I samarbeid medaksjer og fond

Norwegian har funnet ny leasingkunde i Kina

Flyselskapet Norwegian melder om at leasingselskapet deres, Arctic Aviation Assets, fredag har levert det første av to stykk Airbus A320neo-fly på en langsiktig leasingavtale.
Det er snakk om en ny leasingkunde for Norwegian: Kinesiske Qingdao Airlines.
– Vi er glade for å støtte Qingdao Airlines’ pågående vekst i det kinesiske markedet med disse nye drivstoffeffektive flyene, skriver Norwegian i meldingen.
Tidligere har Norwegian leid ut fem fly av samme type til Hongkong Express, men i november meldte Norwegian har solgt disse til SMBC Aviation Capital.
Nå er det altså flyleveranse nummer seks og nummer syv som skal til Qingdao.
– Det er i Kina det skjer og jeg tror det kommer mer salg eller leasingavtaler med kunder i Kina eller Asia fremover, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir til E24 fredag.
– De flyene Norwegian har i bestilling hos Airbus (A320/321neo) og Boeing (737Max) er de mest ettertraktede flytypene i markedet, og de kan selges eller leases ut til høyere priser enn andre flytyper av samme størrelse. Slike «narrow body»-flytyper vil stå for mesteparten av veksten av nye fly, og de fleste vil bli satt i drift i de asiatiske markedene, fortsetter han.

Venter fortsatt på 188 fly fra fabrikkene

Norwegian bestilte opprinnelig 100 fly i A320neo-familien fra Airbus i gigantordren fra 2012. Ifølge ordreboken til Airbus har Norwegians leasingselskap per 31. oktober 2018 mottatt fem av fem bestilte A320neo, men nå leveres altså to til.
Norwegian selv har dermed 63 gjenstående leveranser av A320neo, pluss 30 av den større varianten A321LR som har lengre rekkevidde.
I tillegg til Airbus-ordrene har Norwegian store bestillinger hos Boeing.
I februar mottok Norwegian det siste av de 100 737–800-flyene de hadde i bestilling, og som fortsatt utgjør kjernen av flåten. I tillegg bestilte Norwegian i 2012 110 Boeing 737Max8, samtidig med Airbus-ordren. Av disse er 15 levert og 95 gjenstår (per utgangen av november).

Vil selge opp til 140 fly

I april varslet Norwegian-ledelsen at de vurderte å selge unna opp til 140 fly, og i høst har selskapet fortalt at de er i samtaler om å opprette et joint venture (felleseid) selskap sammen med en partner, som kan bidra med finansieringen slik at Norwegian ikke må bære alt alene.
Norwegians enorme vekst har også kostet dyrt, og selskapet måtte tidligere i år hente inn frisk kapital fra eierne gjennom en milliardemisjon. Nå spekulerer flere, inkludert flere av landets ledende aksjeanalytikere, i om selskapet vil trenge en ny emisjon innen kort tid.
– Jeg tror at det jobbes hardt for å få på plass avtaler som gir en bedre balanse og likviditet for Norwegian som går inn i de tunge vintermånedene (for bransjen, journ.anm.)., sier Elnæs.
Norwegian har ikke planer om å benytte de 70 Airbus A320neo-flyene selv, så disse vil trolig kunne bli solgt. De 30 A321LR har Norwegian indikert at de vil bruke, for eksempel i satsingen i Sør-Amerika, men disse kan bli flyttet inn i joint venture-selskapet.
Etter hvert vil Norwegian også ha behov for å selge unna de eldste Boeing 737-flyene, etter hvert som Boeing leverer de neste Max-variantene. Dette har Norwegian også begynt å gjøre:
Så langt har Norwegian nemlig solgt åtte Boeing 737–800 fly (seks fly i en avtale fra august og to til i en avtale fra oktober) og fem Airbus A320neo. Airbus-salget var det eneste som ga en regnskapsmessig gevinst til egenkapitalen, ifølge Norwegians børsmeldinger.
Boeing-flyene har ikke gitt noen ekstra gevinst, ifølge meldingene, og har dermed blitt solgt til verdien de er bokført til i regnskapet.
Norwegian har aldri opplyst hva gevinsten på Airbus-flyene var eller salgsprisen på noen av flyene, men har opplyst om hvor mye penger de får inn etter at gjelden på de 13 flyene er dekket.

Siste nytt

Norwegian-aksjen stuper etter melding om emisjonskurs

Norwegian-aksjen faller markant etter at den ventede meldingen om tegningskursen i milliardemisjonen kom ved 13.30-tiden mandag.
Mens aksjen før helgen ble handlet for 97,34 kroner, og 141,05 kroner før emisjonen ble kjent, settes nå emisjonskursen til 33 kroner i forslaget fra Norwegian-styret.
Aksjen stuper 14,49 prosent på nyheten. Fra børsåpning mandag falt den rundt 6 prosent, men hentet seg...Se mer

Setter tegningskursen i milliardemisjonen til 33 kroner

saken oppdateres
Etter at det mulige salget av selskapet ikke ble noe av kunngjorde Norwegian i slutten av januar en emisjon på tre milliarder kroner for å fylle kassen.
Mandag er det klart hvilken aksjepris som settes i kapitalinnhentingen. Mens aksjen før helgen ble handlet for 97,34 kroner og 141,05 kroner før emisjonen ble kjent, settes nå emisjonskursen til 33 kroner i forslaget fra Norwegian-s...Se mer

Bundesbank spår fortsatt dempet vekst i Tyskland

Veksten i Tyskland vil sannsynligvis fortsette å være dempet i den første halvdelen av 2019, men det er foreløpig ingen grunn til bekymring. Det skriver den tyske sentralbanken i en månedsrapport ifølge Bloomberg.
Årsaken til bremsen er ifølge Bundesbank at forventningene til forretninger i landet har blitt dårligere, noe som truer med å dempe investeringene selskapene gjør. Men:
– Det er ingen tegn til at inn...Se mer

Grieg Seafood og Kongsberg Gruppen inn i DNB-porteføljen

DNB Markets slipper to nye aksjer inn i de ukentlige porteføljen av anbefalte aksjer.
I en aksjerapport skriver meglerhuset at lakseselskapet Grieg Seafood og Kongsberg Gruppen tas inn i porteføljen.
Ingen aksjer tas ut av porteføljen, som dermed består av følgende aksjer:
 • Aker BP
 • Entra
 • Equinor
 • Grieg Seafood
 • Kongsberg Gruppen
 • SR-Bank
 • Storebrand
 • Evry
 • Yara
 • Europris
Så langt i år er DNB Markets-porteføljen opp 1...Se mer

Finansjournalist granskes etter short-handel i Wirecard

Mandag ble det kjent at tyske myndigheter har vedtatt et midlertidig forbud mot shorting av aksjer i tyske Wirecard. Forbudet gjelder til 18. april.
I en rekke kritiske artikler har Financial Times skrevet om angivelig svindel og kreativ bokføring i selskapet.
Det har ført til at Wirecard, som er notert på Dax-indeksen i Frankfurt, har mistet 10 milliarder dollar i markedsverdi siden slutten av janu...Se mer

Svak oppgang på Oslo Børs

Oslo Børs klatrer tilbake over nullstreken etter å ha vært svakt i minus i formiddagshandelen. Litt etter klokken 12 er Hovedindeksen opp 0,10 prosent til 866,4 poeng.
Før børsåpning mandag var det ventet en oppgang på 0,2 prosent, etter en sterk avslutning fredag og en opptur på de asiatiske markedene mandag morgen.
Nå er dette situasjonen for de fem mest omsatte aksjene:
 • Equinor ned 0,15 prosent
 • Aker BP opp 1,23 prosent...Se mer

Sterk start på uken for asiatiske børser

Det var bred oppgang på de asiatiske børsene på ukens første handelsdag, der Kina ledet an. Shanghai Composite klatret over 2 prosent, mens Hang Seng var opp 1,6 prosent ved stengetid.
Handelskrigen er fortsatt i fokus. Forrige uke fant forhandlingene sted i Beijing, og denne uken skal en kinesisk delegasjon til Washington.
Begge parter har meldt om fremgang i samtalene, og på en pressekonferanse i...Se mer

Nordea anbefaler salg av H&M-aksjer

I en analyse fra Nordea Markets anbefaler analytikerne å selge aksjer i klesgiganten H&M. De nedgraderer dermed aksjen fra behold.
Begrunnelsen er at de tror H&M driftsresultat kommer til å falle betydelig for det inneværende kvartalet.
– Tross lette sammenligningstall tror vi at driftsresultatet i første kvartal (desember til februar) kommer til å falle med 40 prosent, og med åtte prosent i først...Se mer

Wintershall boret tørt nær Aasta Hansteen-feltet

Wintershall Norge har avsluttet boring av en undersøkelsesbrønn rundt 60 kilometer nord for Aasta Hansteen-feltet i den nordlige delen av Norskehavet.
Brønnen var tørr, ifølge en melding fra Oljedirektoratet.
Det er utført omfattende datainnsamling og prøvetaking. Dette er den første letebrønnen i utvinningstillatelse 847, som ble tildelt i 2015 og hvor Wintershall er operatør.
Brønnen ble boret av Transocea...Se mer

Blandet ukesåpning på Europa-børsene

Pilene peker stort sett opp på de europeiske børsene mandag morgen, med den brede Stoxx 600-indeksen opp 0,07 prosent. Unntaket er børsene i London og Frankfurt, som faller henholdsvis 0,17 og 0,08 prosent i tidlig handel.
Fokuset i markedet fortsetter å være rettet mot handelsforholdet mellom USA og Kina, skriver CNBC.
Partene møttes til forhandlinger i Beijing i uken som gikk, og skal fortsette sa...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%