Nyheter
- Festet innlegg
Har gjort årets hittil største oljefunn: ConocoPhillips fant olje på Slagugle
22. desember 2020 07:08Marius LorentzenHeidrun-feltet til Equinor ligger like i nærheten av Slagugle-funnet og kan bli en potensiell fremtidig vert for en satellittutbygging. Foto: Øyvind Hagen / Equinor / Øyvind HagenDen amerikanske oljegiganten ConocoPhillips har ikke gitt opp norsk sokkel. Nå har de gjort et «betydelig oljefunn» 23 kilometer nord for Heidrun-feltet som de oppdaget i Norskehavet i 1985.
– Dette funnet er vår fjerde vellykkede letebrønn på norsk kontinentalsokkel de siste 16 månedene, sier Matt Fox, konserndirektør for drift i ConocoPhillips i en pressemelding tirsdag.
Dagen før dagen, før dagen, annonserer oljegiganten som står bak det første oljefeltet på norsk sokkel at de har funnet enda mer olje.
– Dette funnet kan være med på å videreføre vår mer enn 50 år lange tilstedeværelse i Norge, fortsetter Fox med referanse til Ekofisk-funnet som virkelig startet det norske oljeeventyret i 1969.
Det er snakk om Slagugle-prospektet i Norskehavet – letebrønn 6507/5–10 i lisens PL891. Funnet ligger 23 kilometer nordøst for Heidrun-feltet og 220 kilometer vest for Brønnøysund.
Størrelsen på funnet er beregnet til mellom 12 og 32 millioner standard kubikkmeter (Sm3) utvinnbare oljeekvivalenter.
Dette tilsvarer mellom 75,5 og 201,3 millioner fat olje, og gjør funnet til det største som hittil i år er gjort på norsk sokkel.
ConocoPhillips tror de kan få til en svært lønnsom utbygging av Slagugle:
– Alle fire funnene er gjort i modne deler av Nordsjøen og Norskehavet, og en fremtidig mulig utbygging kan gjøres med svært lave balansepriser, sier Fox.
De vil nå vurdere resultatet av funnene og avgrense området, for å planlegge videre utbyggingsløsninger. Funnet vil trolig bli bygget ut som en satellitt, men akkurat hvordan den vil se ut og om den skal kobles til Heidrun eller Skarv er ikke avklart.
Brønnen er ikke formasjonstestet, men det er utført omfattende datainnsamling og prøvetaking. Funnbrønnen ble boret på 355 meters vanndyp til en total dybde på 2179 meter av boreriggen Leiv Eiriksson.
ConocoPhillips med oljefunn i Norskehavet
Treff på fire av fem
– Dette var den siste brønnen i denne letekampanjen som besto av fem brønner, sier kommunikasjonsdirektør Stig S. Kvendseth i ConocoPhillips Norge til E24.
Den amerikanske oljegiganten har i motsetning til sine konkurrenter Chevron og ExxonMobil ikke valgt å trekke seg ut av norsk sokkel etter hvert som Norge har blitt en mer moden oljeregion.
Chevron står i dag ikke oppført med noen lisenser på norsk sokkel. ExxonMobil solgte all sin virksomhet i to omganger til det som i dag er Vår Energi.
Kvendseth påpeker at ConocoPhillips har en langsiktig satsing og strategi for norsk sokkel.
– Vi har en god og kompetent letestab, og vi har mye erfaring fra området, sier han om Norskehavet.
Det var ConocoPhillips som i sin tid fant Heidrun-feltet, men det ble etter hvert overført til Statoil (nå Equinor) etter datidens regler.
Funnet på Slagugle betyr at ConocoPhillips har truffet på fire av de fem brønnene i letekampanjen som nå avsluttes for denne gang:
12. november i fjor fant man olje og gass på «Busta» i brønn 25/7–7 i lisens PL782 S på mellom 6,3 og 63 millioner fat oljeekvivalenter
Den 14. januar gjorde man et lite olje- og gassfunn på «Enniberg» i brønn 25/7–8 S i lisens PL917 ved Balder-feltet på mellom 6,3 og 31,5 millioner fat oljeekvivalenter
Den 12. februar boret man tørt på brønn 25/7–9 S i lisens PL917 ved Balder-feltet
Den 11. november ble det klart at man hadde funnet gass på «Warka» sørvest for Skarv-feltet (brønn 6507/4–1 i lisens PL1009. Funnet ligger på 8 til 30 millioner standard kubikkmeter, eller opp til 189 millioner fat oljeekvivalenter
22. desember ble det klart at man på siste brønn altså hadde funnet olje på Slagugle
– Når skal dere lete neste gang og når kan Slagugle bli avgrenset?
– De eksisterende planene våre legger opp til leting fra 2022. Da har vi en annen brønn i området nær Slagugle og vi har planer om avgrensning av funnet, sier Kvendseth.
Gjenoppliver Tor-feltet: – Har ingen planer om å forlate norsk sokkel
Jan Christian Ellefsen, administrerende direktør i Pandion Energy Foto: Marius Lorentzen / E24Jubel hos partneren
ConocoPhillips eier 80 prosent av PL891-lisensen og er operatør. Partneren som sitter med resten av lisensen er Oslo-baserte Pandion Energy.
Det lille oljeselskapet ble etablert i 2016 da ledelsen kjøpte ut det som var Tullow Oil Norge og fikk med seg oppkjøpsfondet Kerogen Capital.
Pandion Energy er i dag til stede med en rekke lisenser på norsk sokkel, inkludert som Aker BPs partner i Valhall.
– For et selskap som oss betyr dette veldig mye. Det er mye potensialet i både funnet og i området, sier Jan Christian Ellefsen, administrerende direktør i Pandion Energy til E24.
– For oss som selskapet er dette funnet kjempeviktig. Når vi snakker om Norskehavet tror jeg vi må ti år tilbake i tid for å finne et tilsvarende stort funn, fortsetter han.
– Det blir kanskje ikke kake på kontoret nå under corona?
– Nei, det er jo litt vanskelig i disse tider, humrer Ellefsen.
Akkurat hvordan Slagugle-funnet skal bygges ut er fortsatt for tidlig å si. Funnet ligger sør for Skarv og nord for Heidrun, og dette kan potensielt være steder man kan koble til Slagulge som et satellittfelt.
– Det ligger mye infrastruktur i området, så det bør være store muligheter, men først må vi avgrense funnet, sier Ellefsen.
Nå skal partene sette seg ned og vurdere datamaterialet som er hentet opp fra havdypet og det er derfor for tidlig å si når man vil begynne å bore avgrensningsbrønner rundt funnet, ifølge Pandion-sjefen.
– Nå sitter vi på en portefølje med alle faser, fra leting, til modning og utbygging, og drift. I denne perioden med corona har vi også klart å holde leteaktiviteten oppe, noe som har vært veldig positivt, sier Ellefsen.
Robot leverte oljesøknad verdt 5,7 milliarder: – Dette er det første kopiprosjektet på norsk sokkel
- Emma Rød Husøy14:17
Finanstilsynet: Feil i pris på Saga Pure-bud
Et obligatorisk tilbud om å kjøpe aksjer i Saga Pure inneholder feil pris, melder Finanstilsynet.
Tycoon Industrier informerte onsdag Finanstilsynet om at det har kjøpt aksjer i Saga Pure til en høyere pris enn det som ble oppgitt i tilbudsdokumentet som ble godkjent tirsdag.
I det opprinnelige tilbudet var prisen satt til 1,2822 kroner per aksje i kontanter. Nå viser det seg at denne prisen er for lav.
Når en aktør passerer visse eierskapsgrenser i et børsnotert selskap, utløses plikt til å gi et tilbud om å kjøpe alle aksjene i selskapet. Dette kalles et pliktig tilbud.
Finanstilsynet opplyser at de nå vurderer saken og vil komme tilbake med mer informasjon så snart som mulig.
Denne artikkelen er laget ved hjelp av AI-verktøy fra Anthropic, og er kvalitetssikret av E24s journalister.
- Emma Rød Husøy13:35
Handelsbanken øyner resesjon i USA - Norge vil bli påvirket
Foto: Carlos Barria / Reuters / NTBDonald Trumps tollkrig kan føre til en Washington-utløst resesjon i USA og ramme global vekst hardt, ifølge en ny makroøkonomisk prognose fra Handelsbanken.
Bankens hovedscenario forutsetter en gradvis nedtrapping av handelskonflikten gjennom 2025, men selv da vil amerikanske tollsatser ende på rundt 15 prosent – langt over utgangspunktet.
Rapporten tegner et dystert bilde av verdensøkonomien fremover. USA forventes å gå inn i en mild resesjon, med kvartalsvise BNP-fall gjennom resten av 2025. Kina blir trolig det nest hardest rammede landet, mens europeiske økonomier også vil merke konsekvensene. Norge, Sverige og Storbritannia, hvor Handelsbanken har virksomhet, vil også bli påvirket.
Sentralbankene vil ifølge Handelsbanken kutte rentene langsommere enn ved normale nedgangstider på grunn av inflasjonsfaren. Den europeiske sentralbanken og Sveriges Riksbank ventes å kutte styringsrenten til 1,5 prosent i år.
Handelsbanken presenterer også to alternative scenarioer: Ett der økonomien klarer seg bedre enn ventet, men med høyere inflasjon, og ett der handelskrigen eskalerer ytterligere og sender verdensøkonomien inn i en dyp resesjon.
Denne artikkelen er laget ved hjelp av AI-verktøy fra Anthropic, og er kvalitetssikret av E24s journalister.
- Truls Lier13:10
Saga Pure-aksjen handelsstanset
Foto: Mattis Sandblad / VG / NTBAksjen til Saga Pure er handelsstanset i påvente av en melding fra selskapet. Det kommer frem i en børsmelding.
I mars ble det kjent at Øystein Stray Spetalen og hans selskap Tycoon Industrier har passert 50 prosent eierskap i Saga Pure og må nå by på resten av selskapet.
Tycoon Industrier kjøpte da 5 millioner aksjer i Saga Pure til en gjennomsnittspris på 1,2563 kroner per aksje. Etter oppkjøpet eier Tycoon Industrier og Spetalen til sammen 245,8 millioner aksjer i Saga Pure, tilsvarende 50,69 prosent av aksjene.
Som følge av at eierskapet overstiger 50 prosent, utløses en plikt til å gi et bud på de resterende aksjene i selskapet i henhold til verdipapirhandelloven.
Tycoon Industrier eies fullt ut av Øystein Stray Spetalen, som er største aksjonær i Saga Pure.
- Kjetil Malkenes Hovland11:48
Kronesmell mot euro
Onsdag svekkes kronen ytterligere mot dollar og euro.
En euro handles til 12,17 kroner, og en dollar til 11,02 kroner.
Sist kronen var svakere mot euro enn i dag var under coronakrisen i 2020, ifølge tall fra Infront.
– Handelskrigen fortsetter, Kina svarer og det er risk-off i alle markeder. Og nå ser vi den svakeste kronen mot euro siden pandemien, sier seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank1 Markets.
– Om dette blir bedre eller verre, det vet bare Trump. Det vi frykter nå er at Trump vil gå enda hardere og øke tollene enda mer.
Etter at USA har ilagt over 100 prosent toll på Kina, svarer Kina onsdag med å øke tollsatsen på amerikanske varer til 84 prosent.
i dag 11:45Kronesmell mot euro: – The sky is the limit - Fredrick C. Ekeseth07:54
Entra-frier varsler toppsjef-skifte
Castellum-sjef Joacim Sjöberg ønsker å fratre i løpet av 2026. Foto: CastellumKonsernsjef Joacim Sjöberg i det svenske eiendomselskapet Castellum har varslet styret at han ønsker om å gå av i 2026, ifølge en børsmelding onsdag.
«Styret i Castellum og Joacim Sjöberg har derfor i dag inngått en avtale om at Joacim Sjöberg fratrer sin stilling som konsernsjef og administrerende direktør i Castellum når ny konsernsjef er på plass», heter det.
For å sikre en ryddig overgang vil Sjöberg være ansatt i Castellum til 31. desember, 2026, og som senior rådgiver når ny konsernsjef er på plass, ifølge selskapet.
Castellum er største aksjonær i det norske eiendomsselskapet Entra, og har den siste tiden kjøpt seg opp til over 35,1 prosent, ifølge aksjonærlistene.
Castellum la inn et pliktig tilbud på samtlige aksjer i Entra etter å ha passert terskelen på 1/3 av stemmeberettigede aksjer, men budet fikk marginal oppslutning.
Entras nest største aksjonær, svenske Balder (27,5%), har tidligere uttalt ikke å ville selge.
Castellum-aksjen er ned 3,4 prosent på Stockholmsbørsen onsdag formiddag, der hovedindeksen (OMX 30) er ned rundt 2,4 prosent.
11. marsSvensk limbodans i Entra - Kjetil Malkenes Hovland07:41
Ny kronesvekkelse – euroen oppe i 12,15 kroner
Sist kronen var svakere mot euro enn i dag var under coronakrisen i 2020, ifølge tall fra Infront.
Bare fem dager tidligere har kronen vært svakere mot euro enn den er i dag.
Dette er toppene for kronen i løpet av handelsdagen, ifølge Infront:
Den 13. mars 2020 kostet euroen 13,14 kroner
Den 23. mars 2020 kostet euroen 12,73 kroner
Den 20. mars 2020 var euroen oppe i 12,71 kroner
Den 18. mars 2020 kostet euroen 12,46 kroner
Den 24. mars 2020 kostet euroen 12,40 kroner
Den 9. april 2025 koster euroen 12,15 kroner
I mars 2020 var kronen svært svak etter nedstengningen knyttet til coronakrisen. Da kronekursen var på sitt svakeste valgte Norges Bank å gripe inn i markedet for å styrke kronen.
Onsdag ettermiddag svekkes også kronen mot dollar. En dollar er verdt 10,99 kroner.
i dag 11:45Kronesmell mot euro: – The sky is the limit - Camilla Knudsen06:53
Grieg får refs av Finanstilsynet igjen
Finanstilsynet konkluderer med at Grieg Seafoods rapport for fjerde kvartal 2024 inneholder feil og mangler knyttet til opplysningskrav om «verdifall på eiendeler».
«Uten slike opplysninger anser Finanstilsynet at brukerne av foretakets delårsrapport for fjerde kvartal ikke forstår driverne bak og størrelsen av nedskrivingen som endret foretakets finansielle stilling vesentlig fra slutten av forrige årsrapporteringsperiode», skriver tilsynet. (se detaljer her)
Da rapporten ble presentert i februar viste det seg at selskapet måtte ta milliardnedskrivning på virksomheten i Canada.
Griegs finansdirektør sluttet i februar og toppsjefen gikk av i mars.
Selskapet fikk også kritikk av tilsynet i januar.
- Mathias Ogre05:52
Rentebyks på amerikanske statsobligasjoner
Renten på amerikanske obligasjoner har skutt opp det siste døgnet, og renten på statsobligasjoner med ti års rentetid er nå på nesten 4,5 prosent.
Den amerikanske tiåringen omtales gjerne som «verdens viktigste rente» fordi den påvirker renter og finansmarkeder verden over. Obligasjonsrenter stiger gjerne når markedet faller, fordi investorer trekker mot obligasjoner når man har behov for en trygg havn.
DNB Markets skriver i sin morgenrapport at markedsaktører har posisjonert seg for verdiøkning i obligasjonene.
«Med all turbulensen den siste uken ser aktørene ut til å ha mistet troen, og mange går nå ut av disse posisjonene. Resultatet er en kraftig oppgang i terminpremien, som sees i renteoppgangen,» skriver makroanalytiker Gina Gerhardsen.
- Truls Lieri går20:46
Oljeprisen faller videre – laveste på over fire år
Olje pumpes opp nær Long Beach i California. Foto: David McNew / Reuters / NTBOljeprisen svekket seg videre utover tirsdagskvelden.
Det skjedde samtidig som stemningen på Wall Street surnet. Det endte til slutt med et nytt fall for de amerikanske aksjemarkedene.
Brent spot-prisen ligger like før kl. 23 på 61,4 dollar fatet. På det laveste var den nede i 61,31 dollar.
Det er det laveste på mer enn fire år, siden 5. april 2024. Da var den nede i 61,24 dollar.
Oljeprisen har svekke seg mye den siste uken.
Analytikere har tidligere pekt på markedsuroen som følge av Donald Trumps toller, og frykt for svakere økonomi og lavere oljeetterspørsel, som en årsak bak prisfallet. Økt produksjon fra oljegrupperingen Opec er en annen årsak.
- Vetle Halvorseni går17:20
Oljeprisen faller til 63 dollar fatet
Oljeprisen faller tirsdag kveld og er klokken 19.15 nede i 63 dollar fatet.
Det skjer samtidig som stemningen på Wall Street har surnet. På det meste var S&P 500 opp rundt fire prosent.
Da Oslo Børs stengte kostet et fat nordsjøolje omlag 65 dollar per fat.
- Truls Lieri går15:10
Salmar slaktet 42.700 tonn laks
Oppdrettsgiganten har kommet med oppdatering om slaktevolumene i første kvartal 2025.
Salmar slaktet totalt 42.700 tonn laks i kvartalet.
Det er fordelt på 21.100 tonn i Midt-Norge, 19.300 tonn i Nord-Norge, 1.200 hos Salmar Ocean og 1.100 tonn hos Icelandic Salmon.
Slaktevolumet er noe høyere enn konsensus-anslaget blant analytikerne, som ifølge Bloomberg lå på 40.090 tonn.
«Som kommunisert ved forrige kvartalspresentasjon i februar, har fokuset vært å bygge biomasse i perioden. Derfor er det meste av volumet slaktet sent i kvartalet, og videre har det vært behov for å slakte fisk som følge av fiskevelferd», skriver Salmar i oppdateringen.
Selskapet kommer med fullstendig kvartalsrapport 20. mai.
- Kjetil Malkenes Hovlandi går13:14
Tidligere Hydro-sjef fortsetter å lede Etikkrådet
Finansdepartementet har gjenoppnevnt tidligere Norsk Hydro-konsernsjef Svein Richard Brandtzæg som leder av Etikkrådet for Oljefondet, ifølge en melding.
Nestleder Siv Helen Rygh Torstensen og medlem Vigdis Vandvik er også gjenoppnevnt.
Rådet gir anbefalinger til Norges Bank om hvilke selskaper som skal utelukkes av etiske hensyn, eller settes til observasjon.
Fra 1. juni i år sitter disse i Etikkrådet:
Svein Richard Brandtzæg (leder til og med 31. mai 2029)
Siv Helen Rygh Torstensen (nestleder, til og med 31. mai 2029)
Cecilie Hellestveit (medlem, til og med 31. mai 2027)
Egil Matsen (medlem, til og med 31. mai 2027)
Vigdis Vandvik (medlem, til og med 31. mai 2029)
- Kjetil Malkenes Hovlandi går12:13
Color Group-konsernsjef Trond Kleivdal tjente 8,7 millioner
Color Line-sjef Trond Kleivdal. Foto: Color LineKonsernsjef Trond Kleivdal i cruiserederiet Color Line fikk en samlet kompensasjon på 8,73 millioner kroner i fjor.
Det viser selskapets årsrapport.
Av Kleivdals samlede kompensasjon utgjorde grunnlønnen 4,88 millioner kroner. Bonusen var på om lag tre millioner kroner.
Color Line fikk et brutto driftsresultat (ebitda) på 1,4 milliarder kroner i fjor. Det er marginalt lavere enn året før, skriver selskapet. Driftsresultatet falt til 808 millioner i fjor, fra 819 millioner året før.
– Vi leverer et resultat for 2024 på linje med 2023, som var det beste resultatet i rederiets historie. Det viser både at Color Line har en portefølje av meget attraktive produkter, og at vi har evne til raskt å tilpasse oss markedsmessige utviklinger som følge av en svært omskiftelig verdenssituasjon, sier Kleivdal.
Tidligere tirsdag skrev E24 at Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik tjente 16,1 millioner kroner i fjor.
- Kjetil Malkenes Hovlandi går11:16
Kronen svekkes – euroen passerer på ny 12 kroner
Tidligere i år styrket kronen seg betydelig mot euro og dollar, men den har svekket seg igjen siden starten av april, med tolluro og fallende oljepriser som bakteppe.
Mandag var euroen oppe i 12,04 kroner, men så avtok den til ned mot 11,90 kroner tirsdag morgen.
Tirsdag ettermiddag svekkes kronen igjen, og euroen er igjen verdt over 12 kroner, ifølge tall fra Infront.
Også mot dollar svekkes kronen. Mandag var dollaren oppe i over 11 kroner, før den avtok til rundt 10,85 kroner tirsdag morgen.
Tirsdag ettermiddag styrkes dollaren mot kroner igjen, og er oppe i rundt 10,98 kroner.
- Martin Hagh Høgsethi går07:10
Bred oppgang i Europa
Stemningen på kontinentet er langt bedre tirsdag formiddag etter gårsdagens store svingninger.
Slik ser det ut ved 09.15-tiden:
Dax i Frankfurt stiger 0,84 prosent
FTSE 100 i London stiger 1,43 prosent
CAC40 i Paris stiger 1,42 prosent
BEL20 i Brussel klatrer 1,63 prosent
AEX i Amsterdam stiger 1,52 prosent
På de nordiske børsene ser det slik ut:
Stockholmsbørsen stiger 1,57 prosent
København-børsen er opp 0,44 prosent
Helsinki-børsen er opp 1,42 prosent