Oljekjempene dro Oslo Børs markant ned

Det ble en dag preget av nedgang på Oslo Børs den siste dagen av mai. Likevel klarte måneden å holde seg godt i pluss.
Fredag falt Hovedindeksen 1,17 prosent til 796,75 poeng samtidig som verdens børser har vært preget av usikkerheten før Trumps varslede pressekonferanse om Kina i ettermiddag.
Likevel endte altså måneden sett under ett med markant oppgang. I løpet av handelsdagene i mai har Hovedindeksen steget 2,79 prosent.
Etter at oljeprisen tidligere på dagen var ned rundt en prosent har utviklingen snudd utover ettermiddagen. Ved børsdagens slutt er oljeprisen opp 0,85 prosent til 35,68 dollar fatet.
Likevel var det ikke nok for de store oljeselskapene hvor Aker BP falt hele 5,73 prosent, samtidig som Equinor dundret ned 4,56 prosent. Begge de to selskapene hadde voldsomt høy omsetning under fredagens handel.

Usikkerhet og bekymring preger oljemarkedet

Rystad Energy skriver i en oppdatering fredag at usikkerheten rundt den fremtidige utviklingen i oljelagre, i tillegg til bekymringer knyttet til geopolitiske spenninger og fremtidige fornyede restriksjoner, er tilstrekkelige grunner for lavere oljepriser.
Analysehuset peker på at markedsreaksjonene for bare et par uker siden hadde vært mye større, noe som viser at vi nå har gått inn i en periode med en normalisering i handelen, hvor større prissvingninger er en del av fortiden for nå.
«Utvikling på tilbudssiden og andre geopolitiske spenninger som kan påvirke etterspørselen er priset inn, men ikke på overdrevne marginer. Store svingninger kan returnere hvis det kommer en andre bølge med covid-19-restriksjoner», skriver Rystad.

Kriserammede selskaper steg mest

Mai måned ble en innholdsrik måned for flere små og store selskaper, hvor coronakrisen og lave oljepriser fortsatt er hovedingrediensene.
Størst oppgang har selskapene Kongsberg Automative (KOA) og Storm Real Estate hatt.
KOA har vært i vinden etter at selskapet først avlyste en emisjon, før den på ny varslet en gigantemisjon i mai. Samlet planlegger selskapet å utstede 7 millioner nye aksjer til en tegningskurs på 10 øre per stykk. Aksjen er opp mer enn 250 prosent i mai.
Storm Real Estate på sin side har hatt store deler av sin oppgang helt i slutten av måneden. Tidligere denne uken varslet selskapet at det har kommet til en toårig standstill-avtale knyttet til en langvarig gjeldsutfordring. Dette har ført aksjen opp hele 183 prosent den siste uken, noe som gir en samlet oppgang på 175 prosent i mai.
På motsatt side finner vi Norwegian som har falt hele 26,24 prosent i mai. Måneden startet med generalforsamlingen hvor aksjonærene sa ja til redningsplanen, før en emisjon og gjeldskonvertering fulgte i midten av måneden. Fredag avsluttet Norwegian-aksjen på 3,72 kroner, noe som er betydelig høyere enn emisjonskursen på én krone.

Venter på Trump

En time før stenging på Wall Street torsdag varslet USAs president Donald Trump at han ville holde en pressekonferanse med den nylig vedtatte sikkerhetsloven i Hongkong som tema. Det førte til en U-sving på Wall Street etter ellers kraftig oppgang.
Trump har tidligere varslet at han vil komme med et svar på sikkerhetsloven.
Tidligere har utenriksminister Mike Pompeo også gitt Kongressen beskjed om at Hongkong ikke lenger har en høy grad av selvstyre og dermed ikke kan ha særskilt status for USA. Dette kan være et første steg i å frata bystatens status som handelspartner.

Siste nytt

Kraftig kronesvekkelse etter tungt oljeprisfall

Oljeprisen dundrer ned mer enn fire prosent mandag ettermiddag, samtidig svekkes kronen bredt mot de andre store valutaene.
En euro koster nå 10,92 kroner, noe som er hele 16 øre dyrere enn før helgen. Ikke siden mai har en euro kostet mer i norske kroner enn den gjør mandag ettermiddag.
Samtidig øker prisen på en dollar med hele 22 øre til 9,30 kroner. Dette er det høyeste nivået siden juli.
For et britisk pund må nordmen...Se mer

Markant fall på Wall Street

Nikola stuper ved børsåpning etter melding om at toppsjefen forlater stillingen.
De tre hovedindeksene peker nedover ved børsåpning mandag. Nedgangen blir drevet av blant annet store fall blant de europeiske børsene.
Slik ser det ut ved 18-tiden mandag:
  • Dow Jones ned 3 prosent
  • Nasdaq Composite ned 1,71 prosent
  • S&P 500 ned 2,29 prosent
Ved 18-tiden handles et fat nordsjøolje (brent) for 41,26 dollar, og...Se mer

Bredt børsfall i Europa – bankaksjer faller kraftig etter dokumentlekkasje

De europeiske børsene faller markant mandag formiddag, der samleindeksen Stoxx 600 faller 2,22 prosent. Indeksen har i løpet av dagen hatt sitt største fall siden 30. juni, ifølge Bloomberg.
Her preger en dokumentlekkasje kalt FinCent Files bankaksjene. Lekkasjen omfatter over 2100 rapporter om mistenkelige transaksjoner som amerikanske banker har sendt til sine myndigheter. Blant varslene dukker o...Se mer

Oljeprisen på vei nedover – storm preger Mexicogolfen

Oljeprisen er på vei nedover litt etter åpningstid på Oslo Børs mandag morgen. I skrivende stund omsettes ett fat med nordsjøolje (Brent) for 42,56 dollar i spotmarkedet, ned 1,16 prosent for dagen.
Samtidig preges oljeproduksjonen i den amerikanske delen av Mexicogolfen av nok en tropisk storm. Stormen Beta er ventet å nå Texas og Louisiana mandag kveld lokal tid, melder Reuters.
Fra før har stormen Sally stan...Se mer

Reuters: Shell vil kutte 40 prosent av produksjonskostnadene

Som følge av coronakrisen ser Royal Dutch Shell seg nødt til å kutte i olje- og gassproduksjonen sin for å «omstille selskapet og fokusere mer på fornybar energi og kraftmarkeder», melder Reuters.
En anonymisert talsperson sier at Shell ønsker å kutte mellom 30 og 40 prosent av kostnadene innen oppstrøm, deres største virksomhetsområde.
– Vi har hatt en god modell, men er den riktig for fremtiden? D...Se mer

Shearwater Geoservices med seismikkontrakt i Surinam

Shearwater Geoservices, som GC Rieber eier 19 prosent av, har sikret en seismikkontrakt med Petronas’ datterselskap Petronas Suriname (PSEPBV). Det opplyser selskapet i en børsmelding mandag morgen.
Prosjektet strekker seg over fire måneder, og starter opp i årets fjerde kvartal, ifølge en børsmeldingen.
Oppdraget gjelder en 3D-seismikkundersøkelse i blokk 52 utenfor kysten av Surinam og dekker et o...Se mer

I dag: Støttepakke til reiselivet og Oljefondmeldingen

Børsene i Asia tikker nedover i morgentimene mandag, med kun Singapore-børsen i pluss. Tokyo-børsen holder stengt på grunn av en offentlig høytidsdag. Oljeprisen stiger 0,33 prosent mandag morgen til 43,20 dollar fatet.
Finansminister Jan Tore Sanner legger frem årets stortingsmelding om Statens pensjonsfond i dag. Det er ventet en debatt om forvaltningen av vår felles sparebøsse.
Regjeringen presenterer dessut...Se mer

Stort sett nedover på asiatiske børser

De asiatiske børsene er i rødt mandag morgen, med kun Singapore-børsen i pluss. Tokyo-børsen holder stengt på grunn av en offentlig høytidsdag.
Fredag stengte Wall Street med nedgang på de viktigste indeksene.
Slik ser Asia-børsene ut i 05.30-tiden mandag morgen:
  • Nikkei 225 i Tokyo holder stengt
  • Hang Seng i Hongkong ned 0,77 prosent
  • Kospi i Seoul ned 0,07 prosent
  • Shanghai Composite ned 0,43 prosent
  • Shenzhen Composite ned 0,23 pr...Se mer

USA utsetter Tiktok-forbud én uke

Forbudet vil etter planen tre i kraft søndag 27. september.
Om lag 100 millioner amerikanere kan fortsette å bruke den populære videodelingstjenesten inntil videre.
Tidligere har Trump truet med å blokkere appen, fordi den ifølge ham utgjør en sikkerhetstrussel. Restriksjonene skulle etter planen innføres med virkning fra neste uke.
Utsettelsen kommer «i lys av den siste positive utviklingen».
President Donald Trump sa sønd...Se mer

Spørsmål

Anonym: Hvilke informasjonssider er greie å følge med om man vil ha en "gjetting" på hva S&P 500 går når børsen i usa åpner?

Hanna Ghaderi:
Hei!
Mange bruker handelen i terminkontrakter, også kalt førhandelen som en indikasjon på hvor indeksene vil gå. Dette er imidlertid ikke en fasit, så flere setter sin lit til analytikere. På denne siden kan du se førhandelen på de tre toneangivende indeksene på Wall Street, og hos for eksempel CNBC kan du ofte se hva analytikere fra ulike meglerhus verden over tror like før bjellen ringer.
Takk for at du leser E24, og h...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%