Aker BP vil kutte investeringene med 920 mill.: – Vi holder kostnadene under kontroll

Oljeselskapet som kontrolleres av BP og Kjell Inge Røkkes Aker fikk en milliard kroner igjen på skatten i tredje kvartal takket være skattepakken. Samtidig mener selskapet den samme pakken gir store investeringsmuligheter på norsk sokkel.
Oljeselskapet Aker BP slapp torsdag resultatene for tredje kvartal, en periode der det var en god der mer stabilitet i oljemarkedet enn den dramatiske utviklingen i første halvår.
På samme måte som mange andre selskaper tok Aker BP store grep da pandemien slo til og oljeprisen kollapset.
I tillegg til å kutte årets utbyttenivå med 67 prosent til 425 millioner dollar (3,9 milliarder kroner) ble investeringsnivået redusert.
Først kuttet selskapet budsjettet fra 1,5 til 1,2 milliarder dollar, før de i juli oppjusterte det til 1,35 milliarder dollar igjen.
Nå varsler selskapet at budsjettet reduseres til rundt 1,3 milliarder dollar, noe som beskrives som en «reduksjon i kapitalutgiftene på 100 millioner dollar» – eller 920 millioner kroner.
– Vi er godt på vei med å levere på vår produksjonsguiding for året, fremdriften i våre utbyggingsprosjekter går som planlagt og vi holder kostnadene og utslippene under kontroll, sier konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP i børsmeldingen.

Slik ligger Aker BP an så langt i år:

  • Selskapet anslår en produksjon på 210.000 til 215.000 fat per dag (tidligere anslag var 205.000 til 220.000). Hittil i år har de produsert 206.500 fat per dag
  • Selskapet anslår investeringer på rundt 1,3 milliarder dollar (tidligere 1,35 milliarder). Så langt er 1,01 milliarder investert
  • Det anslår letekostnader på rundt 300 millioner dollar (tidligere 350 millioner). Så langt er 166 millioner brukt
  • Det anslås nedstengning- og fjerningskostnader på rundt 200 millioner dollar. Så langt er 73 millioner brukt
  • Produksjonskostnaden er anslått til rundt 8,0 dollar per fat (mot 7 til 8 dollar tidligere). Hittil har den ligget på 8,4 dollar
  • Utbyttene er ventet å ende på totalt 425 millioner dollar. 354 millioner er allerede utbetalt

Ingen nye nedskrivninger

Som vanlig har Aker BP sluppet produksjonstallene sine i forkant av selve kvartalsrapporten.
Den 14. oktober kom det frem at selskapet produserte 201.600 fat olje per dag i tredje kvartal, en nedgang fra 209.800 fat per dag i andre kvartal.
Aker BP solgte olje til 42,70 dollar per fat i kvartalet sammenlignet med 29,90 dollar per fat i andre kvartal.
Produksjonen var litt ned grunnet vedlikehold og boring, men de økte prisene sørget for at selskapet fikk større inntekter likevel.
  • Aker BPs inntekter falt fra 723 til 684 millioner dollar, målt mot tredje kvartal i fjor
  • Selskapets brutto driftsresultat (EBITDA) økte fra 480 til 511 millioner dollar
Aker BP tok et tap på 135,9 millioner dollar i nedskrivninger av verdier i andre kvartal, men det gjøres ingen nye nedskrivninger nå.
Resultat etter skatt økte fra −43,4 til 80,3 millioner dollar.

Milliardrefusjon rett på konto

Selskapet bokførte en skatteutgift på 111,0 millioner dollar, mot −18,6 millioner dollar i andre kvartal og 186,3 millioner i tredje kvartal i fjor.
Fordi skatteoppgjøret kan avviket noe fra kvartalet tidsmessig var det noe helt annet som faktisk skjedde på kontoen.
Selskapet opplyser nemlig at de mottok 108,8 millioner dollar i skatterefusjon fra norske myndigheter i kvartalet. Det tilsvarer rundt en milliard norske kroner.
Som selskapet varslet i sommer regner Aker BP med refusjoner på rundt 100 millioner i tredje kvartal og rundt 200 millioner dollar i fjerde kvartal. Den spådommen står fortsatt.
Første halvår neste år kan det komme 300 millioner dollar til i refusjoner, men summen vil avhenge av oljeprisen i fjerde kvartal – jo høyere den er, jo lavere blir refusjonen.
Hvis oljeprisen ligger på rundt 30 dollar per fat vil refusjonen bli omtrent like stor i første halvår 2021 som andre halvår 2020.
Øker oljeprisen til 40 dollar blir det omtrent halvparten og med en oljepris på 50 dollar blir det nesten ikke refusjoner i det hele tatt.
Prisen på et fat nordsjøolje startet året på nesten 70 dollar per fat før den kollapset helt ned til under 20 dollar per fat på det verste i april. I etterkant har den hentet seg inn og fra juni har den ligget et sted mellom 38 og 45 dollar fatet som regel.
At oljeselskap nå kan få utbetalt skatterefusjoner fra staten skyldes oljeskattepakken som Stortinget vedtok før sommeren. Stortinget vedtok også at en negativ skatteregning skal utbetales, og ikke bare kunne trekkes fra fremtidige skatteregninger.
For å stimulere til investeringer og aktivitet under krisen får oljeselskapene trekke fra alle investeringer i 2020 og 2021 umiddelbart, noe som også gjelder for nye prosjekter som det søkes om før utgangen av 2022.
At man får alle fradragene med en gang, og ikke fordelt over seks år, gjør at skatteregningen krymper nå, men blir høyere i fremtiden når fradragene er brukt opp.

Siste nytt

Zaptec øker inntektsprognosen for 2020

Elbillader-produsenten Zaptec velger fredag ettermiddag å øke salgsprognosen for inneværende år.
«Høy salgsvekst hittil i fjerde kvartal medfører at denne guidingen er endret til 35 prosent for 2020», skriver selskapet i en melding.
Da selskapet i rapporten for tredje kvartal la frem prognoser, forventet man at inntektsveksten ville havne mellom 25 og 30 prosent i 2020.
Det fremkommer ingen informasj...Se mer

Wall Street stiger tross skuffende jobbtall

Oppgangen på børsene verden over smitter over på Wall Street, på tross av at «månedens viktigste tall» skuffet analytikerne tidligere på dagen.
Det ble skapt 245.000 jobber i USA i november, noe som var betydelig mindre enn anslagene på 460.000 nye jobber utenfor landbruket. Samtidig ble tallene fra oktober revidert noe ned.
Utviklingen i USA kommer samtidig som coronatallene aldri har vært dystre...Se mer

«Månedens viktigste tall» skuffer

Arbeidsmarkedet i USA fortsetter å bedre seg, om enn i betydelig lavere takt enn tidligere.
Det ble skapt 245.000 nye arbeidsplasser utenfor landbruket i USA forrige måned.
I oktober ble det til sammenligning skapt 610.000 jobber. Disse tallene er nedrevidert med 28.000 jobber siden de ble lagt frem første gang for en måned siden.
Det var på forhånd ventet at 460.000 nye jobber skulle bli skapt ut...Se mer

Element-aksjen opp 27 prosent etter kryptosatsing

Torsdag ble det kjent at børsskallet Element på nytt prøver seg på en kryptosatsing - og at selskapet har fått med seg investorer som Øystein Stray Spetalen, Arne Blystad, Ketil Skorstad og Kristian Lundkvist på aksjonærsiden.
Spetalen er fra før inne i Element gjennom investeringsselskapet Saga Pure, der han er dominerende eier. Men nå er han også med privat gjennom Tycoon Industrier.
Markedet jubler over nyheten o...Se mer

Oslo Børs gir Navamedic overtredelsesgebyr på 609.000 kroner

406.000 kroner av beløpet er for brudd på plikten til å offentliggjøre innsideinformasjon og 203.000 kroner er for brudd på utsteders opplysningsplikt til Oslo Børs.
Bakgrunnen for saken er at Navamedic 31. mars i år offentliggjorde inngåelsen av en distribusjonsavtale med Angelini Pharma vedrørende produktet Thermacare.
Oslo Børs mener avtaleinngåelsen var innsideinformasjon som oppstod den 17. m...Se mer

Det blytunge passasjerfallet i Norwegian fortsetter

Dagen etter nyheten om ny kriseplan slapp flyselskapet ferske trafikktall for november.
Norwegian fraktet 124.481 passasjerer i november, en nedgang på 95 prosent fra samme periode i fjor. Det går frem av trafikktall som ble lagt frem denne morgenen.
Den totale kapasiteten (ASK) var ned 96 prosent, mens passasjertrafikk en (RPK) var 98 prosent lavere.
Fyllingsgraden lå på 44,4 prosent, en reduksjon...Se mer

To styremedlemmer forlater Seadrill-styret

Styremedlem Kjell-Erik Østdahl trekker seg fra Seadrill-styret, mens Peter Sharpe ikke tok gjenvalg og er dermed også ute av styret i det kriserammede riggselskapet.
Det opplyser Seadrill i en melding etter den årlige generalforsamlingen.
I en kommentar takker styreleder Glen Ole Rødland de to for innsatsen, og sier at de har spilt en viktig rolle etter at de kom inn i styret i 2018.
Østdahl har blant annet bakgru...Se mer

Blandet på Asia-børsene: USA svartelister fire nye selskaper

Fire nye selskaper på Hong Kong-børsen er svartelistet av USA. Dette skaper et fall i det kinesiske markedet.
Fredag morgen er det ingen tydelig retning på de asiatiske børsene i morgentimene. Børsene i Kina faller derimot etter at forsvarsdepartementet i USA har satt fire ytterligere kinesiske selskaper på en svarteliste.
Kinas største databrikkeprodusent Semiconductor Manufacturing International...Se mer

Element henter 60 millioner kroner i emisjon

Element har hentet 60 millioner kroner i markedet ved å utstede 15 millioner aksjer til fire kroner stykket, ifølge en melding.
På forhånd hadde en rekke investorer tegnet seg for disse aksjene, inkludert Øystein Stray Spetalens Tycoon Industrier AS, samt Songa Capital AS, Tigerstaden AS, Middelborg AS, styremedlemmer i Harmonychain AS og styremedlemmer i Element ASA, ifølge en melding tidligere to...Se mer

Hexagon Purus henter 750 millioner – verdt seks mrd.

Hydrogenselskaper Hexagon Purus har hentet 750 millioner kroner gjennom en rettet emisjon før noteringen på Euronext Growth (tidligere Merkur Market), som etter planen skal skje 14. desember.
Selskapet har utstedt 27.472.527 nye aksjer til 27,3 kroner stykket. Det priser Hexagon Purus til 6,254 milliarder kroner etter emisjonen, ifølge en melding.
Emisjonen ble møtt med stor interesse fra eksisteren...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%