Opec+ enige om nye produksjonsnivåer: – Happy hour

Etter lange møter ble oljekartellet og samarbeidslandene (Opec+) enige om nye produksjonsnivåer for de to neste månedene tirsdag. Det sendte oljeprisen videre opp tirsdag kveld.
Oljekartellet Opec og samarbeidslandene (Opec+) har blitt enige om å fortsette å holde produksjonen på omtrent samme nivå som i dag de neste to månedene.
Oljeanalytiker Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy kaller enigheten en «stor overraskele» i en analyse.
Like før klokken 22 tirsdag kveld er nordsjøoljen opp 5,79 prosent for dagen til 53,54 dollar fatet. Dermed ligger oljeprisen på samme nivå som i begynnelsen av mars.
Amerikansk lettolje (WTI) er også opp 5,34 prosent til 49,86 dollar fatet. WTI bikket 50 dollar fatet tirsdag ettermiddag for første gang siden februar, skriver CNBC.

Saudi-Arabia tilbød kutt

Saudi-Arabia skal kutte sin produksjon med ytterligere 1 million fat per dag i februar og mars, sier den saudiarabiske energiministeren prins Abdulaziz bin Salman, ifølge Bloomberg.
– Hvis det er én måte å beskrive hva disse frivillige kuttene betyr for markedet er «happy hour» et ganske passende begrep, skriver Tonhaugen i sin analyse.
Dermed kan Russland og Kasakhstan øke produksjonen med til sammen 75.000 fat hver dag i perioden, skriver nyhetsbyrået.
Resten av Opec+-medlemmene skal holde produksjonen stabil i februar og mars.

Russland den store vinneren

– Dagens enighet er, selv om den gir noe markedsstabilitet frem til utgangen av mars, ikke en avtale Opec-medlemmer kan fordøye lett, skriver Tonhaugen.
Han mener Russland og Kasakhstan har kommet unna med å øke sin produksjon, mens andre land ikke gjør det samme.
– Dette gjør de kronisk ikke-medgjørlige Opec+-medlemmene til de store vinnerne av dette møtet, skriver oljeanalytikeren.
Under møtet har det vært uenigheter mellom landene som vil øke produksjonen og dem som vil holde den på dagens nivå. Russland foreslo å øke produksjonen med 500.000 fat per dag ved starten av møtet mandag.
Tonhaugen mener det gjenstår å se om Saudi-Arabia kommer til å holde løftet om å kutte såpass mye, og om de andre landene kommer til å holde på dagens produksjonskutt.
Han mener det kan være vanskelig å svelge de store kuttene.
– Det er bare for godt til å være sant!, skriver Tonhaugen.

Frykt for lav etterspørsel

Beslutningen skal være tatt på grunn av frykten for at nye nedstenginger verden over fortsetter å dempe oljeetterspørselen, skriver Reuters.
Under coronakrisen har det vært en stor nedgang i etterspørselen. Flytrafikk og annen transport sto for over halvparten av verdens oljebruk før pandemien.
Opec gjorde den første justeringen av avtalen i desember, da de lettet kuttene med 500.000 fat per dag, som gjelder fra januar.
For tiden holder Opec 7,2 millioner fat olje per dag tilbake fra markedet, tilsvarende rundt syv prosent av verdens produksjon, ifølge Bloomberg.
I mars klarte ikke Opec og Russland å bli enige og om produksjonskutt, noe som sendte oljeprisen ned rundt 30 prosent på en dag.

Siste nytt

Aker Solutions nærmere havvindkontrakt verdt milliarder

Aker Solutions har sammen med Siemens Energi blitt varslet om å fortsette med kontrakten med Vattenfall for vindprosjektet Norfolk Boreas utenfor Storbritannia.
Det kommer frem i en børsmelding lørdag.
Vattenfall har fra før valgt de to selskapene som foretrukne leverandører av strømplattformer til det britiske havvindprosjektet.
Prosjektet må fremdeles få godkjennelse fra relevante myndigheter, og V...Se mer

Wall Street falt markant

Slik ligger det an for de toneangivende indeksene på Wall Street ved stengetid fredag:
  • Samleindeksen S&P 500 falt 1,48 prosent
  • Tek-indeksen Nasdaq falt 1,51 prosent
  • Industriindeksen Dow Jones falt 1,70 prosent
Dow Jones-indeksens september-knekk var større enn i finanskriseåret 2008. Og for første gang siden 2009 endte S&P 500 og Nasdaq med en negativ avkastning tre kvartaler på rad, ifølge CNBC.
S&P 500 fikk sitt verste kvart...Se mer

BP sikret kontrakt med Cool Company-skip

BP har sikret et av de få gjenværende tilgjengelige LNG-skipene for 2022, Cool Companys "Golar Ice", ifølge TradeWinds, som peker på rykter i markedet om at dagraten er på 190.000 dollar pr dag for en ettårig kontrakt.

Salamr: trekker kjøp av oppdrettsløyver til fastpris

SalMar kjøpte tidligere i år lisens til å øke kapasiteten med 1.223 tonn laks for 244,6 millioner kroner, men velger nå å oppheve kjøpet.
Kjøpet ble gjort som en del av kapasitetsjusteringen i trafikklyssystemet.
Opphevingen skjer etter regjeringens forslag om grunnrenteskatt på oppdrett i sjø.
– Dette har skapt en situasjon som gjør at selskapet ikke finner det forsvarlig å betale det nevnte vederla...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%