Hydro varsler kutt av opptil 735 ansatte

Fire måneder etter at Hilde Merete Aasheim tok over som konsernsjef lanserer selskapet en omfattende restrukturering som også kan ramme norske arbeidsplasser.
Da Hilde Merete Aasheim hadde sin første dag i den nye jobben som konsernsjef i Norsk Hydro den 8. mai varslet hun flere grep for å bedre lønnsomheten og bærekraften i konsernet.
Etter at Børsen stengte tirsdag ettermiddag lanserte selskapet en omfattende restrukturering av divisjonen «Valsede produkter».
De andre virksomhetene i konsernet  er bauksitt og alumina, primærmetall, markedsvirksomhet, ekstruderte produkter og energi.

Kan ramme norske arbeidsplasser

Planen som nå er annonsert innebærer at opptil 735 årsverk vil forsvinne og selskapet regner med at prosessen vil koste 160 millioner euro, tilsvarende 1,6 milliarder kroner.
Hydro regner med at de vil spare rundt 60 millioner euro  (594 millioner kroner) årlig i reduserte personalkostnader.
Hydros virksomhet innen valsede produkter er også i Norge, i Holmestrand og på Karmøy. Her kan også ansatte bli berørt, opplyser pressekontakt Bjørn Skaar til E24.  
Mesteparten av nedbemanningen skal være gjort innen slutten av 2022.
Hydros valsevirksomhet har de siste årene levert skuffende økonomiske resultater.
Ifølge Hydro vil tiltakene «styrke lønnsomheten betraktelig» etter at valsevirksomheten «de siste årene levert skuffende økonomiske resultater».
Valsede produkter er tynne og lette aluminiumsplater som «kjevles ut». De brukes blant annet i bilindustrien, til brusbokser og som plater til bruk i bygg og boliger.
PS! Hydro arrangerer kapitalmarkedsdag den 24. september og varsler at det vil komme flere detaljer under arrangementet.

Legger ned deler av tysk anlegg

Hydro planlegger nå å legge ned deler av folieproduksjonen ved Grevenbroich-anlegget i Tyskland, men det skal også gjennomføres forbedringstiltak på tvers av organisasjonen.
Hydro kunngjorde i september i fjor at de ville legge ned en annen folielinje innen utgangen av 2019. Tilsammen betyr dette at selskapet legger ned 30 prosent av sin samlede foliekapasitet.
- Vår kostnadsposisjon i deler av vår folievirksomhet er for høy, hovedsakelig som følge av arbeidsintensive og manuelle produksjonsprosesser. Vi møter også sterk konkurranse i denne delen av markedet. Som en konsekvens av dette planlegger vi å stenge ned vår hovedlinje for folie, sier Einar Glomnes, konserndirektør for valsede produkter i Hydro i børsmeldingen
Bjørn Skaar i Hydro peker på at anlegget i Grevenbroich er markedsledende innenfor produksjon av trykkplater, men siden mindre og mindre trykkes på papir er det synkende etterspørsel, som gir behov for å tilpasse seg endrede markeder.
Hydro varsler at de som et ledd i planen også vil satse mer på vekstmarkeder som boks- og bilindustrien.
Selskapet har blant annet investert tungt i billinjen på Grevenbroich-fabrikken som produserer ettertraktede aluminiumsprodukter til bilindustrien.

Kostnadene i Norge må også ned

Hydro opplyser at selv om størstedelen av kuttene berører de to konkrete produksjonslinjene i Tyskland, så gjennomgår man nå kostnadsstrukturen, organisasjonen og markedsapparatet i hele divisjonen:
– Det berører alle anlegg. Det er ikke tallfestet noe antall ansatte når det gjelder Holmestrand og Karmøy, men de vil også bli berørt av et krav om å komme ned på kostnadsnivå, sier Skaar.
– Vil det bli en reduksjon i bemanning ved Holmestrand og Karmøy?
– De vil også måtte ned i kostnadsnivå, men så vil det være opp til hvert enkelt verk hvordan de skal ta ned kostnadene. Der vil man ha en prosess med fagforeningene og tillitsvalgte og de ansatte, for å finne ut hvordan man skal gjøre dette på best mulig måte.
- Så legger man også vekt på å finne løsninger hvor overtallighet kan løses med frivillige virkemidler, altså at man lager pakker som er attraktive eller i det minste kan få hjelp til å finne annet arbeid, sier Skaar.
Ved Karmøy valseverk er det 230 medarbeidere, mens det er 400 ansatte ved Holmestrand-anlegget, ifølge Hydros hjemmeside.

Siste nytt

Razzia hos Orkla-eide Lilleborg

Konkurransetilsynet gjennomfører tirsdag razzia hos såpeprodusenten Lilleborg etter mistanke om brudd på konkurranseloven.
Saken oppdateres...
Både Lilleborg-eier Orkla og Konkurransetilsynet bekrefter at det gjennomføres razzia tirsdag.
– Bakgrunnen for besøket er at vi over lenger tid har kartlagt innkjøpsbetingelsene i det norske markedet. Nå har vi gjennomført et uanmeldt besøk for å sikre bevi...Se mer

Nissan venter svakeste resultat på 11 år i 2019

Japans nest største bilprodusent fikk et driftsresultat for perioden juli-september på 30 milliarder yen, tilsvarende 2,5 milliarder kroner.
Det er rundt 70 prosent lavere enn ved samme korsvei i fjor, og det svakeste andrekvartalet på 15 år, ifølge Reuters.
På forhånd ventet analytikerne i gjennomsnitt et driftsresultat på 47,48 milliarder yen, ifølge Refinitiv.
Fallet var drevet av en sterke yen og...Se mer

Børsen i minus etter flat start på dagen

Etter at Børsen mandag endte med en forsiktig oppgang, peker pilene nedover rundt lunsjtid tirsdag.
Hovedindeksen er ned 0,22 prosent til 915,84 poeng.
Morgenen har vært preget av at Mowi-sjef Alf-Helge Aarskog går på dagen. Hans etterfølger blir nåværende finansdirektør Ivan Vindheim. Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård sier til E24 at sjefbyttet ikke er dramatisk. Mowi er mest omsatt og faller...Se mer

EU gir Telia tillatelse til å kjøpe Bonnier Broadcasting

EU-kommisjonen har gitt Telia tillatelse til å kjøpe opp Bonnier Broadcasting, som blant annet eier svenske TV 4 og CMore, samt finske MTV. Det bekrefter kommisjonen i en pressemelding.
– Vi har i dag tillatt Telias kjøp av Bonnier, på enkelte vilkår. Som følge av beslutningen vil kunder i Finland og Sverige fortsatt ha et bredt spekter av TV-kanaler og audiovisuelt innhold både gjennom tradisjone...Se mer

Pessimismen avtar hos tyske investorer

Den tyske Zew-indeksen, som måler stemningen blant analytikere og investorer, stiger overraskende til minus 2,1 poeng i november fra minus 22,8 poeng måneden før.
Grensen mellom optimisme og pessimisme i indeksen går ved null, og målingen gir et signal om at pessimismen avtar. Det var på forhånd ventet at indeksen ville vise en mindre oppgang til minus 13 poeng.
Bedringen er et lyspunkt fra en tys...Se mer

UBS nedjusterer kursmålet på Aker Solutions

UBS nedjusterer sitt kursmål på Aker Solutions til 24 kroner fra tidligere 30 kroner. Nøytral-anbefalingen fastholdes, ifølge en oppdatering tirsdag.
UBS gjør ikke store estimatendringer for 2019, 2020, og 2021 ettersom deres estimater allerede reflekterte fallende omsetning i 2020, som selskapet nå guider. Ebitda-estimatene nedjusteres med 4-7 prosent for 2019-2021. Videre har UBS fjernet 2019-utb...Se mer

Brann om bord i norsk seismikkfartøy i Senegal

Det brøt mandag ut brann i maskinrommet på Shearwater Geoservice-eide Polar Marquis. Brannen er slukket, og situasjonen er under kontroll, opplyser GC Rieber Shipping, som administrerer skipet, i en pressemelding tirsdag.
Konsernsjef Einar Ytredal i GC Rieber Shipping sier til TDN Direkt at det er for tidlig å si noe om skadeomfanget.
– Det viktigste for oss nå er å ta vare på mannskapene, først o...Se mer

Håp om utsatt biltoll løfter stemningen i Europa

Det er en forsiktig oppgang på de europeiske børsene, der stemningen i markedene er løftet av meldinger om at USAs president Donald Trump er ventet å utsette en beslutning om å innføre biltoll mot EU med seks måneder, skriver CNBC.
Den brede Europa-indeksen Stoxx 600 er opp 0,13 prosent i tidlig handel.
Slik ser det ut i Europa tirsdag formiddag:
  • Samleindeksen Estoxx 50 opp 0,18 prosent
  • DAX i Frankfurt opp 0,28 prose...Se mer

Nordea Markets øker kursmålet på SAS-aksjen

Nordea Markets beholder kjøpsanbefaling på SAS-aksjen, men øker kursmålet til 22 svenske kroner per aksje fra tidligere 17, ifølge en oppdatering tirsdag.
Inntjeningen til SAS er bedre enn ventet grunnet en ikke ubetydelig oppgang i billettprisene, mener meglerhuset, som også viser til at i tillegg øker antall passasjerer og flyene har et høyere belegg enn tidligere.
Analytikerne skriver at årsaken...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%