Nordsjøoljen stuper etter WTI-oljen: Dundrer ned nær 30 prosent

Et fat Nordsjøolje kostet tirsdag 18,20 dollar fatet på det laveste nivået, og falt nær 30 prosent. Nedgangen har hentet seg inn i ettertid.
Oljeprisen (Brent spot) faller videre tirsdag. Et fat Nordsjøolje koster i skrivende stund 20,86 dollar fatet, ned 19,75 prosent. På det laveste nivået var prisen nede i 18,38 dollar fatet, ned 29,4 prosent. Sist oljeprisen var nede på dette nivået var i januar 2002, ifølge data fra EIA.
WTI-kontraktene for juni handles for 13,72 dollar fatet i skrivende stund. Rundt 11:30-tiden tirsdag var prisen nede i 12,02 dollar per fat.
– Det som skjedde med WTI-prisen i går skremmer nok investorene en god del. Fysisk Brent-olje var ned bare én dollar fatet i går, mens handelen med WTI-olje for langsiktig leveranse falt kraftig. Men det som skjedde med WTI er et symptom på det som er en fare for hele oljemarkedet, nemlig at globale oljelagre kan bli fylt opp. Stanger vi i taket på globale lagre, så kan også Brent rammes hardt, sier senior oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets til E24.
– Så fallet i Brent er tegn på et nervøst marked og fulle lagre?
– Det er et marked som er nervøst for at du skal se noe av de samme effektene på Brent som du så på WTI i går, og for at overkapasiteten er så stor at oljelagrene vil fylles til randen.
– Hva kan det få å si for Norge hvis oljeprisen blir liggende under 20 dollar?
– Det er vanskelig å si hva dette kunne få å si for Norge, men jeg tror ikke at oljeprisen vil kunne ligge på under 20 dollar fatet over tid. Vi ser at det nå ikke vedtas prosjekter eller bores brønner i USA. Dette er først og fremst et prissignal om at vi må stenge ned produksjon nå, på grunn av en massiv ubalanse i oljemarkedet. Opec-kuttene vil bli nyttige utover i andre halvår, men i det korte bildet er ikke disse kuttene nok til å balansere oljemarkedet.

Nordsjøoljen påvirkes

Det er forskjeller mellom WTI og Brent-kontrakter. Med Brent-oljen har man muligheten til å gjøre opp kontant, og Brent er havbåren, som gir en mye større logistisk fleksibilitet som ikke påvirkes av oljebeholdninger i et spesifikt geografisk område som med WTI.
– Det er imidlertid en stor risiko for at de globale oljelagrene er fulle fremover. Det er utfordrende å estimere den ultimate oljebeholdningskapasiteten i global skala og overvåke den, skriver Martinsen i en kommentar tirsdag.
Han skriver videre til at det er utfordrende å estimere kapasiteten til oljebeholdningen i global skala og overvåke den.
– Når det er sagt, ser vi risikoen for at den globale kapasiteten på land blir utnyttet fullt ut i slutte av mai, sier Martinsen og legger til:
– Som sådan er det ingen grunn til å være positiv til oljeprisene på kort sikt.

Vurderer å stanse Saudi-import

USAs president Donald Trump skal ifølge Reuters vurdere å stanse importen av råolje fra Saudi-Arabia for å støtte industrien.
– Vel, jeg skal se på det» sa Trump til reportere på stedet.
– Vi har absolutt rikelig med olje, så jeg skal se på det, sa han.
Trump sa videre at oljeprisfallet var kortsiktig og er forårsaket av en finansiell skvis som følge av lavere etterspørsel.
Han viste deretter til at Opec+ har blitt enige om å kutte oljeproduksjonen, og sa at de svake prisene vil tvinge ytterligere produksjonskutt av økonomiske årsaker.
– Når markedet er som nå kommer produsenter til å ta ned produksjonene, eller til og med stoppe produksjonen. Det skjer nå, sa han.

Siste nytt

Zaptec øker inntektsprognosen for 2020

Elbillader-produsenten Zaptec velger fredag ettermiddag å øke salgsprognosen for inneværende år.
«Høy salgsvekst hittil i fjerde kvartal medfører at denne guidingen er endret til 35 prosent for 2020», skriver selskapet i en melding.
Da selskapet i rapporten for tredje kvartal la frem prognoser, forventet man at inntektsveksten ville havne mellom 25 og 30 prosent i 2020.
Det fremkommer ingen informasj...Se mer

Wall Street stiger tross skuffende jobbtall

Oppgangen på børsene verden over smitter over på Wall Street, på tross av at «månedens viktigste tall» skuffet analytikerne tidligere på dagen.
Det ble skapt 245.000 jobber i USA i november, noe som var betydelig mindre enn anslagene på 460.000 nye jobber utenfor landbruket. Samtidig ble tallene fra oktober revidert noe ned.
Utviklingen i USA kommer samtidig som coronatallene aldri har vært dystre...Se mer

«Månedens viktigste tall» skuffer

Arbeidsmarkedet i USA fortsetter å bedre seg, om enn i betydelig lavere takt enn tidligere.
Det ble skapt 245.000 nye arbeidsplasser utenfor landbruket i USA forrige måned.
I oktober ble det til sammenligning skapt 610.000 jobber. Disse tallene er nedrevidert med 28.000 jobber siden de ble lagt frem første gang for en måned siden.
Det var på forhånd ventet at 460.000 nye jobber skulle bli skapt ut...Se mer

Element-aksjen opp 27 prosent etter kryptosatsing

Torsdag ble det kjent at børsskallet Element på nytt prøver seg på en kryptosatsing - og at selskapet har fått med seg investorer som Øystein Stray Spetalen, Arne Blystad, Ketil Skorstad og Kristian Lundkvist på aksjonærsiden.
Spetalen er fra før inne i Element gjennom investeringsselskapet Saga Pure, der han er dominerende eier. Men nå er han også med privat gjennom Tycoon Industrier.
Markedet jubler over nyheten o...Se mer

Oslo Børs gir Navamedic overtredelsesgebyr på 609.000 kroner

406.000 kroner av beløpet er for brudd på plikten til å offentliggjøre innsideinformasjon og 203.000 kroner er for brudd på utsteders opplysningsplikt til Oslo Børs.
Bakgrunnen for saken er at Navamedic 31. mars i år offentliggjorde inngåelsen av en distribusjonsavtale med Angelini Pharma vedrørende produktet Thermacare.
Oslo Børs mener avtaleinngåelsen var innsideinformasjon som oppstod den 17. m...Se mer

Det blytunge passasjerfallet i Norwegian fortsetter

Dagen etter nyheten om ny kriseplan slapp flyselskapet ferske trafikktall for november.
Norwegian fraktet 124.481 passasjerer i november, en nedgang på 95 prosent fra samme periode i fjor. Det går frem av trafikktall som ble lagt frem denne morgenen.
Den totale kapasiteten (ASK) var ned 96 prosent, mens passasjertrafikk en (RPK) var 98 prosent lavere.
Fyllingsgraden lå på 44,4 prosent, en reduksjon...Se mer

To styremedlemmer forlater Seadrill-styret

Styremedlem Kjell-Erik Østdahl trekker seg fra Seadrill-styret, mens Peter Sharpe ikke tok gjenvalg og er dermed også ute av styret i det kriserammede riggselskapet.
Det opplyser Seadrill i en melding etter den årlige generalforsamlingen.
I en kommentar takker styreleder Glen Ole Rødland de to for innsatsen, og sier at de har spilt en viktig rolle etter at de kom inn i styret i 2018.
Østdahl har blant annet bakgru...Se mer

Blandet på Asia-børsene: USA svartelister fire nye selskaper

Fire nye selskaper på Hong Kong-børsen er svartelistet av USA. Dette skaper et fall i det kinesiske markedet.
Fredag morgen er det ingen tydelig retning på de asiatiske børsene i morgentimene. Børsene i Kina faller derimot etter at forsvarsdepartementet i USA har satt fire ytterligere kinesiske selskaper på en svarteliste.
Kinas største databrikkeprodusent Semiconductor Manufacturing International...Se mer

Element henter 60 millioner kroner i emisjon

Element har hentet 60 millioner kroner i markedet ved å utstede 15 millioner aksjer til fire kroner stykket, ifølge en melding.
På forhånd hadde en rekke investorer tegnet seg for disse aksjene, inkludert Øystein Stray Spetalens Tycoon Industrier AS, samt Songa Capital AS, Tigerstaden AS, Middelborg AS, styremedlemmer i Harmonychain AS og styremedlemmer i Element ASA, ifølge en melding tidligere to...Se mer

Hexagon Purus henter 750 millioner – verdt seks mrd.

Hydrogenselskaper Hexagon Purus har hentet 750 millioner kroner gjennom en rettet emisjon før noteringen på Euronext Growth (tidligere Merkur Market), som etter planen skal skje 14. desember.
Selskapet har utstedt 27.472.527 nye aksjer til 27,3 kroner stykket. Det priser Hexagon Purus til 6,254 milliarder kroner etter emisjonen, ifølge en melding.
Emisjonen ble møtt med stor interesse fra eksisteren...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%