Hydro varsler kutt av opptil 735 ansatte

Fire måneder etter at Hilde Merete Aasheim tok over som konsernsjef lanserer selskapet en omfattende restrukturering som også kan ramme norske arbeidsplasser.
Da Hilde Merete Aasheim hadde sin første dag i den nye jobben som konsernsjef i Norsk Hydro den 8. mai varslet hun flere grep for å bedre lønnsomheten og bærekraften i konsernet.
Etter at Børsen stengte tirsdag ettermiddag lanserte selskapet en omfattende restrukturering av divisjonen «Valsede produkter».
De andre virksomhetene i konsernet  er bauksitt og alumina, primærmetall, markedsvirksomhet, ekstruderte produkter og energi.

Kan ramme norske arbeidsplasser

Planen som nå er annonsert innebærer at opptil 735 årsverk vil forsvinne og selskapet regner med at prosessen vil koste 160 millioner euro, tilsvarende 1,6 milliarder kroner.
Hydro regner med at de vil spare rundt 60 millioner euro  (594 millioner kroner) årlig i reduserte personalkostnader.
Hydros virksomhet innen valsede produkter er også i Norge, i Holmestrand og på Karmøy. Her kan også ansatte bli berørt, opplyser pressekontakt Bjørn Skaar til E24.  
Mesteparten av nedbemanningen skal være gjort innen slutten av 2022.
Hydros valsevirksomhet har de siste årene levert skuffende økonomiske resultater.
Ifølge Hydro vil tiltakene «styrke lønnsomheten betraktelig» etter at valsevirksomheten «de siste årene levert skuffende økonomiske resultater».
Valsede produkter er tynne og lette aluminiumsplater som «kjevles ut». De brukes blant annet i bilindustrien, til brusbokser og som plater til bruk i bygg og boliger.
PS! Hydro arrangerer kapitalmarkedsdag den 24. september og varsler at det vil komme flere detaljer under arrangementet.

Legger ned deler av tysk anlegg

Hydro planlegger nå å legge ned deler av folieproduksjonen ved Grevenbroich-anlegget i Tyskland, men det skal også gjennomføres forbedringstiltak på tvers av organisasjonen.
Hydro kunngjorde i september i fjor at de ville legge ned en annen folielinje innen utgangen av 2019. Tilsammen betyr dette at selskapet legger ned 30 prosent av sin samlede foliekapasitet.
- Vår kostnadsposisjon i deler av vår folievirksomhet er for høy, hovedsakelig som følge av arbeidsintensive og manuelle produksjonsprosesser. Vi møter også sterk konkurranse i denne delen av markedet. Som en konsekvens av dette planlegger vi å stenge ned vår hovedlinje for folie, sier Einar Glomnes, konserndirektør for valsede produkter i Hydro i børsmeldingen
Bjørn Skaar i Hydro peker på at anlegget i Grevenbroich er markedsledende innenfor produksjon av trykkplater, men siden mindre og mindre trykkes på papir er det synkende etterspørsel, som gir behov for å tilpasse seg endrede markeder.
Hydro varsler at de som et ledd i planen også vil satse mer på vekstmarkeder som boks- og bilindustrien.
Selskapet har blant annet investert tungt i billinjen på Grevenbroich-fabrikken som produserer ettertraktede aluminiumsprodukter til bilindustrien.

Kostnadene i Norge må også ned

Hydro opplyser at selv om størstedelen av kuttene berører de to konkrete produksjonslinjene i Tyskland, så gjennomgår man nå kostnadsstrukturen, organisasjonen og markedsapparatet i hele divisjonen:
– Det berører alle anlegg. Det er ikke tallfestet noe antall ansatte når det gjelder Holmestrand og Karmøy, men de vil også bli berørt av et krav om å komme ned på kostnadsnivå, sier Skaar.
– Vil det bli en reduksjon i bemanning ved Holmestrand og Karmøy?
– De vil også måtte ned i kostnadsnivå, men så vil det være opp til hvert enkelt verk hvordan de skal ta ned kostnadene. Der vil man ha en prosess med fagforeningene og tillitsvalgte og de ansatte, for å finne ut hvordan man skal gjøre dette på best mulig måte.
- Så legger man også vekt på å finne løsninger hvor overtallighet kan løses med frivillige virkemidler, altså at man lager pakker som er attraktive eller i det minste kan få hjelp til å finne annet arbeid, sier Skaar.
Ved Karmøy valseverk er det 230 medarbeidere, mens det er 400 ansatte ved Holmestrand-anlegget, ifølge Hydros hjemmeside.

Siste nytt

Tesla-aksjen faller over syv prosent

Tesla faller tungt tilbake på Wall Street mandag, etter at elbilprodusentens aksje steg markant til over 900 dollar på slutten av forrige uke.
Aksjen er ned 7,5 prosent til kurs 834 dollar på Nasdaq-børsen.
Sist ukes kurshopp kom etter flere positive analyser og økte kursmål fra analytikere som dekker Tesla.
Elbilaksjen har klatret kraftig det siste året. I sommer var den nede på 179 dollar.

Mandag er også en mørk dag for Wall Street som helhet:

Ferd tegnet seg for 40 millioner i PGS-emisjon

Johan H. Andresen Ferd står denne uken oppført med 2,3 millioner nye aksjer i seismikkselskapet PGS, ifølge ferske aksjonæroversikter.
Dette er sannsynligvis aksjer Ferd har tegnet seg for i PGS’ emisjon på 850 millioner kroner fra tidligere i år.
Den ble gjennomført til kurs 17,48 kroner, som i så fall tilsvarer 40 millioner kroner for Ferd.
Investeringsselskapet står per onsdag sist uke oppført me...Se mer

Bratt fall for oljeprisen mandag kveld

Prisen for et fat nordsjøolje (brent spot), som brukes som en referanse for oljehandel globalt, fortsetter det tunge fallet mandag.
Rundt klokken 18.30 er oljeprisen ned 5,46 prosent til 55,28 dollar fatet.
Utviklingen kommer etter at italienske myndigheter de siste dagene har innført stadig strengere restriksjoner for å bekjempe utbredelsen av coronaviruset.
Italia er det landet utenfor Asia som f...Se mer

NRC tildelt kontrakt på 47 millioner kroner

NRCs heleide datterselskap NRC Anlegg er tildelt en kontrakt på 47 millioner kroner av Kristiansand Havn, ifølge en melding mandag ettermiddag.
Arbeidet starter opp i mars i år og er ventet å være ferdig i april neste år.

Virusdramaet førte til verste børsdag i Milano på over tre år

Virusfrykten sprer seg i Europa. Milano-børsen falt kraftig etter at landet gjennom helgen har innført en rekke restriksjoner og avlyst en rekke sportsarrangementer.
Utviklingen kom etter at italienske myndigheter de siste dagene har innført stadig strengere restriksjoner for å bekjempe utbredelsen av coronaviruset.
Italia er det landet utenfor Asia som foreløpig er hardest rammet av coronaviruset....Se mer

Fredriksen kjøper mer i Axactor

Milliardær John Fredriksen fortsetter å kjøpe seg opp i inkassoselskapet Axactor, ifølge en melding mandag.
Gjennom selskapet Geveran Trading har Fredriksen lastet opp med ytterligere 250.000 aksjer til kurs 14,83 kroner, tilsvarende et kjøp på i underkant av fire millioner kroner.
Geveran eier etter kjøpet 58,1 millioner Axactor-aksjer, eller 31,36 prosent av inkassoselskapets aksjer.
Inkassoaksjen falt mandag i ov...Se mer

XXL godkjenner reparasjonsemisjon på 100 millioner

XXLs styre har besluttet å gjennomføre den såkalte reparasjonsemisjonen på nær 6,7 millioner nye aksjer til kurs 15 kroner, tilsvarende 100 millioner kroner, som sportsurstyrkjeden tidligere har varslet, ifølge en melding mandag.
Det i forbindelse med den rettede emisjonen som ble gjennomført på høsten i fjor.
Tegningsperioden vil begynne 26. februar 2020 og avsluttet 11. mars 2020.
Oppkjøpsfondet Altor garantere...Se mer

Tidligere Swedbank-topp til politiavhør – mistenkes for lovbrudd, ifølge SvD

Swedbanks tidligere administrerende direktør Birgitte Bonnesen blitt innkalt til politiavhør hos Ekobrottsmyndigheten (EMB) i begynnelsen av april.
– Ja, jeg kan bekrefte at hun nå er innkalt til politiavhør, og at det vil finne sted i begynnelsen av april, sier Per E. Samuelson, Bonnesens advokat til SvD.
Ifølge avisens kilder vil hun bli formidlet at de mistenker at Bonnesen har begått lovbrudd....Se mer

Dof sikrer arbeid fra Premier Oil

Offshorerederiet Dof har blitt tildelt en kontrakt for skipet «Skandi Caledonia» av Premier Oil UK, ifølge en melding mandag ettermiddag.
Den faste kontrakten, som begynner i andre kvartal, er på fire brønner, pluss en opsjon på ytterligere to stykker.
Varigheten er på rundt 100 dager per brønn for både den faste delen av kontrakten og opsjonene.

Baltic Dry-indeksen stiger 1,8 prosent mandag

Baltic Dry-indeksen, som viser hvor mye skip som frakter tørrlast tjener i snitt, stiger 1,8 prosent til 506 poeng torsdag, ifølge Infront TDN Direkt.
Slik går det med de ulike segmentene:
  • Capesize faller 3,4 prosent til 2.693 dollar
  • Panamax er opp 3,7 prosent til 5.966 dollar
  • Handysize stiger 2,1 prosent til 3.580 dollar
  • Supramax hopper 3,6 prosent til 5.977 dollar
Tørrlastaksjene på Oslo Børs utvikler...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%