Reuters: Norge vurderer et forbud mot skrubbere

Rederier verden over investerer store summer i rensesystemer for å møte nye miljøkrav for skipsfarten. Nå vurderes det et forbud mot såkalte skrubbere også i Norge, ifølge Reuters.
Stadig flere havner over hele verden forbyr bruken av skrubbere, som renser utslippene fra store skip. Lørdag skrev E24 hvordan bransjen tror at skip uten skrubbere kan bli verdiløse på sikt, fordi stadig flere kunder krever lavere utslipp fra shippingpartnerne sine.
Nå kommer nyheten om at flere havner vurderer å forby skrubbere. Poenget med skrubberne er at de renser eksosen fra skipene for svovel. Konsekvensen er at skipene pumper urent vann i havet – og det er det havnene nå vil sette en stopper for, skriver Reuters.
Også i Norge vurderes det nå et forbud mot bruk av skrubbere som slipper ut urent vann i fjordene, ifølge nyhetsbyrået, som viser til en ikke navngitt kilde i Klima- og miljødepartementet.
E24 var vært i kontakt med departementet, som ikke foreløpig ikke kan si noe om et mulig forbud.
Det skal også vurderes om alle typer skrubbere skal forbys.
Den internasjonale skipsfartsorganisasjonen (IMO) har besluttet at grensen for svovelinnhold i drivstoff brukt innen shipping skal reduseres fra dagens 3,5 prosent til 0,5 prosent. 

To alternativer

Verdens rederier står da overfor et valg med to alternativer: 
Enten legge om til en ny type diesel-lignende drivstoff som blir dyrere enn dagens eller installere kostbare rensesystem på skipene. Disse såkalte skrubberne gjør det mulig å fortsette å bruke dagens svovelrike bunkersolje.
Fra før er det kjent at Singapore, Kina og havnen Fujairah i Emiratene har forbudt skrubbere. Nå melder Reuters at enkelte havner i Finland, Litauen, Irland og Russland også har forbudt eller satt strenge krav til bruk av utstyret.

– Globalt forbud

Grepet gjør at skipene ikke kan bruke skrubbere når de er havnenes farvann, og heller må lagre utslippsvannet på tanker, for så å slippe det ut i åpent farvann.
Reuters melder også at det er snakk om et globalt forbud mot bruk av skrubbere – noe som vil gjøre rederienes investering i utstyret verdiløs over natten.
I helgen skrev E24 om rederiet Star Bulk, som har brukt 200 millioner dollar, tilsvarende 1,7 milliarder kroner, på å installere skrubbere på alle sine skip.

Les også:

Siste nytt

Oslo Børs snur ned etter positiv start

Saken oppdateres.
Oslo Børs steg umiddelbart etter åpning mandag, men har etter drøye ti minutter snudd ned.
Hovedindeksen faller i skrivende stund 0,11 prosent.
Webstep er mest omsatt like over klokken 09, etter at det ble gjennomført én stor før åpningstid. Global Digital Holding har kjøpt litt over 3,8 millioner aksjer i selskapet, ifølge en børsmelding.
Nel er nummer to på omsetningslisten i tidli...Se mer

DNB Markets tar denne uken ut Grieg Seafood i ukeporteføljen

Det viser en fersk morgenrapport fra DNB Markets.
Meglerhusets portefølje består dermed av Yara, DNO, Evry, Equinor, Sparebank 1 SR-Bank, Europris, Entra, Scatec Solar og Telenor.
Alfred Berg Kapitalforvaltning tar ut Elkem og Aker BP mens DNB og Protector går ut. Porteføljen består da av DNB, Protector, Axactor, Grieg Seafood, Lerøy Seafood Group, Subsea 7, BW Offshore, Hexagon og Yara.
Arctic Fund Management gjør in...Se mer

Tidligere Telenor-topp Lars-Åke Norling ny Nordnet-sjef

Lars-Åke Norling er utnevnt som ny administrerende direktør i den nordiske digitale banken Nordnet, ifølge en melding mandag.
Norling har tidligere blant annet har vært sjef for Telenor i Sverige og er for tiden ansvarlig for investeringer i TMT-sektoren i det svenske investeringsselskapet Kinnevik.
– Lars-Åke er den rette personen til å lede arbeidet med å bygge fremtidens bank. Han har bred erfar...Se mer

Equinor fant olje i Norskehavet

Equinor har funnet olje- og gass sørvest for Norne-feltet i Norskehavet, ifølge en melding fra Oljedirektoratet mandag morgen.
Equinor bekrefter i en egen melding at det er gjort funn i det de kaller Snadd Outer og Black Vulture i lisens PL159B.
Foreløpig beregning av størrelsen på funnet i Lysingformasjonen er mellom 0,3 og 2 millioner standard kubikkmeter (Sm³) utvinnbare oljeekvivalenter og mello...Se mer

H&M stenger butikker i Europa

H&M sier kjeden vil fokusere på vekstmarkeder i tiden fremover, og vil åpne 175 nye butikker i disse markedene i 2019 alene.
Nye land i disse markedene er Egypt og Mexico hvor klesgiganten vil åpne franchiser i år.  
I Europa er bildet annerledes, og antallet H&M-butikker på kontinentet vil reduseres med 50 i løpet av året, skriver selskapet i rapporten.

Les også:

Equinor boret tørt på andre forsøk på Korpfjell i Barentshavet

Mandag morgen kom boreresultatene som viser en ny «oljeskuffelse» i Barentshavet. Oljedirektoratet melder nemlig om at letebrønn 7335/3–1 i Barentshavet (Korpfjell Deep) er tørr.
Dette er den andre brønnen som har blitt boret i Korpfjell, et av leteprospektene det har vært knyttet mest spenning til i Barentshavet etter at norske myndigheter åpnet opp nye områder for oljenæringen i 23. konsesjonsrun...Se mer

H&M slår forventningene etter tilbudsgrep

Etter et svært tungt 2018, slår den svenske klesgiganten tilbake, og leverer overraskende sterke tall i første kvartal.
Saken oppdateres.
H&M omsatte for 57,47 milliarder svenske kroner i andre kvartal, noe som representerer en vekst på 11 prosent i svenske kroner.
På forhånd ventet analytikerne en omsetning på 57,2 milliarder svenske kroner, ifølge Infront.
Klesgiganten skriver i rapporten at de ser...Se mer

DNB-fond kjøper kontoreiendom for 1,3 mrd.

DNB Scandinavian Property Fund (DNB SPF) kjøper kontoreiendommen Workplace Oo på Storo i Oslo for 1,33 milliarder kroner av Skanska, skriver selskapene i en pressemelding.
Vidar Stokkeland, sjef for Skanska Commercial Development Nordic, sier de «har hatt stor tro på prosjektet fra start og igangsatte byggingen uten at leietagere var på plass».
– Det har vist seg å være en god beslutning og Workpl...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%