ESA gir Telenor 1,2 milliarder i bot for misbruk av markedsmakt

Telegiganten har misbrukt sin dominerende stilling, mener EFTA-tilsynet. – Vi kjenner oss ikke igjen i måten Telenor beskrives, sier Telenor Norge-sjef Petter-Børre Furberg, som varsler at selskapet vil anke dommen.
EFTAs overvåkningsorgan (ESA) mener Telenor har hindret konkurrenter i å tilby mobile bredbåndstjenester til forbrukere i Norge – i strid med EØS-konkurranseregler. Det skal ha skjedd i perioden 2008 til 2012.
«Når Telenor har en dominerende stilling i markedet, så har Telenor et særlig ansvar for å sikre at de ikke hindrer konkurranse», skriver ESA i meldingen.
Telegiganten skal ha priset tjenester slik at konkurrenter ville tape penger på å selge mobilt bredbånd til nettbrett og bærbare PC-er. Prisingen omtales som «marginskvis».
«Under en kritisk vekstfase for mobildata i Norge var Telenors grossistpriser høyere enn utsalgsprisene Telenor selv tilbød sine egne sluttkunder», mener ESA.
– Dette er separate mobile bredbåndabonnement – altså ikke de vanlige mobiltelefoni-abonnementene, sier Telenor Norge-sjef Petter-Børre Furberg.

Anker dommen

Telegiganten varslet med en gang etter at nyheten ble kjent at de vil anke dommen, gjennom en børsmelding.
Telenor Norge-sjef Petter-Børre Furberg sier i e-post til E24 at han ikke kjenner seg igjen i måten Telenor blir beskrevet.
– Saken gjelder en liten del av mobilmarkedet og forhold som ligger langt tilbake i tid. Vi er svært overrasket over vedtaket og botens størrelse. Vi vil nå gå grundig igjennom vedtaket, og vil forberede saken til videre behandling i EFTA-domstolen, sier han i e-posten.
– Vi er uenige i dette vedtaket og kjenner oss ikke igjen måten Telenor beskrives. Dette er stikk i strid med det vi står for og de verdiene vi forfekter i alle land vi opererer i, sier Furberg.
Telenor skriver i meldingen at andre forhold i undersøkelsen av Telenor-avtalene i mobilmarkedet er frafalt.
– Hvorfor har Telenor valgt å anke saken?
– Dette gjelder forhold som ligger langt tilbake i tid og gjelder en liten del av mobilmarkedet. ESA har gjennom sine undersøkelser lagt bort en rekke forhold, og vi står nå igjen med ett forhold, svarer Telenor Norge-sjefen.
– Vår oppfatning er fortsatt at Telenor ikke har misbrukt vår dominerende stilling. Vi vil gå grundig gjennom vedtaket. Samtidig er det viktig for Telenor å understreke at vi hele tiden har ment og fortsatt mener at selskapet har opptrådt i tråd med konkurransereglene, sier han.

Åpner for private søksmål

Boten er på nærmere 112 millioner euro, noe som tilsvarer noe over 1,2 milliarder norske kroner med dagens valutakurs. Gebyret er det største ESA noensinne har utstedt, ifølge NTB.
Størrelsen er beregnet på grunnlag av Telenors omsetning i de berørte markedene, opplyser ESA. Gebyret tar også hensyn til hvor lenge bruddet pågikk og hvor alvorlig det var.
Det kan også åpne for private erstatningssøksmål, ifølge ESA. Disse vil i så fall behandles i nasjonale domstoler.

– Svært glad

Administrerende direktør Eivind Helgaker i Ice sier i en e-post til E24 at han er «svært glad» for at ESA har konkludert i etterforskningen av Telenor.
– Vi er svært glad for at ESA har konkludert i sin etterforskning av Telenor, da den gir tydelig beskjed om at denne type praksis er uakseptabel. Telenor er blitt bøtelagt flere ganger de siste årene, og det alle bøtene har til felles er praksis som bidrar til å hindre konkurranse, sier han.
Helgaker sier at «skaden allerede har skjedd» og at dette har bidratt til «mange år med konkurranseproblemer».
– Telenor valgte bevisst å misbruke sin dominerende posisjon, og dette er først og fremst noe som har skadet forbrukerne og Telenors konkurrenter. Dette er en av flere bøter de siste årene og jeg er glad for at myndighetene slår hardt ned på dem som jukser, sier Ice-sjefen.
På spørsmål om Ice vil vurdere å gå til sak mot Telenor, sier telekomselskapet at det er noe de «vil se nærmere på».
Telia, som er blant de største konkurrentene til Telenor, vil ikke kommentere overfor E24 noe rundt hvorvidt de vil innlede et søksmål mot Telenor.
– Vi registrerer saken og at Telenor vil anke. Hva den endelige konklusjonen blir vil være av interesse for alle aktører i markedet, gitt Telenors dominerende posisjon, sier kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Telia Norge.
– Utover det har vi ingen ytterlige kommentarer på nåværende tidspunkt, sier Lunde.

– Ikke stor betydning for mobilmarkedet

Det er relativt få bevegelser å spore i Telenor-aksjen. Analytiker Henriette Trondsen i meglerhuset Arctic Securities sier boten ikke endrer hennes syn på aksjen.
– Fokuset for Telenor-aksjen fremover vil ikke være denne boten, men hvor hardt rammet Asia-virksomheten til Telenor blir av coronaviruset. Norden-virksomheten har til liten grad vært påvirket av virusutbruddet, sier Trondsen.
Aksjene handles til rett under 142 kroner, noe som er et stykke unna kursmålet til Trondsen på 180 kroner aksjen.
– Mobilt bredbånd som eget produkt, levert med USB-dongel, hadde liten utbredelse i markedet i 2008 til 2012, og er et produkt som markedet har beveget seg bort fra, mener Trondsen.
– Mobilabonnement med store datapakker har i stor grad tatt over for dette produktet. Derfor vil ikke boten ha noen stor betydning for mobilmarkedet i Norge fremover, mener Arctic Securities-analytikeren.

Fikk kjempebot

Det er ikke første gang det varsles om bot mot Telenor. Konkurransetilsynet varslet et overtredelsesgebyr på 788 millioner kroner for å hindret Network Norway og Tele2 i å bygge et tredje mobilnett i Norge – noe Telenor anket.
Det påståtte lovbruddet oppsto mens de to konkurrentene bygget ut sitt eget nett leide de tilgang i Telenors mobilnett for å sikre kundene dekning i hele landet. Konkurransetilsynet mente de to mistet de økonomiske incentivene for å fortsette å bygge ut et nytt nett.
Det ble gjennomført razzia hos Telenor i desember 2012 på de to sakene. Tilsynet varslet først et gebyr på 906 millioner kroner – men denne ble senere jekket ned til 788 millioner kroner, grunnet at det ene av de to forholdene ikke var med i den siste konklusjonen.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 - 06:00

Siste nytt

Softbank-eide Lemonade steg 139 prosent på noteringsdagen

Forsikringsstartupen Lemonade ble torsdag notert på New York Stock Exchange etter å ha hentet mer enn 300 millioner dollar i forbindelse med børsnoteringen.
Den første handelen ble gjort på 50,06 dollar stykke. Det var langt over tegningkursen på 29 dollar som ble satt i emisjonen dagen før noteringen.
Likevel var børsfesten langt fra over for det nynoterte selskapet.
Da handelsdagen gikk mot slutt...Se mer

Store deler av Wall Street-oppgangen forsvant før langhelg

Det ble en dag med børsoppgang i USA etter at den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten «non-farm payrolls» slo forventningene. Men utover dagen forsvant mye av den kraftige oppgangen man så i tidligere handel.
Slik endte dagen på Wall Street:
  • Dow Jones opp 0,36 prosent
  • S&P 500 opp 0,46 prosent
  • Nasdaq Composite opp 0,52 prosent
Tesla-aksjen steg 7,95 prosent. Det skjedde etter at selskapet la frem be...Se mer

Deutsche Banks sjeføkonom forlater banken

Den tyske sjeføkonomen Torsten Slok har stemt seg for å forlate Deutsche Bank. Det opplyste han i en e-post torsdag, ifølge Bloomberg.
– Etter 15 år i Deutsche Bank går jeg videre for å forfølge en ny mulighet hos en av de største investeringsselskapene i verden, skriver Slok i mailen, uten å opplyse om hvor han skal.
En kilde opplyser til nyhetsbyrået at skal inn i private equity-selskapet Apollo...Se mer

Baker Huges: 185 aktive oljerigger i USA

En fersk riggtelling fra Baker Hughes viser at det er tre færre oljerigger i USA som er i aktivitet. Det kommer frem i rapporten torsdag som er fremskyndet med en dag på grunn av feiringen av uavhengighetsdagen i helgen.
Sammenlignet med for ett år siden er det nå hele 603 færre oljerigger i aktivitet i USA.
Antallet gassrigger steg med én til 76. Sammenlignet med samme uke i fjor er det en nedga...Se mer

DNB planlegger ny struktur – godkjent av Finansdepartementet

Storbanken DNB har fått godkjenning fra Finansdepartementet til å slå sammen DNB ASA og DNB Bank ASA, hvor sistnevnte etter planen skal bli morselskapet i konsernet.
DNB meldte første gang om planene om å fusjonere de to selskapene i en melding knyttet til krav fra Finanstilsynet lille julaften i fjor.
Fusjonen vil gjøre at konsernet kan utstede såkalte «non-preferred senior dept» fra DNB Bank ASA....Se mer

Abonnementsinntektene fortsatte å øke for Pexip

Videokonferanseselskapet Pexip kommer i en markedsoppdatering med en oppdatering rundt selskapets kontraktsbasen målt i årlige abonnementsinntekter. Disse økte fra 57 millioner dollar ved utgangen av første kvartal, til 65,8 millioner ved utgangen av påfølgende kvartal.
Sammenlignet med et år tidligere steg de årlige lisensinntektene med 64 prosent, opplyser selskapet.
Toppsjef Odd Sverre Østlie opp...Se mer

Amerikanske jobbtall sendte Oslo Børs i pluss

Hovedindeksen på Oslo Børs hadde en svakt negativ utvikling torsdag formiddag. Men etter de amerikanske jobbtallene kom inn langt bedre enn ventet snudde stemningen tvert om.
Hovedindeksen endte dagen opp 0,56 prosent til 807,28 poeng.
Tallene fra USA viste at det ble skapt 4,8 millioner nye jobber utenfor landbruket forrige måned. Det var langt over analytikernes estimater som i snitt lå rundt tr...Se mer

Europa-børsene løftet av positive jobbtall fra USA

De store europeiske børsene fulgte markedene i Asia oppover fra start torsdag. Utover dagen økte stemningen betraktelig etter at blant annet de amerikanske jobbtallene for juni kom inn langt over forventningene.
Den brede Stoxx Europe 600-indeksen endte nær to prosent ved 16-tiden. Samtidig steg samleindeksen Estoxx50 2,8 prosent.
Særlig bilprodusentene i Europa har en meget god dag. Samleindeksen...Se mer

Self Storage Group kjøper eiendommer for 10,75 mill.

Minilagerselskapet Self Storage Group har inngått en avtale med Lagerbygg AS om kjøp av to eiendommer i Kongsberg og Hønefoss, melder selskapet i en melding.
Transaksjonen har en samlet eiendomsverdi på 10,75 millioner kroner. Samlet har de to eiendommene et utleiebart område på 1.100 kvadratmeter.
De to eiendommene skal opereres under merkevaren OK Minilager, skriver selskapet.

BW Offshore-skip kapret av pirater

Ni personer ble kidnappet da det norskeide skipet Sendje Berge ble kapret av pirater utenfor Nigeria.
I natt klokken 05.20 norsk tid ble skipet Sendje Berge som er eid av det Oslo Børs-noterte selskapet BW Offshore kapret av pirater utenfor på kysten utenfor Nigeria. Ni nigerianske statsborgere ble kidnappet.
Det går frem av en melding fra selskapet.
Hendelsen skal være avklart, og «ingen av dem som...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%