortsetter han.
– Det blir kanskje ikke kake på kontoret nå under corona?
– Nei, det er jo litt vanskelig i disse tider, humrer Ellefsen.
Akkurat hvordan Slagugle-funnet skal bygges ut er fortsatt for tidlig å si. Funnet ligger sør for Skarv og nord for Heidrun, og dette kan potensielt være steder man kan koble til Slagulge som et satellittfelt.
– Det ligger mye infrastruktur i området, så det bør være store muligheter, men først må vi avgrense funnet, sier Ellefsen.
Nå skal partene sette seg ned og vurdere datamaterialet som er hentet opp fra havdypet og det er derfor for tidlig å si når man vil begynne å bore avgrensningsbrønner rundt funnet, ifølge Pandion-sjefen.
– Nå sitter vi på en portefølje med alle faser, fra leting, til modning og utbygging, og drift. I denne perioden med corona har vi også klart å holde leteaktiviteten oppe, noe som har vært veldig positivt, sier Ellefsen.

Siste nytt

Styremedlem Thore Johnsen trekker seg fra Harmonychain-styret

Professor emeritus i finans Thore Johnsen har fredag varslet Harmonychain om at han fratrer sin stilling som styremedlem i selskapet med umiddelbar virkning.
Det melder selskapet i en børsmelding.
«Selskapet har vært svært heldig å ha en slik kapasitet i styret», skriver kryptoselskapet i meldingen.
Etter Johnsens fratredelse, består styret av åtte medlemmer, og oppfyller dermed kravene til styresamm...Se mer

1.500 milliarder mer i Oljefondet siden nyttår

Kronesvekkelse og sterkere børser har økt Oljefondets verdi med 1.500 milliarder kroner siden nyttår.
Økningen tilsvarer nesten et helt statsbudsjett.
Fredag ettermiddag var Oljefondet verdt 13.929 milliarder kroner, eller 13,9 billioner om du vil. En norsk billion tilsvarer tusen milliarder. Ordet må ikke forveksles med en amerikansk billion, som tilsvarer milliard på norsk.
Ved nyttår var fondet verdt 12...Se mer

Markant dollarstyrking etter sterke jobbtall fra USA

Dollaren styrker seg markant etter sterkere enn ventet jobbvekst i USA. I skrivende stund koster en dollar 10,16 kroner. Det er over 12 øre mer enn rett før tallene fra USA kom klokken 14.30.
Den amerikanske sentralbanken, Fed, har et todelt målt for rentesettingen. Den skal både sørge for lav inflasjon og maksimal sysselsetting. Høyere enn ventet sysselsetting gjør det dermed lettere for Fed og he...Se mer

Bostyrer: Lønnskrav i Flyr er på rundt 50 millioner

– Det ser ut til at lønnskravet i boet er cirka 50 millioner kroner. Det er i hovedsak feriepenger for 2022 og oppsigelseslønn. De fleste ansatte har tre måneders oppsigelsestid og vil kunne melde det som et krav, sier Flyrs bostyrer Stine Snertingdalen til DN.
Dermed har lønnskravet økt. Torsdag anslo Snertingdalen til E24 at «de ansattes lønnskrav vil i hvert fall overstige 30 millioner kroner»....Se mer

Handelen stanset i strømselskap på Oslo Børs

Skandia Greenpower er handelsstanset på Oslo Børs i påvente av en melding fra selskapet. Det kommer frem i en melding fra Børsen.
I november engasjerte selskapet Pareto Securities for «å gi råd om og vurdere enkelte bredere strategiske alternativer» for selskapet. Den gang var det mottatt «indikative» forslag, men man var da på et tidlig stadium.
20. januar ble det kjent at toppsjef Lene Johansen...Se mer

Spørsmål

Anonym: Hei. Ser det kommer kursmål i avisene fra de store meglerhusene. Er det en plass man kan se alle disse etter hvert som de kommer ut ?

Camilla Knudsen:
Hei, da må man som regel enten være kunde hos meglerhusene, eller kjøpe tilgang via tjenester fra for eksempel Bloomberg eller Reuters, så vidt jeg vet. Du kan også finne noe der du handler dine aksjer. Men som du sier, så får man også en god del med seg ved å følge med her eller hos andre finansmedier.
God helg!

Spørsmål

Anonym: Hei, kan noen utdype og forklare litt nærmere skatte situasjonen rundt fiskeribransjen? Hvorfor er det så mye volatilitet på disse selskapene?

Ragnhild Vartdal:
Hei og takk for spørsmål!
I slutten av september i fjor varslet regjeringen at de ville innføre grunnrenteskatt på havbruk med en effektiv sats på 40 prosent. Den gang signaliserte regjeringen at dette skulle gi skatteinntekter på 3,65–3,8 milliarder kroner årlig.
Forslaget om å innføre denne skatten ble sendt på høring utpå høsten, og hadde høringsfrist 4. januar. Likevel ble skatten innført aller...Se mer

Spørsmål

Anonym: Hei!

Hvorfor vil et selskap kjøpe tilbake obligasjoner? Er det et positivt eller negativt for er selskap å gjøre det?

Ragnhild Vartdal:
Hei og takk for spørsmål!

Noen av grunnene kan være disse: det kan være fordi selskapet ønsker å redusere gjelden som vil gi lavere rentekostnader og gjøre selskapet mer solid. Det kan også skje i forbindelse med refinansiering hvis selskapet kan få bedre betingelser hos andre långivere. Det kan også hende at gjelden handles til en lavere kurs enn pålydende, slik at selskapet kan tjene på å kjøpe t...Se mer

Spørsmål

Anonym: Noe spes som kan forklare fallet i bilfrakt i dag?

Ragnhild Vartdal:
Hei og takk for spørsmål!

Jeg ser at SEB nedjusterte sine kursmål på Wallenius Wilhelmsen og Höegh Autoliners torsdag, ifølge Finansavisen. Og at de blant annet begrunner kuttene med at ordrebøkene til bilfraktrederiene vokser for raskt.

Ha en fin dag! Beste hilsen Ragnhild i E24

Offshore helikopter: Mekling og fare for streik fra midnatt

Parat og NHO Luftfart møtes til mekling for redningsmenn i Bristow Norway fredag. Blir ikke partene enige til fristen natt til lørdag, blir det streik.
– Bristow har latt redningsmennene blitt hengende etter lønnsmessig. Nå krever vi en revidert lønnstabell som rydder opp i ulikhetene. I praksis betyr det at vi på sikt må komme opp på et lønnsnivå, lik andre redningsmenn som utfører SAR-tjeneste i...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%