I samarbeid med CMC Markets

Norwegian har funnet ny leasingkunde i Kina

Flyselskapet Norwegian melder om at leasingselskapet deres, Arctic Aviation Assets, fredag har levert det første av to stykk Airbus A320neo-fly på en langsiktig leasingavtale.
Det er snakk om en ny leasingkunde for Norwegian: Kinesiske Qingdao Airlines.
– Vi er glade for å støtte Qingdao Airlines’ pågående vekst i det kinesiske markedet med disse nye drivstoffeffektive flyene, skriver Norwegian i meldingen.
Tidligere har Norwegian leid ut fem fly av samme type til Hongkong Express, men i november meldte Norwegian har solgt disse til SMBC Aviation Capital.
Nå er det altså flyleveranse nummer seks og nummer syv som skal til Qingdao.
– Det er i Kina det skjer og jeg tror det kommer mer salg eller leasingavtaler med kunder i Kina eller Asia fremover, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir til E24 fredag.
– De flyene Norwegian har i bestilling hos Airbus (A320/321neo) og Boeing (737Max) er de mest ettertraktede flytypene i markedet, og de kan selges eller leases ut til høyere priser enn andre flytyper av samme størrelse. Slike «narrow body»-flytyper vil stå for mesteparten av veksten av nye fly, og de fleste vil bli satt i drift i de asiatiske markedene, fortsetter han.

Venter fortsatt på 188 fly fra fabrikkene

Norwegian bestilte opprinnelig 100 fly i A320neo-familien fra Airbus i gigantordren fra 2012. Ifølge ordreboken til Airbus har Norwegians leasingselskap per 31. oktober 2018 mottatt fem av fem bestilte A320neo, men nå leveres altså to til.
Norwegian selv har dermed 63 gjenstående leveranser av A320neo, pluss 30 av den større varianten A321LR som har lengre rekkevidde.
I tillegg til Airbus-ordrene har Norwegian store bestillinger hos Boeing.
I februar mottok Norwegian det siste av de 100 737–800-flyene de hadde i bestilling, og som fortsatt utgjør kjernen av flåten. I tillegg bestilte Norwegian i 2012 110 Boeing 737Max8, samtidig med Airbus-ordren. Av disse er 15 levert og 95 gjenstår (per utgangen av november).

Vil selge opp til 140 fly

I april varslet Norwegian-ledelsen at de vurderte å selge unna opp til 140 fly, og i høst har selskapet fortalt at de er i samtaler om å opprette et joint venture (felleseid) selskap sammen med en partner, som kan bidra med finansieringen slik at Norwegian ikke må bære alt alene.
Norwegians enorme vekst har også kostet dyrt, og selskapet måtte tidligere i år hente inn frisk kapital fra eierne gjennom en milliardemisjon. Nå spekulerer flere, inkludert flere av landets ledende aksjeanalytikere, i om selskapet vil trenge en ny emisjon innen kort tid.
– Jeg tror at det jobbes hardt for å få på plass avtaler som gir en bedre balanse og likviditet for Norwegian som går inn i de tunge vintermånedene (for bransjen, journ.anm.)., sier Elnæs.
Norwegian har ikke planer om å benytte de 70 Airbus A320neo-flyene selv, så disse vil trolig kunne bli solgt. De 30 A321LR har Norwegian indikert at de vil bruke, for eksempel i satsingen i Sør-Amerika, men disse kan bli flyttet inn i joint venture-selskapet.
Etter hvert vil Norwegian også ha behov for å selge unna de eldste Boeing 737-flyene, etter hvert som Boeing leverer de neste Max-variantene. Dette har Norwegian også begynt å gjøre:
Så langt har Norwegian nemlig solgt åtte Boeing 737–800 fly (seks fly i en avtale fra august og to til i en avtale fra oktober) og fem Airbus A320neo. Airbus-salget var det eneste som ga en regnskapsmessig gevinst til egenkapitalen, ifølge Norwegians børsmeldinger.
Boeing-flyene har ikke gitt noen ekstra gevinst, ifølge meldingene, og har dermed blitt solgt til verdien de er bokført til i regnskapet.
Norwegian har aldri opplyst hva gevinsten på Airbus-flyene var eller salgsprisen på noen av flyene, men har opplyst om hvor mye penger de får inn etter at gjelden på de 13 flyene er dekket.

Siste nytt

Oppgang for Baltic Dry - men tørrbulkaksjene faller

Baltic Dry-indeksen er mandag opp 1 prosent til 1,385 poeng, melder Hegnar.
Capesize er opp 2 prosent til 17.554 poeng, og Supramax er opp 0,2 prosent til 10.750 poeng.
Panamax faller 0,4 prosent til 11.707, mens Handysize er ned marginale 0,1 prosent til 9.018 poeng.
På Oslo Børs er Golden Ocean ned 4,13 prosent, mens Jinhui faller 4,84 prosent.

Hofseth Biocare presenterer ny kalsiumstudie

Bioteknologiselskapet Hofseth Biocare kommer med en oppdatering om nye forskningsresultater i en børsmelding mandag.
Ifølge resultatene blir ben- og leddhelse forbedret av inntak av små fiskeben, noe som kan gjøres med supplementer som Calgo, ifølge meldingen.
Hofset Biocare produserer Calgo.
I den samme børsmeldingen introduserer Hofseth Biocare sitt nye salgsselskap, Nøre Nutrition. Det skal fokuse...Se mer

Kahoot verdsettes til nesten tre milliarder kroner

Det norske teknologiselskapet kjent for sin quiz-tjeneste er nå verdt 2,95 milliarder kroner.
Selskapet har sett en eventyrlig verdivekst etter det ble notert på OTC-listen i år. Fra en aksjekurs på 9,25 kroner i mai, til 28 kroner denne uken, representerer dette en økning på 213,5 prosent.
I september ble selskapet som fremdeles taper penger verdsatt til to milliarder, og nå, noen få måneder sener...Se mer

Melding: Japanske selskaper kutter Huawei og ZTE

Japans tre største telekomselskaper sier de ikke vil bruke utstyr fra Huawei og ZTE når 5G skal bygges ut i landet, melder nyhetsbyrået Kyodo ifølge Reuters.
Nyhetsbyrået har ingen åpne kilder på opplysningene, men også japanske myndigheter har uttrykt skepsis til de kinesiske leverandørenes tette bånd til Kinas etterretningstjenester.
Sist uke meldte Reuters at myndighetene jobber med et forbud,...Se mer

Jinhui vil selge skip for 58 millioner kroner

Shippingselskapet Jinhui Shipping skriver i en børsmelding at de har inngått en intensjonsavtale om å selge et Supramax-skip for 6,9 millioner dollar, tilsvarende 58 millioner kroner.
Salget skal gjøres gjennom et av Jinhuis heleide datterselskap.
Jinhui-aksjen faller 4,28 prosent på Oslo Børs, samme dag som børsmeldingen ble publisert.

Carnegie: Liten tegn på bedring for H&M-konsernet

Meglerhuset gjentar salgsanbefaling på motehuset, og kursmålet på 120 svenske kroner, noe som er en nedside på rett over 20 prosent, skriver Dagens Industri som siterer TDN Direkt.
Årsaken er at Carnegie mener omstruktureringen ikke viser store tegn til bedring for H&M og at man fremdeles står overfor store strukturelle utfordringer.
Meglerhuset skriver i sin rapport at aksjen handles med premie i f...Se mer

Styremedlem kjøper Veidekke-aksjer for 200.000

Gro Bakstad, som er primærinnsider og styremedlem i Veidekke, har mandag kjøpt 2.500 aksjer i Veidekke til en kurs på 96,33 kroner.
Det tilsvarer et aksjekjøp på til sammen 240.822 kroner.
Etter kjøpet har hun en totalbeholdning på 15.500 aksjer i selskapet.
Veidekke faller på Oslo Børs mandag ettermiddag, og er i skrivende stund ned 1,03 prosent.

Idex inngår samarbeid med kinesiske Visionox

Idex Biometrics skriver i en børsmelding at de har inngått et samarbeid med Visionox, Kinas største produsent av Oled-display.
Målet er å utvikle neste generasjon med Idex’ off-chip biometriske sensor for smartkort med Visinox-teknologi.
Med dette ønsker selskapene å «aktivere kostnadseffektive, funksjonsrike smartkortsystemer som bruker teknologi knyttet til både skjerm og biometri», ifølge melding...Se mer

Bredt fall på Asia-børsene etter svake nøkkeltall

De asiatiske børsene fortsetter nedgangen fra forrige uke med et bredt og markant fall. Det skjer etter en rekke skuffende nøkkeltall som indikerer en svakere økonomisk utvikling.
I løpet av helgen rapporterte Kina handelstall som var betydelig svakere enn ventet, med en eksportvekst på bare 5,4 prosent og en importvekst på 3 prosent, mot ventede 10 prosent og 14,5 prosent, ifølge Reuters.
Også i Japan kom det natt til...Se mer

Shell håper å bygge ut gassfeltet Linnorm

Shells prosjekt om å bygge ut gassfeltet Linnorm som en tilknytning til Draugen-plattformen ble lagt på is i 2012.
Nå børster Norske Shell støv av prosjektet, og håper på å tå til en utbygging av feltet, som inneholder 25 milliarder kubikkmeter gass, skriver Petro.
– Vi har fortsatt betydelige oppgaver på Ormen Lange, der vi nå planlegger fase tre av feltutbyggingen, og med driften av landanlegget p...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%