I samarbeid medaksjer og fond

Reuters: Norge vurderer et forbud mot skrubbere

Rederier verden over investerer store summer i rensesystemer for å møte nye miljøkrav for skipsfarten. Nå vurderes det et forbud mot såkalte skrubbere også i Norge, ifølge Reuters.
Stadig flere havner over hele verden forbyr bruken av skrubbere, som renser utslippene fra store skip. Lørdag skrev E24 hvordan bransjen tror at skip uten skrubbere kan bli verdiløse på sikt, fordi stadig flere kunder krever lavere utslipp fra shippingpartnerne sine.
Nå kommer nyheten om at flere havner vurderer å forby skrubbere. Poenget med skrubberne er at de renser eksosen fra skipene for svovel. Konsekvensen er at skipene pumper urent vann i havet – og det er det havnene nå vil sette en stopper for, skriver Reuters.
Også i Norge vurderes det nå et forbud mot bruk av skrubbere som slipper ut urent vann i fjordene, ifølge nyhetsbyrået, som viser til en ikke navngitt kilde i Klima- og miljødepartementet.
E24 var vært i kontakt med departementet, som ikke foreløpig ikke kan si noe om et mulig forbud.
Det skal også vurderes om alle typer skrubbere skal forbys.
Den internasjonale skipsfartsorganisasjonen (IMO) har besluttet at grensen for svovelinnhold i drivstoff brukt innen shipping skal reduseres fra dagens 3,5 prosent til 0,5 prosent. 

To alternativer

Verdens rederier står da overfor et valg med to alternativer: 
Enten legge om til en ny type diesel-lignende drivstoff som blir dyrere enn dagens eller installere kostbare rensesystem på skipene. Disse såkalte skrubberne gjør det mulig å fortsette å bruke dagens svovelrike bunkersolje.
Fra før er det kjent at Singapore, Kina og havnen Fujairah i Emiratene har forbudt skrubbere. Nå melder Reuters at enkelte havner i Finland, Litauen, Irland og Russland også har forbudt eller satt strenge krav til bruk av utstyret.

– Globalt forbud

Grepet gjør at skipene ikke kan bruke skrubbere når de er havnenes farvann, og heller må lagre utslippsvannet på tanker, for så å slippe det ut i åpent farvann.
Reuters melder også at det er snakk om et globalt forbud mot bruk av skrubbere – noe som vil gjøre rederienes investering i utstyret verdiløs over natten.
I helgen skrev E24 om rederiet Star Bulk, som har brukt 200 millioner dollar, tilsvarende 1,7 milliarder kroner, på å installere skrubbere på alle sine skip.

Les også:

Siste nytt

Halliburton med bedre resultat enn ventet tross inntektsfall

Den amerikanske oljeservicegiganten Halliburton endte med et resultat på 152 millioner dollar, tilsvarende 17 cent per aksje i første kvartal, opp fra 46 millioner dollar i fjor. Det kommer frem i selskapets kvartalsrapport som ble lagt frem mandag ettermiddag.
Det justerte resultatet på sin side falt til 23 cent per aksje, fra 41 cent i samme periode i fjor. Likevel er det justerte resultatet noe...Se mer

Ukrainsk valuta styrker seg etter presidentvalg

Den ukrainske valutaen hryvnja har styrket seg 0,68 prosent mot dollar etter presidentvalget søndag, skriver Financial Times.
Det var komiker og skuespiller Volodymyr Zelensky som vant valgets andre valgomgang og dermed blir ny president i landet.
Goldman Sachs-analytiker Andrew Matheny sier at Zelenskys anti-korrupsjonspolitikk er «relativt markedsvennlig», ifølge FT.
– På den andre siden har noen...Se mer

Tesla etterforsker video av eksplosjon i parkert Model S

En video som ble lagt ut søndag kveld viser en Tesla Model S som eksploderte på en parkeringsplass i Kina. Videoen har blitt mye spredt i det kinesiske sosiale mediet Weibo, skriver Reuters.
Mandag bekrefter bilprodusenten at de har sendt et etterforskningsteam til Shanghai for å undersøke hva som har skjedd.
– Vi har umiddelbart sendt et team til stede og vi samarbeider med lokale myndigheter for...Se mer

Utsetter Kina-lansering av Galaxy Fold etter skjermtrøbbel

Samsung utsetter to lanseringsarrangement i henholdsvis Hongkong og Kina der man skulle vist frem den brettbare mobilen Galaxy Fold, skriver CNBC og Marketwatch.
Det skjer bare dager etter at flere internasjonale medier meldte at mobiler de hadde fått ble ødelagt etter kort tid.
En talsperson for selskapet bekrefter overfor CNBC at arrangementet er utsatt. Talspersonen hadde ingen videre uttalelser...Se mer

Danmarks rikeste mann mistet tre barn i terrorangrepet

Bestseller-milliardær Anders Holch Povlsen og hans kone Anne Holch Povlsen, mistet tre av sine fire barn i terrorangrepet på Sri Lanka 1. påskedag.
Det bekrefter kommunikassjonssjef Jesper Stubkier i Bestseller i en e-post til Ekstra Bladet og danske TV 2.
– Det kan vi dessverre bekrefte. Vi ber dere respektere privatlivets fred, og har derfor ingen ytterligere kommentarer, skriver Stubkier i e-po...Se mer

Verste børsdag i Kina på fire uker – flatt i Tokyo

Det ble en tung start på uken for de kinesiske børsene. Både i Shanghai og Shenzhen er indeksene ned over 1,7 prosent. Det er den verste børsdagen i Kina på fire uker. Samtidig er det bare mindre endringer på de øvrige åpne børsene i Asia.
De kinesiske børsene falt blant annet etter at entreprenørselskapene på børsene fikk en tung. Dette skjer etter at myndighetene i landet har uttalt at noen av by...Se mer

Kraftig oljeprisoppgang: USA vil skjerpe Iran-sanksjoner

USAs utenriksminister Mike Pompeo vil mandag morgen, lokal tid, offentliggjøre at landet skjerper Iran-sanksjonene.
Det skriver Washington Post som henviser til to kilder i departementet.
Ifølge avisen vil landet fra 2. mai fjerne unntakene i sanksjonene som har gjort det mulig for enkelte land å fortsette å importere olje fra Iran.
Det var i november åtte land fikk et halvt års unntak fra sanksjo...Se mer

Investor: – Vi er ukomfortable med rallyet på Wall Street

Etter den globale børsuroen som rammet høsten 2018, trodde de fleste på Wall Street at det ville ta tid før markedet hentet seg inn igjen. Det gjorde det ikke. Før påske var S&P 500 nær sitt høyeste nivå noen gang.
På de fire første månedene av 2019 har man sett den sterkeste starten på et år noen gang, med en oppgang så langt på cirka 16 prosent. Det får investorer til å klø seg i hodet, skriver W...Se mer

Kjæledyr-forsikring betalte ut 8,6 mrd. i Storbritannia

2018 ble et rekordår for utbetalinger knyttet til forsikring av kjæledyr i Storbritannia. Ifølge Sky News måtte forsikringsselskapene legge ut 785 millioner pund i året som gikk. Det utgjør 8,6 milliarder kroner.
Stadig mer avanserte behandlinger for folks kjæledyr bidro til å dytte opp kostnadene for forsikringsselskapene. Et gjennomsnittlig forsikringskrav økte fra 36 pund til 793 pund, samtidig...Se mer

Tesla har fått besøksforbud rettet mot shortselger

En investorer som gjentatte ganger har tatt shortposisjoner mot Tesla har fått et besøksforbud, som hindrer ham fra å nærme seg selskapets kontorer eller deres ansatte, skriver The Verge.
Investoren skal ha møtt opp på selskapets område en rekke ganger, og forsøkt å både ta bilder og video av en reklameinnspilling Tesla gjennomførte forut for en investorkonferanse.
Ifølge anklagene fra Tesla har s...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%