ESA gir Telenor 1,2 milliarder i bot for misbruk av markedsmakt

Telegiganten har misbrukt sin dominerende stilling, mener EFTA-tilsynet. – Vi kjenner oss ikke igjen i måten Telenor beskrives, sier Telenor Norge-sjef Petter-Børre Furberg, som varsler at selskapet vil anke dommen.
EFTAs overvåkningsorgan (ESA) mener Telenor har hindret konkurrenter i å tilby mobile bredbåndstjenester til forbrukere i Norge – i strid med EØS-konkurranseregler. Det skal ha skjedd i perioden 2008 til 2012.
«Når Telenor har en dominerende stilling i markedet, så har Telenor et særlig ansvar for å sikre at de ikke hindrer konkurranse», skriver ESA i meldingen.
Telegiganten skal ha priset tjenester slik at konkurrenter ville tape penger på å selge mobilt bredbånd til nettbrett og bærbare PC-er. Prisingen omtales som «marginskvis».
«Under en kritisk vekstfase for mobildata i Norge var Telenors grossistpriser høyere enn utsalgsprisene Telenor selv tilbød sine egne sluttkunder», mener ESA.
– Dette er separate mobile bredbåndabonnement – altså ikke de vanlige mobiltelefoni-abonnementene, sier Telenor Norge-sjef Petter-Børre Furberg.

Anker dommen

Telegiganten varslet med en gang etter at nyheten ble kjent at de vil anke dommen, gjennom en børsmelding.
Telenor Norge-sjef Petter-Børre Furberg sier i e-post til E24 at han ikke kjenner seg igjen i måten Telenor blir beskrevet.
– Saken gjelder en liten del av mobilmarkedet og forhold som ligger langt tilbake i tid. Vi er svært overrasket over vedtaket og botens størrelse. Vi vil nå gå grundig igjennom vedtaket, og vil forberede saken til videre behandling i EFTA-domstolen, sier han i e-posten.
– Vi er uenige i dette vedtaket og kjenner oss ikke igjen måten Telenor beskrives. Dette er stikk i strid med det vi står for og de verdiene vi forfekter i alle land vi opererer i, sier Furberg.
Telenor skriver i meldingen at andre forhold i undersøkelsen av Telenor-avtalene i mobilmarkedet er frafalt.
– Hvorfor har Telenor valgt å anke saken?
– Dette gjelder forhold som ligger langt tilbake i tid og gjelder en liten del av mobilmarkedet. ESA har gjennom sine undersøkelser lagt bort en rekke forhold, og vi står nå igjen med ett forhold, svarer Telenor Norge-sjefen.
– Vår oppfatning er fortsatt at Telenor ikke har misbrukt vår dominerende stilling. Vi vil gå grundig gjennom vedtaket. Samtidig er det viktig for Telenor å understreke at vi hele tiden har ment og fortsatt mener at selskapet har opptrådt i tråd med konkurransereglene, sier han.

Åpner for private søksmål

Boten er på nærmere 112 millioner euro, noe som tilsvarer noe over 1,2 milliarder norske kroner med dagens valutakurs. Gebyret er det største ESA noensinne har utstedt, ifølge NTB.
Størrelsen er beregnet på grunnlag av Telenors omsetning i de berørte markedene, opplyser ESA. Gebyret tar også hensyn til hvor lenge bruddet pågikk og hvor alvorlig det var.
Det kan også åpne for private erstatningssøksmål, ifølge ESA. Disse vil i så fall behandles i nasjonale domstoler.

– Svært glad

Administrerende direktør Eivind Helgaker i Ice sier i en e-post til E24 at han er «svært glad» for at ESA har konkludert i etterforskningen av Telenor.
– Vi er svært glad for at ESA har konkludert i sin etterforskning av Telenor, da den gir tydelig beskjed om at denne type praksis er uakseptabel. Telenor er blitt bøtelagt flere ganger de siste årene, og det alle bøtene har til felles er praksis som bidrar til å hindre konkurranse, sier han.
Helgaker sier at «skaden allerede har skjedd» og at dette har bidratt til «mange år med konkurranseproblemer».
– Telenor valgte bevisst å misbruke sin dominerende posisjon, og dette er først og fremst noe som har skadet forbrukerne og Telenors konkurrenter. Dette er en av flere bøter de siste årene og jeg er glad for at myndighetene slår hardt ned på dem som jukser, sier Ice-sjefen.
På spørsmål om Ice vil vurdere å gå til sak mot Telenor, sier telekomselskapet at det er noe de «vil se nærmere på».
Telia, som er blant de største konkurrentene til Telenor, vil ikke kommentere overfor E24 noe rundt hvorvidt de vil innlede et søksmål mot Telenor.
– Vi registrerer saken og at Telenor vil anke. Hva den endelige konklusjonen blir vil være av interesse for alle aktører i markedet, gitt Telenors dominerende posisjon, sier kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Telia Norge.
– Utover det har vi ingen ytterlige kommentarer på nåværende tidspunkt, sier Lunde.

– Ikke stor betydning for mobilmarkedet

Det er relativt få bevegelser å spore i Telenor-aksjen. Analytiker Henriette Trondsen i meglerhuset Arctic Securities sier boten ikke endrer hennes syn på aksjen.
– Fokuset for Telenor-aksjen fremover vil ikke være denne boten, men hvor hardt rammet Asia-virksomheten til Telenor blir av coronaviruset. Norden-virksomheten har til liten grad vært påvirket av virusutbruddet, sier Trondsen.
Aksjene handles til rett under 142 kroner, noe som er et stykke unna kursmålet til Trondsen på 180 kroner aksjen.
– Mobilt bredbånd som eget produkt, levert med USB-dongel, hadde liten utbredelse i markedet i 2008 til 2012, og er et produkt som markedet har beveget seg bort fra, mener Trondsen.
– Mobilabonnement med store datapakker har i stor grad tatt over for dette produktet. Derfor vil ikke boten ha noen stor betydning for mobilmarkedet i Norge fremover, mener Arctic Securities-analytikeren.

Fikk kjempebot

Det er ikke første gang det varsles om bot mot Telenor. Konkurransetilsynet varslet et overtredelsesgebyr på 788 millioner kroner for å hindret Network Norway og Tele2 i å bygge et tredje mobilnett i Norge – noe Telenor anket.
Det påståtte lovbruddet oppsto mens de to konkurrentene bygget ut sitt eget nett leide de tilgang i Telenors mobilnett for å sikre kundene dekning i hele landet. Konkurransetilsynet mente de to mistet de økonomiske incentivene for å fortsette å bygge ut et nytt nett.
Det ble gjennomført razzia hos Telenor i desember 2012 på de to sakene. Tilsynet varslet først et gebyr på 906 millioner kroner – men denne ble senere jekket ned til 788 millioner kroner, grunnet at det ene av de to forholdene ikke var med i den siste konklusjonen.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 - 06:00

Siste nytt

Romfart til himmels på helgrønn Wall Street

Romfartsselskapet Virgin Galactic ledet an da aksjemarkedene i USA skjøt oppover i mandagens handel.
Amerikanske investorer kunne smile allerede da bjellen ringte inn en ny uke, og et bredt børsrally raskt tok form.
Det holdt også koken: Ved stengetid klokken 22 hadde alle de tre indeksene steget markant:
  • Dow Jones steg 1,51 prosent
  • S & P 500 steg 1,62 prosent
  • Nasdaq steg 1,87 prosent
Dermed fortsetter USA-markeden...Se mer

Uber-aksjen stiger på Wall Street

Mandag ettermiddag suser Uber Technologies opp med rundt 5 prosent på New York-børsen.
Oppturen kommer etter mandagens nyhet om at taxitjenesten får tilbake lisensen i London.
Uber mistet lisensen der i november 2019 etter at lokale transportmyndigheter reagerte på at sjåfører med falsk identitet gjennomførte 14.000 reiser med passasjerer.
Den nye lisensen gjelder i 18 måneder for rundt 45.000 Uber-s...Se mer

Nel dropper reparasjonsemisjon for aksjonærene

I lys av prisen på Nel-aksjen på Oslo Børs har styret i Nel besluttet å kansellere reparasjonsemisjonen. Det melder selskapet mandag.
Reparasjonsemisjon vil si at aksjonærer som ikke fikk delta i kapitalinnhentingen i juni fikk muligheten til å gå inn med frisk kapital i selskapet.
– Aksjekursen har vært betydelig under tilbudsprisen i reparasjonsemisjonen på 18,45 kroner med betydelige volumer, sk...Se mer

Devon Energy og WPX Energy slår seg sammen

De to amerikanske skiferoljeprodusentene Devon Energy og WPX Energy har inngått en avtale om å slå seg sammen, ifølge en melding.
Det nye selskapet får navnet Devon Energy.
Selskapsverdien, eller såkalt enterprise value, lander på rundt 12 miliarder dollar, tilsvarende 114 milliarder kroner, fremgår det.
Avtalen betyr at WPX Energy-aksjonærer mottar 0,5165 Devon Energy-aksjer per aksje de sitter på...Se mer

Telenor-kunder opplevde ringeproblemer

Oppdatert 13.30: Problemene skal være løst.
Telenor-kunder har opplevd problemer med abonnementet mandag formiddag.
– Det er en del Telenor-kunder som har problemer med å ringe ut i enkelte deler av landet, opplyser kommunikasjonssjef Fredrik Tangeraas i Telenor i en e-post til E24.
Tangeraas opplyser at de fikk melding om feilen klokken 9.40 mandag morgen. Selskapet opplyser ikke hva som ligger ba...Se mer

Okeanis Eco Tankers inngår ettårskontrakt for tankskip

Det Oslo Axess-noterte tankrederiet Okeanis Eco Tankers melder mandag at ett av flåtens veldig svære tankskip (VLCC), enten «Nissos Donoussa» eller «Nissos Kythnos», skal jobbe for et ikke-navngitt energiselskap i ett år.
Kontrakten starter i november i år og skipet leveres tilbake til Okeanis for å operere i spotmarkedet i fjerde kvartal 2021.
Skipet vil seile inn en brutto dagsrate på 34.000 dolla...Se mer

Uber får tilbake lisensen i London

Uber har fått tilbake lisensen i London etter at transportmyndighetene fratok taxitjenesten lisensen i november 2019.
Det kommer frem i en rettsavgjørelse mandag.
Uber mistet lisensen i den britiske hovedstaden etter det Transport for London kalte «et mønster av feil», ifølge Reuters.
Blant annet skal Uber-sjåfører som har forfalsket identiteten sin ha gjennomført 14.000 reiser med passasjerer.
– På tross av historiske feil,...Se mer

Grønn bølge over Europas børser

Optimismen i aksjemarkedet preger de europeiske børsene i starten av septembers siste uke.
Den brede samleindeksen Stoxx Europe 600 gikk opp 1,5 prosent i tidlig handel og holder seg på dette nivået nesten tre timer etter børsåpning. Mens tyske DAX vokser mest av de største indeksene.
Slik ser det ut på kontinentet mandag formiddag:
  • Dax i Frankfurt opp 2,40
  • CAC 40 i Paris opp 1,59
  • FTSE 100 i London opp 1,21 pro...Se mer

Nordea Markets venter normalisering etter Norges Bank-grep

Fredag varslet Norges Bank om en skjevfordeling i det såkalte interbankmarkedet, der bankene låner penger seg imellom.
Som følge av dette oppsto det «betydelig usikkerhet om tilgangen til kroner,» skrev sentralbanken, som derfor tilbyr korte F-lån for å roe markedet.
Men det kom ingen bud i fredagens F-lånsauksjon. Det kan tyde på at det er en utenlandsk bank som mangler kroner, ifølge Nordea Market...Se mer

Noreco har installert plattformmoduler på Tyra-feltet

Noreco melder at de har installert to nye «jackets» (plattformunderstell) ved Tyra-feltet.
Dette er de første jacket-strukturene som blir installert på plattformer i prosjektet, og representerer et viktig skritt videre i gjenutbyggingen, skriver selskapet.
Gassfeltet gjenutbygges etter at krittreservoaret under feltet har sunket.
Etter utbyggingen skal Tyra kunne levere 60.000 fat oljeekvivalenter pe...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%