Boeing og Norwegian faller tungt etter Ethiopian-ulykken

Flyulykken i Etiopia søndag fører til at Boeing-aksjen sendes ned 6,04 prosent på Wall Street mandag.
Det var søndag morgen et Boeing 737 Max 8-fly fra Ethiopian Airlines styrtet like etter avgang fra Addis Abeba. 157 mennesker mistet livet i ulykken, som er den andre for denne flytypen siden oktober.
Dette har fått flere til å spørre seg om det er et sikkerhetsproblem med flytypen. Natt til mandag besluttet kinesiske luftfartsmyndigheter å kreve at flytypen ble satt på bakken inntil videre.
Norwegian, som har 18 fly av den aktuelle typen, falt også markant på Børsen mandag. Aksjen endte ned 6,38 prosent til 56,64 kroner.
Analytikere E24 har snakket med peker på at flyulykken trolig er den viktigste årsaken til at Norwegian-aksjen faller mandag:
– Trafikktallene var omtrent som ventet fra vår side, men kanskje noe svakere enn konsensustallene. Det ser ut til at det er Max-saken som er årsaken til fallet, sier Norwegian-analytiker Jo Erlend Korsvold i SEB til E24.

Bestilte 110 fly i 2012

Norwegian opplyste til E24 mandag morgen at flyene fortsatt er i normal drift, men at selskapet har tett kontakt med Boeing og følger deres anbefalinger.
Norwegian bestilte i 2012 110 fly av typen Boeing 737Max 8 som etter hvert vil erstatte dagens 737–800.
Ved utgangen av 2018 hadde Norwegian 18 nye Max-fly i flåten, og ved utgangen av 2019 skal den etter planen vokse til 34.
I 2021 skal selskapet etter planen ha 74 slike fly i trafikk. Hvis Max-flyet skulle bli satt på bakken i Europa og USA, slik kinesiske myndigheter har gjort, vil det få konsekvenser for Norwegians operasjon.
Da det oppsto motorproblemer med Rolls-Royce-motorene på Boeings Dreamliner-fly ble både Norwegian og andre flyselskap hardt rammet fordi fly måtte tas ut av trafikk.

Siste nytt

Sokkelarbeidere går ut i streik

Arbeidstagerorganisasjonen Ledernes medlemmer har stemt nei til meglingsresultatet på sokkelavtalen og vil dermed gå ut i streik fra midnatt 5. juli. Det skriver Lederne selv i en pressemelding.
De som blir tatt ut i streik er teknikere og fagarbeidere, ifølge forbundsleder i Lederne, Audun Ingvartsen. I all hovedsak kontrollromsarbeidere på plattformene.
– Det er nøkkelpersoner vi tar ut i streik....Se mer

Aker Solutions sikrer leverandøravtale med Vår Energi verdt inntil 2,5 milliarder kroner

Aker Solutions skal levere subsea-systemer til Vår Energis subsea-prosjekter de neste fem årene, skriver selskapet i en melding.
Avtalen har i tillegg mulighet for to forlengelser, hver på to år.
Selskapet opplyser at verdien av kontrakten er på mellom 1,5 og 2,5 milliarder kroner.
Aker Solutions er et av flere selskaper som Vår Energi har inngått strategiske partnerskap med, som en forberedelse...Se mer

NRS-aksjonærene godkjenner Salmar-fusjon

Aksjonærene i Norway Royal Salmon stemte for sammenslåingen med Salmar og emisjonen som delvis skal finansiere kjøpet av lakseoppdretteren Salmonor fra NTS.
Det ble avgjort på dagens ekstraordinære generalforsamling i NRS.
Tidligere i år fikk Salmar kjøpe en majoritetsandel av sjømatselskapet NTS etter en større maktkamp. Det har i praksis gitt dem kontroll over både Norway Royal Salmon (NRS) og d...Se mer

Ny kontrakt til AF Gruppen-datter

Målselv Maskin & Transport, et selskap i AF Gruppen, har inngått avtale med Nordkraft Prosjekt om anleggsarbeider for utvikling av et nytt industriområde i Kvanndalen utenfor Narvik. Det opplyser AF Gruppen i en melding.
Kontrakten er en totalentreprise med en verdi på 162 millioner kroner, eksludert mva.
Prosjektet omfatter bygging av infrastruktur, tilførselsveier og utvikling av tomtearealer. Ar...Se mer

Norges Bank holder kronesalget på 1,5 milliarder per dag i juli

Norges Bank holder det daglige kronesalget uendret på 1,5 milliarder per dag i juli, ifølge en melding fra sentralbanken.
Kronesalget (vekslingen) skjer for å kunne overføre utenlandsk valuta til Oljefondet.
Norges Bank har i flere år kjøpt kroner på vegne av staten, slik at oljeinntekter i utenlandsk valuta kan brukes over statsbudsjettet.
På forhånd ventet SEB at Norges Bank ville holde kronesalg...Se mer

Sverige hever renten med 0,5 prosentpoeng

Sveriges Riksbank følger i Norges fotspor og slår til med en såkalt dobbelt renteheving på et halvt prosentpoeng. Dermed ligger styringsrenten på 0,75 prosent, i tråd med økonomens forventninger.
– Hovedstyrets prognose er at renten kommer til å heves ytterligere og ligge nær 2 prosent i begynnelsen av neste år, skriver Riksbanken.
Sentralbanken har også bestemt seg for å redusere beholdningen av ve...Se mer

Nedgang på Oslo Børs

Som ventet faller Oslo Børs fra torsdag. Hovedindeksen er ned 1,02 prosent to timer ut i handelen.
Dermed fortsetter onsdagens nedgang. Da falt Hovedindeksen 0,84 prosent.
Børsfallet kommer etter et fall i oljeprisen. Brent-oljeprisen handles for omtrent syv dollar fatet mindre enn da Oslo Børs stengte onsdag. Et fat nordsjøolje koster 112,7 dollar per fat i spotmarkedet.
Børslokomotivene Equinor og Ya...Se mer

E24 har tekniske problemer med børskurser

Børskurser på E24s nettsider er ustabile grunnet teknisk trøbbel hos en dataleverandør. E24 jobber med å få løst problemene.

Solstad hanker inn kontrakter verdt 540 millioner

Konstruksjonsskipet (CSV) «Normand Cutter» har fått et oppdrag i Sør-Amerika, for en fastsatt periode på 460 dager med oppstart i fjerde kvartal i år, ifølge en børsmelding.
Kontrakten kan også forlenges i ytterligere 480 dager. Navnet på kunden blir ikke oppgitt i meldingen.
Samtidig har selskapet Subtec utøvd en opsjon som forlenger kontrakten med konstruksjonsskipet «Normand Sentinel» i Mexicog...Se mer

Stolt-Nielsen med kraftig resultatøkning

Stolt-Nielsen rapporterte i dag resultater for andre kvartal og første halvdel av 2022. Selskapet har avvikende regnskapsår og deres andre kvartal slutter 31. mai.
Shippingselskapet styrket både driftsinntektene og resultatet i årets andre kvartal.
De rapporterte driftsinntekter på 689,1 millioner dollar i årets andre kvartal. Det er en solid økning fra 526,9 millioner året før.
Samtidig genererte selskapet e...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%